Het Thaise schrift – les 4

Door Rob V.
Geplaatst in Taal
Tags:
3 juni 2019

Voor wie regelmatig in Thailand verblijft of Thaise familie heeft is het handig om de Thaise taal je enigszins eigen te maken. Met genoeg motivatie kan praktisch iedereen van elke leeftijd de taal leren. Ik heb zelf écht geen taalknobbel maar kan nu na ongeveer een jaar toch basaal Thais. In de volgende lessen een korte introductie met de veel gebruikte karakters, woorden en klanken. Vandaag les 3.

Het Thaise schrift – les 4

Enkele speciale tekens

Zoals je in eerdere lessen hebt kunnen zien zijn er nog enkele speciale tekens die boven een medeklinker staan. Deze zijn van invloed op de uitspraak. Je ziet hier onder een teken อ๊, wat een beetje lijkt op een 3 die op zijn kant ligt. Daarnaast die je een + (อ๋) teken. We noemen ze ‘máai trie’en ‘máai tjàt-ta-waa’. Dit zijn twee weinig voorkomende toontekens die aansluiten bij de ‘máai èhk’ (อ่) en ‘máai thoo’ (อ้) uit les 1. Deze vier tekens komen uit het Pali en zijn de getallen 1, 2, 3 en 4. Door een radicale wijziging van het toon systeem, een paar eeuwen geleden, vertegenwoordigen deze tekens helaas niet langer een specifieke toon. Maak je niet ongerust, het gebruik van deze tekens komt later wel. Voor nu hoef je alleen te onthouden dat ze iets met de toon doen.

อ่ toonteken (máai ehk), 1
อ้ toonteken (máai thoo), 2
อ๊ toonteken (máai trie), 3
อ๋ toonteken (máai tjàt-ta-waa), 4
อ็ verkortingsteken, maakt de klank korter
อ์ stom teken, maakt de klank stom

De andere twee tekens hier zijn het verkortingsteken อ็ en een teken อ์ die een stomme klank aangeeft. Het verkortingsteken lijkt een beetje op een snavel van een vogel of een zaadcel die rechtsomkeert maakt… Zoals de naam al zegt geeft dit teken aan dat de klinker niet lang maar kort moet worden uitgesproken. Het ‘stomme’ teken lijkt een beetje op een scheefgezakte zes of nul met een krulletje. Het Thais kent ook leenwoorden uit o.a. het Engels, waarbij veelal de spelling in het Thais zo dicht mogelijk bij de originele spelling ligt. Maar omdat deze schrijfwijze een misleidende of onmogelijke uitspraak kan geven (een geschreven R op het eind zou in het Thais als een N worden uitgesproken) gebruikt men dit teken. Je weet dan dat deze letter niet uitgesproken dient te worden.

Verder met wat gewone letters:

th (geaspireerd)
d
t (ongeaspireerd)
อุ oe (korte klank)
อู oe: (lange klank)

1.

Woord Uitspraak Toon Betekenis
ทอง thohng m goud
ท้อง thóhng h buik
ท่อ thôh d pijp, slang, greppel
ที่ thîe: d bij, te (locatie)

2.

ดิน din m aarde, grond
ดี die: m goed
ได้ dâi d kunnen, in staat zijn

3.

ตาย taai m dood gaan
ต้อง tông d moeten
ทุก thóek h elke, gehele

4.

กู koe: m ik (plat, intiem gebruik)
ดู doe: m zien
รู้ róe: h weten
อยู่ jòe: l ergens zijn (ik ben thuis)

Plaats ไม่ (mâi) voor een werkwoord om het negatief te maken: ไม่ รู้ (mâi róe: ) = ik weet het niet.

In de les hieronder gaat Mod in op het gebruik van ‘jòe:’ :

Aanbevolen materialen:

 1. Het boek ‘de Thaise taal‘ en downloadbare materialen van Ronald Schütte. Zie: slapsystems.nl
 1. Het leerboek ‘Thai for beginners’ door Benjawan Poomsan Becker.
 2. www.thai-language.com
No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Het Thaise schrift – les 4”

 1. Rob V. zegt op

  Ik hoop dat nog niet iedereen is afgehaakt? 🙂

  Hoeveel kan je nu al lezen? Zijn er lezers die al proberen wat te lezen zo om zich heen?

  Neem het uithangbord van de andere posting van vandaag:
  https://www.thailandblog.nl/thailand-tips/naar-lumpini-park-bezoek-ook-krua-nai-baan-restaurant-uitstekende-visgerechten/

  ครัว ใน บ้าน
  Als het goed is kun je al lezen:
  ครัว = *roewa . ใน = nai. บ้าน = baan
  De laatste letter (kh) komt in latere les nog, dan zal je zien dat er staat:
  khroewa – nai – bâan = keuken – in – thuis. De keuken thuis.

  • Rob V. zegt op

   Correctie: deze zeldzame ‘ai’ (ใ) komt pas in les 10 voorbij. Lijkt wel erg op de ‘ai’ (ไ) uit les 3.

  • Daniël M. zegt op

   Beste Rob,

   Is het niet KHroewa ?

   • Rob V. zegt op

    Ja, een geaspireerde KH. Maar de ค (koh khwaai) komt pas in een latere les. Daarom schrijf ik hem eemaal met een asterix (*) voor de letters die volgers van de lessen nog niet kunnen lezen. In mijn laatste regel schrijf ik het antwoord wel voluit.

    Als het goed is kan men namelijk de ” คroewa ใn b^aan” lezen. Waarbij de koh-khwaai (kh) nog onbekent en dus onleesbaar is. En ook de ai nog aan bod moet komen (al lijkt die erg veel op de ai die we al wel behandeld hebben).

 2. Richard zegt op

  Dag Rob,

  Ik volg je blog betreffende je thaise lessen.
  Petje af ziet er goed uit.

  groeten Richard

  • Rob V. zegt op

   ขอบ คุณ ขอบ
   [khop koen khap]

  • Rob V. zegt op

   ขอบ คุณ ขอบ, dankjewel.
   (khop koen khap)

   • Daniël M. zegt op

    Is het niet “khoohp kHun KHOOHP” ?

    • Rob V. zegt op

     Fonetiek weergeven in ABC blijft een benadering en verschil van mening. Ik heb wel per abuis een K ipv KH geschreven. Ik zou zelf ‘khòp khoen kháp’ schrijven. Kijk ik even in Ronald Schütte zijn boek dan doet hij het ook zo.

     Betreffende kháp: dat laatste is de meest gebruikte vorm van hoe mannen respect/beleefdheid toevoegen, officieel is het ‘khráp’ (ครับ ).

     • Daniël M. zegt op

      Wat ik wou zeggen: in uw reacties van 15:01 en 15:03 is in het Thaise schrift het laatste woord fout… je hebt het eerste woord herhaald… misschien een copy-paste-fout?

      Bekijk dat nog eens goed…

      • Rob V. zegt op

       Hoi Daniel, ja dat klopt. Mis gegaan met knippen/plakken. Daarnaast verdween mijn bericht meteen nadat ik op ‘verstuur’ had gedrukt. De website vond mijn berichten niet zo leuk. De redactie heeft die blijkbaar toch nog uit de prullenbak gehaald.

       Moest คับ / ครับ zijn.

  • Rob V. zegt op

   Dankjewel, graag gedaan. Daar doe ik het voor.
   ขอบ คุณ ขอบ (khop koen khap).

   • Ger-Korat zegt op

    Beste Rob,
    zelf mijn Thaise lessen begonnen bij een Thaise welke ook Nederlands perfect beheerst. Kan zelf ook Thais lezen en je laatste dank je wel lijkt mij niet helemaal zoals het hoort.
    Trouwens de w in kroewa zoals jij het schrijft spreek je niet de w uit. Maar ja het lijkt er wel op. Mijn basis heb ik zoals gezegd van een Thai dus ik volg de Thaise uitspraak.

   • Petervz zegt op

    ขอบคุณครับ khun Rob.

    • Rob V. zegt op

     ไม่เป็นไร คุณ เปเตอร์
     Mâi pen rai khoen Peter.

     • Mart zegt op

      555 ik begrijp hieruit dat KhunPeter alias Peter(voorheen khunpeter)
      en Petervz alle dezelfde zijn.
      Groet en fijne dag verder, Mart

      • Verkeerd begrepen.

 3. fred zegt op

  Ik heb zo sterk mijn twijfels dat een niet talenknobbel op leeftijd op 1 jaar tijd zich enigszins verstaanbaar zou kunnen maken. Het blijft een toontaal en wie dat niet meekrijgt met de paplepel blijft in de meeste gevallen toch onverstaanbaar

  • Tino Kuis zegt op

   fred,

   Alle talen kennen tonen, ook het Nederlands. Als je het Nederlands zonder tonen zou uitspreken denkt iedereen dat je gek bent. Het verschil is dat in het Nederlands tonen worden gebruikt voor het uitdrukken van emoties als twijfel, boosheid, angst etc. In het Thais zijn de tonen belangrijk voor de betekenis van een woord en die moet je daaraan dus koppelen. Iedereen kan dat, sommigen makkelijker dan een ander.

   • fred zegt op

    Zou kunnen. Echter ik heb het geprobeerd en zonder hautain te willen zijn mag ik van mezelf zeggen dat ik goed ben in talen. Ik spreek er 5 heel vlot.
    Maar Thais heb ik mijn tanden stuk op gebeten. Die taal op je 60 nog onder de knie krijgen lijkt me toch ietsje te veel van het goede.
    Ik ken er velen die wel heel veel woorden kennen maar omzeggens niemand die een normaal gesprek kan voeren in het Thais ….zelfs niet die die al 3 jaar les volgen.
    Ik blijf er bij Chinees Japans Thais enzovoort moet je mee beginnen voor je 20 ste.

    • Tino Kuis zegt op

     Hou toch op, Fred. Ik ken aardig wat mensen die redelijk Thais leerden na hun vijftigste.

    • Johnny BG zegt op

     Koe en meung moet je niet willen gebruiken.
     Het is zo plat en voor ons onbegrijpbaar hoe te gebruiken, maar het kan werken als een rode doek voor een stier en zeker bij drankgebruik en het ontbreken van de kennis van de sociale status kan het levensgevaarlijk zijn.

     • Tino Kuis zegt op

      Ja, je kunt het beter zelf niet gebruiken. Levensgevaarlijk is sterk overdreven. Maar je moet deze woordjes wel kennen want pubers praten niet anders . กูไม่ชอบมึง


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website