De laatste dag voor mijn vertrek in Bangkok was ik in de gelegenheid de Airport Rail Link uit te proberen. In deze posting mijn ervaringen met deze snelle verbinding van Suvarnabhumi Airport naar het centrum van Bangkok.

De Airport Rail Link bestaat uit twee lijnen waarop sneltreinen rijden:

 1. Express Line (rood): van Suvarnabhumi Airport naar Makkasan Station (non-stop). De reisduur is 15 minuten.
 2. City Line (blauw): van Suvarnabhumi Airport naar Phaya Thai Station (stopt op ieder station, in totaal zes). De totale afstand bedraagt 28 kilometer tot het eindstation, reisduur: 30 minuten.

 

Beide lijnen vertrekken iedere 15 minuten van Suvarnabhumi Airport. De treinen rijden zeven dagen per week vanaf 6:00 tot 24:00 uur.

Airport Rail Link station op Suvarnabhumi Airport

Het treinstation van de Airport Rail Link vindt je op de B-verdieping op Suvarnabhumi Airport. Er zijn vijf verdiepingen op Suvarnabhumi Airport.

 • Vierde verdieping: vertrek
 • Derde verdieping: restaurants/winkels
 • Tweede verdieping: aankomst
 • Eerste verdieping: taxi en bus
 • B-verdieping: Airport Rail Link station

Mocht je na aankomst in Thailand met de Airport Rail Link naar Bangkok willen reizen? Dan kun je het beste op de luchthaven de lift naar de B-verdieping te nemen.

De keuze van de lijn hangt af van je bestemming, maar ook of je wilt overstappen op de Metro (MRT) of de Skytrain (BTS). De mogelijkheden:

 1. Express Line naar Makkasan Station en daar kun je overstappen op de MRT Metro richting Mo Chit of richting Hua Lamphong (treinstation).
 2. City Line naar Phaya Thai Station en daar kun je overstappen op de BTS Skytrain richting Mo Chit of On Nut.

 

Met de City Line naar Bangkok

Vanuit mijn hotel (Convenient Grand Hotel) kon ik de luchthaven zien liggen. In slechts 20 minuten zijn we met de gratis pendelbus van het hotel naar Suvarnabhumi Airport vervoerd. Vanaf de luchthaven konden we eenvoudig met de Airport Rail Link naar het centrum van Bangkok. We wilden naar de bioscoop in Siam Paragon. Dat betekende overstappen op de Skytrain bij het Phaya Thai Station, dus kozen we voor de blauwe City Line.

Een ticket kopen is kinderlijk eenvoudig. Je kiest het eindstation op een touchscreen en je betaalt. De rest werkt net zoals bij de Metro en Skytrain. Je gebruikt je ticket om de poortjes te openen. Loopt naar het perron en stapt in. Wij betaalde 45 baht (€ 1,-) per persoon (enkele reis).

Het ritje met de airco gekoelde sneltrein is comfortabel. De trein is goedkoop, veilig, schoon, snel en stil. Het uitzicht is prachtig, je ziet nu eens een ander stuk van Bangkok.

Na 30 minuten kwamen we aan op het Phaya Thai Station, van daar wandel je zo het station van de BTS Skytrain binnen. Opnieuw een ticket kopen voor de Skytrain en je bent in 5 minuten op Siam Station, hartje Bangkok.

Terug naar ons hotel zijn we ook met de City Line gegaan en hebben vanaf de luchthaven een taxi genomen. De Airport Rail Link is zeker een aanwinst voor Bangkok, ik zal er vaker gebruik van maken. In de onderstaande video wordt alles nog eens uitgelegd.

 • Kaart van Airport Rail Link, Skytrain en Metro: Bangkok route map

11 reacties op “Airport Rail Link Bangkok: snel en goedkoop!”

 1. Hans Goudriaan zegt op

  Hallo Khun Peter,

  Nog een aanvulling op je ervaringen met de Airport Link.
  Voriige week heb ik ook de Railwaylink uitgeprobeerd en het is een prima, snelle en goedkope verbinding v.v. airport-centrum Bangkok.
  Overigens ben ik maandag 6 juni j.l. nonstop in 15 minuten van Phaya Thai Station naar de Airport meegereden .
  Wel geconstateerd dat er vrijwel geen toeristen en/of farang gebruik maakten van de Railwaylink op de vier ritten die ik heb gemaakt.

  Hans Goudriaan

  • @ Hans, klopt. Voor 99% Thai in de treinstellen, was ook mijn ervaring. Op de terugweg wel een Fransman met zijn kinderen gezien, inclusief koffers.

   Wat ik in het artikel niet vermeld heb is dat je op Makkasan Station zelfs kan inchecken voor de vluchten van Thai Airways en Bangkok Airways.

   Jouw opmerking over non-stop klopt en is vrij nieuw:

   From June 1, 2011 onwards, Suvarnabhumi Airport Rail Link’s Express train is expecting to open its new route to facilitate the journey of all passengers, and will offer a special discount from a regular fare of 150 Baht to 90 Baht for a single trip while fare for roundtrip is only 150 Baht.

   SRT Deputy Governor and Acting CEO of SRT Electrified Train Co., Ltd Pakorn Tangiatsakow said Airport Rail Link will offer a special promotion under the slogan “LOVE THE EARTH TRAVEL WITH US”. With Express Line’s new route from and to Phaya Thai – Suvarnabhumi Airport, it takes 18 minutes to travel. The frequency of the train will be every half an hour.

   However, direct Express Line, on route from and to Makkasan – Suvarnabhumi station, is still in service for normal operation, which takes 15 minutes to reach the airport. The train headway will be every 20 minutes. Passenger can also use the service at Bangkok City Air Terminal (BCAT), Makkasan station where many facilities are provided such as check-in counter service and baggage loading service. Airport Rail Link is open for service everyday from 06.00 to 24.00.

   New promotional fares for both routes are as follows;

   Roundtrip ticket = 150 Baht (valid within 2 weeks at the date the first journey is taken)

   Single trip ticket = 90 Baht (valid within 1 day)

   The promotional fares will begin on June 1 and will last until the end of this year. Apart from this promotion, Airport Rail Link is inviting and encouraging more passengers to ride on Express Line by providing more convenience and comfort to their journey with ticket office channel at Phaya Thai and Makkasan station.

 2. sjoerd zegt op

  tav redactie
  complmenten voor jullie observeringsvermogen en verbale talent om zoveel zeer nuttige info over Thailand weer te geven
  interessant, boeiend en praktisch, ga zo door !

  • @ beste Sjoerd, bedankt voor het compliment. Geldt natuurlijk niet alleen voor de redactie, maar ook voor bloggers zoals Joseph, Gringo, John, Cor, Dick, enz, enz. Het gezeur van sommige expats/pensionado’s nemen we maar voor lief…;-)

 3. Monique zegt op

  Inderdaad een prima verbinding, de reden dat er weinig farang gebruik van maken is misschien dat als je met koffers aankomt je geen zin hebt om over te stappen in de BTS en wellicht ook nog een stuk moet lopen naar je hotel, het zou heel handig zijn als je vanaf het Phaya Thai station waar ik aankom voor het laatste stukje een taxi kunt nemen. Helaas is het erg lastig om met koffers de trappen af te dalen en een taxi zien te bemachtigen omdat een taxi daar nauwelijks of niet kan stoppen.
  Om met koffers door het drukke verkeer te wringen om een taxi te bemachtigen is niet echt een prettig vooruitzicht vooral als het heet is of snoeihard regent.
  Verder zijn alle voordelen hierboven beschreven absoluut waar.

  • Ed zegt op

   Vraag: Is er een roltrap naar beneden bij overstap VAN treinstation PayaThai NAAR BTS Paya Thai. In 2010 zag ik geen roltrap naar beneden, wel een roltrap naar boven…naar de treinen richting luchthaven…

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Ed Treinstation Phaya Thai bevindt zich op de begane grond; BTS station Phaya Thai in de hoogte. Tenzij u een fan van Escher bent, is een roltrap naar beneden van het treinstation naar het BTS-station onmogelijk. Misschien bedoelt u met ’treinstation’ het station van de Airport Rail Link. Hoe de verbinding tussen dat station en het BTS station is, weet ik niet.

 4. Harold zegt op

  Deze nieuwe verbinding is ideaal. Heb ‘m de laatste keer ook genomen vanaf het vliegveld en vice versa. Ik had gelukkig weinig bagage bij me (lees: een trolleykoffer op vier wieltjes) waardoor ik redelijk mobiel was. Heb je minder praktische koffers bij je, dan blijft een taxi een aanrader.

 5. Chang Noi1 zegt op

  Nu heb ik er zelf nooit gebruik van gemaakt, maar gezien de orginele prijs van 150thb kan ik me voorstellen dat als je met koffers aankomt dat je je voor 100thb meer graag gewoon door een taxi tot aan je deur laat vervoeren zonder gewandel en overstappen met je koffers.

  Chang Noi

  • Ben je met meerdere personen of veel bagage, dan is een taxi misschien beter. Hangt ook een beetje vanaf van waar je precies moet wezen. In de spits met een taxi naar het centrum van Bangkok is geen pretje. Trek daar maar twee uur of langer voor uit.

   • André zegt op

    En wat dacht je van: vanaf je hotel op Sukumvit met de taxi in de spits náár Survana ?
    Je zou de eerste niet zijn die zijn (binnenlandse) vlucht mist.
    Dat nog los van het feit dat je behoorlijk moet onderhandelen om voor Thb 350 een taxi naar de airport te krijgen. Loop je ook nog de kans dat ie spijt krijgt van de afgesproken prijs en tijdens de rit gaat lopen zieken of weigert de tolweg te nemen.
    MRT een zegen !!

    En al eens geprobeerd ’s avonds een taximeter te krijgen vanaf Suan Lum naar je hotel?
    Nee, lekker met de metro naar Silom en met de BTS kan je weer alle kanten op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website