Khao Kheow open Zoo in Chonburi

Door Willem Elferink
Geplaatst in Flora en fauna, Toerisme
Tags: , ,
12 september 2012

Op Thailandblog kom ik vaak artikelen over interessante locaties in Thailand tegen, die ik dan bewaar en mogelijk wil gaan bezoeken. Onlangs maakte mijn partner en ik de trip van Chiang Mai naar Chonburi. Misschien interessant voor de lezers van Thailandblog.

Op 6 mei jl. vertrokken we vanuit Chiang Mai voor een korte trip naar Chonburi. Mew, de dochter van mijn partner liep in het kader van haar opleiding Toerisme aan de Maejo universiteit stage bij de Khao Kheow open Zoo. Deze dierentuin is gelegen in het prachtige heuvelachtig gebied in de buurt van Chonburi.

Onderweg

Chonburi ligt vanuit Chiang Mai zo’n 800 km ten zuidoosten van Bangkok aan de golf van Thailand. Als we die kant op gaan, overnachten we meestal in Nakhon Sawan, 450 km ten zuiden van Chiang Mai. De weg tot Tak (250 km) doet mij de omgeving een beetje aan de Sauerlandroute denken. Echter geen naaldbomen maar loofbomen en tropische flora. Van Tak tot Nakhon Sawan is het wegdek slecht. Veel kleine asfaltrestauraties en herstelwerkzaamheden. Volgens mijn partner is er veel corruptie in de bouw (waar niet?) en gebruiken de wegenbouwers te weinig en vooral goedkoop zand, grind of bitumen. Zelfs teer wordt nog gebruikt, wat in Nederland al lang verboden is.

Rijstvelden

Vanaf Nakhon Sawang is het naar Chonburi (400 km) een prima driebaans-, soms vierbaans weg. Links en rechts van de weg zie ik veel akkerbouw en rijstvelden. Een km of dertig voor Bangkok zijn er drie verschillende tolwegen, die je linksom, door of rechtsom de stad leiden. Voor een paar euro rijd je ongeveer 80 km over de tolweg naar Chonburi.

Si Racha

Op de hoofdweg werd de Zoo al aangeduid en de route volgend door een heuvelachtig gebied kwamen we er eindelijk. We spraken met Mew af, dat zij ons de volgende dag een rondleiding zou geven. We overnachtten in Si Racha aan de kust, dat ligt tussen Chonburi en Pattaya. Vanaf Bangkok tot Pattaya zijn er geen mooie stranden. Wel bezoeken veel Thai, vooral in de weekenden de badplaats Bang Saen en genieten van de vele stalletjes die aan de hoofdstraat staan, omringd door duizenden ligstoelen en de bijbehorende parasols. ’s Avonds deden we ons in Si Racha in een van de restaurants tegoed aan garnalen, krab, oesters en mosselen. Die doop je in een hete chilisaus, waar Si Racha bekend om staat.

Zoo

Wat me opviel aan deze stad is, dat er veel Japanners wonen. Dit blijkt onder meer door de vele reclameborden en restaurants, waarin de sushi en dergelijke worden aangeprezen. Er zijn in de omgeving veel golfbanen, dus dat zal wel de reden zijn. Bovendien is het een rustige stad, gespeend van toerisme. Zoals afgesproken leidde Mew ons de volgende dag in de open Zoo rond. Zoals de naam al zegt is het concept van de Zoo te streven naar een harmonieus samengaan tussen mens, dier en natuur. Behalve dan de roofdieren zoals leeuwen, tijgers, slangen e.d. zijn nagenoeg alle dieren benaderbaar. Zeer kindvriendelijk dus. Zeker de moeite waard is een van de grootste volières van Zuidoost Azië. Een mooi pad leidt je door een prachtig heuvellandschap. Uitzonderlijke exemplaren kijken je recht in de ogen. Je moet het zelf maar eens aanschouwen.

Bang Saen

De volgende dag bezochten we een bijzondere Chinese tempel in de buurt van Bang Saen. Duizenden kostbare beelden waarop de gelovigen hun rituelen kunnen uitleven zijn er ten toon gesteld. Vandaar ging het richting Pattaya. Het rustigste gedeelte (Jomtien) ligt ten zuiden van het centrum en daar zijn genoeg hotelletjes beschikbaar. We wilden aan het strand verpozen, maar de stormachtige en aanlandige wind zorgde ervoor dat het geen pretje was. Daarom maar een restaurant opgezocht. Wat me opviel was dat het eten op de menukaarten, naast het Thai en Engels, nu ook in het Russisch wordt vermeld. Dat zegt dus genoeg over de hoeveelheden Russen die er neerstrijken.

De harde wind hield ook de volgende dag aan en we besloten maar terug te keren. Voor die avond geplande bezoek aan de “sodom en gomorra” lieten we maar voor het was. Ik had het al een paar keer gezien en dan weet je het eigenlijk wel. We pikten Mew bij de Zoo op en overnachtten wederom in Nakhon Sawang. Het was een interessant weekje, waar ik met tevredenheid op kan terugkijken.

Ik heb van ons bezoek aan de open zoo een filmpje gemaakt en op YouTube geplaatst. Voor liefhebbers:


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Khao Kheow open Zoo in Chonburi”

 1. ruud zegt op

  Leuk om te vertellen over leuke plekjes. Ú heeft sodom en gomorro overgeslagen. Heeft u wel eens gezien. Ik zie het al 14 jaar samen met mijn vrouw. Bent u ook weer zo een die roomser is als de paus. Deze mooie stad heeft meer te bieden dan u denkt. En uw kennis over de stranden is ook niet zo groot.
  Waarom PattayA afkraken als je het nauwelijks ziet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -8 (obv 10 stemmen)
  • william zegt op

   sorry Ruud maar ik ben al diverse keren in Pattaya en de omgeving geweest, ook naar het nabijgelegen eiland. Ik heb die reizen als fantastisch ervaren, ook de stranden van Pattaya tot Rayong. Met plezier wil ik daarover verhalen. Helaas had ik niet voldoende tijd om langer in Pattaya te blijven. En waar heb ik het over het afkraken van Pattaya? De een ziet het pretpark in het uitgaansgebied van Pattaya zus, de ander zo.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Chang Noi zegt op

  Als nog eens in Sri Racha komt breng dan ook een bezoek aan het daar voor de kust liggende Koh Si Chang. En als je nog eens in Bang Sean komt ga dan ook eens naar Khao Samuk en Ang Sila.

  En als je nog eens in Pattaya bent ga dan ook eens naar Bang Saray, Satthahip en Silverlake.

  Of email me even dan geef ik je een afwijkende toer along the Eastern Seaboard.

  Chang Noi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Kees zegt op

  Volgens mij zitten er veel Japanners in Chonburi vanwege de auto industrie daar

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website