Thailand in beeld (1): Dakloos

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij, Thailand foto's
Tags: ,
8 juni 2021

Een dakloze in Silom Road (Kevin Hellon / Shutterstock.com)

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor Thailand een bijzonder land met een interessante cultuur en veel goedlachse mensen. Wie Thailand bezoekt raakt vrijwel altijd gegrepen door de sfeer die het land zo kenmerkt. Soms niet in woorden uit te drukken maar wel in beelden. 

Vandaag starten we met een nieuwe rubriek, waarbij fotografie (beelden) centraal staat. In iedere aflevering kiezen we een thema die een inkijk geeft in de Thaise maatschappij.

In deze serie geen gelikte plaatjes van wuivende palmen en witte stranden, maar gewoon van mensen. Som hard, soms ontroerend, maar ook verrassend.

Dakloos in Thailand

 

Bangkok (Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

****

(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

****

(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

****

(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

****

(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

****

(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

****

(CWT.Photographer / Shutterstock.com)

****

(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

****

****

(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)


» Laat een reactie achter


Rating: 4.75/5. From 16 votes.
Please wait...

10 reacties op “Thailand in beeld (1): Dakloos”

 1. Alex Ouddiep zegt op

  De korte serie is niet onthullend voor wie zijn ogen open houdt in het zg. land van de glimlach. Een goede aanvulling op al die mooie plaatjes en gladde verhaaltjes die zoveel bijval hebben – van Thais en migranten.
  Het land van de ongelijkheid is zo een onuitputtelijke bron.
  De redactie noemt de beelden hard en ontroerend. En ook verrassend?!

 2. BramSiam zegt op

  Een beeld zegt weliswaar meer dan 1000 woorden, toch zou het nog meer toevoegen als je de achterliggende verhalen zou kennen. Wat er gebeurd is, hoe ze zich redden. Die zullen we echter nooit horen. Dit lot lijkt voornamelijk mannen te treffen.

 3. Jozef zegt op

  Dat er overal op de wereld rijken en armen zijn is welbekend, wat mij verbaasd dat er bvb in Bkk of langs de Chao Praya river luxe condo’s verkocht worden voor “only 35 million baht start “, terwijl van Thai door hun geloof verwacht wordt om de minder gegoeden te helpen.
  Door de pandemie zal deze toestand er niet beter op worden.

  Mijn hart breekt om deze foto’s te bekijken, en telkens ik in Thailand was, gaf ik steeds iets te eten of drinken als ik daklozen zag, en ik ben geen Budhist.

  Hopelijk kunnen we in talrijke mate weer vlug naar Thailand, om ergere situaties de kop een beetje in te drukken.

  Van zodra de regels ivm Coe, verzekeringen, quarantine of verplicht op 1 locatie te moeten verblijven voor een bepaalde duur zal ik geen moment twijfelen om asap terug naar mijn geliefde Thaialnd af te reizen.

  Jozef

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Jozef,

   Zeker, vrijgevigheid wordt is één van de belangrijkste deugden in het boeddhisme. De voorlaatste geboorte van de Boeddha gaat over prins Vessantara, in de Isaan Pa Wet genoemd, die alles weggeeft: een witte olifant, die regen brengt, aan een naburige rijk, goud en juwelen aan een bedelaar en op het laatst zelfs zijn twee kinderen en zijn vrouw Madri. Bijna alle Thais kennen dit verhaal en het heet de ‘Mahachaat’, de Grote Geboorte. Dat verhaal staat hier:
   https://www.thailandblog.nl/boeddhisme/mahachat-de-grote-geboorte-viering/
   ‘Geven’ in het Thais is ทาน thaan, ‘dana’ in het Sanskriet, verwant aan ons woord ‘donatie’.

   Maar….

   In de huidige beleving van het boeddhisme in Thailand ligt het een beetje anders. In de eerste plaats worden arme mensen, bedelaars, daklozen en gehandicapten vaak gezien als betrekkelijk ‘slechte’ mensen. Ze zijn zo omdat ze in hun vorige en in dit leven weinig verdienste zouden hebben verworven en over een ‘slecht karma’ beschikken. Mijn Thaise stiefdochter is ernstig gehandicapt door een erfelijke aandoening en een monnik verklaarde eens dat dat zo is vanwege slechte daden gepleegd in een vorig leven.

   Rijke, machtige, mooie en hoogstaande personen worden vaak gezien als de ‘goede’ mensen, de คนดี ‘khon die’ in het Thais. Ze hebben veel verdienste verworven in hun vele vorige levens.

   Welnu, giften aan een ‘goed’ persoon, zoals een monnik of de koning, levert heel veel verdienste op. Honderd bath voor een tempel levert veel meer verdienste op dan honderd bath voor een bedelaar. Dat is de ‘cirkel van verdienste’. Je geeft aan de koning, de koning geeft terug aan het volk en beide verbeteren hun karma op grootse wijze waardoor ze natuurlijk wederom herboren zullen worden als ‘goede mensen’. Een gift aan een bedelaar zet weinig zoden aan de dijk.

   Aan het eind van de boeddhistische regen retraite, ergens in oktober, is er de kathin ceremonie waarbij pijen worden aangeboden aan de monniken. De koning doet dat elk jaar in een koninklijke tempel van de eerste rang. Belangrijke figuren geven veel geld uit om ook aan deze ceremonie mee te mogen doen en hoe hoger de status van de tempel hoe meer geld er aan te pas komt en hoe meer verdienste de gever verwerft. Bedelaars zijn niet welkom in deze tempels.

   Dat is zo de algemene gang van zaken. Laat ik daarbij opmerken dat er best veel tempels zijn die juist wel bedelaars en daklozen helpen. Vroeger was dat heel gewoon in bijna alle tempels. U begrijpt waar deze tempels nu staan.

   • Eric Donkaew zegt op

    Mooie reactie, Tino. Ikzelf ben antroposofisch opgevoed en mijn Thaise echtgenote is boeddhistisch. Ik merk dat antroposofie, ofwel de leer van Rudolf Steiner, voor zo’n 80 procent overeenkomt met boeddhisme. Overigens wist ik dat ook wel voor ons trouwen. Beide levensleren (het zijn geen geloven, ook dat is een overeenkomst) hebben mooie dingen, maar soms denk ik ook: mwah. Ook jouw opmerking over die monnik klinkt mij bekend in de oren.

    In elk geval heel mooi dat jij jouw stiefdochter een goede kans geeft in het leven. En ik ben er zeker van dat ze die kans verdient.

   • Tino Kuis zegt op

    Kleine aanvulling. ‘Slechte mensen’ verwijst niet zozeer naar moreel slechte (zondige) mensen: misdadigers en dergelijke maar ‘slecht’ als in een ‘slecht restaurant’ waar het eten niet lekker en gezond is, de sfeer minder goed en de bediening te wensen overlaat.

 4. Lydia zegt op

  Onze Thaise schoondochter was kortgeleden in Thailand naar haar familie in haar geboortedorp. De huisvesting van oude mensen is vaak slecht, en geen thuiszorg zoals hier. Buren brengen dan eten naar ouderen die geen kinderen in het dorp hebben. Haar vader heeft het geluk dat hij een goed huis heeft en familie in de buurt. Maar AOW krijgt hij niet. Hij is 87 en verkoopt nog lottoformuliertjes en verdient nog iets. Wie ziek is moet maar afwachten. Ze zijn afhankelijk van giften.
  Onze schoondochter heeft oude mensen in het dorp bezocht en boodschappen gebracht. In de steden gebeurt dat niet. Ik heb foto’s gezien van die mensen, erg hoe ze wonen op hun oude dag. In hun huisje dat ooit goed was, maar na al die jaren niets meer is dan een krotje.

  • TheoB zegt op

   Elke Thai heeft recht op staatspensioen.
   60- t&m 69-jarigen: ฿600/maand
   70- t&m 79-jarigen: ฿700/maand
   80- t&m 89-jarigen: ฿800/maand
   90+: ฿1000/maand
   Er zijn ook nog invaliditeitsuitkeringen. De bedragen daarvan zijn mij niet bekend, maar in dezelfde orde van grootte.
   Dat is natuurlijk véél te weinig om van rond te komen.

 5. Peter van Velzen zegt op

  Hier in het zuiden (Trang) heb ik nooit een dakloze gezien, Wel in Bangkok. Doorgaans vindt men hier – debj ik – onderdak bij fanulie en vrienden. Al is het maar een plekje op de vloer, Veel bezit heeft men niet, dus dat kan men meenemen. Ouderen blijven meestal bij hun laatste kind wonen. Tenzij men gescheiden is of wordt Mijn schoonvader was door de kinderen bij zijn vrouw weggehaald (ze hadden slaande ruzie) en in ren andere provincie bij oudere dochter(s) geparkeerd, Toen hij overleed werd hij echter dezelfde avond nog opgebaard in het huis van zijn vrouw.

  Ocerigens is er wel een soort “staatspensioen” voor ouderen, Mijn vrouw schijnt simds ze 60 is 60 bath per maand te ontvangen! Als ze 67 is komt daar uit Nederland nog eens 20% AOW bij, (moet wel aangevraagd worden)

 6. Ruud zegt op

  Mooie fotoreportage. Goed om ook de andere kant van de medaille te laten zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website