We hoeven geen discussie te voeren over het ontstaan van de klimaatverandering, want daar denken verschillende groepen anders over. Wat wel een feit blijft is dat het klimaat verandert. Dat kan zo maar grote gevolgen hebben voor Thailand: nog heter in de zomer, meer neerslag en nog meer overstromingen in het regenseizoen en daarmee zou Thailand wel eens onleefbaar kunnen worden voor vele expats.

De klimaatverandering op onze planeet manifesteert zich het duidelijkst in een stijging van de gemiddelde temperatuur, veranderingen van luchtstromingen en van de waterkringloop en daarmee van de bewolking en de hoeveelheid neerslag op Aarde. Deze veranderingen hebben invloed op woestijnvorming, draslanden, overstromingen door buiten hun oevers tredende rivieren en de grootte van ijskappen en gletsjers. Op langere termijn hebben klimaatveranderingen ook invloed op zeestromingen, het zeeniveau en het zoutgehalte van het zeewater.

Ook in Thailand is de klimaatverandering merkbaar. In de maanden maart, april en mei stijgt de temperatuur steeds vaker tot recordhoogte en gaat richting de 40 graden en soms zelfs daarboven. Vooral voor de oudere expats/pensionado’s is dat een ware kwelling. Ouderen kunnen minder goed tegen de hitte. Tijdens een periode van aanhoudend heet weer, overlijden ook meer ouderen. Minder drinken en minder transpireren zouden daaraan bijdragen. Door te zweten koelt het lichaam zichzelf af, maar bij ouderen neemt het vermogen om te transpireren af.

Uit mijn omgeving hoorde ik al dat een aantal oudere emigranten overwegen om naar het Noorden van Thailand te verhuizen, maar daar kan het zomers ook verstikkend heet zijn. Weer anderen overwegen om terug te keren naar Nederland of België. Want als je jezelf in Thailand in je condo op moet sluiten met de airco op volle toeren, dan kan je net zo goed in Nederland achter de geraniums gaan zitten.

Wanneer de gemiddelde temperatuur blijft stijgen zal het niet alleen in de zomer heter worden maar ook de regenbuien worden talrijker en heftiger wat weer zorgt voor overstromingen, kortom de toekomst ziet er niet zo rooskleurig uit.

Ben je het eens met de stelling dat Thailand op termijn onleefbaar wordt door de klimaatverandering of ben je het er niet mee eens, laat dan een reactie achter en vertel waarom.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Stelling v/d week: Door klimaatverandering wordt Thailand onleefbaar voor expats”

 1. Cornelis zegt op

  Zonder de grenzen van ‘onleefbaar’ en ‘op termijn’ te definiëren is het lastig om onderbouwd stelling te nemen. Dus zonder onderbouwing: nee, Thailand wordt voor mij niet onleefbaar. Ik heb geen problemen met hoge temperaturen e.d. en functioneer prima.

  • Koos zegt op

   Geld voor mij ook geen probleem met de hitte heb daarom ook geen airco.
   De vervelendste maanden zijn augusgtus en september.
   De luchtvochtigheid maakt dat je bij geringe arbeid erg zweet en het benauwd aanvoelt.
   Gewoon aanpassen en meer rust nemen.

 2. Tino Kuis zegt op

  Alleen voor expats? En de Thais dan? Thailand is voor mij onleefbaar geworden maar dat heeft niets te maken met klimaatverandering die ik wel zou kunnen overleven. Het artikel in de link hieronder beschrijft de al opgetreden veranderingen in de afgelopen 50 jaar en doet een voorspelling voor de komende 80 jaar wat Noord-Thailand betreft. Koude perioden worden minder en de warme perioden warmer.

  https://www.hindawi.com/archive/2016/4289454/

 3. Khun Peter zegt op

  Ik ben een aantal keren in april in Thailand geweest. Ik herinner mij nog dat het soms te heet was om op straat te lopen. De zon was zo fel dat het onprettig aanvoelde op de huid. Je moet dan of volkomen bedekt de straat op gaan of binnen blijven en wachten tot de zon onder ging. Ook op de slaapkamer was het zo heet dat je er benauwd van werd, er was door de hitte gewoon te weinig zuurstof in de kamer. Door alles potdicht te laten en ruim van te voren de airco aan te zetten was het een beetje dragelijk.
  Ik vond het niet prettig, hoewel ik een goede conditie heb en normaal de warmte goed kan verdragen. Ik probeer nu zoveel mogelijk de heetste maanden in Thailand te vermijden.

  • Cornelis zegt op

   April is zeker niet de beste maand voor een bezoek aan Thailand, zelfs in het hoge noorden is het dan echt heet. Maar alles is relatief, kijk bij voorbeeld eens naar het midden-oosten. Ik heb een jaar of tien geleden een periode in Damascus gewerkt – bij het verlaten van het hotel op weg naar het werk was het, in juli, om 9u in de ochtend vaak al 38 graden en dat liep dan verder op tot 44-45 graden. Airco op kantoor? Ja, als er geen stroomonderbreking was maar meestal stonden de ramen gewoon open. Inderdaad niet in de volle zon gaan lopen, zorgen dat je voldoende drinken binnen krijgt etc., maar ‘onleefbaar’ is het niet.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Er zijn maar weinig mensen die in Nederland achter de geraniums de airco aan kunnen zetten.
  En door onze super-geïsoleerde woningen is de warmte er ‘s nachts niet uit te krijgen.
  Als de gemiddelde temperatuur inderdaad in de toekomst wat zou stijgen, dan is men daar in Thailand veel beter tegen gewapend dan in Nederland. En als de doemscenario’s bewaarheid worden kunt u naar Amersfoort aan Zee.
  Ik denk dat expats die ouder worden de warmte bij dezelfde temperatuur wel als storender kunnen gaan ervaren. Maar daar kun je het klimaat de schuld niet van geven.
  De temperatuurstijging gaat bovendien zo langzaam, dat expats/pensionado’s tegen de tijd dat de gevolgen ondraaglijk worden al lang zijn overleden.

 5. khun zegt op

  Niet eens met de stelling en wij wonen hier al jaren en zijn hier niet op vakantie.

  • loe zegt op

   Ik ben het met khun eens en niet met de stelling.
   Toen ik als toerist op bezoek was, had ik soms wel last van de warmte,
   maar niet meer sinds ik hier woon.
   De Thais lopen soms verschrikkelijk te klagen over de hitte.
   Ik haal dan mijn schouders op en zeg: Lekker weer 🙂

   • Rori zegt op

    Eh ik heb een moeite mee dat vele Thai na 11 uur smorgens op houden met werken. Ik word dan meestal wakker en begin dan vrolijk buiten in de tuin als ik in uttaradit ben. Mijn zwagers, vrouw, schoonmoeder, buren en kennissen lopen dan continu zieken dat het hon of rhon is. En lopen mij continu voor de voeten of beginnen het tuingereedschap op te ruimen. Oh ik moet en zal een t-shirt aandoen. Ik drink alleen maar veel. 3 a 4 liter per dag. Ik heb geen last van 36 graden (ben 63 en hartpatient).
    Maar ja ik ben geen Thai. Oh vooral volgens thais gebruik ramen en deuren open en aircon vol aan. Maar de TV uit want dat kost stroom?????

 6. Marijke zegt op

  Wij gaan ook graag ieder jaar naar thailand.We verblijven altijd in Changmai voor een maand.Voor ons is feb de beste tijd.Al hoewel je soms best vervuiling door verbranding hebt.Maar de laatste 2 jaar valt het mee.Net wat khun peter zegt sommige maanden brandt de zon verschrikkelijk.

 7. l.lagemaat zegt op

  Klimaat verandering vindt niet alleen plaats in Thailand.

  Pas je dagritme aan. ‘s Morgens tot 10 uur is het prima te doen en na 15.00 uur begint het ook weer aangenamer te worden. Bovendien is hier het voordeel dat een aantal grote zaken ‘s avonds open zijn net als de vele avondmarkten en terrassen en niet zoals in Nederland alles na 18.00 uur gesloten en nergens meer heen kunnen. Als je in Nederland er vanwege de regen en de kou met de auto boodschappen moet gaan doen, mag /moet je overal parkeergelden betalen! (Je betaalt al houderschapsbelasting!) De rest maar rondjes rond de kerk rijden of thuis zitten.

  Ik blijf in Thailand wonen

 8. Marinus zegt op

  Onleefbaar vind ik een zwaar woord. Op sommige plekken wordt het zeker moeilijker i.v.m. een teveel aan neerslag en overstromingen. Globaal worden de problemen wel groter. kijk maar naar de vele zware stormen, die steeds talrijker en zwaarder worden.Hopelijk gaan we in de toekomst beter met bosbeheer om. In elk geval geloof ik dat we in de toekomst minder fossiele brandstof gaan gebruiken. De techniek maakt dat meer en meer mogelijk. Ik denk dan aan de elektrische auto waar de accutechniek steeds beter wordt. Zonnecellen op het dak enzovoort. ik denk niet dat veel mensen bij het ouder worden Thailand om die reden zullen gaan verlaten. Het valt mij wel op dat veel Thai ook niet van de hitte houden en de airco ziekmakend instellen.
  Mijn Thaise vrouw kan beter tegen aircokoude dan ik en vraagt in de taxi direct om de airco milder in te stellen. Mogelijk zijn er ook nog Thaise mensen die voor een koeler klimaat willen kiezen. Wat ik bedoel is dat klimaat ook afhankelijk is van de smaak van het individu.

 9. Peter vd Stoel zegt op

  van Peter.

  leuk bericht ben sinds 3 maanden met pensioen en nu definitief gevestigt in Thailand choburi plaats nong chak nabij Ban Bueng samen met mijn Thaise vrouw . gestart met de bouw van een nieuw huis warm klusje, de warmte gewoon meedoen met de Thaise mensen wijleven nu bij schoonpapa de hele dag in de keuken cq half open keuken het land is redelijk vlak dus eigenlijk altijd wel een beetje wind het is goed te doen maar ja zware inspanningen dat moet je vergeten net als de Thai let maar op de bouwerken nooit te lang werken het tempo is dan gewoon lager.
  en mog je mensen aan het werk hebben moet je die een een beetje verzorgen alsik de koelbox breng met koude sapjes het zweet gutst over mijn hoofd zijn deze zeer gelukkig voor dat ik terug ben in de half open keuken is de box al leeg maar het werk loopt voorspoedig heb zelf op een grote vleesfabriek gewerkt als techneut ook daar temperaturen van -25 tot + 40 dat is misschien een meevaller waar je nu in Thailand profijt van heb ben alle jaargetijden hier geweest ik ben er nog steeds niet bij neergevallen

  • Henk zegt op

   Peter ,wij wonen ook in Chon Buri ,zou je mij een mailtje kunnen sturen ?kaicoenen@hotmail.com

 10. henry zegt op

  Ik woon in The Big Mango, wat de de hoofdstad met de hoogste gemiddelde temperatuur ter wereld is ter wereld . En inderdaad april, mei lopen de tempereraturen hier op tot boven de 40 graden in de schaduw. Is dat hinderlijk……. jawel, maar ondraaglijk……. niet als je u daar aan aanpast zoals de Bangkokian dat doet. Je .draagt een lange katoenen broek en dito hemd met lange mouwen. Je loopt in langs d schaduwzijde en je gaat winkelen in een shoppingmall waar je ook een hapje kan eten. Je gaat zwemmen als de zon duikelt, uiteraard vermijd je het strandgebeuren, dat bezoek je ook pas wanneer de zon achter de horizon verdwijnt.

  Ik woon in een High Rise, mijn 2 slpk, 2 bdk appartement heeft 3 aircos en een terras van 1.5 op 4 meter, op de 25ste verdieping. ik drink daar smorgens mijn koffie voor de zon het daar onaangenaam maakt. Op de 4e verdieping is er een zwembad dat vanaf 13 uur in de schaduw ligt, dus kanik daar heerljk afkoelen. Bijna elke morgen begin ik om 05.30 aan mijn ochtenwandeling van 10a 12 km, wat maakt dat ik om 08.0 terug thuis ben, voordat de zon begint te steken. Als ik ga winkelen neem ik de lift naar de degoed ge-ventileerde parkeergarage op de 3e verdieping. Stap in mjn wagenmet airco en rijd naar Makro, Tops, Big C of een shoppingmal waar ik mijn auto ook in parkeergarage parkeer, en stap de airco verkoopruimte in.Moet ik maar het hospitaal Idem dito. Ik ga ook lunchen of dineren in airco restaurants. Als ze savonds niet weggaan,trekken we ons om circa 19 uur naar goeie Thaise gewoonte terug in de slaapkamer waar we onze 55inch Smart TV geplaatst hebben, en kijken we TV of zingen wat Karaoke.

  Dus heet of regenseizoen heeft weinig effect op ons dagelijks leven.Veel zoniet ales hangt af van de woonkeuze die men maakt,want die bepaalt in hoge mate uw woon en leefcomfort.

 11. Erik bkk zegt op

  Je vraagt hier of Nederlanders de eerste klimaat vluchtelingen worden. Lijkt me van niet. Ik hou van de warmte en heb er geen probleem mee zolang de airco het doet natuurlijk. Als de Euro minder waard wordt dat kan het probleem worden in een Thailand dat zelf steeds duurder wordt.

 12. Alex zegt op

  Totaal niet eens met de stelling! Onzin!
  Ik woon al 10 jaar in Thailand, Jomtien, waar de minste regen valt, zelfs in het regenseizoen.
  En een,aal per jaar gaan wij op,vakantie naar NL, altijd van m/4-e/5, dan is het hier in Thailand het heetst, maar in NL verhip ik dan van de kou… Dus het is overal wat…
  En zoals zoveel anderen hierboven schrijven: pas je gewoon aan, ga lekker in je airco auto, in een airco supermarket of shoppingmall je boodschappen doen, of ga lekker aan het strand liggen met een heerlijk zeewindje. Ik zie het probleem dan ook totaal niet! Ik vimd het heerlijk hier.
  Heb een ruim appartement, dicht aan zee, waar pas om 16.30 uur de zon komt, en om 18.30 uur ondergaat. Daarnaast 4 airco’s en 7 plafondventilatoren… dus helemaal prima.
  Daarnaast ben ik helukkig gezond en heb geen last van de hitte. Het klimaat is juist een van de redenen dat ik 10 jaar geleden in Thailand ben komen women, en geniet iedere dag weer als ik opsta en zon schijnt. Een feest!

 13. piet zegt op

  Op korte termijn veranderd er niet veel ,
  klimaat gaat langzaam veranderen ,
  zodat je steeds in je dagelijks bezigheden je daarop aanpast ,
  zoals vele al hebben beschreven.
  Zelf heb na jaren zonder te hebben gedaan , een airco in de slaapkamer aangeschaft.
  En verplaats het dagritme van morgens vroeg , naar even( niets ), tot avond laat.
  Zeg maar( slapen we samen tussen te middag )
  Voor ons geen probleem, voor het land met name de rijstvelden zal wel eens een probleem worden.
  Te veel regen , te veel zon , in niet te veel geld.
  Misschien moeten we in de toekomst wel rijst gaan inkopen, inplaats van eigen grond
  We zullen wel zien beter leven als de thai , morgen is nog ver weg.

 14. ruud zegt op

  Mogelijk, dat Thailand voor een beperkt aantal mensen ooit onleefbaar wordt, maar wat mij betreft is de stelling toch wat te algemeeen.

  Als de zeespiegel blijft stijgen, loopt West Nederland ook onder water, of het grondwater wordt zout, door de stijgende zeespiegel, met gevolgen voor de planten en dieren.
  Dat klinkt ook vrij onleefbaar.

  Maar waarschijnlijk gaat een en ander zo langzaam, dat wij ons er niet druk over hoeven te maken.
  Onze kinderen mogelijk wel.

 15. T zegt op

  Wie enkel voor het klimaat vlucht kan het beste naar de Canarische eilanden vluchten.
  Relatief weinig last van natuurgeweld daar.
  In de winter maanden tussen de 20-25 graden en rond de zomer tussen de 25-38 graden meestal met een aangename zeewind waardoor het zelden extreem heet doet aanvoelen.
  En de prijzen nog altijd goedkoper als in Nederland, iets duurder als Thailand vooral drank en drinken is relatief duur op de Canarische eilanden.
  Maja reken eens in de wisselkoer een flesje bier of originele bacardi cola om van de bth naar euro´s zo goedkoop is Thailand ook op dat gebied al niet meer.

  • fred zegt op

   De Canarische eilanden zijn op gebied van temperatuur en luchtvochtigheid zowat de beste plek ter wereld. Warmte is vooral een probleem als deze gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid. In Thailand bedraagt de luchtvochtigheid dikwijls 90 % en dan is het zweten en happen naar lucht.
   Het grote probleem met de temperatuur in Thailand is dat het volgens mij nauwelijks afkoelt. Niet voor niets is Bangkok de stad met zowat de hoogste gemiddelde temperatuur ter wereld.

 16. Patrick zegt op

  Bij tropische temperaturen kan kledij, drank en voeding een belangrijke bijdrage leveren om je lichaamstemperatuur onder controle te houden :
  1. Kledij :
  Ik sport dagelijks en geef voorkeur aan
  lichte ( lees witte ) kledij.
  Sport zo vroeg mogelijk.
  Draag lange mouwen & pet als je je
  langdurig aan de volle zon bloodstelt.
  Zoek zoveel mogelijk schaduw op.
  Ook regelmatig eens een koude
  douche nemen kan wonderen doen.
  2. Drank:
  Water, water en nog eens water!
  Geen alcohol overdag op een “gewone”
  dag tot na zonsondergang.
  Ik heb steeds een drinkebus bij de hand.
  3.Voeding:
  Fruit en groenten, en dat zoveel & zo
  vaak mogelijk.
  Dus geen “zware” maaltijd op het heetst
  van de dag.
  Zo voorkom je een stijging vd lichaams-
  temperatuur tijdens de vertering.
  Vb. Oats & magere melk & rozijntjes &
  banaan & mango en/of papaya &
  nootjes en/of zaden als lunch.
  Tenslotte kan een winkelcentrum met aircon ook soulaas brengen tijdens de warmste uren.
  Succes !

 17. Leo Bossink zegt op

  Ik ben het totaal niet met de stelling eens. Wat een open deuren verhaal trouwens. Maar een temperatuurstijging van een paar graden plus of min heeft weinig tot geen invloed en zeker niet op mij.

 18. chris zegt op

  Nee hoor. Als klimaatverandering het leven op aarde steeds lastiger maakt, geldt dat voor alle landen op de wereld.
  En als je de klimaatveradering een beteje wilt stoppen, moet je bij jezelf beginnen:
  – geen auto of brommer meer rijden;
  – zelf je eigen eten verbouwen;
  – geen airco;
  – zonnepanelen en windmolens installeren;
  – minder Tv kijken, mobieltje of tablet maar 1 uur aan per dag;
  – slechts 1 device per woning;
  en ja:
  – niet meer op Thailandblog.

 19. arjan zegt op

  50 jaar geleden woonden wij al in de tropen en begon de dag altijd vroeg, in alle slaapkamers ging de airco om 11:30 uur aan voor een middagpauze van ongeveer twee uur en om 20:00 uur voor de nachtrust.

  De voornaamste taak van de airco is de luchtvochtigheid te verlagen en op de tweede plaats de ruimte enkele graden te koelen.
  De rest van het huis werd koel gehouden door schaduw en windverplaatsing.

  In de zon zitten werd eenvoudig niet gedaan, je zocht altijd de schaduw op en dronk de hele dag water.
  Dus met of zonder klimaatverandering is er volgens mij niet veel veranderd; dit ritme hanteren wij nog steeds met veel succes en genoegen.

 20. Slagerij van Kampen zegt op

  “Pensionado’s kunnen vaak minder goed tegen de hitte” Men vraagt zich in Thailand inderdaad regelmatig af: wat is een grotere kwelling? De hitte hier of de regen en koude thuis. In Pattaya vlucht men vaak richting shoppingmalls om de hitte te ontwijken. Een cultuurarme banale omgeving, maar wel koel. Daar zien we menig pensionado maar wat rondscharrelen om de dag vol te maken!

  • Alex zegt op

   Nou,…echt niet!
   Er zijn vele pensionados hier die een vol sociaal leven hebben, en vaak een Thaise partner, hun vrienden, en dagelijkse bezigheden….
   Die hoeven echt niet in een shopping centre rond te dolen “om hun dag te vullen”! Pure onzin!
   Maar degenen die in NL geen normaal en sociaal leven hadden, hebben dat hier ook niet!
   En je hoeft echt niet de hele dag in de kroeg te hangen, althans ik doe dat NOOIT!
   En ik heb een heerlijk, en vaak druk, leven hier…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website