Op initiatief van de Thaise Board Of Investment (BOI) wordt voor de derde keer sinds 1985 een grote en groots opgezette tentoonstelling georganiseerd, waar het publiek allerlei innovatieve ideeën, nieuwe technologieën en toekomstplannen van dichtbij kan bewonderen. De BOI Fair is op 5 januari begonnen en loopt tot 20 januari aanstaande. In de buurt van het meer van Impact, Muang Thong Thani zijn op een gebied van 300.000 m² 84 paviljoens met in totaal  3.200 stands te bezichtigen. Men verwacht in die periode 5 miljoen (!) bezoekers, die een kijkje komen nemen in de toekomst van Thailand.

De exposanten zijn Thaise particuliere bedrijven en buitenlandse bedrijven die al zaken doen hier in Thailand, die willen laten zien, hoe dicht wij bij “onmogelijke” wonderen der techniek zijn beland. Voor iedereen, die of direct met de beurs van doen heeft of als bezoeker, moet de tentoonstelling ook een morele opkikker zijn na de recente watersnoodramp “De show zal de nadruk leggen op het vertrouwen in een economisch herstel van Thailand”, zegt Ninnart Chaithirapinyo, vice-voorzitter van Toyota Motor Thailand. “We willen vreugde brengen aan alle Thais na de recente jaren van stress.”

Waar gaan we heen? Met het thema van de beurs is “Going Green for the Future”, wil men laten zien hoe men in betere harmonie kan leven met Moeder Aarde met behulp van geavanceerde technologie.

Wat is er dan zoal te zien? Uit de talloze (mogelijke) nieuwigheden van slimme technologie doe ik een kleine greep.

De dag is niet ver weg, dat de airconditioning verdwijnt en vervangen wordt door gordijnen van water, ons wegenstelsel door spaarlampen wordt verlicht en alle bioscopen 360 graden “4D” zijn. Grote tijdelijke onderkomens, zoals paviljoens bij tentoonstellingen worden van recyclebaar kunsstof  gemaakt en wij worden op allerlei manieren door robots op onze wenken bediend. Dat laatste horen we al tientallen jaren, maar het schijnt, dat de ontwikkeling nu echt op gang komt en ik heb het dan niet alleen over robots voor militaire toepassingen.

Een mooi voorbeeld is de Aeroklas Group, die een zeer milieuvriendelijk paviljoen heeft laten bouwen, volledig recyclebaar met energiebeperkende LED-verlichting, koffie wordt geserveerd in bio-afbreekbare bekers. Boven alles toren dan negen windturbines van kunststof uit. De Aeroklas Group bestaat uit 6 bedrijven, die in de afgelopen 20 jaar 300 patenten op hun naam hebben geschreven. “We zijn niet echt een groot bedrijf, maar wij beschikken over technologie die klaar is om buitenlandse investeerders aan te trekken”, zegt Aeroklas president Pawat Vitoorapakorn. “Wij doen ons werk met veel  sociaal verantwoordelijkheidsgevoel door het creëren van energiezuinige producten.”

Shellhut, een Thais bedrijf gespecialiseerd in animatie-technieken, heeft zijn paviljoen met allerlei nieuwe hi-tech snufjes in het vakgebied  met recycled papier behangen. Shellhut is bekend van de animatie TV serie Shelldon en het nieuwe, in samenwerking met GMM Grammy gemaakte animatiefilm Byrdland. Het bedrijf wil laten zien hoe een relatief klein bedrijf uit Thailand  toch in staat is om in meer dan 150 landen aan de weg te timmeren.

PTT Thailand, het staatsbedrijf voor gas en brandstof, geeft een overzicht van  mogelijke alternatieven voor fossiele brandstof en laat ook zien hoe moeilijk het is om steeds maar weer nieuwe oliebronnen op te sporen en te exploiteren.

Siam Kubota, fabrikant van landbouwvoertuigen, geeft in een recyclebaar paviljoen in de vorm van een rijstkorrel, een presentatie over de balans tussen aarde en water. Een goed waterbeheer en nieuwe waterbehandelingstechnologie kan de landbouwproductie behoorlijk verhogen. “Wij willen ook laten zien, hoe de mens kan leven met een beperkte beschikking over water en voedsel.”, zegt  topman Opas Thanwarachorn.

Siam Cement Group zoekt eveneens naar een evenwicht in zijn 2000 vierkante meter Eco Paviljoen, in de vorm van een boomblad, ook gemaakt van recyclebare materialen. Een segment toont een toekomstige stad waar de groene natuur nog steeds een prominente plaats inneemt. In een 360-graden bioscoop uitgerust met “4D” technologie kan men  getuige zijn van in het verleden gebeurde milieurampen.

Het is te veel om op te noemen, natuurlijk zijn alle autofabrikanten met hun toekomstplannen aanwezig, nieuwe Smart Grid-technologie voor efficiënt energiebeheer wordt getoon zoals Sony’s 19-meter LED-scherm en de Tablet S; men kan allerlei films in 3D bekijken, geavanceerde spelletjes te spellen en meedoen aan allerlei door exposanten georganiseerde wedstrijden.

“We hopen dat de getoonde innovaties andere Thaise bedrijven zullen inspireren om ook in die richting te denken”, zegt BOI secretaris-generaal Atchaka Sribunruang. “Thailand heeft nog veel potentie”

Vrij naar een artikel van Achara Deboonme in The Nation 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Blik in de toekomst van Thailand”

 1. martin greijmans zegt op

  Hoi Gingo,
  Mooie berichtgeving over het mooie wat we na de waterramp kunnen bezichtigen.Bedankt.

 2. M.C.Veen zegt op

  Ja klinkt goed allemaal Gringo! Thailand heeft niet alleen veel potentie maar loopt ver achter op een natuur vriendelijke aanpak die al oh zo lang zal duren om groot te groeien. Veel hebben een te korte visie en willen snel geld zien.

  Verder maken veel mensen zich zorgen als de geliefde koning heen zal gaan als we het toch over de toekomst van Thailand hebben, waaronder ik.

  Zelf hoop ik ook nog een huis te bouwen zonder airco en met zon panelen of wat dan ook duurzaam en slim mag zijn tegen die tijd.

  Goeie Groet,
  Tino


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website