Trance dance in Thailand (video)

Door Willem Elferink
Geplaatst in Cultuur, Dans
Tags: ,
6 december 2013

Kennissen van mijn vriendin hadden haar gevraagd of ik een video wilde maken van een trance dance of zoiets.

Het was een vreemd soort dansen onder begeleiding van een band, bestaande uit 12 personen. Gitaren, speciale xylofoons, gamels, slagwerk, keyboard. Een steeds terugkerende, monotone, soms wat opzwellende muziek moest ervoor zorgen dat de dansers, gekleed in bonte omslagdoeken d.m.v. hun danspassen en sierlijke arm-, hand- en vingerbewegingen (wai) in een lichte roes geraken, velen ook nog met een sigaret of sigaartje in de mond.

Van trance was niet veel sprake, want ze waren meer bezig naar elkaar te kijken, wat te stoeien en tussendoor lekker te eten. En natuurlijk de bekende whiskeyfles op tafel. En ach, moeders mooisten waren het ook niet.

In onderstaande video komen er een paar fragmenten uit voor. Men vertelde me dat deze spirituele uitingen uit het Hindoe komt en verwant is aan het sjamanisme. Deze vorm van dansen komt in Thailand veel voor. Tijdens een van mijn vele fietstochten rond Chiang Mai kom ik zo nu en dan een dergelijke happening tegen. Als ik ga kijken word ik al vrij snel uitgenodigd om ergens te gaan zitten en krijg ik eten aangeboden. Het gaat er altijd vrolijk aan toe. Wat me de eerste keer wel opviel dat er veel ladyboys aanwezig waren.

Enige tijd later was ik weer getuige van een dergelijke happening, maar nu van een veel grotere omvang en die ook twee dagen duurde. Centraal stond een soort goeroe, geassisteerd door dienaren en dienaressen. Reciterend gezang, waaruit ik constant harishama (geen harikrishna) of iets dergelijks opmaakte.

De goeroe, die muntjes met beeltenissen uitdeelde, maar nog meer terugontving en die eruit zag als een Sinterklaas was druk doende geesten uit het voorouderlijk tijdperk op te roepen en hen gunstig te stemmen. Voornamelijk vrouwen en ladyboys dansten met sierlijke armgebaren dat het een lust was.

Misschien zijn er mensen die van deze spirituele vorm van dansen en rituele handelingen meer weten. Mijn vriendin heeft wel geprobeerd me iets ervan uit te leggen, ze had het wel over Faun dii (spirit dancing), maar eerlijk is eerlijk, ik snap er niet veel van…

Video trance dance in Thailand

Bekijk hier de video:

https://youtu.be/gvcaPPyWniQ

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website