Op de hoogte van het nieuws?

Door Hans Bos
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , ,
26 november 2010

Wonen in een ver land levert soms vervreemding op van de eigen wortels. Dat was enkele decennia nog veel sterker. Wie ging emigreren, deed dat voor het leven, met wellicht een of twee keer een bezoek aan het thuisland. Dat ging oorspronkelijk per schip, later per vliegtuig. De tocht tussen Azië en Nederland kon echter ook per DC3 of iets latere types nog enkele dagen in beslag nemen.

Bovendien moesten de emigranten er lang voor sparen. Sommige familieleden of kennissen van mijn ouders die in de jaren vijftig vertrokken naar Amerika, Canada of Australië heb ik nooit of slechts zelden terug gezien.

Hoe gelukkig kunnen we nu zijn met directe vluchten die hooguit een uur of twaalf in beslag nemen voordat we weer voet op geboortegrond kunnen zetten (al dan niet in de kou…). En doorgaans ook nog voor een redelijke prijs, al klagen we daar vaak over. China Airlines, EVA Air (beide Taiwanees) en KLM onderhouden een directe  verbinding tussen Amsterdam en Bangkok. China Airlines en KLM dagelijks, hoewel eerstgenoemde daar niet altijd de hand aan houdt.

Bij het onderhouden van de contacten met het thuisfront en het volgen van het nieuws, speelt internet tegenwoordig een duidelijke hoofdrol. We kunnen voor weinig of niets e-mailen, Skypen of voip’en, terwijl de meeste nieuwssites (nog?) gratis toegankelijk zijn. We weten het nieuws ook vaak eerder dan het thuisfront, als gevolg van het tijdsverschil.

Van de Thaise media hoeven we het niet direct te hebben. Niet alleen kunnen we ze niet of nauwelijks lezen, ze zijn daarnaast gevuld met een forse portie moord en doodslag. Ook BT’s (Bekende Thais) komen er prominent in voor, met al hun hebben, houden en misstappen.

In Bangkok en omgeving kan (en ook in Chiang Mai) elke ochtend een van de twee Engelstalige dagbladen in de bus vallen, de Nation of de Bangkok Post. Elders in het land komen deze kranten later of helemaal niet. Op gebied van internationaal nieuws verschillen de kranten weinig; ze baseren zich op dezelfde persbureaus. Beide dagbladen verschijnen zeven dagen per week, vaak voorzien van fraaie bijlages over toerisme, cultuur, sport of IT. Af en toe staan er zelfs artikelen in over Cuba of het Nederlandse voetbal. De ene krant is wat meer regeringsgezind dan de andere, maar de zelfcensuur voor wat betreft gevoelige onderwerpen is in beide media merkbaar. Wie op de hoogte wil blijven van het Thaise nieuws is op een van beide dagbladen aangewezen. Overigens zij hier vermeld dat in drukke toeristenoorden ook grote facsimile’s te koop zijn met overdrukken van Nederlandse kranten van dezelfde ochtend. Die zijn echter niet goedkoop.

Van de tv hoeven we het in Thailand niet te hebben. Wat een waardeloze rotzooi en dan ook nog eens vergeven van de reclame. De journaals zijn voor wat betreft de plaatjes het bekijken waard, maar zelfs op de decors staat de reclame. Over de soaps zal ik het niet hebben; het is een soort GTST (Goede Thai, Slechte Thai…), met veel moord en doodslag. Pistolen, messen en (het trekken aan) sigaretten zijn ‘afgeblokt’. Verkrachtingen en huiselijk geweld mogen wel vertoond. Een afspiegeling van de werkelijke gang van zaken in Thailand?

Via UBC en de bijbehorende schotel vallen behalve de Thaise netten en enkele filmkanalen gelukkig ook CNN en BBC te volgen, evenals de nodige sportwedstrijden. En zelfs regelmatig het bloederige ram- en smijtwerk in een kooigevecht. Ergerlijk is dat True Move met name bij voetbalwedstrijden in de Engelse Barclay-league het beeld vervuilt met allerlei onzinnige mededelingen en, uiteraard, reclame. Zodat het onderste deel van het spel soms niet te volgen is. Gelukkig is het commentaar in  het Engels. Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk. Voor dat abonnement op UBC moet ik maandelijks wel  1600+ THB neertellen. Dat ik voor die prijs de nodige herhalingen krijg, moet ik voor lief nemen. Maar als vrienden, familie of kennissen bij hun komst naar Thailand wat recente (opinie)weekbladen meebrengen, ben ik de eerste dagen daarna zoet.

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Op de hoogte van het nieuws?”

 1. Bert Gringhuis zegt op

  Nou, met een DC-3 is wel heel lang geleden, maar in de jaren zeventig ging ik naar Bangkok met een KLM DC-8, die tenminste 2, maar meestal 3 noodzakelijke tussenstops maakte.
  Ik was een fervent krantenlezer, een dag moest voor mij beginnen met zeker een half uur de krant spellen. Als ik op reis ging werden de kranten bewaard, zodat ik die na terugkomst alsnog kon lezen. In het buitenland kocht je dan wel eens een Engelstalige krant, ofwel een lokal of de Herald Tribune. Natuurlijk op zoek naar Nederlands nieuws, dat er echter zelden, zeg maar nooit, instond.
  Terug in Nederland zie je de stapel kranten, die echt helemaal vol staan met nieuws, een staking hier, een rel daar, een kabinetscrisis, een belangrijke voetbalwedstrijd en ga maar zo door.
  We denken vaak dat we wereldnieuws maken, maar in werkelijkheid is al ons Nederlands nieuws niet meer dan dorpsnieuws.
  Denk niet, dat ik terug wil naar die tijd, want het is nu heerlijk om in Thailand elke Nederlandse krant, landelijk of regionaal, op Internet te kunnen bekijken. Een waar genot!

  • Pim zegt op

   Hans.
   Sinds wij geen rechtstreeks Nederlands voetbal meer op ubc hebben is het voor mij gedaan met dat dure abonnement .
   Toch ga je iets missen zoals films ,geen probleem
   Informeer even bij bekenden en je hebt dezelfde kanalen voor 5 x minder geld .

   • Hoi Pim, ik zal daar binnenkort wat over schrijven. Ik heb je email nog 😉

   • erik zegt op

    graag meer informatie,wij hebben true hier maar ik zou wel wat anders willen met meer keus in BKK (het beste een schotel ?maar ik geloof dat ik aan de verkeerde kant van de condo zit

 2. Harold zegt op

  Als je het Thaise nieuws wilt volgen, is TAN Network een aanrader. Het laatste nieuws in vloeiend Engels. Wordt door de meeste kabelaars aangeboden.

 3. huibthai zegt op

  In’ 81 kwam ik voor het eerst in Bangkok , Pattaya en Changmai , de reis duurde 17 uur , een eerste opstop in Rome , daarna in Barein [in 84 haring meegenomen voor Theo Lazeroms, die daar trainer was] In Bangkok was het vroeg aankomen , maar in de koffieshop van hotel Grace , begon het feest al gelijk daar. We bleven dan 2 [wilde] nachten ion Bangkok. Kranten nam je mee en natuurlijk de Panorama en de Revue. Daar ik in de begin jaren 70 , scheepskok was , miste ik het verse Hollandse kranten nieuws niet zo , omdat ik in de div. havens ook altijd oudere Telegraafs kocht. Ook Tv interesseerde me niet echt , ook door avond/nachtwerk in de horeca Roosendaal.

  Maar sinds ik hier v.a 2005 woon, is er enorm veel veranderd. Aan vrienden in Holland vertelde ik trots , Als ik de Telegraaf lees in de morgen om 9 uur , da liggen jullie nog in een diepe slaap.
  Ook BVN is een enorme verbetering , vooral na de aanpassing in de late uurtjes.Ik ga meestal van 16 tot 19 uur een biertje drinken met de vele Hollanders hier in de regio Nongprue. Daarna eet ik wat en rond 20 uur gaat mijn Thaise vrouw naar de slaapkamer TV en ik kijk tot middernacht naar BVN , mijn mening is toch , goede progamma’s die uren. Nieuws is welles waar wat ouder . Maar als er ergens wat gebeurd kijk je b.v naar BBC
  Daar ik ook voetbal liefhebber ben en toevallig Banglamung TV hebt , zie ik heel veel Nederlandse wedstrijden rechtstreeks . Zoniet op de PC zijn ook vele wedstrijden rechtstrreks te volgen [soms met enige buffer] s’morgens kijk ik soms als ik van plan ben de avond elders door te brengen.
  Hier in Pattaya komen heel veel Hollanders en door het Pattaya Prikbord , heb ik er velen leren kennen, door de jaren heen Deze brengen weer tijdschriften mee en ook bv de 2 wekelijkse gratis uitgave van ,,de oud Rotterdammer,, een heelijke krant met oa oude hehinnerigen , foto’s, ingezonden stukken {ook trouwens te vinden op internet , de gehele krant wordt dan gedownload .Dus alles is eigenlijk zo , het vertoeven hier zonder kinderen, kleinkinderen [wat je vaak hoort] is prima te doen . Wil jij , jou kleinkind zien of horen , zet je PC aan in afspraak met je thuisland.

  De vliegtuigen waar ik toen mee vloog , weet /interesseerde me niet zo , als ik maar weg was. Ook mijn eerste vlucht in 1968 van Salzburg naar Amsterdam was iets met DC , maar of het 7,8 of 9 was, ik weet het echt niet

  • peterphuket zegt op

   Helaas, om 9 uur de Telegraaf lezen is mij nog nooit gelukt in Thailand, om 10 uur in de zomer is mogelijk, en nu met de wintertijd om 11 uur op z’n vroegst, daarbij komt dat de redactie van de Telegraaf op Zaterdag kennelijk mag uitslapen, nl. dan is het niet mogelijk om voor 12 uur in de middag de Telegraaf op het internet te lezen. Uiteraard heb ik het over de betaalversie, en niet over http://www.telegraaf.nl, Vaak heb ik de indruk dat de server van de Telegraaf overbelast is, m.t.g dat je minuten moet wachten voordat een bericht binnen is, of soms helemaal niet, nu is het wel wat verbeterd maar voorheen waren redactionele stukken en artikelen soms gehalveerd. Maar ik geef toe ik blijf op de hoogte van wat er in NL gebeurt, en dat is ook wat waard, hoewel…..

   • Huibthai zegt op

    Ik spreek over de periode 202/2005 , op een uurtje kan ik dit niet bevestigen , Die vermoorde Oldekerke leefde nog , op het strand van Jomtien, , vlak bij Hoek van Holland , werdt de krant [beperkte berichtgeving] rondom 10/11 uur al aangeboden, door de strandverkopers, ik dacht toen 175 baht , als de krant netjes bleef , kon je die treug verkopen aan dezelfde kranten verkoper voor 100 baht

 4. Leo Bosch zegt op

  Hallo Huib,

  Evenals jij woon ik in Nongprue en zit ik op de kabel van Banglamung -TV, waardoor ik ook dagelijks naar BVN kan kijken.
  Ik zou het niet graag willen missen, want wat Thailand te bieden heeft op de TV is inderdaad shit.

  Nu zijn wij (mijn Thaise vrouw en ik ) van plan om vogend jaar in de Isaan ( Kalasin) te gaan wonen waar geen kabel TV voorhanden is,
  Kan jij, of iemand mij zeggen of het daar mogelijk is (zelf een schotelantenne aanschaffen) om europese zenders te ontvangen)?

  Ook zou ik graag willen weten wat je bedoelt met Pattaya Prikbord. Had ik nog niet van gehoord.

  Groeten, Leo

  • huibthai zegt op

   Leo , dat is de http://www.pattaya.startpagina.nl , ga naar de link prikbord , Rechts zie je ook linken naar de startpagina’s van Bangkok, Isaan etc , je moet wel inloggen , om mee te discuseren [maar alleen lezen mag ook natuurlijk] Maar wat wil je in Kalasin??? Wat Pattaya en ook de andere kant Sukumvit , dus Nongprue te bieden heeft , vindt je nooit meer terug. Een vriend van mij heeft daar een huis , na 3 dagen daar, wil hij daar weg!!! Ik -mijn vrouw- heeft ook grond-thaise huisjes daar en zou ook graag terug willen , maar ik nooit. !!!Ik woon hier aan de soi Kaonoi in een Chockchai-park , aan het eind van een straatje , ik ben nu 3 uur uit bed, de enigste ,die langs gekomen is ,was de man ,die de elektrische tijd op kwam nemen. Wil ik wat doen , op 1 minuut, een groot vrij zwembad , 3 min. een Thaise markt, 4 minuten div. supermarkten en barren/eethuizen, 5 min. een kliniek en postkantoortje en alle winkels, die je nodig hebt om goed te leven. 15 min. het Bangkok Pattaya Hospital ,Bioscoop, het strand etc. etc. Verder een prima internet verbinding , veel Nederlandse vrienden , ook Engelsen en Duitsers. Als ik mijn vrouw haar zin wil doen, kwijn ik weg daar in de provincie. Zij zoeken juist daar een huis om bij de familie te zijn en zullen nog meer gaan eten, jij bent hun financier etc. Hier zijn duizende slechte voorvallen bekend. Ik heb er natuurlijk niks mee te maken , maar echt mij niet gezien en daar mijn vrouw van mijn geld moet leven + bijdrage aan haar moeder , blijft ze echt wel bij mij , daar hoef je niet bang voor te zijn [O.K ff ruzie’] groetjes Huib

 5. Pim zegt op

  Leo Bosch.
  In Hua hin heb ik 1 schotel met vele kanalen ,ik kijk er maar naar 1 en dat is BVN ,Discovery zie ik is er ook op .
  Voor 4000.- Thb was ik de koopman .

 6. Leo Bosch zegt op

  Hallo Pim,
  Bedankt vor de info.
  Dan moet het in de Isaan ook lukken denk ik, met een goede schotel.

  Gr. Leo

 7. Leonard zegt op

  Heb deze week net een PSI schotelantenne (1,5M diameter)gekocht voor 3000baht incl. installatie.heb er een 2e receiver erbij gekocht voor 2e TV ,kost zo’n kleine 2000baht. incl. aansluiting.
  BVN is hierop haarscherp te ontvangen,perfect beeld!
  Ik woon in Bangsaen,Chonburi

 8. Leo Bosch zegt op

  Hallo Huib,

  Bedankt voor je info over Pattaya Prikbord,
  Een interessante site met veel informatie.

  Ook bedankt voor je ongetwijfeld goed bedoelde advies om maar in Nongprue te blijven wonen, maar ik heb toch zo mijn eigen idee hierover.

  Ik weet het, Pattaya heeft voor een Farang veel te bieden, en ook ik woon hier inmiddels alweer 7 jaar even buiten Nongprue, heel landelijk tussen de bananenbomen, mangobomen en cocospalmen in een mooie bungalow op 500 vierk. meter grond , dus een mooie tuin erbij. En met de auto nog geen 15 minuten vanaf de beach.
  En alle voorzieningen die jij opnoemde kan ik ook waarderen, dus wat dat betreft heb ik het hier wel naar mijn zin.

  Maar wat dacht je van het idiote verkeer in Pattaya.? .De thais zijn net Kamikaze-piloten.
  En parkeren is hier een crime.
  En de criminaliteit? KIjk maar eens op Banglamung TV.
  Er is al een keer een poging to inbraak gedaan in mijn huis, maar gelukkig heb ik burglar-alarm.
  Bij mijn vrouw is er al 2 keer een gouden kettinkje van haar nek af gestolen. Onze oudste dochter is al rijdende van haar motorbike afgetrapt om haar tasje te stelen. en nog niet eens in Pattaya, nee hier vlak bij huis in Nongprue. Ik sta nu al 1000 angsten uit als onze kleinzoon (nu nog maar 4 jaar) sraks hier moet opgroeien.

  Nee, ik heb het hier wel gezien in Pattaya.
  De eerste paar jaar vond ik het nog wel leuk hier en kon ik nog wel genieten van wat Pattaya te bieden had, maar de laatste tijd hoeft dat allemaal niet niet meer voor mij.
  Het zal ook wel met mijn leeftijd te maken hebben. Ik ben nu 76 en mijn vrouw 43.

  En bovendien heb ik geen negatieve ervaringen met haar familie of met ons verblijf in de Isaan.
  Wij gaan gemiddeld zo’n keer of 3 per jaar voor een weekje,10 dagen op bezoek
  Zij heeft weliswaar geen ouders meer , alleen een paar getrouwde zusters en bij de oudste logeren we altijd.
  We nemen wel meestal wat kadootjes mee voor de familie, en voor het logeren geef ik altijd een redelijke vergoeding en iedereen is altijd dankbaar.
  Ik heb nog nooit gemerkt dat ze op mijn geld uit zijn, en ik heb het er ook altijd naar mijn zin. Ook van de verhalen dar die thais in de Isaan zuipen als ketellappers, heb ik bij haar familie niets van gemerkt, mijn zwagers drinken nauwelijks en de enige die een borrel en een bierje drinkt als we daar zijn, ben ik.

  Nee, als ik dadelijk daar een leuk huis heb, mijn computer , TV , mijn boeken en mijn borreltje en biertje, kan ik daar prima oud worden.
  In Kalasin (10 km. rijden) zit een Oostenrijks restaurant ( met een schnitzel die over de rand van je bord hangt) en is een trefpunt voor de farangs uit de omtrek.
  En we zitten een uurtje rijden van Khon Kaen vandaan en daar is ook van alles voorhanden.
  We hebben al een mooi stukje grond gekocht , net aan de rand van het dorp, en ik hoop volgend jaar te kunnen gaan bouwen.
  Alleen mijn huis hier nog kwijt zien te raken.

  Sorry Huib, maar je kunt mij niet overhalen om hier te blijven (geintje).

  Groetjes, Leo

  • huibthai zegt op

   Leo, dat was ook de bedoeling niet, ik las je leeftijd en je terechte opmerkingen, over verkeer en criminaliteit. Wat ik prikte , is mijn mening en gelukkig is niet ieder hetzelfde. Het family verhaal , is ook bij velen anders , maar ik ga uit van mijn ervaring en die van velen , die hier weer terug gekomen zijn in de omgeving Pattaya. Ik ben 61 en wil toch nog weel genieten , van een ,,rijker,, leven. Ik heb zelf een restaurant in de BoosBoos,,gehad in Nederland. Als het rustig was of slecht weer , riep ik mensen aan, kom ff een ,,bakkie,, doen!! Groetjes Huib

 9. Leo Bosch zegt op

  Hallo Leonard,

  Bedankt voor de informatie.
  Ik begrijp dat je voor iedere extra TV- aansluiting ook een extra receiver moet aanschaffen.
  Dat had ik me nog niet gerealiseerd, bedankt voor de tip.

  Groeten, Leo


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website