Na een wat zwakkere periode is de vastgoedmarkt in Pattaya, met name de condominiums en appartementen, weer ‘hot’ en trekt opnieuw veel buitenlandse en Thaise investeerders aan.

De strategische ligging van deze badplaats blijkt een belangrijke motor voor het toerisme en de vastgoedmarkt te zijn, volgens CB Ellis, een internationaal opererend onroerendgoed adviseur.

Niet zo verwonderlijk als men bedenkt, dat Pattaya de dichtstbijzijnde badplaats voor Bangkok is op slechts een uur rijden van de hoofdstad. Het heeft alle voorzieningen zoals winkels, restaurants, uitgaansleven, kwaliteitshotels, golfbanen en stranden. Een combinatie van deze factoren maakt Pattaya goed gepositioneerd voor verdere groei, voegt CBRE er aan toe.

Een aantal Thaise en buitenlandse beroemdheden toonden reeds belangstelling in de koop van een appartement. Een voorbeeld daarvan is Jimmy White, een legendarische Engelse snookerplayer, die op grote billboards aanspoort om zijn keuze te volgen. Hij heeft onlangs een appartement gekocht in het recente luxe strand-project The Palm Beach Wonamat. Jimmy verklaarde in een persbericht: “De keuze was gemakkelijk, na verschillende mogelijkheden onderzocht te hebben, koos ik voor deze vakantiewoning, want The Palm voldoet aan al mijn wensen. Wongamat is mijn favoriete strand in Pattaya, The Palm’s locatie is ideaal, ik kan vanuit mijn condo genieten van het uitzicht op zee, gebruik maken van de geboden faciliteiten en de prijs was goed”.

CBRE meldt, dat bijna 70% van de eenheden in The Palm Beach Wongamat zijn verkocht ondanks het feit, dat de verkoop pas zes maanden geleden is begonnen. Circa 65% van de eindgebruikers en/of investeerders zijn buitenlanders en 35% is Thai.

Dit verkoopresultaat geeft duidelijk de sterke buitenlandse vraag naar betaalbare luxe vakantiewoningen aan, de belangstelling komt vooral uit Europa en Rusland.

De Thais kopen een appartement als vakantiewoning, maar er zijn nogal wat Thais, die vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding meerdere units als investering hebben gekocht.

Vrij vertaald uit Thailand Business News


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Vastgoedmarkt in Pattaya een ‘hot spot’ voor investeerders”

 1. ludo jansen zegt op

  de wetgeving voor de aankoop van vastgoed zijn zo onduidelijk en ondoorzichtig.
  naar het schijnt kan men nooit voor 100 procent eigenaar zijn van vastgoed in thailand,en erfenisrechten zijn ook niet duidelijk.
  bezint voor je begint

  • @ Dat geldt niet voor de aankoop van een condo. Daar ben je gewoon eigenaar van.

   • ludo jansen zegt op

    dus als ik het goed begrijp is een condo hetzelfde als bij ons een appartement??
    en welke zijn zo al de verschillen volgens jou met nederland en belgie??
    kan je het doorgeven aan je kinderen vb?

    • Een condo is vergelijkbaar met een appartement. De andere vragen kan ik niet beantwoorden, simpelweg omdat ik dat niet weet.

    • René van zegt op

     Een condo heeft wat extra’s ten opzichte van een appartement. Zoals bijvoorbeeld een zwembad, groen voorziening, fitnessruimte, receptie, onderhouds en schoonmaak personeel, parkeerruimte. Om zo maar wat op te noemen. Een appartement is alleen maar woonruimte. Niet meer dan 49% van een condo of app. complex mag in buitenlands eigendom zijn. Freehold kopen je hebt dan geen probleem. Niet op naam van je Thaise partner. Als hem of haar wat overkomt ( en je bent de wettelijke arfgenaam) en 49% van het complex is in buitenlandse handen dan kan je geen eigenaar worden. Je komt dan n.l. boven de 49% in buitenlandse handen. Er is een overeenkomst tussen Nederland en Thailand over het erfrecht. Een Nederlands testament is ook geldig in Thailand en visa versa.

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Klopt, maar lang niet alle condo-complexen hebben een zwembad etc. Ik heb twee condo’s gehad in BKK en de voorzieningen waren ver te zoeken

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    mits niet meer dan 49 procent van het totale grondoppervlak van het condogebouw in buitenlandse handen is. Bij aankoop moet je van de beheerder een verklaring overleggen bij het land office.

 2. Cor van Kampen zegt op

  Het is en het blijft natuurlijk een groot risico om in te schrijven in Thailand of iets wat
  nog gebouwd moet worden. Vooral codo,s of appartementen. Als 51% van het geheel
  niet vekocht word aan een Thai heb je een groot probleem en kan je naar je eerste
  aanbetalingen fluiten. Het beste is om iets bestaand te kopen.
  Het is ook zo dat het geheel onder de naam van een soort compagnie word beheerd.
  Dus alleen op eigen naam. Erfgenamen krijgen niks.
  Als je geld genoeg hebt zal het je een zorg wezen. Voor onze begrippen zijn de prijzen
  zo, dat je er in Nederland niet eens een knappe garage voor kan kopen.
  Maar voor veel mensen is 40.000 Euro (ik roep maar wat) toch een hoop geld.
  Cor

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Erfgenamen krijgen niets? Dan moet je een andere advocaat nemen, want bij blote eigendom erven de erfgenamen normaal.

  • Robert zegt op

   @Cor – Dat risico valt wel in te schatten natuurlijk – even naar de geschiedenis van de ontwikkelaar kijken. Daarnaast is dat een raar verhaal van het probleem wat je hebt als die 51% dan niet aan Thais verkocht wordt; volgens mij is 51% vaak automatisch in Thaise handen en wordt dan ‘doorverkocht’ aan farangs via leasehold, terwijl 49% via freehold direct aan farangs verkocht wordt. Het kan dus best zo zijn dat (bijna) 100% van de units aan farang verkocht ziin, maar dat toch 51% in Thaise handen is via die leasehold constructie. Reden voor mij om alleen voor freehold te gaan. Maar, met name op oudere leeftijd, kan leasehold ook een goede optie zijn voor anderen. Het hang van je persoonlijke situatie en doelstelingen af.

 3. Cor van Kampen zegt op

  Ik wil aan mijn verhaal toch nog wat toevoegen. Als je een Thaise echtgenote bezit,
  kan je 51% van de codo op haar naam zetten. mocht er dan wat met je gebeuren blijft
  zij eigenaar. Dat is ook zo met het kopen van een huis met een compagnie kontrakt.
  Alle andere huis-aankopen kan je ook doen op het 49-51% principe, omdat je hier geen
  eigenaar van grond of huis kan zijn. Er zijn uitzonderingen, maar moet je een storting
  doen bij de emigratie van een milioen of twee en krijg je ook een visa voor vijf jaar.
  Dan geven ze wel recht op aankoop van grond of huis.
  Als je ooit problemen krijgt met je echtgenote, kan ze je niet zo maar het huis of condo
  uitgooien. Ze moet je afkopen en /of in het ergste geval haar huis verkopen.
  Van dat bedrag toch ongeveer 49% aan jou terug betalen.
  Ik kan al diverse voorbeelden daarvan. Er kwam wel een Thaise rechter aan te pas.
  Je moet maar denken ik heb wel alles betaald, maar uiteindelijk heb ik toch bijna de
  helft terug.
  Cor.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik weet niet waar je die wijsheid vandaan haalt, maar je hutselt een aantal zaken door elkaar. Je erfgenamen erven altijd het eigendom van hun vader (of moeder), dus ook de 49 procent. Een condo kun je op eigen naam krijgen, mits 51 procent van het oppervlak in Thaise handen is. Geen reden om daar een Thai of Thaise bij te betrekken. De storting bij emigratie is onzin. Je doelt ongetwijfeld op de regeling dat als je 40 miljoen baht investeert je grond op naam van een company kunt bezitten. Dat heeft niets te maken met een visa voor vijf jaar, want die bestaat niet. En ga zo maar door…

 4. nok zegt op

  Dat rijke investeerders al zeer vroeg inkopen is algemeen bekend in thailand. Vaak kopen ze bij een nieuw te bouwen condominium verschillende condo;s op om een jaar later met winst door te verkopen.

  Met villa’s gebeurt dit ook. Ook zijn ze in staat een nieuwe villa te kopen en hem gelijk plat te gooien om er het huis van hun dromen neer te laten zetten.

  In Pattaya heb je alleen gegarandeerd zeezicht als je condo zich direkt aan het strand of de weg bevind. Als het ook maar enigszins mogelijk is zal er nog een condominium voor het jouwe gebouwd worden ooit waardoor je zicht weg is.

 5. Cor van Kampen zegt op

  Ik wil nog even reageren op het verhaal van Robert. Je hebt er veel meer verstand van als ik. Misschien moet je er iets aan doen om mensen van advies te dienen.
  Toch is het zo dat veel mensen veel teleurstellingen hebben meegemaakt met
  het kopen van appartementen of een bungalow. Ik zie nu in de plaats waar ik woon allerlei half afgebouwde complexen met op de raclame borden, eerste oplevering
  2010. Wat denk je van de mensen die hun eerste aanbetaling hebben gedaan.
  Niet goed geld terug? Geloof het maar niet. Aan de overkant van de (snelweg)
  werden in begin dat ik hier woonde een aantal bungalow dorpen gebouwd.
  Ik woon in Bangsare, 25 km richting Sattahip.
  De woningen werden ( er waren pas 5 klaar) zonder water en elekriciteit opgeleverd.
  Het heeft nog ruim 2 jaar geduurd voor dat alles in orde was.
  Zonder advies blijf ik er bij koop wat wat al bestaat.
  Cor.

  • Robert zegt op

   Oh, natuurlijk, spookverhalen in overvloed. Het meest tot de verbeelding sprekend het project van (google het eens) Coco International van Alan Sadd, waarbij vele Hong Kong investeerders het schip in zijn gegaan. Uiteindelijk is hij gearresteerd toen hij met een watervliegtuig richting Singapore vertrok geloof ik. Prachtig verhaal! Vraag het eens na bij Samui insiders. Al die lege villa’s die je links ziet op de heuvel als je Samui binnenvliegt!

   Zoals bij alle investeringen geldt hoe hoger het risico, hoe hoger de potentiele winst (of verlies). Maar om te stellen dat kopen voor bouwen een onaanvaardbaar risico inhoudt gaat mij te ver. Ik heb zelf ook gekocht voordat de eerste paal de grond in ging, met alle garanties voor oponthoud/vertragingen/geen oplevering zwart op wit. De ontwikkelaar had reeds vele projecten succesvol afgerond en was financieel stabiel. Uiteindelijk werd project opgeleverd 3 maanden voor schema. Zo kan het dus ook.

 6. l.lagemaat zegt op

  Er spelen een paar problemen waarom het soms zo lang duurt.
  De Thaise bouwvakkers zijn vaak seizoensarbeiders.
  Als er niets meer te doen is op de rijstvelden in het noorden van Thailand
  komen ze terug waar bungolawdorpen gebouwd worden.
  Als in het bungalowdorp een aantal huizen verkocht zijn,is er weer geld om
  de andere huizen af te maken.
  Alleen in de buurt van Wongamat Beach zijn het veel Russische bouwvakkers,die
  24 uur 7/7 werken.Deze (Russische) investeerders willen snel geld terugzien,een
  aantal appartementen zijn verkocht aan o.a.Indiërs als vakantie-onderkomen.
  Het strand is moeilijk bereikbaar doordat het gedeeltelijk van de hotels en appartementen is,verder is het een steenachtig strand met weinig voorzieningen.
  Vanaf Centara Grand richting Sanctuay of Truth en verder Zign lijkt het langzamerhand
  een grote bouwput.
  Ik was dan ook verbaasd over de reclame van mijnheer White.

  groet,

  Lodewijk

 7. nok zegt op

  Russische bouwvakkers die in Thailand werken? Ik dacht dat dat verboden was.

  De betere ontwikkelaars zijn vaak wel duurder dan de andere. Je krijgt er dan wel een kwalitatief beter gebouwd huis voor terug. In Bkk heb je bv. Sansiri wat een goede ontwikkelaar is. Goed is een relatief begrip want ik zelf vind dat een nieuw huis zonder problemen hoort te zijn voor minstens 10 jaar. Nieuwe huizen zitten vaak vol met scheurtjes in het stuck-werk, klop er maar eens op dan hoor je dat het hol klinkt en dus al los zit.

  Ik heb zelf de scheurtjes 3x laten repareren voor garantie binnen 1 jaar. De 3e keer was de stucadoor nog niet weg of de scheurtjes ontstonden alweer. De schilder heeft ze geplamuurd en alles geschilderd. De bouwopzichter deed net of hij me niet begreep maar ja ik ga me er niet meer druk over maken, mai pen rai. Heb zelf de keuken aan het huis gebouwd en daar zit niet 1 scheurtje in, het kan dus wel. Thai kunnen ook echt niet schilderen trouwens, meestal valt de emmer om of knoeien ze zelf de hele stoep wel onder. De schilder van de buren viel met emmer en al van het dak op mijn nieuwe watertank en planten.

  Als je een thais huis gaat kopen dan moet je echt alles controleren. Ook als je ze iets voor je laat doen moet je er 100% bijblijven anders gebeuren de dingen niet zoals het hoort.

  Mooiste was nog toen ik een nieuwe airco in de woonkamer liet plaatsen door Powerbuy., 4 monteurs kwamen het doen en toen ze klaar waren deed de airco niets! Na een uur was de conclusie dat de draad achter het plafond gebroken moest zijn, mijn vrouw moest dus snel de electriciens gaan halen. Toen mijn vrouw terugkwam (electriciens zouden komen) kreeg ze de ingeving om die grote schakelaar naast de deur maar eens om te zetten, die was tenslotte voor de airco en die zit in iedere kamer bij de deur. JA!! toen deed ie het wel, 555555….ik heb ze vriendelijk uitgelachen, de heren monteurs.

  Ik doe voortaan alles zelf in ons huis, kan nog uren schrijven over mijn ervaringen in thailand maar ik wil dat zien te vergeten.

 8. l.lagemaat zegt op

  In Thailand zijn wel meer dingen verboden.
  Een schrale troost wat bouwkwaliteiten betreft.
  Opgeleverde appartementen (€ 950.000,= GEEN bath) bleken
  daklekkages te hebben in Holland.Onderaannemers rollen nu
  nog vechtend over de grond over de aansprakelijkheid!

  groet,

  Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website