kproject / Shutterstock.com

Er zijn vele manieren om je te verplaatsen in Bangkok. De snelste en meest comfortabele manier is de BTS Skytrain. De Skytrain is een soort bovengrondse metro.

BTS: Bangkok Mass Transit Systeem

Een uitkomst voor een miljoenenstad waar het verkeer iedere dag weer dichtslibt. Een sneltrein die iedere vijf minuten voorbij komt. Veilig, comfortabel (airco) en snel. Sinds eind 1999 beschikt Bangkok over de Skytrain, populair bij Bangkokianen, expats en toeristen.

Sukhumvit route en de Silom route

De BTS Skytrain beschikt over 23 stations op twee routes:

 • Route 1. de Sukhumvit lijn, van On Nut naar Mo Chit.
 • Route 2. de Silom lijn, die begint bij Wongwian Yai en eindigt bij het National Stadium. De wegen Silom en Satorn liggen in het centrale zakendistrict van Bangkok. De Silom route verbindt het zakendistrict.

Overstappen van de Sukhumvit lijn naar de Silom lijn en andersom, kan alleen op het Siam station. De twee routes samen zijn ongeveer 55 km. Een rit met de Skytrain op de langste route (van On Nut naar Mo Chit) duurt ongeveer 30 minuten.

Hoe werkt het reizen met de Skytrain?

De BTS Skytrain rijdt iedere dag van 06.00 uur tot 24.00 uur. Je neemt de trap of roltrap naar een station. Op het station staan ticketautomaten. Er zijn twee soorten ticketautomaten:

 • Ticket Issuing Machine (TIM) accepteert alleen muntgeld.
 • Integrated Ticketing Machine (ITM) accepteert munt- en papiergeld

Let op: je kiest eerst het aantal zones. De automaat geeft aan hoeveel je moet betalen. Je koopt een kaartje (altijd een enkele reis). Je kaartje is alleen geldig voor de dag van aankoop. De geprinte ticket stop je in de automaat van de toegangspoortjes, de poortjes gaan open en je kunt doorlopen naar het perron van de Skytrain.

Lang wachten hoeft niet want iedere 5 minuten komt er een trein aan. Je stapt in en op LCD schermen is de route te volgen. Je stapt uit op station van bestemming. De terugreis gaat op exact dezelfde manier.

Wat kost een ritje met de Skytrain?

De langste rit van On Nut naar Mo Chit duurt 28 minuten en kost 40 baht (enkele reis). De kortste trip duurt 1 minuut en kost 15 baht (juni 2010).

BTS Sky SmartPass

Het kan erg druk zijn bij de kaartautomaten, je kunt daarom veel tijd besparen door de BTS Sky SmartPass te kopen. Deze kost 100 baht, waarvan 70 baht als tegoed voor de ritten. Het voordeel van deze kaart is, dat je hem kunt opwaarderen (tot maximaal 2.000 baht). Je tegoed blijft vijf jaar geldig. Met de SmartPass kan je gelijk doorlopen en hoef je niet meer in de rij te staan voor een kaartje.

One-Day Pass en 30-Day SmartPasses

Het kan voordeliger zijn om een One-Day Pass te kopen. Deze kost 120 baht (juni 2010) en je kan die dag onbeperkt reizen met de BTS Skytrain. Een andere voordelige optie is een 30 dagen pas (meer info op de website van de BTS).

Siam Skytrain Station

Het grootste en drukste station is Siam. Het station bestaat uit twee niveaus. Op het onderste platvorm vertrekken de treinen richting On Nut op de Sukhumvit lijn en Wongwian Yai op de Silom lijn.

Op het bovenste platform vertrekken de treinen richting National Stadium op de Silom lijn en Mo Chit op de Sukhumvit Line.

Op Siam station kan je dus overstappen op één van de twee lijnen.

Het station bevindt zich op de Rama I Road ten westen van Pathum Wan kruispunt in het hart van het Siam District. Via een brug kun je vanaf het station naar de luxe shoppingmall Siam Paragon en Siam Center lopen. Het Siam Square is ook op loopafstand.

Stephane Bidouze / Shutterstock.com

Toeristen en de Skytrain

De BTS heeft een speciaal loket voor toeristen die gebruik willen maken van de BTS Skytrain. Deze vindt je op de volgende stations:

 • Siam
 • Nana
 • Saphan Taksin

De medewerkers spreken uitstekend Engels en kunnen je adviseren over dagtripjes die je kunt maken met de Skytrain en welke toeristische attracties gemakkelijk met de Skytrain kunnen worden bezocht. Ook kan je er tickets kopen, bijvoorbeeld voor de boot over de Chao Praya. De BTS Tourist Information Center is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Op website van de BTS Skytrain staan suggesties voor allerlei uitstapjes die je met de Skytrain kan maken naar:

 • Musea
 • Tempels
 • Markten
 • Winkels
 • Parken

Meer info op de website van de BTS Skytrain.
Ook staat er een compleet programma met dagtrips die je kan maken met de Skytrain zoals een:

 • Shopping Tour
 • Night Tour
 • Cultural tour
 • Chao Phraya River Tour

Meer info op de website van de BTS Skytrain.

Tips van Thailandblog.nl

 • Vanaf het  Victory Monument station kan je gemakkelijk per bus verder reizen in Bangkok.
 • Via station Mo Chit kan je verder reizen met de provinciale bussen. Ook kan je overstappen op de ondergrondse metro.
 • De laatste Skytrain vertrekt om ongeveer 24.00 uur. De meeste kaartautomaten zijn al om 23.00 uur buiten werking. Wanneer je de laatste Skytrain neemt, is het verstandig je kaartje voor de reis terug dezelfde dag voor 23.00 te kopen.
 • Via het Saphan Taksin Station (Silom Line, S6) kan je naar de Centrale Pier aan de Chao Phraya River, vanaf daar kan je Bangkok per boot ontdekken. Zo kan je met de Chao Phraya Express Boat naar de Grand Palace, Wat Arun en Wat Phra Keaw. Kaartjes voor de Express Boat zijn te koop bij het BTS Tourist Information Center op het Saphan Taksin station.
 • In de ochtend en begin van de avond, wanneer de kantoren/winkels in Bangkok open gaan of sluiten, is het spitsuur op de BTS Skytrain stations. Er zijn dan meestal geen zitplaatsen in de trein. Als je een hekel aan drukte en een volgepakte trein hebt, kan je beter de spits vermijden.
 • Koop een dagkaart, je kan dan de hele dag door het centrum van Bangkok reizen voor slechts 120 baht, veel voordeliger dan met een taxi.
 • In de onderstaande video kan je precies zien hoe het werkt. Have fun!
No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “De BTS Skytrain in Bangkok”

 1. Evert zegt op

  Duidelijke uitleg en inderdaad de Skytrain is een uitkomst. Supersnel, geen filles en geen vieze uitlaatgassen. Ik kan het iedere toerist aanbevelen. Als de lijn naar de airport eindelijk operationeel is, dan zullen te taxichauffeur het wel gaan voelen in de portemonee.

  • P.G. zegt op

   Maar is het rolstoelvriendelijk? Zoals ik het zie moet je meestal de stations bereiken via een steile betonnen trap.
   aangezien ik regelmatig mijn (invalide-)moeder meeneem naar Bangkok ben ik min of meer verplicht om een taxi te nemen.

   • Redactie zegt op

    Er zijn liften voor gehandicapten en mensen met kinderwagens op de volgende stations: Mo Chit, Siam, Asok, On Nut en Chong Nonsi.
    Wel even vragen aan een medewerker van de BTS.

    Meer info op de website: http://www.bts.co.th/en/btstrain_03.asp

    • Of kijk eens op http://wheelchairthailand.blogspot.com . Hier vertel ik hoe je met de Skytrain en met de metro kunt reizen als je in een rolstoel zit. Het laatste metrostation dat ik bezocht heb is Kampeang bij de Chatuchak weekend markt. Ook te bereiken met de Skytrain maar dan uitstappen op Mo Chit. Er zijn trouwens weer twee toegankelijke Skytrain stations bijgekomen. Nu aan de andere kant van de rivier. Een ervan ligt dichtbij het rolstoeltoegankelijke Ibis Hotel Riverside.
     Als je met de Skytrain wilt kun je op de bel drukken net naast de lift. Een medewerker antwoord dan en er komt iemand om de lift voor je te openen. Dit is altijd een bewaker. Hij begeleidt je meestal naar de ticketverkoop en naar de trein.
     Bij de metro moet je eerst zelf naar binnen en aan het locket even om hulp vragen. Er loopt dan iemand met je mee.
     Wat op dit Thailandblog.nl niet genoems wordt is dat de airlink volledig rolstoeltoegankelijk is. Meer info kijk op mijn Blog. Kan heel interessant zijn als je vanuit Bangkok naar de luchthaven Suvanabhumi wilt.
     Je ziet ik weet veel en nog vel meer. Dus voor vragen mag je altijd contact met mij opnemen. Ik zit zelf in een rolstoel en probeer het allemaal uit te vinden.

 2. Ferdinand zegt op

  Goed artikel, prima informatie.
  Heb van af de opening genoten van dit Siemens product. Zou willen dat de metro in Rotterdam zo simpel zou werken, daar weet ik nog steeds niet hoe ik een kaartje moet kopen. Zelfs in die drukke spitsuren is de BKK sky train perfect, ook al kan je dan niet zitten.
  Prima airco.

  Jammer dat de sky train IN BKK al om 23 – 24 u stopt 2 of 3 u zou een beter tijdstip zijn, heel veel ellende en irritaties met taxis voorkomen en Bangkok rustiger en schoner maken.
  Ook sommige trappen blijven een probleem. Gelukkig zijn er steeds meer roltrappen gekomen al blijft het, zoals vele voorzieningen in BKK helaas geen vriendelijk systeem voor gehandicapten.
  Komt ook nog eens bij dat de enkele liften en heel veel roltrappen op een later tijdstip zijn bijgebouwd en op de meest onwaarschijnlijke plekken zijn neergezet. Met voetgangers wordt geen rekening gehouden in BKK.

 3. bert zegt op

  hallo kan iemand mijn vertellen hoe lanh het ongeveer lopen is van Sathorn Pier naar sky train station .
  wij zijn niet de aller jongste meer dus rennen , hollen en vliegen doen we niet .
  je leest bij hotels de meest vreemde tijden , dus zou ik graag willen weten of er iemand
  hier is die het echt weet .
  mischien dat we een keer een hotelletje aan de rivier pakken , vandaar onze vraag
  mvg
  bert

  • Johan Combé zegt op

   Ongeveer 10 minuten naar het perron. De reactie moet langer zijn dus ik tik maar wat.

   • Cornelis zegt op

    Die 10 minuten – in de praktijk trouwens de helft – vallen natuurlijk in het niet wanneer je je realiseert dat de vraagsteller 2,5 jaar op een antwoord heeft moeten wachten……..

 4. jasper zegt op

  Wanneer is de sky train naar het vliegveld in gebruik?

  • @ De Airport Rail Link is nu een jaar in gebruik https://www.thailandblog.nl/vervoer-verkeer/airport-rail-link-bangkok/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website