Japanse Sushi

Mijn Thaise vriendin is dol op Japans eten. Kennelijk is zij niet de enige want de Japanse keuken is goed vertegenwoordigd in de toeristengebieden.

Om mijn vriendin te plezieren hebben we twee keer in Hua Hin bij de Japanner gegeten en recentelijk een keer in Apeldoorn. Wat mij in Hua Hin opviel was dat 95% van de gasten Thai was.

Zelf ben ik geen groot fan van de Japanse keuken. Af en toe is het wel een welkome afwisseling, maar ik prefereer Thaiseten.

Onderzoek onder reizigers

Dat de Japanse keuken een flinke opmars maakt, bleek onlangs ook uit een onderzoek waar mijn oog op viel. Een internationale hotelboekingssite had een enquête gehouden onder ruim 27.000 reizigers. Daaruit bleek dat Japanse restaurants de wereld aan het veroveren zijn. Zelfs de traditionele culinaire grootmachten Italië en Frankrijk krijgen serieuze concurrentie uit het Verre Oosten. Reizigers van over de hele wereld verkozen de Japanse keuken tot de derde beste ter wereld.

Mediterraanse keuken nog steeds favoriet

Hoewel de Italiaanse (32%) en de Franse keuken (24%) nog altijd het meest geliefd zijn bij vakantiegangers, winnen Japanse specialiteiten aan populariteit onder fijnproevers van over de hele wereld. De Japanse keuken is favoriet bij 18% van de ondervraagde reizigers.

Top 10 geliefde keukens op vakantie

In de top van de lijst staan meerdere Aziatische landen, waaronder China (13%), Thailand (8%), Taiwan en India (beide 5%). Spanje staat – mede dankzij de populariteit van paella en tapas – op de vijfde plaats in de lijst (11%), terwijl de VS haar zesde positie (10%) vermoedelijk te danken heeft aan liefhebbers van hamburgers en friet.

’s Werelds meest geliefde keukens tijdens de vakantie:

 1. Italië – 32 procent
 2. Frankrijk – 24 procent
 3. Japan – 18 procent
 4. China – 13 procent
 5. Spanje – 11 procent
 6. VS – 10 procent
 7. Mexico – 8 procent
 8. Thailand – 8 procent
 9. Taiwan – 5 procent
 10. India – 5 procent

.

Wat mij opviel in dit onderzoek is de lage waardering voor het Thaise eten. Zeker wanneer blijkt dat de VS nog hoger scoort. Ik heb ooit in Boston in een toprestaurant in de Bay tower gegeten. Wat mij vooral is bijgebleven is dat het bedroevend slecht was, ook bij andere dure restaurants in Boston.

Stelling

Toch lijkt het er op dat de Japanse keuken het wint van de Thaise. Wij zijn daarom ook benieuwd naar jouw mening. Denk jij dat de Japans keuken beter, gevarieerder en smaakvoller is dan de Thaise keuken? Geef ook je reactie op de stelling van de week: Verslaat de Japanse keuken de Thaise?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Stelling v/d week: Verslaat de Japanse keuken de Thaise?”

 1. Hans zegt op

  De thaise keuken is aan mij niet zo besteed, te spicy, slecht vies vlees, weinig groenten. Gebakken rijst en noodles gaan er wel in maar verder eet ik liever sushi, sashimi, gyoza, ramen. Ook de presentatie is veel beter bij de Jappen. Thaise rijst is wel veel lekkerder dan Japanse.

  Ook vind ik vissaus niet altijd even lekker, het is vis die ze laten rotten in potten in de zon en dan saus van maken. De Jappen gebruiken minder kruiden maar hebben betere smaakcombinaties.

  Geef mij dus maar Japans eten!

  • jan nagelhout zegt op

   Hans,

   Even een kleine correctie: Je bedoeld fermenteren hetgeen heel wat anders is dan rotten. Denk maar eens aan zuurkool, dat word ook gefermenteerd, als je daarbij staat denk je ook dat ga ik niet eten, maar rot is het niet.
   Fermenteren en rotten is niet hetzelfde

   • HansNL zegt op

    De Japanse keuken, net als de Franse keuken, is aan mij niet besteed.

    Ben enkele keren in een “Japans” restaurant wezen eten.

    Ik kan me dan vaak niet onttrekken aan de idee dat het hele Japanse gedoe een explosie van “face” is.

    Het ziet er prachtig uit, de koks zijn ware messenkunstenaars, de bediening is variabel tussen fraai en technisch, de prijsstelling is ietwat optimistisch, de kwaliteit van het gebodenen is meestal prima, maar het smaakt naar ……eh….ja naar wat eigenlijk?

    Voor mij geen Japans meer dus, en na mijn laatste bezoek aan een ereveld in Thailand en het aanschouwen van de laatste rustplaats van een familielid heb ik me dan ook voorgenomen maar niet mee te doen met deze modegril,

    Kortom, geef mij maar Thais eten en isan gaat er ook wel in……

  • Sjaak zegt op

   Hallo Hans,
   Ben je misschien uit België, dat je Jappen zegt? In Nederland heet het nog steeds Japanners. Ik vind het discriminerend klinken als je die mensen zo noemt.
   Het Thaise eten vind je niet zo geweldig en je zegt dat er weinig groente in voor komt. Nou, de Japanse gerechten die jij opnoemde, hadden ook niet bepaald veel groente, maar wel veel vis.
   Zoals ik al eerder ergens vermeld heb, kom ik 2x per maand wel in Japan en ook 1x per maand in Thailand. Ik eet in Thailand bijna alleen maar gerechten met veel groente. Ook uit de tuin van mijn vriendin halen we veel verse groente.
   In Japan daarentegen is het moeilijk om lekkere gerechten met veel groente te vinden..
   Bovendien heb je waarschijnlijk nog nooit in Japan gegeten, want de rijst daar is ook heel erg lekker, anders dan in Thailand, maar prima.
   Sayonara

 2. M.Mali zegt op

  Ten eerste als wij in Hua Hin naar het “Fugi” restaurant gaan (toevallig willen wij er vanavond naar toe), valt het mij op dat het schoon is en je altijd in de keuken kunt kijken, die is opgebouwd uit roestvrij staal, dus makkelijk schoon te houden.
  Mijn Thaise vrouw Maem is ook inderdaad weg van het Japanse eten en het is altijd een feest als wij daar naar toe gaan.
  Ik vind het altijd echt uit eten gaan en we bestellen dan ook dan behoorlijk veel en zijn dan ongeveer 1500 bath kwijt (inclusief 1 biertje voor mij).
  Je moet wel een keuze maken tussen enkel Seafood of vlees, want door elkaar eten is niet lekker.
  Onze voorkeur gaat uit naar Seafood en we bestellen dus uitgebreid verschillende gerechten. Jammer genoeg kan ik hier geen foto’s plaatsen, zoals ik dat wel op thailander.nl heb gedaan, want dan zouden jullie zien wat wij allemaal bestellen….
  Bij elk gerecht, wat een andere smaak heeft, zeggen wij:”Lekker (sep mak mak) he!!

  Echter na afloop eten we nog een ijsje in Swensens, die ook heerlijk ijs heeft.

  Dus wie weet zien we elkaar vanavond in “Fugi”?

  • @ Ik zou wel willen, maar als ik nu ga vliegen arriveer ik pas morgen in Thailand 😉

 3. jan nagelhout zegt op

  Ik twijfel een beetje aan die stelling Khun Peter
  Ik heb niet het idee dat die echt representatief is. Daarmee bedoel ik dan, dat het onderzoek kennelijk werd gehouden onder hotel gasten door een hotel keten, en of dat publiek nou representatief is voor de samenleving daar twijfel ik sterk aan.
  Meeste hotels verkopen tegenwoordig van die all inn arrangementen, dat publiek eet sowieso al bijna niet buiten de deur, die gaan voor de van der Valk hap zal ik maar zeggen, de vlakke veilige hap.

  Ik neem aan dat het om dit artikel gaat? http://www.tourpress.nl/nieuws/7/Overig/22910/Japanse-keuken-verovert-de-wereld

  Het publiek wat daar gebruik van maakt, is een bepaald type reiziger, en zoals ik al zei niet representatief voor het geheel.
  Ik kom heel wat mensen tegen op mijn reizen, die bijvoorbeeld niet eens buiten de deur eten, vinden ze eng, vies, of niet safe.

  Ooit zat ik eens lekker te eten ergens in Thailand, tokootje kon echt lekker koken, en daar kwamen 2 ongelooflijk dikke Amerikanen aan ( Big Changs) die luidkeels tegen elkaar zeiden : I don’t eat that fucking Thaifood! I want a nice big HEALFTY Hamburger.
  Ik moest er een beetje om lachen en raakte met ze in gesprek, geloof het of niet, maar in Amerika is de voorlichting zo slecht over voeding, dat een hoop Amerikanen echt denken dat een Hamburger gezond is (It has some green Salade on top of it, doesn’t it?)
  Hiermee zeg ik overigens niet dat al het Thai eten gezond is, want bij cocosmelk moet je een beetje uit de buurt blijven, als je lijn je lief is, want het zet enorm aan.

  Ik geloof best wel dat en hoop hotel ketens tegenwoordig Japans eten erbij doen, het is snel te produceren, en ziet er mooi uit, maar ik vermoed dat een beetje verwende Japanner die wat in die keuken thuis is er zijn neus voor ophaalt.

  Of de ene keuken de andere gaat verslaan, kan ik ook niet zeggen, ik denk dat het voor hotels wel opgaat. Maar dat heeft dan meer te maken met productie kosten, omloop snelheid, verkrijgbaarheid van de benodigde producten, en de toegankelijkheid van de Internationale toerist ( Iedereen moet het lekker vinden)

  • @ Jan, of het representatief is, kan ik niet beoordelen. Er staat niet hoe het onderzoek is uitgevoerd. Maar als ik kijk naar mijn woonplaats… In het centrum van Apeldoorn tel ik al snel 3 Japanse restaurants, tegen 0 Thaise. Dat geeft wel een aardige indicatie lijkt mij?

   • Harold Rolloos zegt op

    Hier in Deventer heb je 3 Thaise restaurants, tegen 0 Japanse 😉

    • @ Dan moet ik toch maar in Deventer gaan wonen… 😉

   • jan nagelhout zegt op

    @ Peter,

    Geen idee Peter, zie ik naar mijn woonplaats dan tel ik 2 Thaise en 0 Japanse…….
    Het is ook altijd lastig dit soort “onderzoeken”

    kijk bijvoorbeeld eens naar de populariteit van de Italiaanse keuken, is die in ons land nou echt zo vertegenwoordigt?
    Je zou zeggen van wel, maar in feite praten we dan voornamelijk over de pizzeria’s wat nou niet bepaald een representatie is van de Italiaanse keuken, zelfde kun je zeggen van de Chinese restaurants.

 4. BramSiam zegt op

  De Thaise keuken heeft een aantal gerechten dat nooit internationaal zal aanslaan vanwege te extreme ingrediënten. Vooral Isan eten is voor veel Westerlingen moeilijk te verteren. Som tam pla ra wordt nooit een hit. Ook zijn veel gerechten te heet. De meer gangbare Thaise keuken is niet zo uniek. Het is een smeltkroes van eten uit diverse culturen, van o.a. India, Maleisië en China. Niettemin kan goed klaargemaakt Thais eten van verse ingrediënten overal mee concurreren en wint het altijd van een biefstukje, patat en appelmoes of een stamppot wat mij betreft. De Japanse keuken is echter meer authentiek en daardoor de winnaar.
  Als fastfood is Thais eten onverslaanbaar wat mij betreft. Nergens toveren ze in zo’n korte tijd zoveel smaak in een maaltijd.

 5. Richard zegt op

  Elke keuken kent zijn charmes het ligt er gewoon aan wie het bereidt heeft en hoe het gedecoreerd wordt.
  Ik hou van elke keuken, maar niet van elk gerecht.
  Wat iemand eet is naar mijn inziens afhankelijk van zijn gemoedstoestand op dat moment.
  Elke dag stampot, somtam of sushi eten, gaat ook vervelen…maar een Hollandse Nieuwe…een maatjes haring en goede kwaliteit oesters gaan er altijd in…hahaha…behalve de oesters, is het jammer dat de Nederlandse haringen in Thailand niet te krigen zijn.
  Gewoon een dagje Thais, een dagje Italiaans, een dagje Frans, een dagje Japans, een dagje Chinees, een dagje Maleis/Indiaas, een dagje Nederlands/Duits eten, etc……variatie doet eten !

 6. Jack zegt op

  Jammer dat de indonesische keuken niet genoemd wordt.

  Wij verblijven veel in Spanje en Thailand en genieten van al dat lekkere eten.

  Maar “onze” rijsttafel, vooral als je die een paar maanden niet gegeten hebt, vind ik nog steeds het beste smaken.

  • M.Mali zegt op

   Daarom maak ik geregeld in Thailand Indonesische rijsttafel hier in Hua Hin….voor 20 personen of meer….
   Mijn ouders hebben daar 13 jaar gewoon en ik ben daar geboren…

 7. Erik zegt op

  Ik eet heel veel Japans in Bangkok waarbij je vaak in de rij moet staan om binnen te komen, waar voornamelijk Thais zitten te eten. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst bij de Thai in de rij moest staan. Volgens mij is Japans eten voor de Thai dus echt heel populair bij meest jonge mensen en is het geen mode gril. Ik heb een kleinkind van nu 7 jaar oud en als ik haar echt blij wil maken nemen we haar al een paar jaar mee naar Fuji.

 8. Sjaak zegt op

  Ik kom iedere maand wel een of twee keer in Japan… Bangkok was ik vroeger ook veel, maar ik ga privé ook minstens een keer naar Thailand voor een aantal dagen.
  Ik houd van zowel Japans als Thais eten en ga ook in Thailand soms iets Japans proberen.
  In Hua Hin ben ik met een paar kennissen in het nieuwe restaurant van de Oishi keten in het Shopping Center Market Village gaan eten.
  Ik heb zelden zo on-japans gegeten als ik het zo noemen mag. Wel een leuk concept, maar om dit Japans te noemen, vind ik al bijna te ver gaan. In Japan heb je Sushi-bars, die je Sushi aan de lopende band voorbij brengen. In de authentische restaurantjes, staat de kok en maakt de sushi voor je ter plekke klaar, die je besteld hebt en zet die dan voor je op een plankje.
  Maar wat ik daar zag…. een grote ketel in de tafel die je dan met een naar keuze smakende soep kon laten vullen en dan de groente en stukken vis, vlees of gevogelte die op een lopende band aan je voorbij gaan, pakken en erin garen.
  Dit is een concept dat ze in Japan wel kennen, maar niet op die manier, tenminste niet in Nagoya of Osaka… Ik ben daar met een japanse collega gaan eten, ook met een ketel in het midden van de tafel en dan haalde je van een buffet-achtige tafel de spullen die je koken/garen wilde en dan kon je voor een prijs binnen een uur zoveel eten als je wilde.
  De Sushi’s die ik in Thailand gegeten heb, zijn bijna allemaal met mayonaise geweest. En de smaak is bij verre niet die van mijn favourite Sushi restaurant in Nagoya. Ik heb in Bangkok en in Hua Hin geprobeerd en ben ook al in een japans restaurant in Pattaya geweest (daar was de sfeer wel leuk en het Thaise personeel kon een beetje japans).
  Als ik Katsu Don bestel (gesneden varkensschnitzel op rijst) in Thailand…. nou ja… de smaak is niet slecht, maar het ziet er niet geweldig uit…
  In Japan zijn restaurants, waar je voor 500-600 Yen (5-6 Euro) een complete maaltijd kunt krijgen. Die bestaat o.a. uit een kom rijst, een soep, koolsalade (zonder mayo) en een stuk vlees of vis en met of zonder (gekookt/rauw) ei. Of je kunt lekkere Udon soep eten… die zelfs nog minder kost. Je gaat zo’n restaurant binnen (het is een soort fastfood restaurant), kiest aan een automaat je maaltijd (staat altijd met foto’s), betaalt en dan krijg je een kaartje. Dat geef je af aan het personeel, dat je altijd een koude thee of ijswater brengt of in de winter een hete thee en ik zeg het je, vijf minuten later staat het eten voor je neus.
  Als ik klaar ben met eten, heb ik lange tijd geen honger meer….
  Het beste eten in Thailand is het Thaise eten. Niks beters te krijgen… en ik wil bijna niks anders… het zal wel anders zijn als ik daar over een paar maanden ga wonen, maar tot nu toe is de variatie die ik daar vind geweldig. Mijn vriendin houdt niet zozeer van buitenlands eten en verheugt zich des te meer dat ik ook Thais kan eten… Als ik haar vraag, gaat ze ook mee om iets anders te eten, maar wij houden het voor 99% op Thais (op een japanse uitspatting na dan 😉 )
  Ik weet dat Japans populair is in Bangkok… maar geloof me, het is een slap aftreksel van het echte Japanse eten in Japan!
  Net zoals we hier in Europa ook nauwelijks echt goed Thais eten kunnen krijgen….
  Smakelijk eten!

  • Erik zegt op

   Ikzelf ben nooit in Japan geweest en vraag me af welke restaurants of ketens redelijk authentiek Japans eten bieden. Ik dacht dat Fuji en soortgelijke ketens redelijk in de buurt komen. Echte sushi bars waar de rolls op bestelling worden gemaakt is een ander verhaal en zijn er maar heel weinig, maar Japans eten is meer dan sushi alleen. Oishi doet veel met teppan yaki maar zover ik weet wordt dat in Japan helemaal niet gegeten.

   • Sjaak zegt op

    Ja, inderdaad, Sushi in Japan is eigenlijk een soort snack. De Japanse keuken is ook heel erg gevarieerd, alleen zijn er ook tal van gerechten die je als Westerling niet door de keel krijgt en ook restaurants waar je vele yen moet betalen en dan nog met honger weggaat.
    In Hua Hin ben ik ook bij Fiji geweest (ligt naast of iets verder van het Oishi). Het eten was redelijk, maar had niet dat verse zoals in Japan. De eerste keer dat ik bij Oishi at was in het Central Plaza Shopping Center bij Lad Phrao in Bangkok. Daar kon je vooral Udon Soba eten en kon je sushi en andere gerechten bestellen om mee te nemen. Trouwens Oishi – おいし – betekent “lekker”.
    Wat ook heel lekker is, is okonomiyaki. Een soort pannenkoek of Japanse pizza, alleen niet zo stevig… ben ik in Thailand helaas nog niet tegen gekomen..

    • Erik zegt op

     Voor degenen die zoals ik hun meeste tijd in Bangkok door brengen heeft Fuji een discount kaart die hun eten dubbel aantrekkelijk maakt, lekker en heel betaalbaar, niet duurder dan in een goed Thai restaurant eet je er voor rond 500 Bht voor 2 pers. Bovendien geeft die kaart ook discounts in diverse andere plaatsen van Bangkok Hospital tot de B2S bookstores.

 9. fransamsterdam zegt op

  MacDonalds heeft de wereld al lang veroverd.
  Maar dat zegt weinig over het eten.
  Die Japanners met hun sushi, daar ben ik niet zo bang voor. De duurste manier om een hap rijst binnen te krijgen.
  De Thai zouden hun gerechten voor toeristen zoals ik wat kunnen aanpassen aan de Westerse smaak, net zoals de Chinezen dat – uiterst succesvol – gedaan hebben.
  Zeg maar: Thai food, European style.

  Helaas verslaat zo ongeveer alles de Nederlandse horeca-keuken die over het algemeen niet verder komt dan een stukje hopelijk aardig vlees met patat en sla. Voor een aardappeltje of groente kun je vaak al beter in een instellingskeuken terecht.

  • Sjaak zegt op

   Een van de redenen waarom ik hier in het westen nauwelijks nog Chinees eet, is omdat het aangepast is. vooral zonder veel smaak en altijd hetzelfde.
   En die Japanners met hun Sushi… ze kunnen heus wat meer bieden, als er behoefte aan was..
   Thai Food European Style? Bah, vreselijk…

 10. M.Mali zegt op

  Beste Tjamuk, het was echt weer heerlijk!! sep sep alaai alaai, sep ili
  Wij hebben gegeten:
  Spicy tonijn salade
  Zalmsalade met een bruin achtige vloeibare mosterdsaus
  zalm rolletjes met aspersge erin en daarop een oranje saus van ruide kuit, mayonaise en sesamptijes
  mosselen met geroosterde knoflook
  sushi gevuld met vis
  sudhi gevuld met zalm

  1 biertje en 1 watertje

  Kosten 1067 Bath

  Ps ik schreef Fugi, omdat mijn vrouw Maem dat zo uitspreekt.. hahaha, maar het moet natuurlijk Fuji zijn….

 11. BramSiam zegt op

  Het is natuurlijk interessant om te beweren dat het Thaise eten in Nederland niet te eten is, maar eten is zo goed als de kok en de ingrediënten.
  Het eten bij snackbar Bird op de Zeedijk of bij Pheun Thai op de Hobbemakade in Amsterdam doet absoluut niet onder voor wat de goede restaurants in Thailand serveren en dat geldt ook voor veel andere Thais in Nederland. Alles is vers verkrijgbaar tenslotte en waarom zou je bewust eten koken dat niet lekker is.
  Vroeger was dit wel een probleem. Toen had je in Amsterdam alleen nog maar Rung Warie en later Klaas Compaen. Inmiddels zijn er vele tientallen Thaise restaurants en eethuisjes en daar zitten hele goede bij. Dat zal elders niet anders zijn. Ik denk trouwens dat er meer Thaise eetgelegenheden zijn dan Japanse in Amsterdam.

  • @ Voor een paar weken terug nog met mijn vriendin naar Bird op de Zeedijk geweest. Zij wilde graag Som Tam met Palaa. Dat hadden ze niet bij de snackbar van Bird maar wel aan de overkant bij het restaurant. Wij naar binnen. Zij Som Tam bestellen. Nam ze 1 hap, vond ze de Palaa niet lekker. De rest heeft ze laten staan…. Blij was ik er niet mee want in Nederland kost een portie Som Tam een klein vermogen in vergelijking tot Thailand 😉

   Wij hadden (tot ongeveer 3 jaar terug) een uitstekend Thais restaurant in het centrum van Apeldoorn. De kok en eigenaresse kwam uit Isaan. Ze begon met een afhaalrestaurant, dat liep zo goed dat het even later een normaal restaurant is geworden. Helaas was ze opeens weg. Misschien heimwee naar Thailand of binnengelopen?
   Nu moet ik naar Ugchelen, Dieren, Deventer of Arnhem voor een Thais restaurant. Jammer dat niemand in dat gat is gesprongen, dan heb je wat meer te kiezen. Het economisch klimaat is nu niet gunstig om een nieuw Thais restaurant te beginnen.

   • Fred Schoolderman zegt op

    Khun Peter, het economisch klimaat om nu een restaurant te beginnen, is zeg maar gerust beangstigend.

    In “De Gelderlander”, van afgelopen zaterdag, las ik met als kop “restaurants regio Arnhem vallen om”. Restaurants en andere eetgelegenheden in Arnhem en omstreken vallen bij bosjes om. Men spreekt van een verdubbeling t.o.v. 2011, waarbij de klappen, vooral in de binnenstad (Korenmarkt) zijn gevallen. Drie gerenommeerde Hollandse restaurants hebben daar recentelijk de deuren moeten sluiten. De verwachting is, dat er nog veel meer restaurants failliet zullen gaan.

    By the way, in Apeldoorn is sinds kort een Thaise afhaalrestaurant geopend, zij het buiten het centrum!

  • Erik zegt op

   Overigens Rung Warie en Claas Compaen waren eind 70’er jaren de enige Thai Restaurants in Amsterdam en voor toen eigenlijk best goed of je moest het zelf thuis beter doen maar dat was toen ook niet eenvoudig omdat niet alle ingredienten makkelijk te vinden waren.

 12. BramSiam zegt op

  Ja Isangerechten in Nederland is lastig, maar als het lukt zijn ze in ieder geval wel veilig. Ik denk wel dat de Thaise winkel in de Koningsstraat de meeste ingredienten heeft. Over Som Tam pla ra is onlangs nog door Gringo geschreven op het Thailandblog (zie onder). Beter niet verkrijgbaar in Nederland, dan wel in Thailand met alle risico’s zou ik zeggen.

  “Ook de Thaise keuken kent gerechten met rauwe vis en ik doel dan met name op een gerecht, dat zeer populair is in de Isaan. Het heet Som Pla, dat wordt gemaakt van stukjes rauwe (rivier)vis gemengd met knoflook, zout, gestoomde rijst en wat andere kruiden.
  Nu zijn er wel meer gefermenteerde gerechten in de Isaan, die ik vanwege de stank alleen al verafschuw, maar het eten van deze gefermenteerde rauwe vis kan ook nog dodelijke gevolgen hebben. Deze riviervis bevat namelijk nogal wat parasieten, die zich in het lichaam ophopen in de lever en – na regelmatige consumptie van dit gerecht – kunnen leiden tot galgangkanker, hetgeen dodelijk is.”

 13. Frans van Stokkem zegt op

  Zo zie je maar weer aan alle reacties, eten is emotie. Maar voor mij is er maar 1 echte Thai in Amsterdam klein en gezellig, Ocha in de Binnen Banthammerstraat, een zijstraatje van de Gelderse Kade, daar koken Nong en Mai de sterren van de hemel voor je. En wat Oishi betreft ga vooraan aan de lopende band zitten anders kun je wel eens lang wachten voordat er nog iets lekkers voorbij komt (althans mijn ervaring) verder is het wel grappig.
  Eet smakelijk allemaal.
  Frans.

 14. Verslaat de Japanse keuken de Thaise? Wellicht wat voor de handliggend, maar als echtgenoot van een Thaise restauranthoudster, zet ik daar toch vraagtekens bij. De Japanse keuken is hier al heel wat langer geïntroduceerd, dan de Thaise en geniet logischerwijs dan ook wat meer bekendheid. Het staat ook bekend als duur, waardoor het onder de zogenaamde yuppies erg populair is. Het klinkt immers lekker decadent om te vertellen, dat je met je vriendinnetje bij de Japanner bent wezen eten. Dat je alleen maar sushi hebt besteld is natuurlijk een ander verhaal. Met € 150,- op zak, een 3-gangenmenu voor een gezin met 2 puperende kinderen, dat kun je bij de Japanner, althans hier in Nederland vergeten.

  Zijn er in Nederland meer Japanse dan Thaise restaurants? Uitgaande van verschillende onderzoeksrapporten zijn er inmiddels evenzoveel Japanse als Thaise restaurants in Nederland gevestigd, waarbij in één van de reacties terecht is opgemerkt, dat de Japanse restaurants, inderdaad vaak veel groter en professioneler zijn opgezet. Meestal opgezet door een Japans conglomeraat van restaurantketens. Het showelement van de koks, speelt in de populariteit van de Japanse restaurants ook een grote rol. Echter, anders dan wordt aangenomen, zijn de koks vaak niet Japans. Andere Aziaten (w.o. Thaise) zijn immers goedkoper en een Japanner kan zoals bekend, enig economisch inzicht zeker niet worden ontzegd.

  Het aantal Thaise restaurants is in de laatste jaren enorme toegenomen en dan niet alleen door particulieren, maar ook door conglomeraten. Het Thaise restaurant “My Thai te Deventer”, is bijvoorbeeld opgezet en in bezit van het restaurantketen IJsselland Horeca en dat is niet alleen aan de inrichting, maar ook aan de prijzen goed te zien. Ook anders dan door een respondent wordt beweerd, zijn er een aantal uitstekend draaiende Thaise (particuliere) restaurants, waar je zeker in de weekenden zonder reservering wegens de drukte niet terecht kunt. De betere Thaise restaurants onderscheiden zich niet alleen in professionaliteit, omvang, kwaliteit en ambiance (dure inrichting en een open keuken), maar vooral in de authenticiteit van de Thaise/Isanse keuken!

  Dat de Isanse keuken niet aan een westerling is besteed, vind ik een nogal boute opmerking en getuigt dan ook van onwetendheid. Isan, beslaat immers een vierde van Thailand en telt meer dan 30% van de Thaise bevolking. De beste Thaise koks in Nederland komen dan ook niet voor niets uit Isan! Persoonlijk ben ik van mening, dat de Thaise restaurants het op termijn van de Japanse zullen winnen en dan kijk ik hierbij met name naar de prijs/kwaliteitverhouding.

  Tot slot: voor de Thailandbloggers die wel eens bij ons zijn wezen eten, ook wij zijn naar een grotere locatie in de buurt (zelfde plaats) aan het uitkijken en last but not least, wij hebben inmiddels zowel een kok uit Bangkok als uit Isan in de keuken staan!

  • Fred Schoolderman zegt op

   Beste Tjamuk, je weet het allemaal wel erg goed te vertellen, maar laat ik je een beetje uit de dromen helpen. Aangezien er in de verre omtrek van ons geen Japanse restaurant te vinden is, hebben wij daar absoluut geen last van. Voorts, is het zeker niet vies om aan zogenaamde yuppies geld te verdienen, maar dat soort bekakte types hebben doorgaans weinig tot niets te verteren.

   Ook jouw advies om kleinschalig te blijven, deel ik absoluut niet. Wanneer ik voor dezelfde huurprijs een pand op een gelijkwaardige locatie kan krijgen die 2½ keer zo groot is, dan getuigt het van weinig ondernemerschap, wanneer ik dat niet zou doen. Het zijn inderdaad moeilijke tijden, waardoor de klant veel meer waar voor zijn geld vraagt. Ik neig dan ook te zeggen, dat je juist nu moet durven te investeren en dat niet alleen in ambiance, maar vooral in authenticiteit en kwaliteit.

   Zowel mijn vrouw als ik hebben er geen problemen mee om hard te werken, maar we willen beiden wel wat verdienen. Ik weet me echt wel leukere hobby’s te bedenken, dan werken om aan het werk te blijven! Voorts, zal het je wellicht geruststellen, wanneer ik je vertel, dat ik financieel absoluut niet afhankelijk ben van de resultaten van het restaurant. In mijn optiek is stilstaan, achteruitgang en het is toch op z’n mins opmerkelijk, dat het juist de kleinere restaurants zijn die nu omvallen.

   Tjamuk, dat het gerecht Palo zijn oorsprong in China heeft liggen lijkt mij niet zo verwonderlijk. De Thai heeft daar immers ook zijn roots liggen (Zuid China). E.e.a. laat bovendien onverlet, dat Palo ook in Isan zeer bekend is. Wanneer iemand beweert, dat Isan food niet aan westerlingen is besteed, dan vind ik dat inderdaad een boute uitspraak en van onwetendheid getuigen. Je moet mijn woorden, dus niet uit de context trekken om je gelijk te halen!

   Dan voor wat betreft de opmerking van Willem van Doorn. Wanneer er geen naam is genoemd en ik mij uitsluitend heb gericht naar de Thailandbloggers, die bij ons zijn geweest, dan heeft dat toch weinig met reclame van doen.

  • M.Mali zegt op

   woon in Hua Hin.. mail mij even over het restaurant…
   marinusmali@hotmail.com

  • Fred Schoolderman zegt op

   Hr. Donald, ik heb zelfs geen plaats genoemd! Dan voor wat betreft het restaurant van mijn vrouw, die heb ik haar cadeau gegeven, maar dan wel in Nederland. Ach, wat zijn wij toch geweldig.

 15. jan nagelhout zegt op

  Geef die man een pluim!
  Over al die restaurants kan ik niet oordelen.
  Over wat betreft je opmerking over de Isaan wel, en je hebt volkomen gelijk!
  wat een hoop mensen ook niet weten als ze ergens zitten te smikkelen van een lekker gerecht is dat deze vaak hun oorsprong in Isaan hebben.

  Wij reizen heel wat af in Thailand, en de lekkerste gerechten heb ik toch echt daar gehad, en dan bedoel ik echt niet alleen een som tammetje. Alhoewel ik daar ook gek op ben 🙂

 16. Erik zegt op

  In Florida wonen heel veel Thais en er zijn dan ook heel veel Thaise restaurants. En ook veel Japanse waar ik ook graag kwam. Nadat ik daar vele jaren heb gewoond kom ik er nu nog een enkele keer op vakantie om oude vrienden te bezoeken met mijn Thaise vrouw.

  Drie jaar geleden waren we er voor het laatst. Daar speelt al jaren concurrentie tussen Thaise en Japanse restaurants en ik hou van beide keukens. Tot mijn vreugde zag ik daar dat menig groter Thais restaurant een Japanse afdeling had toegevoegd met voornamelijk Sushi rolls en Sachimi. Ik moet zeggen dat een combinatie van een voorafje van de ene en een hoofdgerecht van de andere keuken voor mij daar altijd een dubbel genot was.

  Volgens mij is dat een gouden formule en ook geschikt voor Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website