Delen van Thailand zijn getroffen door overstromingen. Moeten toeristen zich zorgen maken?

De redactie van Thailandblog wordt sinds gisteren overstelpt met e-mailtjes en tweets van bezorgde toeristen die bang zijn dat een aankomende vakantie in het water valt.

Wij kunnen je geruststellen. Je hoeft je vooralsnog geen zorgen te maken. De overstromingen in Thailand hebben alleen betrekking op een aantal provincies in Centraal- en Noord Thailand.

De provincies in Centraal Thailand:

 • Ang Thong
 • Ayutthaya
 • Chai Nat
 • Chaiyaphum
 • Lop Buri
 • Nakhon Ratchasima
 • Nakhon Sawan
 • Phitsanulok
 • Saraburi
 • Sing Buri
 • Sukhothai
 • Suphan Buri
 • Uthai Thani

De provincies in Noord Thailand:

 • Chiang Mai
 • Chiang Rai
 • Kamphaeng Phet

De overstromingen zijn het gevolg van aanhoudende regen in het moessonseizoen. De overstromingen hebben vooral gevolgen voor de laaggelegen agrarische gebieden en gebieden grenzend aan grote waterwegen, zoals de Chao Phraya-rivier.

Door zware regenval is er gevaar voor lokale overstromingen en aardverschuivingen in de bergachtige gebieden of gebieden die grenzen aan waterwegen.

De huidige wateroverlast heeft weinig invloed op het toerisme. De belangrijkste toeristische bestemmingen en bezienswaardigheden in Thailand zijn open en niet beschadigd door de overstromingen. De provincies in de andere delen van Thailand waaronder het noordoosten, oosten, westen en zuiden zijn niet getroffen door de overstromingen. Een front met veel regen passeert de komende dagen de hoofdstad. Er is echter geen sprake van grootschalige overstromingen in de stad, de wateroverlast beperkt zich tot sommige gebieden grenzend aan de Chao Phraya-rivier.

Een aantal toeristische attracties zijn niet te bezoeken in verband met de wateroverlast en overstromingen, waaronder Ayutthaya. Er is een kaart beschikbaar waarop de wegen vermeld staan die niet of slecht begaanbaar zijn: Wegenkaart overstroming

32 reacties op “Overstromingen Thailand: geen verregaande gevolgen voor toeristen”

 1. Els zegt op

  Wat wel van belang kan zijn voor toeristen is dat de trein nu niet rijdt tussen Bangkok en Chiang Mai. Geen idee hoelang de bus er op dit moment over doet, maar wij hebben besloten te gaan vliegen overmorgen van Chiang Mai naar BKK. We zitten nu in Chiang Mai en inderdaad voor toeristen hier weinig aan de hand. Zelfs mooi weer de afgelopen dagen!

  • @ Klopt Els. Er rijden wel bussen. Wel met enig vertraging. Vliegen kan ook. In Hia Hin is het ook mooi weer en droog.

   Chiang Mai Transport Office chief Charnchai Kilapaeng confirmed yesterday that the 40-50 private companies running buses on the Bangkok-Chiang Mai route would operate as per normal except for buses run by Transport Co and Sombat Tour, which were suspended for the sake of safety.

   • Frank zegt op

    De familie in Bangkok heeft al overlast van een halve meter water en de politie rijdt rond
    en waarschuwt de bevolking voor meer.
    In Don Muang is een crisiscentrum ingericht.

    Frank

    • @ in dit artikel lees je het meest recente nieuws: https://www.thailandblog.nl/?p=22848

    • patrick zegt op

     weet er iemand hoe de toestand in ko chang en pattaya is?

     • @ Prima. Het wordt alleen een beetje druk in Pattaya met al die Bangkokkianen…. De supermarkten worden slecht bevoorraad dat is het enige.

   • Frank zegt op

    Aangezien de situatie steeds ernstiger wordt is het wellicht raadzaam niet nu al routes te plannen maar deze aan te passen aan de omstandigheden na aankomst.

    Er zijn nog genoeg droge toeristische plekken. Elk advies nu, hoe goed bedoeld ook,
    zijn momentopnamen.

    Frank

 2. erik zegt op

  hier in BKK begint het nu ook aardig nat te worden,hier in Ladphrao staan al een boel kleine sois onder water,hier zo’n 10 cm momenteel,maar komt er straks meer regen,dan weet ik het nog niet

 3. Trees zegt op

  en de floatingmarkt in Bangkok, is die wel te doen? weet iemand dat? Mijn Dochter is nu in Huahin en wil morgen naar Bangkok.Kan ze in verband met de regen die daar voorspeld is niet beter in Huahin blijven denken jullie?

  • cor verhoef zegt op

   Trees, wanneer je dochter een voor deze tijd van het jaar, haast morbide interesse heeft in drijvende markten, kan ze zich helemaal uitleven.

 4. A en M zegt op

  Goedemorgen,

  Wij vertrekken vanavond naar Bangkok en daarna door naar kanchanburi (river kwai) om daarna nog door te reizen naar chiangmai en koh phangan, zijn er ivm de overstromingen nog tips voor deze geplande reis? Bvd

  • @ Net wat geschreven: https://www.thailandblog.nl/nieuws/overstromingen-en-weersverwachting-thailand/

 5. Trees zegt op

  Dank je wel jongens, ik zal het doorgeven aan mn kind.

 6. rene zegt op

  Ook in Isaan zijn er nog problemen, o.a. in Khon Kaen, Buri Ram, Surin, Sakaeo om er maar enkele te noemen. Ook Pitsanulok, Uttaradit en Lampang zijn bijlange nog niet droog

  • @ lees mijn laatste posting Rene, daarin staan alle provincies vermeld: https://www.thailandblog.nl/?p=22848

 7. Ingrid zegt op

  In hoeverre is het verantwoord om 15 oktober 2011 te vliegen naar Bangkok, daar te blijven tot woensdag. Daarna door te vliegen naar Chang Mai voor 5 dagen en vervolgens naar Ko Chang en over de weg terug naar Bangkok. De vooruitzichten zijn namelijk nogal somber.
  Is er iemand ter plekke, die daar iets over kan zeggen?
  alvast bedankt voor een reactie.

  • Robert zegt op

   @Ingrid – Niemand weet hoe Bangkok er uit ziet over een week, maar het lijkt me sterk dat het vliegveld sluit. Zolang downtown Bangkok niet onderloopt zou het ok moeten zijn. Chiang Mai is OK. Probleemgebieden zijn met name tussen Bangkok en Sukhothai. Van Koh Chang naar BKK is OK. Je vermeldt niet hoe je van CM naar Koh Chang gaat; vliegen geen probleem, over land zou dat wel eens moeilijker kunnen zijn.

 8. Kim zegt op

  Hallo,

  Mijn vriend en ik gaan de 22ste ook naar Bangkok en dan Kanchanaburi en Sewrattan watervallen.
  Dan terug naar Bangkok en dan over land naar Koh Chang…

  Enig idee hoe het nu is Kanchanaburi en Sewrattan?
  Ook wij maken ons ernstig zorgen over Bangkok en de rest van onze trip… Maar jullie blog is in ieder geval super nuttig!

  Alvast bedankt!

  • Harold zegt op

   Normaal gesproken hoef je je rond die datum geen zorgen meer te maken. Ik verwacht dat het rond 20 oktober wel gezakt is, maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Op Thailandblog.nl blijf je van dag tot dag op de hoogte van de laatste stand van zaken. Kom daarom ook dagelijks even kijken hoe de voorspellingen zijn.

   Over Bangkok hoef je je geen zorgen te maken, zeker de toeristische gebieden blijven normaal gesproken wel droog. Toevallig sprak ik van het weekend nog een vriendin van me uit Kanchanaburi en zij vertelde me dat ze er daar geen last van hebben. Hoe dat nu is durf ik je niet te zeggen.

 9. Marjolein zegt op

  Beste allemaal,

  Ook wij vertrekken overmorgen naar Bangkok. Ik maakte me niet zoveel zorgen, maar de berichten zijn nu toch wel dat juist in de komende dagen Bangkok het meest getroffen wordt. Ons oorspronkelijke plan was:
  – as. weekend BKK
  – Week noord-thailand (Pai/Chaing Mai)
  – Week Koh Chang
  – Laatste weekend oktober weer in BKK.
  We wilden met de trein naar het noorden, maar dit lijkt nu beter met het vliegtuig te kunnen.

  Is het verstandig om ons reisschema om te gooien en ipv eerst een paar dagen in BKK te blijven, direct door te vliegen naar het noorden waar geen overstromingen (meer) zijn? Of blijft de verwachting dat er in de toeristische/downtown gebieden in BKK niet zoveel aan de hand zal zijn?

  Alvast bedankt!

  • @ Bangkok stad – centrum: niets aan de hand. Wordt de komende dagen wel wat spannender in de buurt van de Chao Phraya rivier.
   Chiang Mai: geen problemen
   Koh Chang: geen problemen

   Fijne vakantie!

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Dat klopt, maar trouwe lezer Jan Verkade gaat de deuren van zijn huis onder de rook van de luchthaven SUV met een gemetseld muurtje beveiligen. Mogelijk komt op het naastgelegen golfterrein 3 meter water te staan. Dat komt niet via de stad, maar via de achterdeur. Overigens zou dan ook de luchthaven onder water komen staan. Goede raad is duur, maar schade door een overstroming nog veel hoger. Jan heeft onder meer een vleugel op de begane grond en een orgel.

   • Marjolein zegt op

    Bedankt voor deze update!

 10. cor verhoef zegt op

  Ik denk dat het redelijk is om te concluderen dat de ergste overstromingen plaats hebben gevonden (en vinden) waar toch weinig toeristen komen, afgezien van Ayutthaya.
  Chainat, Nakhon Prathom, Nakon Sawan en andere provincies in de centrale delta zijn het ergst getroffen. De Isan is droog, de eilanden zijn business as usual, Chiang Mai geen centje pijn en Banglampuh, waar ik net vandaan kom is ook niets-aan-de-hand-land. Mochten verdere regens uitblijven, dan zou ik me als in vliegende toerist geen zorgen maken om persoonlijke veiligheid, tenzij je een drie-weeks verblijf geboekt hebt in een home-stay in Ayuthaya.

 11. cor verhoef zegt op

  Ik lees mijn post net na en het woordje ’toch’ is ongepast in de eerste regel. Hoezeer ik toeristen ook een geweldige vakantie wens, waar hard voor gespaard is, mijn hart gaat in eerste instantie uit naar de pechvogels die huis en inkomen hebben verloren in de afgelopen weken/maanden. “Toch” geeft de indruk dat de Thais er niet toe doen. Dat was wel het laatste wat ik bedoelde.

 12. Anno zegt op

  Het schijnt tussen 15-17 oktober los te gaan in Bangkok.
  Al het water uit het noorden komt dan door Bangkok heen.
  Gelezen op Bangkokpost.com.

  Gigantisch klote natuurlijk, aangezien ik rond die periode ook daarheen vlieg.
  Althans dat is in de planning.
  Maar afwachten of het niet nog erger wordt dan het al is want dan wordt wellicht de vlucht gecancelled.

  • @ Ja de toeristen hebben het maar zwaar. Gelukkig de bevolking niet, die zijn het gewend…

   • Anno zegt op

    Om maar even op je sarcastische reactie te reageren, JA de bevolking is het gewend.
    Het is een jaarlijks terugkomend probleem alleen is de huidige overstroming de ergste in 50 jaar.

    En JA ik vind het verschikkelijk voor alle betrokkenen, dat is iets wat je kennelijk graag wilde horen.
    Tevreden?

    • cor verhoef zegt op

     @Anno, je huis, levensonderhoud en in het ergste geval, je dierbaren verliezen went NOOIT.
     Wat een potsierlijke gedachte om te denken dat zoiets went.

     • Anno zegt op

      Uiteraard doelde ik daar helemaal niet op!
      Nogmaals ik vind het verschikkelijk dat dat wederom gebeurt, de Thai is qua wateroverlast wel wat gewend en uiteraard bedoelde ik hiermee niet hun dierbaren verliezen!

      Ik zag gisteravond op TV (ik meen NOS Journaal) een interview van een Nederlander die in het Noorden van Thailand woont dat men de overheid laakbaarheid verwijt.
      Experts zouden de overheid juist voor deze ramp al diverse maanden van te voren hebben gewaarschuwd.
      Ben je als inwoner van Thailand mooi klaar mee.

      Wij Nederlanders worden weeldwijd alom geprezen vanwege onze kennis over watermanagement.
      Zelfs Prins Willem Alexander is hierop afgestudeerd.
      Ik zou zeggen tegen de Nederlandse overheid biedt eens wat hulp aan om het land te beveiligen tegen tsunami’s en wateroverlast om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen!

      • Anno zegt op

       Dat is goed om te horen John.

      • marcos zegt op

       Inderdaad heel goed en positief nieuws, maar had de overheid 2 weken geleden niet het tegen overgestelde moeten doen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website