Beste redactie,

Mijn naam is Frank, 38 jaar en getrouwd met mijn Thaise vrouw Nom. Ik ben Nederlands staatsburger, mijn vrouw heeft de Thaise nationaliteit.

Zijn voornemens om 1 week rond Oud en Nieuw naar het Verenigd Koninkrijk te gaan (citytrip Londen).
Hier willen wij dan per vliegtuig heen vanuit een vliegveld in Nederland, België of Duitsland.

Mijn vrouw is in het bezit van een Nederlandse Verblijfsvergunning voor bepaalde tijd regulier (Type I).
Hiermee is zij sinds medio 2016 woonachtig in Nederland en geldig 5 jaar. Met deze verblijfsvergunning kan zij vrij reizen tussen de Schengenlanden.

Je kunt via ‘Check if you need a UK visa’ [https://www.gov.uk/check-uk-visa] controleren of je een visum nodig hebt. Heb dit reeds gecontroleerd.
Ik zou graag met zekerheid willen weten of het klopt dat zij zonder visum o.b.v. een Article 10 residence card naar het VK mag?
Zij reist met mij samen heen en terug. Of zijn er andere instanties die mij deze vraag kunnen beantwoorden. Ambassades geven hierop geen antwoord.
Heb reeds geGoogled naar antwoorden zonder succes.

Hopelijk kunnen jullie mij hier advies bij geven, dankjewel voor jullie reactie(s)!

Groet,

Frank


Beste Frank & Nom,

Een Thaise die vanuit Thailand naar Nederland is gekomen bij de Nederlandse partner heeft een reguliere VVR verblijfsvergunning (type 1). Mochten jullie de ‘EU route’ gedaan hebben door bijvoorbeeld in België (of Duitsland, of …) te wonen of gewoond te hebben, dan zal de Thaise een speciale verblijfsstatus hebben en geen verblijfsvergunning maar een verblijfskaart hebben. Op zo’n verblijfskaart staat dan expliciet aangegeven ‘familielid van en EU/EER burger’. Deze verblijfskaart is wat de Engelsen een ‘article 10 residence card’ noemen.  Dat is dus voor jullie niet van toepassing.

Nom zal een visum moeten halen. Gelukkig is dat in jullie geval wel gratis, omdat ze het EEA family permit kan aanvragen in plaats van een regulier visum. Aanvragen kunnen vanuit Nederland via een aangesteld visumbureau te Amsterdam, die stuurt de aanvragen dan op naar UKVI (UK Visa & Immigration).  Zolang het VK nog onderdeel is van de EU/EER is dat wel gratis. Ze zal aan moeten tonen dat:

 1.  Zij familie is van jou (de EU/EER onderdaan) is (ongehuwd kan ook maar dan moet je een duurzame relatie aantonen gelijkwaardig aan een huwelijk). Dus een (Engelstalig) uittreksel uit het BRP van jullie gemeente of  anders die mooie gelegaliseerde huwelijksakte plus Engelse vertaling. Men moet officieel vast kunnen stellen dat er een rechtsgeldig huwelijk is.
 2. Paspoort/ID (kopie) van haarzelf en van jou. UKVI wil immers checken dat jullie zijn wie jullie zeggen te zijn.
 3. Iets waaruit blijkt dat zij samen met jou zal gaan reizen. Een schriftelijke en getekende verklaring zou moeten volstaan maar doe UKVI een plezier en voeg bijvoorbeeld een vluchtreservering en/of hotelreservering in jullie beider naam bij.

Meer info, zie:  https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

Officieel kan ze het visum ook aan de Britse grens halen maar is zeker af te raden, zie  immers eerst maar eens die grens te bereiken. In de praktijk lukt dat alleen via Calais-Dover alwaar Britse grenswachters op Frans grondgebied werken. Maar zelfs dan is het niet makkelijk omdat je ter plekken te bewijzen moet overleggen die je anders naar UKVI opstuurt. Beste is dus maar via van te voren het gratis EEA family permit te regelen. Ik verneem dat men een hele waslijst aan irrelevante vragen stelt, bijvoorbeeld over jouw inkomen, daar kun je dan N/A (not applicable) invullen.

Vul je de instructies op de UKVI site op dan blijkt bovenstaande ook:

 1.  ga naar https://www.gov.uk/check-uk-visa
 2. Land: Thailand
 3. Doel: Tourism
 4. Yes, traveling with partner/family
 5. Nee, geen article 10 card (verblijfskaart ‘familie van een EU/EER burger’). Jullie hebben slecht een reguliere VVR. Heb je wél een verblijfskaart dan reis je samen visum vrij naar alle landen binnen de EU/EER.
 6. They are from the EEA (Nederland is een EU/EER land, ofwel EU/EEA member).
 7. Resultaat: Apply for an EEA Family Permit: https://www.gov.uk/family-permit

Ik moet zeggen dat de tool wel verbeterd is sinds vorig jaar, toen waren er minder vragen en kwam je bij het beantwoorden van de 2-3 vragen uit bij het reguliere toeristen visum. Heb een jaar of 2 geleden zelf UKVI geschreven hierover en Brussel maar kreeg niemand te pakken. Blijkbaar is er nu toch iemand wakker geworden… Maar als het VK uit de EU stapt en ook het vrij verkeer van personen beëindigd, dan gaat al dit bovenstaande niet meer op. Vanaf maart 2019 kunnen te zaken weleens heel anders gaan, mogelijk hebben Thaise burgers straks dan gewoon een regulier visum nodig om binnen te komen ook als ze samen met jou zal reizen.

Uiteraard  heeft ze vandaag de dag al een regulier visitor visa nodig indien ze in haar eentje zou reizen, maar zolang Brexit nog geen feit is en ze samen met jou op vakantie gaat zijn jullie het beste af om van te voren het gratis EEA family permit in orde te brengen.

Succes,

Groet,

Rob V.

3 reacties op “Mag mijn Thaise vrouw met haar verblijfsvergunning naar het Verenigd Koninkrijk?”

 1. Cees zegt op

  Mijn vrouw heeft een Nederlandse verblijfsvergunning, 5 jaar geldig.
  Vorig jaar een tripje gemaakt naar UK, ze moest wel eerst een visum hebben.
  Niet moeilijk en snel te regelen maar wel nodig dus.

 2. Prawo zegt op

  Ik zou nog maar van de gelegenheid gebruik maken GB te bezoeken zolang het nog lid is van de EU.
  GB visa zijn straks relatief vrij duur.

  Het benodigde visum is overigens alleen gratis als zij samen met haar NL echtgenoot reist, zij dat al meteen duidelijk aangeeft bij de visumaanvraag en vooral niet vergeet een kopie van diens NL paspoort bij de aanvraag te doen.

  Met de auto of trein via Calais gaat naar verluidt doorgaans prima en verloopt vrijwel probleemloos.
  Al ken ik geen ervaringen met hoe het inchecken al in Brussel voor de Eurostar verloopt.

  Vliegen zonder visum wordt een stuk lastiger, al was het maar omdat ze haar zonder visum niet laten boarden. Mocht dat laatste wel lukken dan wordt ze ook zonder visum tot GB toegelaten en krijgt binnen twee uur een entry clearance voor zes maanden (dat was ook mijn eigen ervaring al jaren geleden).

 3. Rob V. zegt op

  @Cees: ja, maar indien jullie samen reizen dan GEEN regulier visitor visa (dat kost geld, strengere eisen) maar een gratis EEA family permit onder soepele voorwaarden te verkrijgen.

  @Prawo: klopt als een bus. Bij voorkeur zou ik de papieren van te voren in orde brengen maar via Calais zou met wat voorbereiding en doorzetting (en vertraging? trek er 1-2 uurtjes extra voor uit) zou moeten lukken als vooraf regelen er niet van komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website