Door Joop van Breukelen

Als nieuwsjunkie struin ik dagelijks de nodige websites over Thailand af. Vooral de forums hebben mijn belangstelling, omdat daar de meest vreemde problemen en bijbehorende adviezen naar voren komen.

Ik moet zeggen dat ik daar doorgaans niet echt vrolijk van word. Nog even afgezien van het abominabele woord- en taalgebruik (kan tegenwoordig niemand meer goed spellen?), erger ik me aan het aplomb waarmee de waarheid geweld

forum

wordt aangedaan. Het gaat vrijwel altijd om reagerende mannen (waar zijn de vrouwelijke Thailand-kenners?) en de onzin die sommigen verkondigen, doet mij vaak het schaamrood naar de kaken stijgen. Na een of enkele bezoeken aan Bangkok of Pattaya weet menigeen al hoe in Thailand de hazen lopen, niet gehinderd door enige echte kennis. Soms gaat het over de manier waarop een Nederlander een Thais rijbewijs kan krijgen of over de wenselijkheid van een bepaald visum.

Ronduit zielig acht ik de mensen die Thailand zien als het aards paradijs. Er markeert volgens hen werkelijk niets aan dit land. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, het eten is goedkoop, de vrouwen dienstbaar en het klimaat onovertroffen. Ik vraag me altijd af welk noodlot deze mannen in Nederland moet hebben getroffen om met zoveel verve over Thailand te kunnen spreken en schrijven. In feite zijn het wandelende verlengstukken van het Thais Verkeersbureau.
En over de vrouwen niets dan goeds. Weliswaar kent iedereen iemand die relationeel hier de pin op de neus heeft gekregen, maar de eigen partner is boven elke twijfel en kritiek verheven.

Enige realiteitszin heeft mij na enkele jaren in dit land tot de overtuiging gebracht dat Thailand veel goede kanten heeft, maar ook een aantal slechte die we in Nederland absoluut niet zouden tolereren. Dan heb ik het over de endemische corruptie, taxi-scams, de immense milieuverontreiniging, mensenrechten die met voeten worden getreden, de ongrijpbare rol van de militaire top en de ronduit beschamende politieke situatie, die mogelijk binnen afzienbare tijd leidt tot de zoveelste militaire coup of zelfs tot grootschalige binnenlandse onlusten. Maar ook dan zullen de promotionele forumklanten wel weer een manier vinden om dit alles met de mantel der liefde te bedekken.

Het antwoord op de onvermijdelijke vraag wat ik dan in hemelsnaam in Thailand doe, luidt als volgt: alles in ogenschouw genomen, is de kwaliteit van (mijn) leven hier beter dan in Nederland. Dan heb ik het over zaken als medische zorg, huisvesting en voeding. Maar ik sluit mijn ogen niet voor de af en toe rauwe werkelijkheid..

Rating: 3.00/5. From 1 vote.
Please wait...

17 reacties op “Thaise webforums: een soort Verkeersbureau”

 1. Nuchter zegt op

  Wat een bitter en soms aggressief verhaal naar mensen die hier ook met de beste bedoelingen en omdat ze het leuk vinden iets willen schrijven.

 2. georgessiam zegt op

  Mijnheer,ik kom al 30jaar in Thailand,ga minsten 3xper jaar naar het land van de glimlach.Natuurlijk heeft Thailand zijn goede en slechte kanten,Ikzelf ben vroeger ook bedrogen geweest door mijn voormalige ex thai vrouw.Maar ik ben altijd van het land gaan houden,het is mijn 2de thuisland!Moesten we alles schrijven wat er in thailand allemaal(negatief)gebeurd,dan gaat er niemand nog naar dit schitterend land.Ieder land heeft zijn gebreken,heb onlangs nog een topicvraag gesteld op wwz/nl met als titel:hoe gul zijn wij in Thailand.en er waren vele possitive antwoorden;hoe ze eventueel de thaise mensen helpen;hetzij finnaciel of schoolgerief kopen voor kinderen etc..Nu ik kan ook boeken schrijven over het reilen en zeilen in Th(goede&slechte kantjes)geduurende de 30jaar dat ik th aandoe,maar tegenwoordig willen de mensen alleen maar possitieve dingen horen.Ik weet ook wel hoe de vork in de steel past.De meeste mensen gaan naar ginderachter om cultuur op te snuiven,en je hebt anderen die maar voor één ding geintreseerd zijn(sex,zuipen en amok maken)Ikzelf ben 30minuten geleden thuisgekomen van mijn reis naar Th,en ik kan je zeggen,na miin bericht op je site,ga ik mijn volgende ticket bestellen om terug naar het fasineerende Thailand te trekken.gegroet:georgessiam.

 3. Thomas zegt op

  Hallo Joop,

  Allereerst een interessant stukje, en ik geef je gelijk op sommige punten, maar niet allemaal.

  In je inleiding heb je het over de spelling, daar erger ik me soms ook aan. Het is ongelooflijk waar sommige mensen hebben leren spellen, en daarbij maakt het posts onnodig onduidelijk.

  Ik ben het met je eens dat mensen reëel moeten blijven, maar als je een lievelingsland hebt, zal het niet snel gebeuren dat er negatief over geschreven wordt. Mensen willen andere mensen overtuigen dat, in dit geval, Thailand een geweldig land is. Hierdoor blijven negatieve dingen meestal achterwege. Ik ben het met je eens dat de negatieve dingen ook wat meer naar voren mogen komen, want zoals je al zei; scams, corruptie en milieuverontreiniging etc. mogen ook best is genoemd worden.

  Wel vindt ik dat je de meeste mensen over één kam scheert. Er zijn een hoop mensen die Thailand zullen verdedigen tot het eind, maar andere blijven reëel en verstoppen de negatieve kanten niet ergens achter in hun hoofd.

  Maar een mooi weggezet stukje, en voor huidige en toekomstige Thailand-gangers hoop ik dat het positieve van dit land, het negatieve mag overheersen!

  Thomas

 4. Khun Peter zegt op

  Nog een toevoeging de discriminatie van buitenlanders in Thailand:
  – twee keer zoveel betalen
  – farang is een soort typering van een buitenlander(negatief)
  – Thai die elkaar altijd voortrekken

 5. bebe zegt op

  Dit is blijkbaar een nieuwe tendens op vele internetfora,gevoelig onderwerpen mogen niet meer besproken worden wat betreft Thailand.

  En als men dan vraagt waarom komen de moderators en beheerders af met het smoesje dat hun forum in de gaten wordt gehouden door leden van de Thaise ambassade of zo.

  Zo ben ik lange tijd lid geweest van een Belgisch Thailand forum maar nu ben ik lid af,deze is ook herschapen tot verkeersbureau/relatiebureau dankzij een nieuwe moderator die denkt dat de zon uit zijn gat schijnt.

 6. friend zegt op

  Ik denk dat het de afgelopen vijf jaar niet leuker en beter op geworden is in Thailand. In Nederland ook niet trouwens. Toch overheersen nog steeds de positieve punten. Ik ben met Joop eens dat er veel zaken niet goed zijn. Met name dat Thaland steeds duurder wordt voor toeristen en expats is zorgelijk. Hiervoor gaan de Thai de rekening betalen, toeristen blijven weg en expats gaan zich elders vestigen.

 7. georgessiam zegt op

  Wat is duur,de sigaretten in Thailand zijn opgeslagen,voor gewone guesthouses of Hotels zijn de prijzen nog hetzelfde gebleven.Wel duurder is het restaurantbezoek geworden.En aan Joop Van Breukelen,spellingsfouten wat heeft dat met Thailand te maken?Ze kunnen allemaal niet zo geletterd zijn zoals u.Over Pattaya ga ik kort zijn,ben er zelf 2xgeweest van de 60keer dat ik Thailand hebt bezocht.Een vuil strand,je kunt geen straat inkomen of je wordt al vastgeklampt door rare snuiters met flyers(sex,go go)of door de schaarsgeklede dames die je binnenlokken.Natuurlijk bergrijp ik dat de meeste daar zitten,om hun familie te onderhouden.s’avonds kun je nog niet rustig uitgaan,of je wordt al betrokken in een vechtpartij met dronken toeristen(Engeland)zonder enige redenen maken ze amok,niet moeilijk dat de Thais sceptisch staan tegen een toerist.Als je naar eender welk land gaat,dan moet je respect hebben voor het cultuur en de zeden van het land.Plezier maken mag,maar met “mate” gegroet:georgessiam die niets weet over Thailand!

 8. georgessiam zegt op

  Ik zeg altijd,als je,je euros in 2 moet bijten om op vakantie te gaan,dan kan je beter thuisblijven.ALtijd zitten zeveren dat Thailand duur is.Blijft dan thuis,en doe een daguitstapje naar de Efteling.g.s

 9. friend zegt op

  @ georgessiam, ja maar daar gaat de discussie niet over. Als Thailand te duur wordt blijven de toeristen weg. Niet goed voor Thailand.

 10. georgessiam zegt op

  Noem is een paar voorbeelden wat duur is in Thailand,waar de toeristen eventueel op afknappen?Zodat ik een beetje kan volgen,en eventueel als ik tijd heb kan op antwoorden!!vraag aan “friend” gegroet:georgessiam.

 11. bkkhier zegt op

  enkele onder ons bekende feiten:
  1.de reklame en advertentiewereld heeft de forums al lang ontdekt. Vaak zijn de overdreven enkel-positief-mag posters ingehuurd door hen. Zo had de DB=Duitse spoorwegen enkele weken geleden nog een rel omdat ze een reklameburo betalen om op bekende fora als tripadvisor of virtualtourist info over hun diensten te geven. Dat gebeurt overigens erg zakelijk en neutraal-enkel dat vliegen ook kan en soms goedkoper uitpakt of dat treinen ook wel eens verongelukken of te laat zijn wordt nooit gemeld. Ook airlines maken er nogal eens gebruik van. En ook allerlei toeristenburo’s-het is zelfs een vrij goedkope manier van veel mensen bereiken.
  2.voor de nieuwsgierigen: de meeste nederlandstalige forums zijn gelinkt op thailand.startpagina.nl. Het thailandforum is dan nog erg zakelijk-neutraal, omdat er vooral expats op komen.
  Voor wat onbekendere informatie ben je beter af met engels forums, zoals de al genoemde, of lonelyplanet.com/thorntree (reisgidsen voor backpackers) en het soms ten hemel schreiende thaivisa.com (vanwege de onzin die daar vaak op komt).
  3.verder mag er toch ook wel een kritisch woordje worden gezegd over de vragenstellers- als je op een regenachtige zondagnamiddag eens wat pages leest, dan weet je eigenlijk alles al wat er te vragen valt.

 12. philippe zegt op

  Thailand,

  ik richt speciaal een oproep tot U !!! Devalueer Uw thaise bath tot 75 bath voor een euro of U ziet GEEN ENKELE toerist meer. Thailand kreunt onder de armoede…
  Gebruik Uw verstand en geef de economie een kans…

  Vanwege een specialist economist

  • Louis zegt op

   Phillppe,

   Of je nu 75 of 28 Thai Baht voor een euro krijgt het speelt voor de toerist geen rol die zal blijven komen . Vergeleken met 1991 is 39 Thai baht voor een euro nog steeds een goede zaak .Toen kreeg je 14 TB voor een gulden . Armoede is een breed begrip . Armoede betekend dat u gekreund in klompen van kleren graatmager smeekbede’s richt naar boven in de hoop op de hulp van die europeaan die zelf bedrukt in zijn beklag om de koers de armere geen bahtje gunt.
   Laat ons realist zijn en proberen in onze bovenkamer dezelfde rijkdom te creeeren als de arme thai die zonder honger koude of dorst zonder al te veel te klagen zijn leven voortzet. Ik kom reeds 20 jaar naar Thailand en woon leef en werk er nu 7 jaar . Het is een land met veel contrasten maar de grootste barrieres zitten in ons hoofd . Nog een prettige dag

 13. jakkie zegt op

  hoi allemall,

  ik lees jullie site al een tijdje, en soms kom ik inderdaad stukkies tegen zoals joop hier boven schrijft. velen denken dat ze thailand kennen en zowat alles weten over thailand nadat ze een paar keer naar thailand zijn geweest, meestal naar (sex)toeristische plekken. en verkondigen dan de meest onwaarheden e.d.

  maar wat mij ook opvalt is, dat peter, niet al te zuinig zijn met zijn meningen. peter is wel een beetje negatief over thailand:
  – falang, is afkomstig van fa lang sed, frankrijk dus. en nix negatief. falang betekent dus, west europeanen(incl.us. aussie e.d.), blond haar en blauwe ogen. een arabier is geen falang en afrikanen ook niet. maar ze zijn wel buitenlanders. en de meeste falangs worden vrij hoog geacht, niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege hun rechtvaardigheid, eerlijkheid, gelijkheid enz.maar er zijn ook genoeg gewetenloze falangs. een arabier hoeft niet op de status van een falang te rekenen van thaise mensen.
  -isaan. ik weet niet wat peter tegen deze regio heeft, waarschnijnlijk heeft peter vrij nare evaringen gehad met de mensen uit de regio. maar vergeet niet, dat meisje die je pasje terug kwam brengen, kon wel eens uit de isaan kkomen.

  groeten

  • Peter zegt op

   @ isaan. ik weet niet wat peter tegen deze regio heeft

   Ik heb niets tegen Isaan of mensen uit Isaan, ik ga er binnenkort weer naar toe. Ik begrijp niet op basis waarvan jij deze conclusie trekt?

 14. johnny zegt op

  Stevig verhaal idd.

  Als je Thailand bekijkt met je westerse ogen, dan is het een zooitje en bron van ergernis. Ik kan hier ook een waslijst neer knallen van alles wat niet deugt in mijn ogen. Doch als ik zo blijf kijken, moet ik lekker in Nederland blijven zitten.

  Thailand bekijk je door Thaise ogen en leer je te begrijpen waarom dingen zo zijn of juist zo gaan. Dat kan alleen als je tussen de mensen leeft en er open voor staat.

  Er zijn genoeg zaken die ook de Thai graag veranderd zien, helaas valt het niet mee om in een dergelijk land zoiets voorelkaar te krijgen.

  Ik ben van mening dat je als vent beter af bent hier dan in Nederland. Vele zaken die je hier krijgt, zijn in Nederland ver te zoeken. Daarnaast is het nog steeds goedkoper en de zon komt ook voor niks op.

 15. ps zegt op

  Pizza bij de Pizzacompany omgerekend 8 euro. Benzine 3 jaar geleden nog 22 baht, nu 35! De Thai Baht zal minder sterk moeten worden. 48 voor een euro lijkt mij redelijk. Ik had een Suzuki Carry willen kopen. Deze koste mij vorig jaar 7000.- euro. Nu kost dit karretje vanwege de slechte koers mij bijna 9000,- euro. Dus dat feestje gaat niet door.

  Veel plezier, PS, Mukdaharn, amphoe Don Tan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website