Ondanks het aangescherpte advies van Buitenlandse Zaken om niet naar Bangkok te reizen, doen touroperators alsof hun neus bloedt.

ANVR: reizen naar Thailand gaan door

Volgens de brancheorganisatie voor de reissector ANVR verandert er vooralsnog niets voor toeristen die boeken bij de touroperators die bij de ANVR zijn aangesloten. “Onze leden houden de toestand scherp in de gaten en zolang ze denken dat het kan, kunnen reizen gewoon doorgaan”, aldus directeur Frank Oostdam. De organisatie heeft tot nu toe geen geluiden gekregen van Nederlandse toeristen die in de problemen zijn geraakt.

Verscherpt reisadvies Thailand

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vanmiddag bekend dat het niet-essentiële reizen naar Bangkok, de Bangkok agglomeratie en het gebied ten noorden van Bangkok tot en met Ayutthaya, ontraadt

De Nederlandse ambassadeur in Bangkok, Joan Boer, liet weten dat vooruitlopend op de beslissing van de Calamiteitencommissie, de toeristen in overleg met hun touroperator moeten proberen hun programma te wijzigen, voor zo ver zich dat afspeelt in de binnenstad van Bangkok.

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds speelt een belangrijke rol wanneer er sprake is van een abnormale gebeurtenis op een (vakantie)bestemming, zoals natuurrampen of oproer. Zij kunnen dan beslissen of reizigers de reis kosteloos kunnen annuleren of de vakantie mogen omboeken.

Het fonds betaalt niet bij elke calamiteit uit. Het kan zelf bepalen of de overstromingen in Thailand als een abnormale gebeurtenis kan worden beschouwd. In dit geval weigeren ze uit te keren omdat overstromingen in Thailand niet abnormaal zijn. Het komt regelmatig voor in dit Aziatische land.

Toeristen boos

De redactie van Thailandblog krijgt e-mailtjes met vragen van boze en teleurgestelde reizigers die de starre houding van reisorganisaties niet begrijpen.

Annelies uit Zwolle zegt: “Mijn vakantiegevoel is volledig weg. Ik zie alleen maar hele trieste beelden van overstromingen. Die mensen hebben het al moeilijk genoeg, moeten wij daar nu de toerist gaan uithangen? Wij hebben een rondreis geboekt. Mijn reisbureau zegt dat ze niets voor ons kunnen betekenen. Erg teleurstellend!”. 

Ron en Astrid uit Vinkeveen: “Wij hebben kennissen in Thailand gesproken die zeggen dat er vrijwel geen drinkwater meer te krijgen is. Ook andere zaken zoals bier en toiletpapier worden schaars in de supermarkten. Zelfs op plaatsen waar geen overstromingen zijn. Wij vertrekken over drie dagen, maar voor ons is de lol er van af. Wij willen graag omboeken. De touroperator weigert dat. Als we niet gaan zijn we onze centen kwijt”.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Reisorganisaties annuleren geen reizen naar Thailand: toeristen boos”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  In Hong Kong en Singapore lopen de autoriteiten in ieder geval niet met een bord voor hun kop.

 2. Harry zegt op

  Ongelooflijk.

  Ik vraag me af hoe ik me zou voelen als ik mensen DOELBEWUST naar een rampgebied zou sturen, want dat is het natuurlijk nu wel geworden. Van reizen/vervoeren is, vind ik, nu geen sprake meer.

 3. Ferdinand zegt op

  Hier in de Isaan, Nongkhai, Udon, Bueng Kan, alles nog ok. Droog, prima weer. Provinciale en vooral lokale wegen als gebruikelijk na regenseizoen erg slecht. Zal dit keer wel even duren voor herstelwerkzaamheden beginnen.
  Van kennissen in Bangkok, luxe Hotels als Landmark in Sukhumvit area volop berichten over voedselschaarste, zelfs geen drinkwater en idiote prijzen. Ook hier bij ons zijn veel schappen bij de 7 eleven en 108 shops leeg, evenals bij Makro en in mindere mate bij Lotus. Geen kant en klaarmaaltijden te krijgen evenmin conserven. Zeker geen gratis flessen water meer bij benzinestations. In ons dorp af en toe geen of niet alle brandstoffen te verkrijgen. Winkels worden slecht bevoorraad. Vlees en groenten op de lokale markten geen probleem. Luxe falang artikelen schaars.
  In ons dorp de eerste “vluchtelingen” uit Bangkok aangekomen, hun huizen, net als die van onze familie rondom Bangkok, 1 tot 2 meter onder water.
  Tot nu toe ook internet, elektra en telefoon bij ons nog geen probleem. Schijnt in en zeker rond Bangkok anders te zijn.
  Al met al zijn er heel veel plekken die goed bereikbaar en genietbaar zijn, maar ik denk dat rondreizen van uit Bangkok nou niet echt een vakantiegevoel zal geven. Heel veel wegen en steden zijn kompleet onbereikbaar.
  Wat we zien en horen op tv en van mensen is solidariteit onder de meeste Thais groot, maar niet altijd. Van familie in Nonthaburi gehoord dat boottaxis voor paar honderd meter woekerprijzen vragen, droge noodless van normaal 6 bath ineens 20 tot 30 bath kosten en op veel plekken wordt ingebroken in leegstaande huizen. Veel mensen worden kompleet aan hun lot overgelaten, geen mankracht geen materieel.

 4. Mark zegt op

  Hoi,

  Ik zit in precies dezelfde situatie. Voorpret weg, hoop gepieker en onzekerheid nu en straks als we in Thailand zijn. Dan kan het op veel plekken nog droog zijn, maar je gaat zeker niet met een fijn gevoel op vakantie. De reisorganisatie wil verder niet mee werken aan het annuleren van de reis, tenzij alle kosten voor ons zijn natuurlijk. Verder word er ook geen mogelijkheid gegeven om de reis om te boeken naar een andere datum en dat is dus iets wat ik volkomen niet begrijp. In grote delen van Thailand kan je nu excursies en vluchten gratis annuleren of omboeken. Waarom wordt daar geen gebruik van gemaakt? Ik neem aan dat mensen die nu niet meer willen gaan, alsnog die kant op willen op een tijdstip dat het weer wat beter gaat met het land? Waarom die onwil?

  Een collega van mij zit op dit moment in Bangkok en ondanks berichten op dit blog is hij nu al 3 keer verrast geweest door het wassende water. Op zich was de situatie niet al te ernstig, maar als je op een plek bent waar je zelf de weg niet kent, kan er toch wat paniek uitbreken 🙁

  • Rein zegt op

   Tja,

   Vanavond zouden wij vliegen naar BKK maar de situatie dwingt ons anders te doen besluiten. Alle signalen staan op rood en het Calamiteitenfonds beweert dat er sprake is van een ‘ordinaire’ Aziatische overstroming. Op z’n minst kan er een gebaar gemaakt worden om reizigers die een verstandig besluit nemen enigszins te compenseren voor het feit dat ze met hun besluit voorkomen binnen nu en enkele weken uit een rampgebied gerepatrieerd te moeten worden.

   Onze neef is als expat tot afgelopen juni gestationeerd geweest in het centrum van BKK, zelfs zijn vrienden en familie raden ons massaal af om nu te komen. Nog niet eens zozeer vanwege het water, maar wel vanwege de grimmigrheid die reeds nu aan het ontstaan is rond lege winkels, lege pinautomaten, en o.a. corruperende ambtenaren die inmiddels woekerprijzen vragen om toeristen van dienst te zijn met vragen.

   De trouwe reizigers die al sinds jaar en dag premies afdraagt aan allerlei noodfondsen en calamiteitenfondsen staat nu in zijn hemd en moet vooral zijn verlies nemen. Ik snap het wel, maar het voelt wel heel erg eenzijdig en niet okay!

   Succes iedereen, maar wij blijven waarschijnlijk thuis.

   🙁

 5. eliza zegt op

  Wij vertrekken over 2 weken naar Thailand. Het is ons eerste reis buiten Europa en we vonden het sowieso al erg spannend. Maar nu met de overstromingen zie ik het echt niet zitten. Maar inderdaad, de reisorganisaties doen helemaal niets voor je!

  • Jo d'hondt zegt op

   Lieve mensen allemaal , ik woon in Phuket en alles is normaal. Geen schaarste, geen problemen, meer nog, ik stuur dit vanop mijn ligzetel zalig vanop het strand.
   Uw reis annuleren is meer armoede maken in Thailand, niet vergeten.
   Aan elk, welkom in het aards paradijs.

 6. RIEKIE zegt op

  koh samui is het ook nog goed weer
  soms een buitje hier en daar

 7. Sören Vandewalle zegt op

  Wij vertrekken morgenavond nr Bangkok tot 01/11 en vliegen dan door nr Phuket… Ik hoop dat alles vlot verloopt…

 8. richard zegt op

  waarom klagen,het is hier volop zon,en paradijs hier,wat heb je te zoeken in bangkok.neem en bus en je staat in 12 uren te nongkhai ,hier is alles te krijgen,groetjes van uit ban pho tak

 9. Jan zegt op

  Mijn vrouw kan vanavond gewoon van het Suvarnabhumi Airport vertrekken en ik zit nog heerlijk in Hua-Hin.
  Het was afgelopen maand hier fantastisch weer en aan eten en drinken geen gebrek.
  Sommige schappen in de supermarkten worden minder snel aangevuld, maar er is zeker nog genoeg.
  Merk nu wel dat er meer mensen uit Bangkok nu ook hier logeren en gelijk hebben ze.
  Dus mensen uit Nederland niet ongerust zijn en gewoon komen.

  • Nicole zegt op

   Ja Jan, maar in het zuiden zal je ook niet zo snel last krijgen nietwaar. Het water uit het noorden zal toch eerst naar de zee lopen. En de Airport ligt ook in het zuidoosten van Bangkok, dus het duurt nog een paar dagen vooraleer het water hier is.

   • Jan zegt op

    Dat heb je mij ook niet horen beweren.
    Maar ik reageerde op de reacties van die Nederlanders die niet naar Thailand durven te komen en klagen over de reisorganisatie’s en calamiteitenfonds.
    Dus voor die mensen geldt, je kunt gewoon komen, maar moet je niet Bangkok in willen gaan of naar boven willen reizen met de auto of bus, want dat gaat niet.
    Het reizen over de weg naar, ik zei dus naar Hua Hin is geen enkel probleem.

 10. Miek37 zegt op

  Op Koh Lanta begint a.s. weekend het toeristenseizoen, ik heb div. mensen gemaild en men heeft mij verzekerd dat er ook hier geen enkele schaarstste heerst, de zon schijnt en dat ze allemaal staan te trappelen om de toeristen te ontvangen.

 11. khun peer zegt op

  bij ons in pai – mae hong son ABSOLUUT geen problemen, sterker nog: het zonnetje schijnt en het is elke dag behoorlijk warm! zojuist zijn er vrienden vanuit NL gearriveerd, direct doorgevlogen en no problem! dus mijdt de risico-plekken en je hebt nog steeds ‘n onbezorgd ‘vakantie-gevoel’!
  als je ‘n georganiseerde reis hebt geboekt zullen de operators er alles aan doen om de reis zo goed mogelijk te laten verlopen… tenslotte is bangkok niet echt de hoofdattractie van t’land, en elders geen water/schaarste-problemen…
  wie de schoen[=reis] past….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website