Taxfree in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , , ,
5 april 2019

King Power shopping mall in Bangkok

Op één van mijn wandelingen hier in Pattaya liep ik op Sukhumvit Road van Pattaya Klang richting Pattaya South. Al gauw kwam ik langs een immens grasveld, dat waarschijnlijk nog met bomen, heesters en bloemen in een mooie tuin moest worden getransformeerd.

Dat grasveld lag vóór een groot gebouw met het opschrift “King Power Taxfree Shop”. Hè? Een belastingvrije winkel zomaar ergens buiten een vliegveldgebouw? Dus maar eens even uitzoeken als ik thuis kom.

Belastingvrij

Gedurende mijn verdere wandeltocht gingen mijn gedachten terug naar mijn werkzame leven, waarin ik veel reisde en natuurlijk veel geprofiteerd heb van belastingvrije inkopen op vooral Schiphol. Sigaretten en drank (jenever, whisky) waren vaste prik en regelmatig kwam er dan een of ander flesje parfum bij. Goedkoop, jôh, zei mijn vrouw dan, die parfum, maar voor de gewone prijs bij bijvoorbeeld Douglas zouden en nooit zoveel flesjes parfum worden aangeschaft. Dus, wat is goedkoop?

Op den duur vond ik het wel lastig om steeds maar weer die flessen drank de wereld over te zeulen en voor de korte (dag)vluchten had ik een trucje uitgevonden. Ik kocht de sigaretten en drank, stopte ze in een bagagekluis en haalde die dan dezelfde dag s’avonds weer op. Ik was uiteraard niet de enige, die dat deed en de Marechaussee kreeg er ook lucht van. Het gebeurde dan ook regelmatig, dat die spullen bij controle bij het kluisje in beslag werden genomen, omdat er geen “fysieke export” had plaatsgevonden.

Ik maakte regelmatig langere reizen van 2 of soms wel 3 weken, wat bij het langparkeren op Schiphol een vermogen zou kosten. Daarom bracht een vriend mij naar het vliegveld met mijn eigen auto en haalde mij dan bij terugkomst weer op, ook bij aankomst om half zes ’s morgens vanuit Bangkok bijvoorbeeld. Voor hem kocht ik dan in Bangkok op het vliegveld een “dure” fles whisky, waarmee ik hem aan een aardige verzameling van allerlei malt whisky’s heb geholpen. Duur? Ja, dat wel, maar goedkoper dan het langparkeren en bovendien declareerde ik die kosten als “relatiegeschenk”. Ik bespaarde mijn bedrijf immers veel geld hiermee!

King Power Group

Terug thuis maar eens even gezocht op het onvolprezen Internet. Ja, hoor, het gebouw is heuse winkel van de King Power Group, waar je allerlei spullen belastingvrij kunt aanschaffen, als je toevallig niet in staat bent op het vliegveld die inkopen te doen. Klanten komen op de tweede verdieping in een belastingvrije zone, dat begint met een groot aanbod van merkhorloges, de looproute gaat dan via de parfum- en cosmetica afdeling, terwijl men ook nog langs 3 herenmodezaken en een zonnebrillentoko komt. Dan met roltrap naar de begane grond, waar een aantal luxe boetieks aanwezig zijn, alsmede Thaise zijde, drank en sigaretten.

De taxfree shop is vooral gericht op Chinese en Russische toeristen, die met chartervluchten direct op U-Tapao landen. Zij worden als onderdeel van hun pakketreis in bussen aangevoerd en voor velen is het de eerste keer, dat zij überhaupt in het buitenland komen, dus zo’n winkel is een paradijs voor hen. Volgens een persbericht koopt elke Chinese toerist voor een bedrag tussen de 4000 – 6000 Baht, het de gekochte spullen kunnen dan later bij vertrek op het vliegveld worden afgehaald. De winkel in Pattaya is in oktober geopend en men verwacht nog een omzet van 70 miljoen Baht dit jaar, dat volgend jaar zal oplopen tot ruim 800 miljoen Baht (als de toeristen tenminste blijven komen.

King Power (Wunlop_Worldpix_Exposure / Shutterstock.com)

Er komen volgens mij niet zoveel chartervluchten op Pattaya Airport (U-Tapao) vanuit Nederland en België, maar wie weet, is het toch een aardige tip. De King Power Group heeft dergelijke winkels ook buiten het vliegveldgebied in Bangkok, Phuket en Chiang Mai.

Nog wat verder gekeken naar “taxfree in Thailand” en kwam daar nog wat tegen, het vermelden van een waarschuwing waard. In de eerste plaats zijn de prijzen van de wat duurdere merkspullen lang niet altijd de laagste. Het is heel goed mogelijk, dat men gewoon in een groot winkelcentrum goedkoper terecht kan. Wel oppassen dan, want je loopt mogelijk de kans een illegaal gemaakt product te kopen, hetgeen je in een King Power Shop niet zal overkomen.

Tax free scam

Een tweede en misschien nog wel belangrijkere waarschuwing is de zogenaamde “tax free scam”. Op Thaivisa kwam ik het verhaal tegen van een Deense dame, die een lipstick aan een vriendin wilde laten zien, liep daarbij waarschijnlijk over een denkbeeldige winkelgrens en werd gearresteerd voor winkeldiefstal. Zij werd met een rechtszaak en gevangenisstraf geconfronteerd, tenzij zij ter plekke een boete van ruim 100.000 Baht zou betalen. Reacties op dit verhaal – weliswaar alweer een paar jaar geleden gebeurd – gaven aan, dat dit geval niet uniek is, want het schijnt nog steeds regelmatig voor te komen op het vliegveld van Bangkok. Dus nooit met een product om wat voor reden dan ook, de winkel uitlopen zonder eerst te hebben betaald. Of het winkelpersoneel zelf betrokken is zo’n scam is niet zeker, maar het geld komt in ieder geval niet in de Thaise staatskas, dat is wel zeker.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Taxfree in Thailand”

 1. Henry zegt op

  Taxfree wil zeggen dat je in Thailand zegge en schrijve 7 % bespaart. In de reguliere handel krijg je grotere kortingen
  Trouwens in elke shoppingmall zoals Central en The Mall , kan je Taxvrije aankopen doen.

 2. willem zegt op

  In bijna alle grote malls in Thailand kun je aankopen doen en dit als taxfree laten registreren op een speciaal formulier. Je betaalt de 7% VAT = BTW wel maar krijgt het na aftrek van een administratie fee terug op het vliegveld. Dit principe is gelijk aan wat ook in Nederland mogelijk is voor bezoekers van buiten de EU.

  Zeker bij duurdere aanschaffingen is de 7% reductie de moeite waard.

  In de malls of andere goede meestal grote winkels kun je de aanbiedingen / sales kopen en bent niet afhankelijk van de redelijk hoge prijzen en de monopoli positie van Kingpower.

 3. Henk zegt op

  Tax free shopping? Het is gebleken dat in de reguliere winkels de produkten aanmerkelijk lager geprijsd zijn dan in de tax free shops.
  Duurdere aankopen zoals horloges en camera’s of tablets kunnen voordeel opleveren bij aankoop en 7% tax in het voordeel.
  Waar vaak niet over gesproken wordt is dat bij invoer in Nederland er btw verschuldigd kan zijn. Dit is overigens 21%.
  Mocht het een bedrag van 480 euro te boven gaan dan lopen de kosten aardig op.
  Meestal is het verstandiger om de aankoop uit de verpakking te halen en gewoon “gebruikt” mee te nemen.

  En wat is het voordeel?
  IPhone 8 256 GB 32.000 baht
  Btw in dit bedrag 7% 2093 ฿
  32.000/107x 7
  Hiervoor loop me dus risico.
  Hrt belastbaar brdrag

 4. bob zegt op

  Mijn ervaring met King Power is dat veel artikelen aanmerkelijk duurder zijn dan in gewone shops. Dit bedrijf gokt erop dat het voor zoete koek wordt geslikt. Overigens kwam dit vroeger op Schiphol ook voor totdat er door de Schiphol directie werd ingegrepen. Het artikel diende ook werkelijk goedkoper zijn dan elders.

 5. Nicky zegt op

  Wat velen niet weten is; als je vast in Thailand woont, kan je ook vanuit europa je waren Taxfree mee naar Thailand meenemen. met de hoge BTW in Europa scheelt dit toch een flink stuk.
  Net een nieuwe laptop gekocht en mooi de BTW terug gekregen. stond na 3 dagen weer op de creditcard.

 6. Bob, Jomtien zegt op

  Gringo je bedoelt toch die immense zaak aan de Sukhumvit of bezocht jij een andere? Al die kingpower winkels zijn extreem duur. En besparen doe je weinig. Zie al het andere commentaar. Overigens heeft Big C en andere shops dezelfde service.

 7. Kees 2 zegt op

  Ben een keer – uit nieuwsgierigheid – binnengelopen bij King Power aan de Skhumvit Road in Pattaya. Schrikbarend duur.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website