1. Is het moeilijk om een appartement (Condominium*), vrijstaande woning of een woning in een gated village* te huren in Thailand?
Nee, er zijn voldoende mogelijkheden om iets geschiktst te vinden.

* Een condominium is een appartement dat onder de condominium act valt, alleen belangrijk voor een koper niet voor een huurder.
* Een gated village (wordt ook wel anders genoemd), zijn woningen omgeven door een muur, hierin soms woningen omgeven door een eigen muur. Van heel simpel tot heel luxe.

2. Waar kan ik vinden wat er te huur is?
U hoeft maar bij een zoekmachine bijvoorbeeld Google in te tikken apartement for rent of house for rent gevolgd door een plaatsnaam en u krijgt een groot aantal websites te zien. Vrijstaande huizen met name de goedkopere en die op het platteland worden meestal te huur aangeboden middels een bord met te huur, hiervoor dus zelf op pad gaan.

3. Van wie zijn de websites die woningen en appartementen te huur aanbieden?
Dit kan de eigenaar zelf zijn, een tussenpersoon (real estate agent) of de beheerder (manager) van een complex. Daar een real estate agent pas commissie vangt bij een transaktie zal een appartement of woning vaak door de eigenaar bij zoveel mogelijk real estate agents voor verhuur zijn aangeboden.

4. Zit er veel verschil in de huurprijs van het zelfde type woonruimte?
Dat kan zijn, de eigenaar bepaalt de huurprijs. Verhuurt hij zelf, dan hoeft hij geen commissie te   betalen. Het verschil in huurprijs kan bijvoorbeeld zijn doordat een eigenaar de commissie wel of niet doorberekent aan de huurder.

Een verdieping hoger voor een appartement of een beter uitzicht is vaak een hogere huurprijs. Een eigenaar kan ook goedkoop of te duur hebben gekocht. Het kan dus zijn dat hetzelfde type appartement of woning voor een verschillende huurprijs wordt aangeboden.

5. Kan ik onderhandelen over de prijs?
Doorgaans wel, of direct met de eigenaar of via de tussenpersoon, die dat doet namens de eigenaar. Bepalend kan ondermeer zijn zijn hoe lang je gaat huren, laag- of hoogseizoen of dat bijvoorbeeld de eigenaar geld nodig heeft.

6. Als ik mijn huurcontract wil verlengen kan dat dan voor dezelfde prijs?
Dat hangt van de eigenaar af. Als u in het laagseizoen huurt en de volgende termijn valt in het hoogseizoen, dan zal hij doorgaans meer willen vangen.

7. Is er verschil of ik rechtstreeks huur bij de eigenaar of via een tussenpersoon?
Ja, een eigenaar van een appartement of een woning in een gated village bepaalt zelf of hij gebruik maakt van de service van het management waar hij voor moet betalen. Indien hij daar geen gebruik van maakt en bijvoorbeeld uw koelkast gaat stuk, zal u dat zelf moeten regelen.
Bij verhuur via een tussenpersoon betaalt de eigenaar commissie en hoeft u bij problemen alleen maar het management in te lichten. Huurt u een vrijstaande woning dan zal u doorgaans bij problemen contact op moeten nemen met de eigenaar zelf.

8. Wat is het verschil tussen boeken via een booking site zoals bijvoorbeeld Agoda.com of Booking.com en boeken bij een tussenpersoon (real estate agent of management van het complex) of eigenaar zelf?
De booking sites bieden veelal accommodatie aan op hotel basis (fully serviced) dat wil zeggen de bedden worden opgemaakt de kamer schoongemaakt etc. De verhuur gaat ook per nacht, en op een booking site kunt u niet onderhandelen over de prijs. Dus niet zo geschikt voor langere termijn huur, dus duurder.

9. Wordt er via de booking sites ook woonruimte aangeboden in appartementen en gated village complexen?
Ja, deze werken dan op hotelbasis. Dat wil zeggen dat er ook 1 of meerdere nachten geboekt kunnen worden. U kan dan eerst een paar dagen boeken voor een besluit te nemen over lange termijn huur. U loopt dan wel het risico dat dan vol geboekt is. Met name veel hotels in Bangkok verhuren ook voor een langere termijn, hier kan dus onderhandeld worden over de prijs.

10. Als ik woonruimte huur waar op hotelbasis wordt gewerkt, kan ik dan ook gebruik maken van de service?
Ja, tegen betaling kunt u zelf uitmaken van welke service u gebruikt wilt maken. Bijvoorbeeld voor lakens, de wasserij service of schoonmaken van de woonruimte.

11. Wat kan ik qua inrichting verwachten in een woonruimte?
Daar zal u naar moeten informeren. Daar de meeste appartementen en gated villages gemeubileerd verkocht worden zal het per complex niet veel verschillen. Doorgaans wordt er bij verhuur door een tussenpersoon een lijst gehanteerd wat er bij verhuur aanwezig moet zijn. Uiteraard kan u in een duurder complex meer luxe verwachten.

12. Moet ik een deposit betalen?
Dit is doorgaans 1 maand huur in sommige gevallen 2 maandhuren.

13. Kan ik problemen verwachten bij terugbetaling van een deposit?
Bij huur van een woning in een appartement of een gated village met goed management zal het als er geen schade is aan het gehuurde geen probleem zijn. De voorwaarden staan in het huurcontract. Bij huur direct van een eigenaar of van een vrijstaande woning kan het wel eens problemen opleveren. Dat kan dan zijn: het staat niet duidelijk in het contract, of er is opeens schade, of het is u krijgt het morgen. Dan bent u gewoon uw geld kwijt, hierover gaat u geen rechtszaak beginnen.

14. Wat staat er zoal in een contract?
Een contract in een appartementen complex of een gated village zal in hoofdlijnen hetzelfde zijn. Zoals:  wanneer moet ik de huur betalen en aan wie? Betaal ik het elektra en water zelf of gaat dit via het management. Zich houden aan de huisregels, dat kan gaan over het gebruik van een zwembad of een fitness etc.

Een huurcontract van een (goedkope) vrijstaande woning wil nog wel eens niet volledig zijn, of niet duidelijk. Of in sommige gevallen een mondelinge overeenkomst, niet echt aan te raden.

15. Kan ik de huur zomaar opzeggen en kan mij de huur worden opgezegd?
In het huurcontract zullen hierover de voorwaarden staan. De huur kan doorgaans worden opgezegd na het na diverse waarschuwen nog steeds veroorzaken van overlast. Als u voor het einde van uw huurcontract opzegt, bent u in ieder geval uw deposit kwijt.

Mocht u door overmacht moeten opzeggen dan is het aan de eigenaar of hij de deposit (deels) terugbetaalt, hier zijn geen regels voor. Uit het bovenstaande mag wel blijken dat er op z’n Thais niet echt standaardregels zijn. Maar ook zonder deze regels zal het in de meeste gevallen soepel verlopen.

Hier nog een aantal aandachtspunten.

 • Mocht u niet zo bekend zijn in Thailand dan brengt het een risico met zich mee dat als u wat huurt waar u nog nooit geweest bent tegenvalt. Zo zijn Pattaya, Hua Hin, Bangkok, Koh Samui of het platteland – ik noem maar wat  –  totaal verschillend. Dus u kunt beter er eerst een vakantie aan wijden om zelf rond te kijken, zeker als u voor een langere tijd wil huren.
 • Dan de lokatie waar u wilt huren, overdag kan het prima zijn maar als er een openlucht bar of restaurant in de buurt is waar tot laat in de avond muziek vandaan komt is het even minder.
 • Mocht u een appartement willen huren en geen trappen willen lopen, informeer dan vooraf of er een lift aanwezig is. In een appartementencomplex van vier verdiepingen moet een lift aanwezig zijn, maar op z’n Thais is dit niet altijd zo.
 • Dan vervoer, als u geen brommer (motor) of auto wilt rijden en afhankelijk bent van openbaar vervoer, dan is het toch wel makkelijk als er wat winkels of een markt in de buurt zijn voor de dagelijkse boodschappen.
 • Als u wel auto of brommer gaat rijden, dan is parkeergelegenheid (bij voorkeur bewaakt) toch wel makkelijk.
 • Bij televisiekijken, zeker als u langer gaat huren, is het toch wel leuk als u ook BVN en wat filmkanalen kan zien. Maar dat hangt geheel af van wat er via de kabel of schotel(s) binnenkomt aan kanalen. Zo moet er voor BVN een grote schotel op de juiste satelliet gericht zijn en het kanaal geselecteerd zijn. De meeste filmkanalen zijn betaalkanalen, als de eigenaar hier niet voor betaalt “al dan niet in de service fee” dan heeft u deze dus ook niet. Dus veelal een hoop kanalen met Thaise soaps en nieuwszenders, maar niet veel bijzonders.
 • Internet is een verhaal apart; het internet in Thailand is van een matige tot slechte kwaliteit. Vooral de snelheid heeft een jojo effect. Met name in een appartementencomplex is het maar de vraag hoe de kwaliteit is. Zo is het van belang, hoeveel lijnen er zijn en met welke snelheid. Hoeveel access points (routers) zijn er, van welke kwaliteit en hoeveel zijn er geplaatst. Ook doordat veel mensen een tablet en een smartphone gebruiken zal er veel verkeer op het netwerk zijn, wat niet echt bevorderlijk is voor de snelheid.
 • Een vrijstaande woning met een eigen Internet verbinding zal dus doorgaans een betere verbinding hebben.
 • Op het platteland is een vaste Internet verbinding niet echt gemeengoed. Wilt u regelmatig onder andere gebruik willen maken van bijvoorbeeld Skype dan kunt u dat beter eerst even uit proberen. Het kan bij u buren prima gaan maar bij u slecht of helemaal niet.
 • Het kan in Thailand aardig warm zijn, als een appartement of woning vol in de zon ligt, kan het binnen aardig warm worden. Als u lekker de ramen open wilt hebben, is woonruimte met veel schaduw een betere keus dan iets vol in de zon. Als u veel gebruikt maakt van de airco (met ramen en deuren dicht) zal de elektra rekening hoger uitvallen.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Rene van Broekhuizen

Veel informatie is mij verschaft door Jason Green, property manager van Arisara place Condominium te Koh Samui. E-mail: jason@sbyphuket.com

Redactie: Mochten de lezers nog aanvullende tips hebben, reageer dan.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “15 vragen en antwoorden over huren van appartement of woning in Thailand”

 1. Nico zegt op

  Heel goed en duidelijk geschreven Rene,

  Wat er nog wel aan toegevoegd kan worden is;

  Dat als je voor langere tijd een goedkopere woning huurt en daar zelf één of meerdere airco’s en later een mooie keuken in gaat bouwen en een satelliet ontvanger, kan de eigenaar denken; Hé dat huis is mooier den die van mij, dus laten we de huur maar opzeggen en ga ik er zelf inwonen of verhuren voor een hogere prijs aan iemand anders.

  Groetjes Nico

  • RuudRdm zegt op

   Dat ga je toch echt pas doen als je afspraken hebt gemaakt met de eigenaar van verhuurder, bv dat hij keuken en airco tegen een redelijke vergoeding overneemt bij opzegging van de huur, resp dat je het pand weer in de oude staat terugbrengt bij vertrek, met medeneming van alle zelf aan- en ingebrachte veranderingen!

 2. RichardJ zegt op

  Belangrijk aandachtspunt is welk electriciteitstarief betaald moet worden.

  Dit is het geheime melkkoetje waar een verhuurder liever niet over praat.

  Als je het verbruik rechtstreeks aan het GEB betaalt, dan betaal je ca. 4,5 baht per KWH. Maar met name bij de verhuur van appartementen en in compounds wordt soms wel het dubbele in rekening gebracht.

  Ga maar rekenen: stel je draait 1 airco van 1 KWH full time tegen 4,5 B/KWH, dan komt jouw rekening normaal uit op zo’n 3,000 baht per maand. In een condo zou je dan 6,000 baht kunnen betalen.

 3. hans zegt op

  bij een condominium betaal je rechtstreeks aan het elektriciteitsbedrijf bij een appartement betaal je via de verhuurder meestal het dubbele dus altijd even navragen of je de originele nota van het eletriciteits bedrijf krijgt of een nota van de verhuurder dan weet je of je een condo huurt of appartement

  • Daniel VL zegt op

   Ik betaal voor elektriciteit 7 bt per kw. Dit is normaal omdat hierin een deel zit van de gedeelde kosten, trappen galerie verlichting van de parking, enz. Ook betaal ik 50bt voor de kabeltelevisie en 100bt voor water. was vroeger gratis maar nu betalend omdat vorig jaar de pompen vernieuwd werden. Voor de wasmachine 20 of 30 Bt 7 of 10 kg.
   Dit zijn prijzen in CM

 4. bob zegt op

  Van belang is te weten dat huur van een apt. minstens 1 week dient zijn omdat u anders in aanvaring komt met de wet. Zelf verhuur ik uitsluitend per maand om problemen te voorkomen. Ik bereken gewoon het verbruik door en laat openlijk de rekening zien. Jomtien/Pattaya bob116@hotmail.com

 5. Eddy zegt op

  Kleine opmerking over het internet.

  In Thailand kan je een zeer goede internetverbinding hebben. Voorbeeld hiervan is Fiber 2 U van TOT.

  Ze leggen een unieke fiberverbinding tot je huis/apartement.

  Meestal heb je een zeer slechte internetverbinding omdat er voor het appartementsblok geen “netwerkbeheerder” is aangesteld en iedereen doet maar wat hij wil achter de ingekomen internetverbinding.

  Met een goede netwerkbeheerder kan iedereen, wel voor een eerlijke prijs, een perfecte internetverbinding krijgen.

  Eventueel ook op te lossen door internet via je smartphone en 4g verbinding.

 6. Bill echter zegt op

  Je moet wel eerst het huis goed nakijken op gebreken en eventueel foto maken ! Meestal huur je het niet van de eigenaar maar een buurvrouw die alles regeld ! Je betaald meestal borg ! En dan komt het als je het weer opleverd ! Dan zeggen ze dit is stuk die tegel zit een barst in ect en dan gaat dan je borgsom af en die houden ze zelf ! Heb NOw al 3x meegemaakt dus kijk uit met huren !gr bill echter

 7. Joshua zegt op

  Beste Mensen,

  Het huren van een huisje of condo is makelijk zelf te regelen , mits je bij een goede Real Estate Agent komt waar je zelf vertrouwen in hebt.
  De huur prijs van het te huren opject is bij de Real Estate Agent het zelfde als bij de eigenaar zelf.
  Een condo moet je minimaal voor 1 maand huren , anders krijg je problemen met de Thaise Wet ( Hotel Act. Wet ) en de eigenaar of Agent moet U binnen 24 uur aangemeld hebben bij de Immigration ( formulier 30 TM ).

  Veel succes bij het zoeken van een gepaste woonruimte.

  Tip: http://www.888pattaya.com

  Mvg,

  • stevenl zegt op

   Als je iets wilt huren, gewoon rondrijden in de buurt waar je zoekt. Heb je veel keuze, en veel goedkoper dan via een agent.

 8. heelgoed zegt op

  Compliment voor dit duidelijk en to-the-point stukje!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website