Thaise massage

Thaise massage (Teerayuth Mitrsermsarp / Shutterstock.com)

Wat is Thaise massage, wat doet het met je en waarom wordt het vaak geassocieerd met seks? Alles over de traditionele en wereldberoemde Thaise massage, lees je in dit artikel.

Wanneer je een willekeurig iemand vraagt wat men associeert met Thailand, dan zal de wereldberoemde Thaise massage ook genoemd worden. Toch blijkt dat veel toeristen niet gemakkelijk kiezen voor een Thaise massage om dat er al snel een relatie met seks en sekstoerisme wordt gelegd. Maar wat is Thaise massage nu precies?

Thaise massage is net als bijvoorbeeld acupunctuur een methode om het lichaam te genezen bij ziekte en onbalans. Het is een oude Thaise geneeskunst die samen met spirituele krachten, kruiden en voeding zieke mensen kan genezen en gezonde mensen gezond kan houden.

Geschiedenis en herkomst van Thaise massage

De oorsprong van Thaise massage brengt ons meer dan 2.500 jaar terug in de geschiedenis. Boeddhistische monniken hebben deze vorm van geneeskunde in Thailand geïntroduceerd. Het Boeddhisme omarmt het holistische idee van samenhang en harmonie tussen lichaam en geest. De Thaise massage is dan ook onderdeel van de eeuwenoude Thaise medische en spirituele traditie.

Wat Pho: eeuwenoude massagetechnieken

De technieken van Thaise massage zijn van generatie op generatie doorgegeven. Deze massagetechnieken zijn voor het eerst afgebeeld op palmbladeren. Om te voorkomen dat de historische kennis van de Thaise massage verloren zouden gaan, gaf Koning Rama III in 1832 de opdracht de overblijfselen van deze traditie vast te leggen in steen. Deze gegraveerde stenen worden bewaard in de tempel Wat Pho in Bangkok waar je ook de grootste liggende gouden Boeddha ter wereld kan bewonderen.

Traditional Thai Massage at Wat Pho (Buddhist temple)

Wat Pho, de bekendste massageschool van Thailand

Het Wat Pho complex bestaat uit twee ommuurde gedeelten die gescheiden worden door Thanon Chetuphon. De liggende Boeddha en de massageschool bevinden zich in het noordelijke gedeelte. De Boeddhistische klooster met woningen en een school bevinden zich in het zuidelijke gedeelte.

Zelfs voordat Wat Pho een tempel werd, was Wat Pho het centrum voor scholing in traditionele Thaise medicijnen. Tijdens de restauratie door Rama III zijn er stenen platen met daarin medische inscripties rondom de tempel geplaatst. In 1962 is de school voor traditionele Thaise medicijnen en massages opgericht. Op de muren zijn nog de instructies voor de studenten geschilderd; ze tonen op anatomische afbeeldingen waar zich de energiepunten in het menselijk lichaam bevinden. De studenten leerden de voorschriften van op de muren uit het hoofd. ook zie je er standbeelden in yogahouding.

De eeuwenoude traditie wordt in de tempel nog steeds voortgezet. Hoewel het traditioneel door monniken in Boeddhistische tempels beoefend werd, is het beroep niet meer beperkt tot uitsluitend tempels. Eeuwen gelden werden er ook blinde Thai opgeleid tot masseur. Juist deze groep stond bekend als de vakkundigste en beste masseurs.

Thaise massage wordt nu overal in Thailand beoefend en aangeboden, op massagescholen, in ziekenhuizen, warenhuizen, hotels en op het strand.

Wat doet Thaise massage met je?

Thaise massage zorgt voor complete ontspanning en is daarmee een doeltreffend middel tegen zowel fysieke als geestelijke spanning. Het helpt vermoeidheid te bestrijden en geeft energie. Daarnaast is het werkzaam tegen pijnklachten zoals nek-, rug- en hoofdpijn. Maar er zijn ook speciale technieken om vrouwen van buik- en menstruatiepijn af te helpen.
Een Thaise massage zorgt ervoor dat de bloedcirculatie en het  lymfeklierstelsel geoptimaliseerd wordt. Daarmee resulteert een Thaise massage ook in een beter werkend immuunsysteem en het helpt tegen veroudering. Kortom, het zorgt voor meer vitaliteit en de Thai geloven zelfs dat het levensverlengend werkt.
Na een Thaise massage voel je jezelf als herboren, je hebt veel energie en een heerlijk tintelend gevoel over je hele lichaam. Het effect van een Thaise massage houdt ongeveer drie tot vier dagen aan.

Traditionele Thaise massage in de praktijk

Als je een massagesalon binnenstapt, altijd je schoenen uit doen, word je vriendelijk ontvangen. Je voeten worden gewassen en als je kiest voor de traditionele Thaise massage heb je gelegenheid om je om te kleden in een speciaal gewaad die gemakkelijk zit en geen belemmering vormt voor de massage. Als dat niet wil kun je ook gewoon je eigen kleren aanhouden. Je neemt plaatst op een matras op een verhoging. Er wordt geen olie gebruikt.
Je lichaam wordt tijdens de massage in diverse yogaposities gebracht. Daarom noemt men Thaise massage ook wel eens “yoga for lazy people”. Je wordt bewerkt met knieën, voeten en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseuse.

Eigenlijk is Thaise massage een soort mix van normale massage, yogatechnieken, acupressuur en stretchen. Het doel hiervan is het lichaam te harmoniseren, blokkades los te maken en deficiënties volgens de energielijnen af te voeren. In tegenstelling tot de traditionele Chinese geneeskunde, die gericht gebruikmaakt van acupunctuur om de druk te manipuleren, bevordert Thaise massage dezelfde punten, maar met een helende aanraking. Daarom worden de drukpunten van alle spanning ontdaan. De levensenergie, of Prana, kan zodoende vrij door het lichaam bewegen.

Vaak worden tijden een voet- of traditionele Thaise massage ook een manicure en pedicure aangeboden. Na de massage krijg je meestal een kopje thee te drinken.

Tips voor beginners:

 • Begin eerst eens met een ontspannen voetmassage. Als dat bevalt, kun je de volgende dag een lichaamsmassage proberen.
 • Wees er op voorbereid dat een traditionele Thaise massage ook enigszins pijnlijk kan zijn.
 • Neem er rustig de tijd voor. Een massage duurt minimaal een uur maar twee uur is beter.

Zelf Thaise massage leren? De massageschool van Wat Pho

Ook voor westerlingen is het mogelijk om de Thaise massage technieken te leren. Een beginnerscursus van een week kost 8.500 baht (ongeveer € 170, -). De cursus wordt op meerdere locaties in Bangkok gegeven. De cursisten worden getraind in de Wat Pho technieken, met als doel een ontspannen lichaamsmassage te kunnen geven. Je leert er onder andere:

 • Inleiding tot de Thaise traditionele geneeskunde en Thaise massage.
 • Voorbereiding en grenzen t.a.v. de Thaise massage.
 • Houding van de masseur of masseuse.
 • Massage positie, techniek, stappen en procedures.
 • Het omgaan met klanten.

Hierna heb je de mogelijkheid tot het volgen van specialisatiecursussen zoals:

 • Voetmassage
 • Baby en kindermassage
 • Gezichtsmassage
 • Massage speciaal voor vrouwen
 • Professionele Thaise massage

Meer informatie op de website van de Wat Pho massageschool

28 reacties op “Thaise massage – een weldaad voor het lichaam”

 1. Wibar zegt op

  Mooi stukje over een prachtig aspect van de thaise cultuur. Een wekelijkse massage zou iedereen hier in Nederland ook moeten doen. We besteden langzamerhand meer geld uit aan het onderhoud van onze auto’s dan aan ons lijf terwijl dat lijf toch echt langer mee moet gaan. De thai gaan zelf ook regelmatig naar een massage en zelfs in de kleine dorpjes kom je meerdere massagesalons tegen. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Thailand om een goede Thaise massage te krijgen. Je bent hier in Nederland welkom in mijn massagesalon in Hellevoetsluis (wibar thaise reflex massage in Hellevoetsluis). En ja dat is het echte werk, geen vermomming en dus geen erotiek :).

  • Miranda zegt op

   Hallo Wibar,
   Super goede tip.. alleen betaal je in Ned 50 euro voor een uurtje massage. Ik wil mijn lijf goed onderhouden
   Maar dit kan ik niet vaker dan 1x in de maand doen helaas..
   Grtjs Miranda

 2. frans zegt op

  Een stukje thaise traditie goed weergegeven. Mijn vrouw is lerares in de thaise massage technieken en heeft een hekel aan de erotische massages. Deze erotische massages schaden het land inderdaad in aanzien. In de wat kleinere steden en dorpjes, waar iedereen elkaar kent, kun je als toerist een goede massage krijgen voor circa 300 bath. De dames zullen geen enkele pogingen doen om wat meer handelingen te verrichten voor wat extra,s. Dit is tegen hun eer in. Zij houden van hun beroep. (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Vaak wordt door deze dames bij aanvang van een massage een klein gebed gedaan. Een klant die terug keert is voor de zaak en de dame een ere kwestie. Massage salons in en rondom het uitgaansleven, de zo geheten redlight district, gewoon links laten liggen als je van een echte thaise massage houdt. Geniet ervan en je zult je er zeker prettig bij voelen. Ook dit is thailand.

  • Wibar zegt op

   Het gebed betreft vaak een dankwoord aan mr. Dr. Sen de grondlegger van de 10 hoofdlijnen die bij elke Thaise massage een hoofdrol spelen. Bij de serieuze massagesalons tref je vaak een beeld van hem aan.

 3. Frank Kramer zegt op

  ik ben vanaf mijn eerste dag in Thailand, ooit, 19 jaar geleden, verkocht aan de Thaise massage. Waar andere mensen kiezen voor een siësta of uitslapen, kies ik dagelijks voor een massage van 2 uur. Soms tref ik het en spreekt de dame wat Engels en is ze gezellig, grappig, spraakzaam en lief. Dat maakt het dan gezellig. De combinatie van een relaxte massage met veel spontaan gelach is best wel prettig.
  Nog fijner is het wanneer iemand echt de opleiding, het talent en de ervaring combineert. Een goeie massage is voor mijn lichaam altijd een behoorlijk pijnlijke aangelegenheid. Mijn lichaam heeft enkele afwijkingen die me al een leven lang veel klachten opleveren. En op die plekken doet een stevige massage pijn. Dat hoeft niet, de dame zal direct vragen of het zachter moet, maar A. ik ben geen watje en B. ik wordt er fysiek merkbaar steeds beter van. Inmiddels zijn mijn meeste klachten (moet je maar mee leren leven zeiden div. fysio’s in Nederland) weg of grotendeels weg.

  ik kom soms bij een blinde masseur in Chiang Mai, mr. Nath, hij geeft ook les aan een instituut voor de medische Thaise massage. Da’s nog even andere koek. ik heb hem enkele keren aan het werk gezien en ik heb wel enige medische ervaring. Nath is echt bere goed. Op een dag zegt hij tegen mij te voelen aan mijn scheenbenen, dat de vliezen daar zo strak zijn dat de onderliggende aders steeds te weinig bloed doorlaten. En dat wordt langzaam erger en dat gaat op gegeven moment problematisch worden. Zeker gezien mijn overgewicht. Hij beweerd de vliezen te kunnen ‘breken’, zo noemde hij dat. Maar dat zou wel extreem veel pijn gaan doen en zou waarschijnlijk per been 3 massages van een uur kosten.Ik vraag hem of ik dan niet 3 uur achtereen kan per dag. Mr. Nath zegt dat ik zoveel pijn niet kan hebben. Dat leek mij overdreven, maar dat was het niet. Nooit in mijn leven heb ik meer pijn gehad dan toen. En dan na 5 minuten creperen te weten dat er nog 55 minuten volgen. Extreem, maar ook een goeie mentale oefening. Ik had een leertje voor tussen mijn tanden en een kussen om mijn luide gehuil soms te smoren. Bedenk dat ik in mijn leven al veel pijn en last van mijn gestel had gehad. Dat moest niet nog erger worden. ik was gemotiveerd. Maar na drie dagen zag mijn linker been er werkelijk heel veel beter uit dan mijn rechter been waar we een week later aan begonnen. Hij drukte met zijn elleboog steeds weer op het bot van mijn onderbeen en was kennelijk zo gevoelig dat hij precies kon voelen waar de ader liep. Dan drukte hij kei en keihard, met zijn hele gewicht, het zweet op zijn voorhoofd. En dan drukte hij vervolgens die elleboog iets naar buiten, waarbij er soms zelfs hoorbaar, van binnen iets scheurde. En dan weer een halve centimeter verder opnieuw. De pijn was echt niet fijn, maar goed, ik had al eens voor erger vuren gestaan, kwestie van mentale instelling, eigenlijk een goeie oefening in ademhalen en blij zijn met de hulp. Mijn rechter been heeft destijds door omstandigheden maar 2 ipv 3 dagen gekregen en nog steeds is te zien waar de behandeling ophield. Ik moet nog terug voor die ene dag. Nu kan ik pijnvrij lange wandelingen maken, of lang staan, dat was eerder ondenkbaar.

  Nu jaren later, ontdek ik bij mezelf sinds 8 maanden, beginnende spataderen, van die forse bobbels, op mijn rechterbeen. Ik had dat al veel eerder verwacht, maar zoals de massage dames ook vaak zeggen, ogen mijn benen nog best wel jong ondanks mijn leeftijd, mijn 1.96 en overgewicht. In mijn dorpje is nu ook een kleine salon met 1 dame geopend. Ieng heet deze dame (36). Ze is heel aardig, werkt heel serieus en heel gemotiveerd. Ieng heeft zelf 2 klachten bij mij gevonden die ik wel wist, maar haar niet noemde (bekken en schouder). Daar wordt nu in een totale massage 3 x per week aan gewerkt. En tot mijn verbazing zijn mijn beginnende spataderen op 4 plekken voorlopig geheel verdwenen.

  Voor de goede orde, een massage ergens op een bedje op het strand of naast het zwembad van uw hotel, dat is vaak hele andere koek. Meestal gewoon lekker zacht. Maar ook op zo’n een plek trof ik ooit een oudere dame (Li Pen) die een echte top massage gaf, wanneer ze merkte de je het waarderen kon.

  ik wens u vele fijne massage toe!

 4. eduard zegt op

  Er zijn zo weinig opgeleide masseuses, hebben totaal geen verstand van de anatomie. Ze leren het van elkaar en doen maar wat. Je moet echt naar een bekend staande zaak, om het goed te laten uitvoeren, waar de examenpapieren aan de muur hangen, anders kan het je nog wel eens opbreken, zo n ,,Thaise,, massage.

  • Wibar zegt op

   Helaas zijn deze diploma’s vaak fake of van degene die daar niet meer werkt. Gewoon vragen waar de goede massages worden gegeven aan de thai zelf voorkomt teleurstelling 🙂

  • Jan zegt op

   Inderdaad, na een passage bijvoorbeeld bij Wat Pho, KRIJG je na 1 week je diploma, maar dat is niet alleen zo bij massage, haarkapper, schoonheidsverzorgster, word je ook na 1 week opleiding, als je het al opleiding kan noemen. Als ze beginnen met recht te staan op je lichaam , of met hun knieen verder gaan op uw benen, dan mogen ze bij mij al stoppen. Je vindt heel weinig goede masseuses. Ik neem altijd een zachte oliemassage, liefst etherische olie, om mijn droge huid die ik gedurende 10 maanden verwaarloos in BE, een boost te geven

 5. l.lagemaat zegt op

  Bij sommige massagezaken hangt een duidelijk bord: “Massages geen sex”

  Sommige zaken hebben inderdaad een examenpapier hangen, maar ook duidelijk
  een bord waarop vermeld staat of u geen hartproblemen hebt of andere mogelijke
  kwalen.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Was er een jaar of 30 geleden niet een film of tv-serie waarin de ‘soapy body-to-body’-massage nogal uitvoerig in beeld kwam?
  Dan is het met je wereldberoemde ’traditionele’ massage natuurlijk vechten tegen de bierkaai.
  Overigens ben ik nog nooit naar een massagesalon gegaan voor een happy-ending, maar ga ik soms wel samen met een bargirl voor een massage naar bijvoorbeeld O’Ring Massage op de hoek van Soi 13 en 2nd Road. Dat is een soort keten met allemaal keurige winkels waar je gewoon naar binnen kunt kijken en waar je al vanaf 200 Baht een massage van een uur krijgt. Daar kan ook elk ordentelijk echtpaar prima de luxe voor weinig genieten.
  Soms zeer welkom in het regenseizoen om een uurtje te overbruggen, en als het dan nog niet droog is, doe eens wild, gooi er nog 200 baht tegenaan en daarna is het in het ergste geval ‘singing in the rain’, want de relaxpapillen zijn optimaal geactiveerd en klein leed wordt moeiteloos geabsorbeerd.
  Ja, als je door Soi Honey gaat lopen kom je meer anders georiënteerde etablissementen tegen, maar een beetje ingelezen reiziger weet dat van te voren of kan de sfeer ter plekke wel juist inschatten, dunkt mij. Maar voor als het regent en je bent je vrouw toch al uit het oog verloren een uitgelezen moment.

 7. jasper van Der Burgh zegt op

  Leuk stukje, en ook heel leuke reacties!
  Een kleine kanttekening: de genoemde cursus a 8,500 baht is tegenwoordig een slordige 225,- euro, maar nog steeds goed besteed geld!

 8. Harrie zegt op

  Ook de Thaise massagesalons in Nederland worden vaak met “happy endings” geassocieerd. Voor wat betreft de grote steden is dat vaak ook terecht. Maar er zijn gelukkig ook salons waar serieuze masseuses hard werken (want zwaar werk is het!) om hun klanten van hun klachten af te helpen.
  Een serieuze masseuse zal geen seksuele handelingen aanbieden en ik heb het wel meegemaakt dat een dame echt emotioneel werd toen ze vertelde dat klanten het ooit wel van haar gevraagd hadden.
  In de salon van mijn vrouw, Baan Sabai in ‘s-Gravenzande zien we dat veel klanten regelmatig komen voor een massage. Vaak om de 4 of 6 weken maar vaker komt ook regelmatig voor. En het is mooi om te zien hoe klanten zienderogen opknappen, soms zelfs al na 1 of 2 behandelingen.
  Een puntje dat in de reacties hierboven wel, maar in het artikel zelf slechts enigszins terloops aan de orde komt is dat een Thaise massage behoorlijk pijnlijk kan zijn. Vervelend, maar je kunt het niet ontkennen. We merken soms dat de angst voor de pijn mensen lang kan weerhouden om binnen te lopen of terug te komen als ze eenmaal geweest zijn, zelfs als ze het positieve resultaat ervaren.
  Maar al met al zie je dat mensen steeds meer openstaan voor massages en de noodzaak van “onderhoud van hun lichaam” inzien. Ook mensen van wie je dat in eerste instantie misschien niet zou denken, de “stoere jongens” met vaak lichamelijk zware beroepen.

 9. pete zegt op

  Hallo Frank Kramer
  binnenkort wil ik samen met mijn vrouw naar Chiangmai gaan.

  mde door overgewicht 135 kg zware rugklachten kan niet verder lopen dan 50 meter zou ik indien mogelijk graag in contact komen met deze blinde masseur Mr Nath of andere goede masseur aldaar
  bij voorbaat dank
  pete

 10. pete zegt op

  Ps.ik verblijf zelf in de regio Nongkhai.
  Misschien is er iemand die een goed adres weet voor een goede thaise massage n deze regio
  alvast bedankt

  • Chander zegt op

   Hallo Pete, ik ken er eentje in Amphoe Ban Muang.
   Zij is een gediplomeerde Thaise masseuse.
   Omdat zij heel veel aandacht schenkt aan trigger points, is het raadzaam een massage van 2 uren te nemen.
   Zij heeft geen assistentes in dienst. Zij doet het werk alleen en heel vakkundig.

   Zij is ook bekend in Wanon Niwat waar zij vroeger gewoond heeft.

   • Frans zegt op

    Chander,

    Ik moet toch wel even lachen hoor. Een Thaise masseuse die aandacht schenkt aan trigger points. Ik denk dat al die dames heel goed weten waar onze trigger points zich bevinden. Mijn echtgenote weet ze zelfs te vinden (en die heeft geen diploma).

  • Erik Kuijpers zegt op

   Pete, ja maar ik weet niet of die shop er nog is.

   Aan de inrit van de ouwe bioscoop aan soi (weet niet meer) maar je komt er via Meechai Road en ga na de Government Savings Bank (ligt rechts) en na de Kasikorn Bank (ligt links) LINKSAF. Die soi loopt naar de Mekong daar waar de Vietnamees zit. Halverwege in die korte soi links, broer en zus, grote salon voor voet- en bodymassage, daar geen ‘happy’ momenten en erg betaalbaar.

   Of zoek een salon waar de matrassen gewoon nog naast elkaar liggen met niet meer dan een gordijn er tussen. En vraag de oudste masseuse of masseur om jou te behandelen.

 11. rene23 zegt op

  Mijn overleden vriendin was een echte professionele sportmasseuse en had in Den Haag een massageschool.
  Ik heb daar vaak als proefkonijn gefungeerd en heb geleerd wat goed en niet goed is.
  Daarom was mijn teleurstelling met de Thaise massage heel groot.
  Het is of een beetje toeristen kietelen of je wordt zowat gesloopt, compleet waardeloos en na een stuk of 10 keer proberen laat ik me in Thailand niet meer masseren !!

 12. Sir Charles zegt op

  Als advocaat van de duivel verscheidene keren toch ondervonden dat in een traditionele massagesalon de masseuse op subtiele wijze een ‘bepaalde plek’ aanraakt om te proberen toch wat extra bij te kunnen verdienen.
  Zo zijn er salons met afgesloten kamers dus niet die door een eenvoudig gordijn zijn afgescheiden waar men alles kan horen, voor de masseuse een ideale manier je dan te willen verleiden en op een gegeven moment komt dan het hoge woord eruit ‘you like, how much you give me?’

  Eh ja, kan niet ontkennen dat aan een mooie knappe masseuse daar ik weleens bevestigend op heb geantwoord.

 13. Andrew van Schaik zegt op

  Het is moelijk , zoals met vele zaken, in Thailand het kaf van het koren te scheiden. Zeker ook voor wat betreft de onvolprezen Thaise massage. Wat Poh in Bangkok wordt altijd eerst genoemd. Door Thais die er verstand van hebben en buitenlandse fysiotherapeuten.
  Verder zou ik daar maar uit de buurt blijven. Kan best gevaarlijk zijn voor je lichaam!

  • Albert zegt op

   Klopt wat je zegt, vooral dat gevaarlijk zijn voor het lichaam.

   Ik woon hier nu al vele jaren en heb me nog nooit laten verleiding tot een Thaise massage. Niemand kan me wijsmaken dat al die massagesalons (die er toch wel in overvloed te vinden zijn) bekwaam en professioneel opgeleid personeel in dienst hebben.

   Iemand die omwille van medische klachten een professionele massage nodig heeft zou ik nooit aanraden een massagesalon binnen te stappen, integendeel zelfs.

   Ik zal niet ontkennen dat een Thaise massage niet heilzaam kan zijn voor je lichaam. Wat me wel zorgen baart is dat je nooit weet wie je zal behandelen, welke hun kennis en kunde is. En ‘last but not least’, de meeste salons zijn er enkel om zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld binnen te rijven (en alle onorthodoxe manieren daartoe worden aangewend). Al die happy endings hebben niets, maar dan ook niets met Thaise massage te maken.

  • Chris zegt op

   Gewoon naar het diploma en het certificaat vragen.
   Heeft ze dat niet, dan is het gewoon niet zoals thuis maar geene chte massage.

   De echte masseuses gaan niet in op avances. Dat kan ze hun diploma en dus veel geld kosten.

 14. luc zegt op

  Mijn vrouw heeft sedert een viertal jaar een uitstekend professioneel massagesalon hier in België. Je houdt het niet voor mogelijk welke gortige telefoons we bij de opstart hebben gekregen van sexueel geobsedeerde mannen hoewel onze advertenties altijd duidelijk vermelden dat er geen erotische handelingen verstrekt of toegelaten werden. Ondertussen is dit netjes geëvolueerd naar een goedlopend salon met een vast klantenbestand waarvan 80 % vrouwen. Die vrouwelijke klanten zijn onze beste reclamemakers.

  • Kurt zegt op

   Beste Luc,

   Ik begrijp niet dat men zich zomaar profileert als professioneel massagesalon.

   Naar Belgische normen moet een kinesitherapeut op zijn minst een 3-jarige opleiding volgen. Dit opleidingstraject is alles behalve te onderschatten. Levenslange bijscholingen zijn eveneens gewenst.

   Ik merk op dat Thaise massagesalons als paddenstoelen uit de grond schieten. Massages waar er met volle kracht geduwd en getrokken wordt aan het menselijk lichaam kunnen veel schade berokkenen.

   Wanneer is iemand een professioneel? Heeft iedereen de nodige professionele opleiding gevolgd. Ik lees regelmatig dat de leer van Thaise massage gewoon in de praktijk wordt doorgegeven. Daar heb ik toch wel wat bedenkingen bij.

   Ook hier in Thailand wordt er langs alle kanten gegoocheld met diploma’s en getuigschriften.

   Waarom zeg ik dat? Ik heb een aantal jaren terug een heel nare ervaring gehad net door het krijgen van een Thaise massage. Daar draag ik nu nog de gevolgen van. Ik vind dat dit ook wel eens onder de aandacht mag gebracht worden. Het woordje ‘professioneel’ wordt maar al te graag gebruikt.

   Kurt.

   • Matthias zegt op

    Kurt,

    Mogen we ook vragen wat die nare ervaring was waar je nu nog de gevolgen van draagt?

    Toch geen gebroken p*n*s? 🙂

 15. Johan kin kauw zegt op

  Heb het drie keer laten doen,in verschillende salons,doet het nooit meer ,heb niet de indruk,dat massage goed voor je is.

 16. Hugo zegt op

  In denk dat velen de fysieke thaimassage verwarren met oliemassage. Bij een thaimassage krijg je speciaal loszittende kleding en bij oliemassage lig je volledig in uwe bloteIk heb eenmaal een thaimassage gedaan en nooit meer. Ik zat precies bij een kraker. Oliemassage is veel zachter en daar kan een happy ending bij zijn.

 17. Roger zegt op

  Ik lees in het begin van het artikel dat de vraag gesteld wordt: “Waarom de associatie met seks?” Een zeer terechte vraag uiteraard.

  Ik denk dat dit gegroeid is uit het feit dat elke Thai uit van alles en nog wat munt weet te slaan. Waarom een nietsvermoedende buitenlander niet verleiden met een extra pleziertje dat in veel gevallen nog een pak meer opbrengt dan een uur masseren. En dat pleziertje vraagt weinig inspanningen van de dame in kwestie en is in een handomdraai geklaard 😉

  Men zegt nog wel eens dat het vlees zwak is. Juist, en daar maken de dames in veel gevallen misbruik van. Heel wat massagesalons zijn een dekmantel voor sexuele handelingen. Uiteraard oogluikend toegestaan door het controlerend politie apparaat. Het is gewoon een vorm van prostitutie, niet meer of niet minder.

  Ik vind het wel spijtig dat dit alles een smet is op het fatsoen van de zaken die het wel goed menen. Het is heel straf dat heel wat salons expliciet moeten afficheren dat ze geen sexuele handelingen verrichten.

  De vraag is nu: Is dit de fout van de inhalige dames of de fout van de sexueel geobsedeerde mannen? Moest er geen vraag naar zijn zou het aanbod vanzelf verdwijnen! Stof tot nadenken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website