Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt niet-essentiële reizen naar Bangkok en andere delen van Thailand. Het land kampt na aanhoudende regenval al ruim een week met overstromingen. Er zijn zeker 300 doden gevallen.

Vooral het noorden en midden van het land zijn zwaar getroffen, waaronder ook de hoofdstad Bangkok. Het internationale vliegveld is open, het tweede vliegveld, Don Muang, staat onder water.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de toeristische gebieden in het zuiden, zoals Phuket, Pattaya en Krabi, goed bereikbaar, zowel over de weg als via de lucht.

Uitverkocht

De Nederlander Martijn Spaanderman, ondernemer, is met zijn gezin de metropool van twaalf miljoen inwoners ontvlucht. “De situatie in de binnenste ring van de stad is snijdend te noemen”, vertelt hij. “Er is veel wantrouwen omdat de overheid meerdere malen heeft aangegeven dat het veilig was. En dan valt er weer een dam bij een belangrijk industrieterrein ten noorden van Bangkok. Het water dat de stad nu heeft bereikt, is nog niet het ergste. Dat komt pas de komende dagen. De praktische situatie is dat de bevoorrading opraakt.”

“Het drinkwater is hier als gevolg van de dreigende overstroming overal uitverkocht”, bevestigt studente Nicky Verver, die momenteel stage loopt in de Thaise hoofdstad Bangkok. “Ik heb gisteren stad en land afgelopen. Gelukkig heb ik uiteindelijk wat water kunnen krijgen van een mede-student.”

Profiteren

De familie Spaanderman is bepaald niet de enige die Bangkok ontvlucht. “Winkels leeg, drinkwater bijna op, mijn kennissen en vrienden vertrekken allemaal daar”, meldt Anno Zijlstra, die zelf in de noordoostelijke provincie Khon Kaen woont. “Bij mijn weten iets unieks, in negatieve zin, een wereldstad onder water.”

De autoriteiten hebben de winkelketens laten weten dat zij niet van de schaarste mogen profiteren door prijzen te verhogen. Maar het informele circuit op straat, waar particulieren en winkeliers zich proberen te beschermen tegen het water door muurtjes te bouwen en zandzakken te stapelen, trekt zich daar weinig van aan. “De plaatselijke aannemer pikt een aardig graantje mee”, zegt Ger Hinssen, die sinds 1 juli in Bangkok woont met zijn Thaise vrouw. “Omgerekend kost een zakje zand ongeveer een euro.”

Onderlopen

Gisteravond verscheen de Thaise premier op tv om precies dat aan te kondigen waarvan zij lang zei dat het voorkomen kon worden: de hele hoofdstad zal onder water lopen, zoals in grote delen van het land al eerder gebeurde. Volgens haar zal het in Bangkok waarschijnlijk om een laag water van een halve tot anderhalve meter gaan.

Hoeveel het precies wordt, is in een stad als Bangkok van cruciaal belang, legt Spaanderman uit. “Er zijn hoogteverschillen, dus niet alles zal dan onderlopen. Maar als het boven de 1 meter komt, dan komt een stad met 11 miljoen inwoners tot stilstand.”

Bron: website NOS

6 reacties op “Reisadvies voor Bangkok aangescherpt”

 1. Jan W. de Vos zegt op

  Ik ben op zoek naar reis informatie , bv hoe te komen (gaan) van het vliegveld naar toeristische steden, die niet getroffen zijn door water overlast. Bv Hua Hin, Pattaya
  Kun je over de (snel)weg naar de plaats van bestemming komen , of zonodig/mogelijk met de trein of bus?

  Jan W.de Vos

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ja.

 2. Jan W.deVos zegt op

  beste hans bedankt voor het zeer bondige antwoord!
  Misschien is een iets uitgebreider artikel de moeite ook wel waard?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Jan, er valt weinig aan toe te voegen. Je kunt over de weg Pattaya en Hua Hin bereiken. Lees het blog en je kent alle antwoorden.

 3. annie zegt op

  Kan je vanaf het grote internationale vliegveld alleen weg met een (binnenlandse) vlucht of kan je vanaf daar ook direct een trein (naar bijv het zuiden van thailand) nemen?
  Kan niet goed vinden of de treinen naar het zuiden via bangkok centrum (of ander overstroomd gebied) gaan of rechtstreeks door wel begaanbaar gebied.

  Ik vertrek maandag, weet niet goed of ik nu meteen al iets moet boeken om door te gaan reizen of dat het maandag alweer iets beter is en ik toch naar het geboekte hotel in het centrum kan…

  Wie kan mij helpen?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   De treinen vertrekken vanaf het centraal station Hua Lampong. Je kunt er met Airport Link en ondergrondse komen, zo lang deze nog loopt en de binnenstad niet is ondergelopen. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe de stand van zaken maandag in Bangkok is, dus we kunnen je wat dat betreft niet raden. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, reis dan direct door.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website