In Thailand kun je op iedere straathoek een scooter of motorbike huren. Veel toeristen doen dat dan ook. Helaas gaat het vaak mis, men gaat onderuit of krijgt een ongeval.

Het rijden met een motorfiets vraagt kennis, ervaring en kunde. Maar ook een rijbewijs. De meeste motobikes hebben een cilinderinhoud van boven de 100 cc en vereisen daarom een Internationaal motorrijbewijs.

In Thailand wordt daar echter nooit naar gevraagd bij het huren van deze voertuigen. De combinatie van slechte wegen, chaotisch verkeer, drankgebruik en overmoed zorgen er voor dat de eerste hulp in Thailand veel ervaring heeft met schaafwonden en botbreuken.

Uit de onderstaande video blijkt maar weer dat een ongeluk in een klein hoekje zit. De beelden spreken voor zich. Wees voorzichtig in het Thaise verkeer, wij waarschuwen niet voor niets.

Video onderuit met je gehuurde motorbike in Thailand

Bekijk de video hieronder:

[youtube]http://youtu.be/UMjow72mWDQ[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Onderuit met je gehuurde motorbike in Thailand (video)”

 1. Cornelis zegt op

  Wordt in de tekst niet ten onrechte de indruk gewekt dat je pas bij een cilinderinhoud van boven de 100 cc een – internationaal – motorrijbewijs nodig hebt?

  Terzijde: ik kwam onlangs een reactie tegen van iemand onder dezelfde naam, vervelend (stel dat je het volstrekt niet met de bijdrage eens bent) maar niet veel aan te doen, denk ik?

 2. jan geluk zegt op

  Wat veel mensen niet weten is dat als je in Thailand scooter berijder bent,dat je dan in feite een motor rijder bent.Door dat je dus dikwijls zonder motor rijbewijs rond scheurd ben je voor allerlei instanties niet echt verzekerd.Word je aangereden op een scooter wat in werkelijkheid dus onder een motor rijbewijs valt dan loop je de kans bij zwaar letsel dat je Nederlandse verzekering de dokters kosten niet vergoed omdat je niet in het benodigde bezit van een motor rijbewijs was.En dan is mijn ervaring dat 9 van de 10 echte moterrijders Nederlanders vroeg of laat betrokken raken bij een ongeval,meestal op een rotonde.Dat komt dan in vele gevallen omdat de Thaise weggebruiker niet zo nauw kijkt wie voorraang heeft.Het zijn soms net kamizakiepiloten in het verkeer.Ze denken dikwijls ikke ikke ikke en de rest kan stikke.En de politie doet er niets tegen die zijn er alleen op uit geld te incaseren.Veiligheid speeld voor hun geen rol
  Jan

  • Cornelis zegt op

   Ook in NL wordt er rijbewijstechnisch geen verschil gemaakt tussen motorfietsen en scooters, Jan.

 3. Ivo zegt op

  Mischien ook wel aarddig om op te merken is dat de meeste bedrijven die scooters of motorfietsen verhuren een aardig zaken-model hebben “U de lasten, wij de lusten”.

  D.w.z. de meeste scooters en motorfietsen zijn slechts WA verzekerd (kost 300 Thai baht) maar daar heb je dus vrijwel niks aan. Alle kosten als gevolg van een ongeluk of diefstal komen dus voor rekening van degene die huurt.

  Dus verhuurder strijkt de huur op, en huurder neemt alle risico’s.

  De verhuurders zeggen vaak dat zij niet all-risk kunnen verzekeren in Thailand. Dat is totale onzin, alleen een all-risk verzekering voor een verhuur-scooter/motorfiets is duur. Dus zij besparen zich graag die kosten en presenteren de huurder gewoon de rekening.

  Bij auto verhuur bedrijven kun je vaak nog een extra verzekering afsluiten voor een nihil eigen risico. Bij de meeste scooter/motorfiets verhuur bedrijven kan dat niet.

 4. hubrechtsen zegt op

  allemaal leuke verhalen,wat betreft dat filmpje ,moet ik zeggen dat het en lachertje is,ik zelf heb twee ongevallen gehad met de scoorter,de eerste kost mij 7000 bath plus 400 voor de politie,twee ongeval koste 5000 bath plus de schade nog eens 5000 bath,politie 400 bath.
  Als buienlander verlies je altijd in thailand,zou zeggen geen tegen werking gewoon betalen en daar mee is de kous af,ziekenhuis gewoon betalen,ga niet in gesprek met allerlij verhalen,in het kort je ben de verlierser.
  Nu kijk ik wel meer malen als ik naar rechts of links moet en als alles vrij is dan ga ik mij weg op.

 5. Cornelis zegt op

  Jan, geen motorfietsen meer in NL? Moet ik toch m’n garage nog eens checken………..
  Een scooter die niet binnen de definitie van een bromfiets valt is in NL wettelijk een motor. Een reisverzekering zal dat bij uitkeringsvraagstukken n.a.v. ongevallen in het buitenland dat ook als uitgangspunt nemen.

 6. daniel zegt op

  De meeste toeristen rijden hier rond zonder motorrijbewijs. Uitzonderingen zij die een europees motorrijbewijs hebben. Voor de politie volstaat dit niet men MOET minstens een internationaal motorrijbewijs hebben. Ik vermoed dat de buienlanders die hier wonen of lang verblijven wel een Thais motorrijbewijs halen, kost ong 1000Bt.
  Zelf bezit ik een thais autorijbewijs maar laat mij toch liever voeren. Rijden doe ik zelf doorgaans op rustige en hoofdwegen, buiten de stad. In CM moet men zelfs ogen op de rug hebben de brommertjes (motoren) rijden je langs alle kanten voor de wielen. Men rijdt er als gekken.
  Een goede raad, denk aan de risico’s. Men heeft veel te verliezen en men is steeds de dader , want had je hier niet geweest, het had niet gebeurd. (uitspraak politie)

 7. Henk van't Slot zegt op

  Premies voor de verhuurder zouden onbetaalbaar worden bij een All Risk verzekering,scooters worden verhuurd aan touristen,zonder enige ervaring met rijden in Thailand,die er ook nog met een flinke slok op gaan zitten,en zonder rijbewijs.
  Wij Nederlanders hebben een brommertjes cultuur,ongeacht de leeftijd hebben we allemaal wel vroeger een brommer gehad,dus er is enige ervaring.
  Russen huren ook scooters hier in Pattaya,en Koreanen zie je ook steeds meer op de weg,ik kom beiden elke dag tegen in het verkeer,levensgevaarlijk.
  Vaak zie je dat ze met 2 scooters op stap zijn,degen die voorop rijd geeft het tempo aan,en de gene die volgt haalt de meest vreemde capriolen uit om zijn maat niet kwijt te raken.dus geen oog meer voor het verkeer,maar alleen voor zijn maat.
  En geloof mij nu maar dat er niet een verhuurder is van brommers ”scooters” die een verzekering heeft,behalve dan het 300 bath vodje wat helemaal niks dekt.

 8. Philip Debaere zegt op

  Rijbewijs of niet, het kan gemakkelijk mis gaan. ondanks het feit dat ik een ervaren motor rijder ben, ben ik ook onderuit gegaan ergens aan de grens met Laos aan een snelheid van minder dan 40 km/h. plotselinge overgang van mooie weg in een zandpad met grote putten en een goede voorrem waren de oorzaak, gelukkig enkel schaafwonden en een paar dagen pijn verbijten.
  Het kan iedereen overkomen, wie thuis in zijn zetel voor tv zit hoeft niks te vrezen.
  Draag wel een goede helm, en rij nuchter.
  Dat is alvast een goed begin.
  Grt Philp.
  PS, volgende maand naar Phetchabun, daar zijn geen motoren te huur.
  Dus fietsje kopen.

 9. Ronny zegt op

  Nochtans ik heb hier ook reeds ongeval gehad met scooter en een pluim voor de politie ..alles werd netjes afgehandeld zoals het hoort en niet in het belang van de tegenpartij (thai)
  Ik heb wel al verschillende malen ongevallen zien gebeuren waarbij de falang direct een grote mond moet openzetten met veel verbaal geweld …dan ben je zeker de pineut ..ook hier in thailand word politie graag met respect behandeld .
  En gedurende jaren huurde ik wanneer ik op vakantie kwam een scooter en nooit problemen gehad met verhuurder ..altijd netjes verzekerd …bij pech altijd heel snel komen ophalen en direct een andere scooter ..nu ik hier woon heb ik er een gekocht ..maar in alles en nog wat zitten er goeien en slechten maar meestal veralgemenen ze hier graag op de blog …ik hou er enorm van om hier rond te rijden met de scooter en als je zelf min of meer normaal rijd dan is het hier niet zo gevaarlijk ..

 10. Adje zegt op

  Voor Nederlandse begrippen is alles vanaf 50 cc een motor en heb je dus een motorrijbewijs nodig. Maar geldt dat ook voor Thaise begrippen?? Hebben al die jonge gastjes die op een brommer cq scooter rijden een motorrijbewijs?

  • Kito zegt op

   @Henk van’t Slot
   Ik begrijp je reactie volledig, Henk. Ik heb zelf meer dan 33 jaar onafgebroken met de motor (en tevoren twee jaar met een bromfiets 50cc) rondgetoerd in Europa. Daarbij heb ik een goeie 220.000 km tweewiel-ervaring opgebouwd, dus ik meen wel te mogen stellen enige ervaring te hebben in defensief motorrijden (anders vertel je dat na die tijd niet meer na). En hier in Pattaya ben ik regelmatig nog ferm benauwd, wanneer ik hier met mijn 125cc scooterke rondrijd. Benauwdheid die ik vooral wijd aan het complete gebrek aan een behoorlijk verkeersinzicht en dito verkeersdiscipline van inderdaad voornamelijk Russissche en Indische motorrijders, maar in zeer grote mate ook aan die van Thaise verkeersdeelnemers, inbegrepen de categorie “beroepschauffeurs”. Wat eigenlijk helemaal niet verwonderlijk mag heten, in acht genomen het gegeven dat een dame me ooit fier verkondigde dat ze er ook nog een tweejarige carrière als motorbiketaxichauffeur heeft opzitten, doch dat ze zich verplicht zag om een carrièreswitch te maken toen de politie haar na twee jaar duidelijk begon te kennen en te viseren…
   Ik wed dat dit absoluut geen alleenstaand geval is, en daarenboven stel ik mij zeer ernstige vragen bij de rijopleiding in Thailand.
   Tot slot wil ik er nog aan toevoegen dat ik, naast falang-jongeren van schijnbaar zeer jonge leeftijd, vooral ook veel Thai-kinderen lustig rond zie snorren op de lichte motoren die hier in zo’n groten getale rondrijde Gisteren (en het is nog lang geen hoogseizoen natuurlijk, dàn pas zie je die veel rondrijden) zag ik nog een onbegeleide Thaise knaap van naar schatting zowat 12 jaar rondrijden met de “mobiele ambulante onderneming” (zo’n zelf in elkaar geknutseld levensgevaarlijk tuig op drie wielen, waarvan raamwerk, ophanging, vering, remmen en voornamelijk de belasting enz. absoluut niet berekend zijn op hun gebruik in het verkeer).
   Kito

 11. BA zegt op

  Die verantwoordelijkheid daar kan je eindeloos over discusseren maar dat gaat hem niet worden. Dat gaat bij een Thai serieus het ene oor in en het andere oor uit.

  De zus van mijn vriendin heeft een zoontje van 2. Die gaat ook gewoon zo mee op de motorbike. Ook zo in de auto, op de voorstoel, zonder gordel. Mijn ouders hebben haar eens een kinderzit kado gedaan voor in de auto. Dat was 2 keer proberen en sindsdien ligt die in de berging.

  Zuslief krijgt van mij de auto niet mee omdat ze geen rijbewijs heeft. Als ik 2 seconde mijn gat licht dan geeft mijn vriendin de auto weer gewoon mee. Ik heb haar al eens verteld, die first class insurance geld niet omdat ze geen rijbewijs heeft. Gaat ene oor in andere weer uit. Kind los op de voorstoel, zelf ook nog eens zwanger, geen flauw benul van autorijden (ze is niet goed genoeg om haar rijbewijs te halen, als je weet hoe belachelijk simpel dat is voor een Thai, dat is dat wel zorgelijk) ik kan dan alleen maar mijn hoofd schudden.

  Ik zeg wel eens tegen mijn vriendin en haar zus. Denk er om dat als er keer wat gebeurd hij waarschijnlijk naar de begraafplaats kan. Dan word ik even 3 seconden verdwaasd aangekeken en dan is het over naar de orde van de dag.

  • theoS zegt op

   @BA, wel, dat deden wij ook. Mijn pasgeboren dochter en later mijn zoon zaten op schoot bij mijn vrouw en ook als wij ergens naar toe gingen, zo wat is het probleem? Mijn dochter reed op de motorcycle rond al op haar 10e jaar en mijn zoon van zijn 14e jaar, heb het hun zelf geleerd. Ik achterop en zeggen hoe het moest. Trouwens, ik kan mij nog de tijd herinneren dat er geen gordels of kinderzitjes of motor helmen waren in Nederland. Wel bordjes met “verboden op het gras te lopen”

 12. janus zegt op

  50 verkeersdoden per dag Oorzaak scooter zonder helm en geen scooter rijbewijs.
  Wat wil je dan?Het gaat de Politie alleen om de te innen boetes.Waarschuwen hoe gevaarlijk het is doen ze niet.Dan wordt er een jongen van 13 jaar dood gereden geen rijbewijs /geen helm en geen verzekering.De hele familie naar de crematie met ruim 100 mede scholieren allen treuren.Maar kijk je rond zie je dat er van de 100 treurende mede scholieren 70% ook geen helm draagt etc.Dus geen voorlichting geen waarschuwingen vooraf.De overheid doet niks de ouders doen niks en de school bestutren doen niks aan preventie..
  Zo lang de Thai nog denkt dat men na een scooterongeluk waarbij doden vallen in een beter leven terug komt blijf je dit houden..
  Janus

 13. patthie zegt op

  Bij het bekijken van dit filmke heb ik toch enkele vragen, wie huurt een bike voor dergelijke wegen , U hebt een zware moterbike nodig geen scooter .???
  Ik lees van de meeste falangs op de site dat u niet verzekerd bent bij ongeval……
  Hoeveel van deze mensen die een reactie geschreven hebben hebben een bike verzekering , met 300.000bat bail? eigen schade ? brand? diefstal. 1.000.000 bath voor derde?
  Uitleggen voor andere maar zelf een gewone staatsverzekering…..
  Tot 150 cc kost u dat jaarlijks 3800 bath.
  Jetski hoeveel toeristen weten dat u een vaarbewijs moet hebben?
  Toeristen die naar een vreemd land komen zouden beter op de hoogte moeten gehouden worden, maar ja zelfs de falangs die hier wonen nemen geen extra verzekering voor hun bike……


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website