Emigreren naar Thailand, een droom voor sommigen onder ons. Het land van melk en honing, altijd zon en je euro is er meer waard dan in het thuisland.

Tot zover is het geweldig… of toch niet? Wellicht kom je na een tijdje in Thailand te wonen er achter dat je sociale leven nogal beperkt is. Je mag immers niet actief deelnemen aan het Thaise leven. Werken is alleen toegestaan met een werkvergunning, zelfs vrijwilligerswerk is uit den boze. Op overtreding staan zware straffen. Sommigen durven daarom niet eens een buurman te helpen met een klus.

Een praatje maken met je Thaise buurman is er ook niet bij. Hij spreekt alleen Thais, een moeilijke taal om te leren voor een buitenlander. Het lijstje wordt nog langer, geen Thaise sportclub. Geen Thais verenigingsleven. Kortom meedoen aan de Thaise maatschappij is helaas geen reële optie.

Het gevolg hiervan is dat expats zich na verloop van tijd dood vervelen. Ik herinner mij een ingezonden stuk van een expat die zijn dag beschreef. Hij trok er uren voor uit om met zijn vrouw naar het plaatselijke winkelcentrum te gaan. Voor hem kennelijk een bijzonder uitstapje in een toch wat eentonig bestaan.

Weer andere expats doden de tijd door al vroeg in de kroeg te gaan zitten, niet zelden met een alcoholprobleem of andere verloedering tot gevolg.

Vandaar de stelling van de week: Veel expats in Thailand vervelen zich dood.

En hoe zit het met jou? Wees eens eerlijk, verveel jij je ook regelmatig? Wat doe jij om je tijd zinvol door te brengen? Of is ook voor jou een bezoekje aan de 7-Eleven het hoogtepunt van de dag?

Reageer op de stelling en geef je ongezouten mening.

No votes yet.
Please wait...

71 reacties op “Stelling v/d week: Veel expats in Thailand vervelen zich dood!”

 1. Paul zegt op

  Voordat iemand anders deze voor de hand liggende reactie geeft:

  Het hoogtepunt van de dag is een bezoek aan thailandblog.nl
  😉

  (en ik ben niet eens een expat die in Thailand woont)

 2. Mr Bojangles zegt op

  Ik woon er (nog) niet. Hopelijk kan ik nog 5 jaar werken maar dat zal wel ijdele hoop zijn. Toch heb ik een mening, want ik ben namelijk al begonnen met Thais te leren, en mijn mening is: dat dit helemaal niet zo moeilijk is. Vergeleken met bijv. Frans is dit een makkie.
  Afgezien dan van de 10 manieren om ‘cow’ uit te spreken. 😉 (9, wit, knie, rijst, en weet ik wat al niet meer)

  Maar het feit dat iemand zich verveelt is niet afhankelijk van het land waar hij/zij woont maar van de persoon. Als de expat in Thailand bijv. in Gambia zou wonen, zou hij/zij zich net zo hard vervelen.
  Om maar eens wat personen aan te wijzen die zich volgens mij niét vervelen: de diverse columnisten hier, met dan meteen maar mijn dank voor hun vele graag gelezen bijdragen.

  Dus mensen, als jullie je vervelen: doe toch eens een poging om Thais te leren. Kunnen praten met mensen zal inderdaad al een behoorlijk verschil maken. Maar dan nog zijn er van nature mensen die zich nooit vervelen en mensen die zich altijd vervelen. Dat heeft dus weinig met het land te maken waar je woont.

  • Jimmy Holland zegt op

   Mr Bojangles helemaal met je eens.
   De expat zijn vaak te arrogant om zich aan te passen aan de Thai en inderdaad om te taal te leren.
   Maar zelfs als je de taal niet spreekt hoef je je niet tevervelen. Shopping mall is een optie maar elke dag rond hangen is niet leuk meer denk ik. Ook al spreek je de taal niet je kan altijd naar een club of vereninging gaan. Maak Thaise vrienden en spreek met je buurman. Al is het met handen en voeten je komt er wel uit. En zo leer je vanzelf wat woorden en langzaam zinnen etc.

   Helpen met een klus kan en mag als je maar niet echt werkt om het zo te zeggen. Vaak zijn het de mensen die slecht in de communitie passen of een Thai te kakken hebben gezet die worden aan gegeven om vraak te nemen. Met een boete ben je er dan ook wel van af.

   Kort om expatx, wij zijn de allochtoon hier dus WIJ moeten on HIER aanpassen. We kunnen de Thai en de cultuur niet naar onze wensen zetten. Je mag hier wonen / kan hier wonen pas je dan ook aan en blijf niet de eeuwige EXPAT.

   Sawasdee krab

  • Johannes zegt op

   Mijn geluk……Ik zit in Jom-Tien waar zat nederlanders verblijven………..en als ik niets te doen heb gaan in ond zwembad samen ouwe h……Maar we gaan ook wel vaker wat inkopen doen.
   Hier en in Pattaya heb je iedere dag ergens ‘n markt.
   ‘t Voordeel van Pattaya is dat hier ALLES is, wat je in NL ook hebt. En je kunt er bijna alles kopen wat je nodig hebt.
   ‘s Avonds kun je zoveel mensen ontmoeten als je maar wilt. Van alle landen en natuurlijk ook van je eigen “ras”.
   Dat is ook de reden voor mij om te stellen; Hier wil ik wel sterven als mijn laatste uur gekomen is.

   Jammer voor de mensen die in Essaan gaan wonen. En ik heb heel veel medelijden met de mensen die er al wonen. Want …..Maak je maar niets wijs dat ‘t wel lukt in die community, want je bent ALTIJD die rare farang. Begrijp toch dat onze cultuur totaal anders is.
   Hier in Pattaya is het leven heel erg goed…..En je hebt er vrienden en kennissen zat. En zeker ‘s avonds !!

   Voor de mensen die, ondanks alles, toch, vanwege “de ware liefde” naar Essaan gaan………..Berouw komt na de zonde.( Hier krijg ik ZAT kritiek op)

 3. KhunJan1 zegt op

  Vervelen in Thailand? Nou nee, ik vind de dagen gewoon omvliegen.
  Woon nu sinds 3 jaar in Pattaya en heb na mijn 4e verhuizing nu een stekje gevonden wat vrij goed naar mijn zin is en op loopafstand van het centrum, shopping malls en markten.
  Hoogtepunten zijn voor mij iedere dag vroeg uit de veren en zit dan ook meestal al voor zessen aan mijn bakkie Senseo en begin de dag met de laptop aanzwengelen, vervolgens op het internet nieuws lezen van Nederlandse kranten alsook wat Thaise nieuws sites doornemen zoals bv van The Bangkok Post.

  Het 2e hoogtepunt van de dag voor mij is als zoonlief van bijna 2 1/2 zich rond 7 uur komt melden en met zijn ontwapenende lach en Thaise gebrabbel leven in de brouwerij schopt, mamma moet dan noodgedwongen opstaan en het dagelijkse leven kan beginnen.
  Op maandag en donderdag komt de drinkwater leverancier maar daar hoef ik niet noodzakelijk voor thuis te blijven, ik zet gewoon de lege 20 Ltr. fles(sen) voor mijn hek en bij terugkomst staan er dan weer volle met een bonnetje wat ik ze schuldig ben.

  Wekelijks naar de Big-C aan de klang voor de noodzakelijke boodschappen en soms even Home-Pro binnenwippen als er in huis wat te repareren of te klussen valt.

  Rond 11 uur ‘s ochtends even een uurtje plat zoals dit in de volksmond heet en ben ik weer het ventje om de rest van de dag door te komen of te plannen.
  Enkele biertjes nuttigen vormen bijna dagelijks ook een vast ritueel en omdat ik er een hekel aan heb om alleen te drinken zoek ik dan mijn vaste stekkie op bij de naburige groothandel en daar buiten gezeten geniet ik dan van alle voorbij komende zaken en praat met de overige vaste bezoekers, meestal uit Noorwegen of Zweden afkomstig en bijna allemaal oud-varensgezellen evenals ik.
  We hebben het over europees voetbal, politiek, huiselijke voorvallen en verbazen ons nog steeds over de Thai en hun bizarre wetten en regeltjes.
  Zo is er weer een burgermeester verkiezing gaande in Pattaya en mocht er vanaf zaterdagavond 18:00 uur t/m zondagavond géén alcoholische dranken worden verkocht en/of genuttigd wat onder ons weer heftige discussies losmaakte.

  Zelf vond ik dat men de waterkraan gedurende Songkran maar eens rigoreus af moest sluiten en dán de verkoop van alcoholische dranken moest verbieden om redenen die jaarlijks maar al te duidelijk zijn!

  Voordat het begint te schemeren ben ik meestal alweer thuis en is mijn vrouw mijn prakkie aan het bereiden, gekookte aardappelen, verse groente en een karbonade of biefstuk staat er meestal op het menu voor mij.
  Als verse groente heb ik vaak bloemkool en sperciebonen, diepvriesgroente meestal spinazie a la créme, spruiten en tuinbonen want de Thaise keuken nuttig ik maar hoogst zelden, ben namelijk niet zo’n rijstliefhebber.

  Inmiddels is het donker en fietst mijn vrouw met de kleine nog een paar maal door de straat en voert gesprekken met de Thaise buurvrouwen die dan allemaal buiten zitten.
  Voor mij dan tijd voor BVN, de wereld draait door en wat actualiteiten programma’s.
  Als moeders dan thuis komt staat meestal de TV razendsnel op een Thaise zender en begeef ik mij naar de slaapkamer met een gedownload stickey om enkele films of tv-series te bekijken voordat rond 22:00 uur bij mij de luiken dichtvallen en naast de ronkende fan in slaap val om vervolgens ‘s morgens aan hetzelfde ritueel te beginnen als hierboven.

  Hoezo verveling?

  • Johannes zegt op

   Ik vind dat ‘n saai leven als je IEDERE avond alleen in je slaapkamer verblijft en aansluitent gaat slapen…….

 4. Erik zegt op

  Je wilt het ongezouten ?

  Je mag WEL deelnemen aan het dagelijkse leven. Je mag alleen niet zonder vergunning werken in het economisch verkeer daaronder tevens te verstaan vrijwilligerswerk, stage en zo. Niemand verbiedt je deel te nemen als men petanque speelt, volleybal met twee staken in de grond en een stuk touw als net, voetbal met een lor van een bal, tennis, een rondje fietsen of gewoon OH-en.

  Expat ? Haal je nu emigrant en expat niet door elkaar ? Emigrant staat meestal voor ‘blijver’, expat voor ‘tijdelijk’, Dat terzijde. Ik ben al heel lang emigrant.

  Je verstaat de buurman niet want die spreekt alleen Thais ? In Nederland heeft men de mond vol over inburgeren en taal leren en ‘aanpassen’ en dat doet men politiek in brede zin, niet alleen de PVV. Nou, pas je dan hier maar aan.

  Leer de taal. Ik spreek en lees Thais en doe er mijn voordeel mee. Ik kan me redden in de buurt (waar de ouderen alleen Isan spreken en nog analfabetisme voorkomt), in postkantoor, banken en winkels. Ik woon afgelegen in een dorp van niks, geen farang in de buurt, alleen Thaise mensen. Dan leer je het wel hoor !

  Ik schrijf; in twee NL forums, af en toe in dit blog, in mijn eigen blog. Over Thailand en over het bestaan hier. Iedereen kan dat opschrijven, het hoeft niet literair te zijn. Je bent lekker bezig zeker een uur per dag.

  Muziek, dvd, boeken, kranten hier en op internet, heb mijn gezin, dieren, een huis waar van tijd tot tijd een lik verf op moet, ik kom tijd te kort.

  Maar als je de hele dag op jouw luie gat blijft zitten en dan maar naar de fles vuurwater grijpt….tja, dan is het leven erg saai. En nog korter ook……

  Nee, ik verveel me geen minuut.

 5. ostaden zegt op

  Het ligt volledig aan de persoon in kwestie, wij vervelen onszelf nooit. Uiteraard is het erg belangrijk dat je een fatsoenlijk onderkomen hebt waar je jezelf thuisvoelt, daar wordt meestal op beknibbelt. Uiteraard moet je hobbies hebben en er zijn genoeg expat clubs en parties om je bij aan te sluiten, alhoewel dit laatste niet tot onze hobbies behoort. Zij welke zich hier in Thailand vervelen, vervelen zich elders ook!

 6. Herman lobbes zegt op

  Dat er niks te doen is ligt aan jezelf. Inderdaad kan je wachten tot je een ons weegt of je vol drinken, dat zijn de bekende problemen. Zelf ga ik zeker 3x in de week met mijn mountynbyje er lekker op uit. Farang op de fiets is schijnbaar een bezienswaardigheid hier in het noordoosten, krijg daardoor veel aanspraak nu nog met handen en voeten, maar langzaam begin ik ook al wat thais te leren. Zie wel om mij heen ook farangs die alleen maar thuis zitten of inderdaad naar de kroeg gaan. Ook ik lust wel een pilsje maar dat drink ik met de familie, hun aan de wisky, ik aan de leo. Vaak komt de fam bij elkaar wordt er vis gevangen en gelijk gebakken, maar als iedereen begint te kletsen versta ik er niks meer van. Maar er is altijd wel iemand die me dan tracht uit te leggen wat ze bedoelen. Dus wat ik zeggen wil is dat je er zelf heel wat aan kan doen.
  Ik geniet zo hier groetjes herman

 7. harry zegt op

  Vervelen in thailand kan ik mijn niet voorstellen.
  PC aanzetten thailandblog en AD lezen onder genot van bak koffie.
  Dan mezelf in mijn sportkleren hijsen voor mijn dagelijkse loop op de loopband,dan ontbijten daarna 1 uurtje baantjes trekken.
  Omstreeks lunchtijd weer thuis hapje eten dan uurtje of 2 met mijn quad rijden,daarna bordje fruit dan even spel op de pc.
  Om ongeveer 15.30 sportkleren aan 30 minuten op de loopband dan 1.5 uur fitness.Verveel me nooit dan de weekenden gaan wij naar het strand waar mijn zeekayak gestald lig dus niks vervelen tijd te kort.
  En mijn thais ook geleerd dus kan praatje maken mezelf redden in de winkel.
  Hoop hier nog vele jaren te genieten.

  groetjes harry.

 8. Jogchum zegt op

  Vervelen ?. Nee hoor ! Toen ik nog niet in Thailand woonde kwam ik altijd twee keer per jaar hier op vakantie.
  In Pattaya ontmoete ik een heel mooi en leuk meisje, en ben toen met haar naar het noorden van Thailand afgereist. Daar vond ik het prachtig. Nu woon ik hier 14 jaar. S’morgens om 7 uur uit bed, eten, nieuws kijken
  uit NL per BVN. Vervolgens ga ik met mijn twee grote honden wandelen. S”middags, om een uur of twee ga ik naar mijn vaste stek om een biertje te drinken. Neem mijn honden mee. Twee ( duitse herders ) pracht beesten.
  Ze zitten of liggen naast mij terwijl ik mijn pilsje drink. Wat is het leven dan mooi !!

 9. Khun Peter zegt op

  Klopt Hans. Er wordt vaak zo gemakkelijk over gedacht door buitenstaanders.
  Zo moest ik gisteren weer in mijn bloedhete auto stappen omdat de kleefpasta voor mijn bovengebit op was. Had ik de hele 300 meter van mijn Soi uitgereden kon ik mijn gigantische pick-up truck nergens kwijt. Toen maar op de stoep van de Family-Mart geparkeerd. Eenmaal binnen was ik mijn heuptasje met kleingeld vergeten, kon ik weer terug naar huis. Dan stuur je jouw vrouwtje toch even zou je zeggen, maar zij is 17 jaar dus mag nog geen auto rijden.

  Moet ook regelmatig naar Bangkok hospital om mijn plastic kunstheup te laten bijvijlen. Morgen naar de farmacie om de voorraad blauwe pillen aan te vullen. Je blijft bezig. Twee dagen terug begon het plotseling te regenen moest ik de tuinstoelen onmiddellijk binnen zetten, ik bedoel maar. Ben daarnaast veel tijd kwijt met surfen op internet, zoeken naar aanbiedingen. Ik doe ook nog een schriftelijke cursus bloemschikken voor gevorderden, daar gaat aardig wat tijd in zitten, vergis je niet.

  ‘s Avonds om klokslag 19.00 uur brengt mijn vrouwtje mij een teiltje water voor mijn vermoeide voeten. Heerlijk. Ik val dan meestal binnen een half uur voor de TV in slaap. Had ik laatst daardoor wel de tweewekelijkse avond synchroon knikkeren bij de NL vereniging gemist. Ach, maakt niet zo veel uit, volgende week begint de Rummikub competitie weer.

  Nee, die stelling over verveling gaat voor mij niet op. Met het klimmen der jaren ben ik alleen maar drukker geworden. Geen dag hetzelfde hier. Druk, druk, druk.

 10. Pim . zegt op

  Lachhuu !
  Kan je intussen ook wat voor mij doen ?
  Even naar NL.gaan om 10 spaken op te halen voor mijn dochter haar Batavus Legato fiets .
  Sinds de batterij van haar achterlicht leeg is ziet ze in het donker geen kuil meer in de weg .
  Ze breekt soms daarom soms wat spaken en heb ik weer wat te doen .
  De plaatselijke fietsenmaker heeft enkel maar korte of dikke waar ik niets mee kan doen .
  Bamboe spaken ging ook al niet ,deze maakten het wiel te verend met haar dikke reet .
  Uit China hadden ze mij ijzerdraad aangeraden om het daarmee op te lossen .
  Voordat het bij het postkantoor was aangekomen bleek het al verroest .

 11. RonnyLatPhrao zegt op

  Verveling is een welvaartsziekte.
  Iemand die zich structureel verveelt moet de oorzaak zoeken.
  In veel gevallen zal hij het niet verder dan bij zichzelf moeten zoeken maar het is misschien makkelijker om je omgeving met die schuld op te zadelen.
  Get a life …

 12. piet zegt op

  Ik verveel mij zo dat ik maar ff reageer heb tenminste wat te doen gaaaaaaap.
  Nou ja eerst de kids naar summerschool gebracht en ff shoppen, bakkie doen pc openen en kranten lezen.

  Nasi gemaakt op zn Hollands en gelijk satesaus dr bij mmm makkelijk die verveling ook lekker
  Morgen mn wijfie maar weer snert leren koken en goulashsoep, shit kroketten zijn alweer op nieuwe ragoult maken ; druk druk.
  Net kennisen en vroegen : bamihappen? oeps alweer geen tijd voor verveling,moet madam ook lerenmaken.

  Fuck a duck nou heb ik het zo druk vergeet de kids van school te halen.
  Doei mn dagelijkse kouwe klets komt zo

  Vervelend allemaal die verveling 😉

 13. Khun Peter zegt op

  Ik heb begrepen dat Hans te druk is 😉

  • Khun Peter zegt op

   Helemaal mee Hans, alles in het leven draait om de juiste balans. En het gaat er om waar jij je prettig bij voelt.

 14. chris zegt op

  Er is in dit land zoveel werk aan de winkel dat niemand (ook de rechtgeaarde Thai) zich hoeft te vervelen. Op dit blog wordt vaak gedaan alsof er alleen maar (vroeg-)gepensioneerde en uitkeringsgerechtigde expats zijn maar er zijn ook Nederlandse expats die hier gewoon een baan hebben en werken, met minder vakantiedagen dan in Nederland of Belgie.

 15. Marco zegt op

  Hoor allemaal niks nieuws alsof je in Nederland geen boodschappen hoeft te doen ,op de kinderen te passen ,tv te kijken ,achter de pc te zitten, of de was te doen.
  Zouden de mensen die reageren zich soms achter de alledaagse dingen die je overal ter wereld dagelijks moet doen verschuilen om het feit te verbloemen dat niet iedere dag zo vreselijk spannend en opwindend is?
  Ik ken in NL namelijk genoeg “oudere mensen”die zich dagelijks de *** vervelen en die spreken gewoon dezelfde taal.
  Dus bij deze ik verveel mij af en toe in NL en dat zal ook heus wel eens gebeuren als ik ooit in Thailand woon.

 16. Khun Peter zegt op

  Er is natuurlijk een duidelijke relatie tussen verveling en eenzaamheid. Expats/pensionados die zich niet eenzaam voelen zullen zich ook niet snel vervelen. Een paar feitjes:
  – Van de ruim 2,6 miljoen 65-plussers in Nederland voelen bijna 800.000 mensen zich eenzaam. 4% Van de 65-plussers, meer dan 100.000 mensen, voelen zich ernstig tot uiterst eenzaam. (Bron: onderzoek TNS/NIPO, november 2008).
  – Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussersin Nederland. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Van hen zijn 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts een keer in de maand een sociaal contact. (Bron: onderzoek TNS/NIPO, november 2008).

  • Khun Peter zegt op

   Hallo Hans,

   Inderdaad er is geen enkel bewijs voor deze prikkelende stelling. Het is niet meer dan een subjectieve waarneming en wat borrels uit de verdorven geest van Khun Peter. Er gaat mij geen zee te hoog om reacties uit te lokken.

   Kennelijk wel een gevoelig punt want ik lees vooral stevige ontkenningen in de reacties. Dat is dan wel weer interessant. Als mensen te sterk de nadruk leggen op ontkenning zie ik dat meestal als een vorm van bevestiging. Of is dat ook weer zo’n rare kronkel van mij?

   Ach, het is allemaal niet zo heel belangrijk. En ik sluit mij aan bij een eerdere reactie dat verveling in Thailand minder erg is dan in Nederland. Denk aan de vrolijk schijnende zon, de zee en de heerlijke temperatuur. En als je echt even niets te doen hebt kan je altijd nog op een bankje naar mooie hooggehakte Thaise dames kijken die voorbij lopen, dat kost niets en verveelt nooit.

 17. pieter zegt op

  ik woon al 2 jaar in pattaya en heb me nog geen dag verveeld hoor nee tijd tekort om alles te zien. eens 4 dagen thuisblijven is ook plezant hoor je hebt comp tv filmen zoveel u wilt en zwembad en goed eten. moet er nog meer zijn ? vervelen hahaha als je genoeg inkomen hebt zal u dat nooit overkomen

 18. leen.egberts zegt op

  Als je oud bent verveel je meer dan als je jong bent,jonge mensen hebben meer veerkracht.
  Zelf ben ik 79 jaar oud,wat wil je op zo leeftijd nog gaan doen,ik heb zeven jaar geleden een
  hersenbloeding gehad zes jaar lang iedere dag een barstende hoofdpijn,het laatste jaar dank
  zij mijn Thaise familie weer opgeknapt.Ik weet dus 5 jaar lang niets van verveling,ik en mijn vriendin gaan
  iedere dag uit eten 2 keer in de week naar de masseur en 2x naar bigc en makro,wij hebben 6 honden
  die gek van mij en vriendin zijn.In de isan is er een paar keer in de week wel eenparty voor openen nieuw huis trouwerij en crematie.Mijn vriendin kan niet tegen thuiszitten en gaat wel op visite bij vrienden.
  Ik heb er geen moeite mee,wat moet zij de hele dag metH mij,avonds is zij altijd thuis en hebben het
  gezellig,wanneer wij samen gaan slapen en zij tegen mij aankruipt denk ik Leen oudje je hebt het goed
  gedaan. Wandelen en fietsen in deze warmte is er niet meer bij, mij moeder vertelde mij altijd ik zal mijn tijd
  wel uitdienen zo denk ik er ook over.Het is natuurlijk niet meer zoals negen jaar geleden,maar ik ben tevreden
  Groetjes voor hoe lang nog. Leen.Egberts

  • Davis zegt op

   Leen, bedankt voor deze openhartige reactie!
   Het is mooi te lezen dat jij je geluk nog dagelijks met je partner mag beproeven en delen.
   Dan is verveling bijzaak, niet?
   Ben een beetje jaloers op dat ene zinnetje waarin ‘het tegen elkaar aan kruipen’.
   Mijn vriendje is onlangs overleden aan kanker, thuis in ons huisje in Dan Khun Thot. Hij was net geen 40, ben zelf 42. We waren 15 jaar samen. Vooral naar naar het einde toe losten we mekaar nauwelijks.
   Wens jullie vooral toe dat het zo nog blijven mag.
   Davis.

 19. inge van der wijk zegt op

  Mijn zoon woont sinds een jaar in Khorat; werkt daar als leraar Engels aan een privé-instituut;
  hij verveelt zich geen moment; hij werkt dan ook 6 dagen per week en daarnaast is er
  genoeg te doen aan klusjes in en om het huis. Hij spreekt vloeiend Thai en heeft veel
  kennissen. Het is maar wat je er van maakt. Hij heeft met zijn ouders over de hele werleld
  gewoond, misschien heeft dat geholpen om zo snel te wennen in Thailand; één ding is zeker:
  hij wil niet meer terug naar Nederland.

 20. Evert van der Weide zegt op

  Tja om verveling en eenzaamheid te voorkomen kun je ook werken aan bewustzijn en het avontuur van leven in gewaar zijn aan gaan. Elk moment is nieuw en contact komt tot leven in de dialoog met de ander, waarbij ontdekkingen in dag bestaan gedeeld kunnen worden.

  Evert

 21. Dick van der Spek zegt op

  Vervelen doe ik me niet. Drie keer in de week een fietstocht, door en/of rondom Udon Thani. Het Openbaar Vervoer heeft mijn grote interesse, met name de geschiedenis van het oude railvervoer in Bangkok. Ik heb daar een boek over geschreven (over het oude tramwegbedrijf van die stad, 1881-1968) wat naar verwachting dit jaar zal verschijnen bij White Lotus Press hier in Thailand.
  Ik spreek de taal zeker niet perfect, verstaan gaat beter en lezen lukt ook nog enigszins (we kunnen lezen waar we zijn, en waar de bus naartoe gaat in Bangkok is ook geen vraagpunt), desondanks moet ik bekennen dat er wel contacten zijn met de bevolking maar summier, geen oeverloze discussies, Thailand is oppervlakkig, dus de gesprekken gaan zeker niet diep. Er is geen gemeenschappelijk verleden, dat is een beperking.
  Ik was in Nederland geen sportieveling, dus hier ook niet, geen ge-ren in een kort broekje over de sintelbaan! Af en toe wordt ik door een plaatselijk ziekenhuis gevraagd om te assisteren bij problemen met de taal met buitenlanders. Verder illustreer ik, net als ik in Nederland deed, tijdschriften en boeken, de afstand is geen bezwaar met de email en scantechnieken. In november 1973 kwam ik voor het eerst in Thailand, ben toen begonnen met het vervoer te fotograferen, tot op de dag van vandaag, met alle gevolgen van dien.
  Never a dull moment hier.
  Dick van der Spek

 22. Peet zegt op

  Herken het wel. Zie inderdaad veel expats routinematig thuis zitten of bijna dagelijks op hetzelfde terras met andere expats. In de supermarkten loopt ook niet iedere expat er vrolijk bij van, zo wat leuk om te shoppen hier.
  Echter en ondanks ik niet permanent in Thailand zit, verveel ik me zelden tot nooit.
  Als ik in Thailand voor periodes van pakweg 8 weken achtereen zit, gaat de tijd veelal naar de enorm grote familie die ik help met van alles. Rijst oogsten, dorsmachine reviseren, renoveren van de plaatselijke tempel etc. Neven en nichten helpen bij huiswerk, veelal technische vakken. Ook de ontspanning bij de vele buddhistische feesten geven me altijd weer plezier.
  Ik help een thaise vriend en ingenieur bij ontwerpen en bestekken maken voor woon en winkel complexen.
  Een andere kennis vervang ik soms in de kleine kriidenierswinkel als hij op pad moet. Kom je aardig met divers pluimage in aanraking..echt wel interessant.
  Low budget reizen met mijn vrouw en de tijd aan onszelf hebben is ook wat ik veel doe, ben nog lang niet uitgekeken op volk en land.
  Misschien dat het anders zou zijn als ik nog meer tijd had om in Thailand te verblijven, maar ik kan me dat nu nog niet voorstellen. Denk nog steeds dat ik eerder tijd tekort heb dan over.
  Het is wel zo dat je moet accepteren dat je iets meer geleefd wordt dan je misschien lief is. Maar ik krijg er veel leuks voor tetug.

 23. Sjaak S zegt op

  Geweldig, die grappige stukjes hierboven. Ik heb dit nu gelezen, omdat ik even pauze maken wilde en een kop koffie drinken… over tien minuten (het is nu 16:35) zal ik weer aan de slag gaan. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met het graven van een gat in de tuin en dat wordt nu al een heel complex geval met drie bakken voor het water, waterval, fontijn en nu een pomphuis. Ik ben begonnen met het dichten van de gaten tussen de betonblokken en ga straks het hele geval waterdicht maken. Een kennis van mij liet me zien hoe ik moet stukadoren en daar ben ik dus nu aan begonnen. Ik denk dat het een paar weken duurt voordat ik daarmee klaar ben…
  Tussendoor ga ik met mijn vriendin shoppen of we gaan ergens lunchen of ‘s avonds eten… al naar gelang zij zin had om te koken of niet.
  Dan is mijn computer tussendoor ook bezig met het downloaden van de laatste nieuwe afleveringen van ten minste 10 series die ik volg. Ik heb zoveel te kijken, dat ik waarschijnlijk nog een jaar daarmee uit de voeten kan. Als het ‘s middags te warm is en ik niet hoef te shoppen of iets anders te doen, dan lig ik lekker op bed met mijn android tablet en kijk een aflevering van mijn serie… Of ik ga zwemmen in het nabijgelegen hotel.
  Soms kom ik ook bij mensen thuis om deze met hun pc-problemen te helpen. Laatst had ik een mevrouw, die een nieuwe laptop had en wilde leren hoe ze met G-mail en met Picasa moest omgaan. Nou, G-mail ken ik, maar Picasa was voor mij ook nieuw. Dus heb ik dat op mijn pc geïnstalleerd en heb dan uitgezocht hoe alles werkte. Wanneer zij dan weer les kreeg, kon ik mooi alle vragen beantwoorden.
  Verveling? Dat woord ken ik niet. In tegendeel. Ik moet me soms dwingen minder te doen. Ik hoef maar vijf minuten stil te zitten, dan beginnen mijn ogen al dicht te vallen. Door mijn drukke leven – wat mij uitstekend bevalt – sta ik vaak al om 4 uur ‘s ochtends op en lig om 10 uur ‘s avonds in bed. En dan nog kijk ik nog wel eens graag een aflevering. Dan kan het wel twaalf uur worden. Ik houd wel ‘s middags een dutje, als ik de tijd ervoor heb.
  Vandaag dus niet. En nu zijn de tien minuten voorbij, de koffie is op, dus kan ik even nog tot een uur of half zeven verder werken….

 24. Willy zegt op

  Ik woon nu bijna een jaar in Thailand maar ik heb me nog geen seconde verveelt. Ik heb hier een huisje gebouwd en doe veel zelf aan de verdere afwerking. Dus veel tijd om me te vervelen heb ik niet en is er een dag dat ik geen zin heb om te werken dan nemen we de auto en rijden eens naar de stad om wat inkopen te doen of ik ga op internet naar de nieuwtjes kijken en zoo raakt mijn dag om zonder dat ik me verveel?
  Willy

 25. Marcus zegt op

  Ik verveel mij helemaal niet. Ik ben regelmatig in de weer met onderhoud aan mijn villa, de pool, tuin besproeien, de autos onderhouden en wassen. De honden en naar het strand. En dan elke 2 weken een paar dagen naar de condo in BKK, lekker uit eten , health land, wat rondkijken MBK, IT center en zo.

  Verder elke 3 maanden een tripje aan een buurland.

  Dan doe ik ook nog betaald virtual office werk voor een anatal raffinaderijen

  Ik ben ook 50% van mijn tijd ergens anders voor het geven van advies. Zo ben ik de laatste 12 maanden in Beijing, Jakarta, Yokohama en Houston geweest. In feite net terug van Houston en Zaterdag weer voor een paar weken naar Yokohama.

  Waar het om gaat is gewoon niet ineens alles laten vallen en gaan zitten, de meid die het werk doet, de tuinman , de chaufeur, de chiang’s en zo. Ja dan ga je je vervelen.

  Zorg dat je een goed vak hebt waar vraag naar is buiten Thailand. Dan zorg door goed werk voor bekendheid. Ga op LINKEDIN staan en laat contacten wten dat je er nog bent.

  Ik ben 66 en moet haast wel elke week een baantje afwimpelen. Doe niet meer dan 50% van mijn tijd en.

  • Noah zegt op

   Beste Marcus, ik ben altijd blij u commentaren te lezen. Ik had niet gedacht als ik eerlijk ben dat u 66 bent. Dus vandaag weer geen verveel dag. Ben nu al de hele tijd aan het denken: Wat voor een villa heeft die beste Marcus? Zou die heel groot zijn, misschien helemaal vol met marmer, misschien goudblad kranen?
   De pool? Hoe groot zou dat zijn? Met welke mooie tegels is het zwembad betegeld? Zou er een springplank bij zijn, glijbaan misschien? Ben nog niet uitverveeld, ga nu over de auto’s denken, dikke Mercedes, Ferrari misschien of toch een normaal pick upje? Iedere 3 maanden even met vakantie, goh waar nu weer heen denk ik dan al de hele tijd? Bora Bora, Malediven of toch Scheveningen? De condo in Bangkok, zou die in een dure wijk liggen of toch niet, klein, groot, luxueus? U begrijpt Marcus, ik verveel me geen moment maar ik gun u natuurlijk het allerbeste!

 26. René Vancoetsem zegt op

  Wèl… ik zou me minder vervelen, moesten er meerdere West-Vlamingen vertoeven in en rond Chiangmai.Buiten een paar vrienden die hier voor korte tijd verblijven… voel ik me hier wel héél alleen.
  In mijn zaak vroeger aan de kust werd door ménig toerist bezocht over gans de dag en nu dit, dat noemen ze dus ” het zwarte gat ” .
  Je weet maar nooit : René uit Koksijde , Tel. CNX +66(0) 81 56 80 180

  • psm zegt op

   René,

   Ga eens je oor te luisteren leggen op:

   http://www.thailandgids.be/forum/

   Daar zitten wel mensen in de buurt van Chiangmai die van jouw provincie zijn.

   Zwarte gaten uit verveling kennen ze niet 🙂

 27. diditje zegt op

  Vervelen is zeker niet het woord. Soms moeite hebben om de dag rond te krijgen zou beter passen. Als je dagelijks werk weggevallen is, zijn er vele uren op te vullen, zowel in Thailand als in je thuisland.Ik heb het geluk verschillende talen machtig te zijn waardoor ik steeds wel iets op t.v. kan kijken – geen sport, noch actief noch passief. Tevens heb ik mijn honden en mijn papegaai, die veel aandacht krijgen. Bar bezoeken zijn niet aan mij besteed, ik heb geen zin in zinloze praat over zuip en bedprestaties ( de voornaamste gesprekonderwerpen ) Mijn voornaamste afleiding is echter de computer : verschillende kranten lezen – verschillende blogs/forums – muziek/film – contact met famillie/vrienden – inlichtingen opzoeken ………..
  Kortom, zonder computer en blogs zoals deze, zou ik mij waarschijnlijk wel vervelen, en ik denk dat dit voor velen het geval zou zijn.
  Groetjes aan allen.
  Diditje.

 28. Enigma zegt op

  Verwacht niet dat bloggers hier gaan toegeven dat zij zich kapot vervelen. De familie leest ook mee en dan valt de thailand-paradijs-droom in duigen.

  Ik zie ze dagelijks op het muurtje bij het strand aan beachroad zitten. De hele dag wezenloos voor zich uit staren, biertje er bij. Doe je echt niet voor je plezier.

  Het zal ook wel te maken hebben met hoeveel geld je te besteden hebt. Leuke dingen doen kost geld.

  Ja ik verveel mij ook wel eens. Dan ga ik zelf op zoek naar iets nuttigs. Klusje doen, eega helpen, rotzooi opruimen.

  Toch verveel ik mij liever in thailand dan in holland. Hier is het lekker warm en schijnt de zon.

 29. augusta pfann zegt op

  Ik denk dat het verstandig is dat mensen hier een hobby hebben.
  ik heb hier veel goede vrienden om mij heen, en een ZEER goed leven opgebouwd
  ik ben graag op het strand ,meestal 3 x per week, geniet en zoek mooie schelpen waar ik weer creatief mee bezig kan zijn.
  Ik maak er vaak lampen van of plak ze op een accu bak.
  misschien leuke tip voor jullie.
  je neemt een lege plastiek cola fles , groot model, je haalt de bodem eruit, en beplakt hem met schelpen.
  Als lijm gebruik je siliconen lijm.
  snoer, en fitting kopen en klaar is kees.
  Je hebt een gezellige buiten verlichting op je terras!!!
  Verder schilder ik veel, dus lach vooral niet ,geen tijd om mij te vervelen .
  Dus mensen doe iets ,en geniet van het mooie leven in Thailand.
  je bent beter af in thailand ,dan in Nederland 3 hoog achter ,met recht achter de geraniums.
  DUS GENIET.

 30. Farang ting tong zegt op

  Vervelen is ook een bezigheid!
  Ze zeggen dat als de verveling toeslaat dat de tijd langer duurt, lijkt me vreselijk, zit je daar op je terrasje, koud pilsje, palmboompje een wit strand en een azuurblauwe zee voor je neus, en dan duurt het maar, je moet er toch niet aan denken.

 31. top martin zegt op

  De stelling schijnt te kloppen. De meeste vervelen zich ?. Ik lijd dit af aan de lange lange en de vele vele reakties hier op TB en het vele chatten-wat eigelijk niet mag ?

 32. Rob Adelmund zegt op

  Ik verveel mij geen dag ik heb mijn hoby is vissen en reizen door Thailand

 33. Willem van Doorn zegt op

  Sorry als blijkt uit mijn commentaar hier en nu dat ik bovenstaande niet allemaal gelezen heb; daar heb geen tijd voor en vooral geen tijd voor over. Waar het op neerkomt is dat mensen plegen te vragen; wat DOE je nou zo de hele dag? Alsof er geen denken bestaat, geen studie en -gepensioneerd z.ijnde- niet eindelijk eens de mogelijkheid om een ander studievak (of noem het een ander terrein van belangstelling) te kiezen; dat al of op basis van (of erin verdisconteerd) je (zoeken naar je) filosofie, je sprekende herinneringen en saillante ervaringen.
  Ik struin wat ik lees af op een “zo heb ik het nog niet ingezien” en ook op: “dat vind ik ook en bovendien is dat helderder geformuleerd dan ik zelf eerder deed”. Inzicht, daar gaat het mij om. En inzicht is altijd van individuele oorsprong, vrij van massale dwang. Niet omdat jij naar de kroeg gaat, doe ik dat ook, ik ga helemaal niet naar de kroeg. Breng maar gerust in dat ik me om naar de kroeg te gaan (en me een bierbuik te verwerven) te goed voor vind, want dat is ook zo.
  Ik heb hier meer vrijheid, doordat ik hier veel meer dan daar in dat Nederland het geval was, met rust gelaten wordt. Commentaar dat niet lijfelijk ingebracht wordt, kan ik gewoon met een muisklik wegklikken. Ik moet er niet aan denken taalgenoten over de vloer te krijgen met een belangstelling alleen maar in eigenlijk … niks. Met -zoals in dat Nederland het geval was- een bemoeizucht, of noem het liever een kritiekzucht, kwalitatief ook van niks (een kleine vriendenkring daar niet te na gesproken, daar heb ik trouwens nog steeds -ik ben hier al meer dan 10 jaar- redelijk intensief contact mee).
  Natuurlijk, ik ben ook een sociaal wezen, maar niet een van ‘als het maar gezellig is”.

 34. peter zegt op

  ondanks het feit dat ik niet mag werken in thailand heb ik al met al toch een goede daginvulling kunnen creëren. Vanuit het dorp waar ik leef in de issan sta ik de farmers bij met wijze raad en aanwijzigingen om water uit de grond op te pompen en met een geimproviseerd sproeisysteem de geplante bomen van genoeg water te voorzien. zodra een farm is voorzien van de waterinstallatie wordt de volgende farm onder handen genomen. daarnaast bouwen ze ook een klein stenen onderkomen op de farm waar ze ten tijde van de oogst hun farm kunnen bewaken. Af en toe draag ik mijn steentje bij in de arbeid en de lokale politie legt mij daarbij geen strobreed in de weg omdat ze weten dat ik het puur doe voor de lokale bevolking en zelf geen winstbejag nastreef. tel daarbij op dat ik regelmatig op de lokale school het gebruik van tablets uitleg ondanks de belabberde internetconnectie en de lokale bevolking beschouwt mij als een farangthai die het hele dorp bij tijd en wijle uitnodigt voor een dorpsbarbeque met gelimiteerd alcohol verblijf middels een bonnensysteem zodat de sfeer gezellig blijft. niemand verwijt mij het gegeven dat ik wel eens dagen oversla op de farms om andere leuke dingen te ondernemen. vervelen doe ik mij geen dag.

 35. diditje zegt op

  Om volledig bij de stelling te blijven:
  Neen ik verveel mij niet, dankzij internet en blogs zoals deze.
  Ja , ik zou mij vervelen zonder internet en blogs zoals deze.
  Wellicht zouden de statistieken ongeveer gelijk zijn in ons thuisland, ik denk echter dat in Thailand het internet, of het ontbreken ervan, een heel belangrijke rol speelt.
  Diditje.

 36. ab zegt op

  Ik verveel me geen moment in Thailand, ik heb wel werk en een werkvergunning maar heb ook veel vrije tijd omdat ik als zelfstandige niet altijd nodig ben op de zaak.
  Mijn vrije dagen bestaan net zoals werkdagen door vroeg op te staan ( 05.00 uur ), koffie zetten, achter de computer de krant lezen en wat spelletjes spelen, om 6 uur begint het Thaise news waar ik altijd naar kijk.
  Ik heb een tuin waar ik veel in bezig ben ondanks de hitte vermaak ik me daar prima voor een uurtje of 2, dan moet ik eruit want dan begint het ondraagelijk te worden door de hitte.
  Dan eten en daarna een uurtje slapen, dan is het inmiddels 12.00 uur.
  Vaak na mijn dutje de auto starten en erop uit, vaak even naar de shopping mall seacon square in Bangkok, rondlopen en wat eten.
  Dan mijn ronde langs Suvarnabhumi Airport, daar woon ik vlakbij, en ik ben gek op vliegtuigen,terug richting huis en een stop bij de avondmarkt waar we nog even wandelen en dan op weg naar huis.
  Dan is het inmiddels 19.00 uur en tijd om de computer op te starten en voor een chang bier, om 10.00 uur naar bed.

 37. Leo zegt op

  Ja, je bent gast in Thailand daar verandert niets aan, verveling, er zijn genoeg dingen die je kunt ondernemen, voor weinig of geen kosten.
  Richt bijvoorbeeld een vereniging op van ex-pats, vorm een bestuur en plan activiteiten.
  Groet, Leo.

 38. ger hubbers zegt op

  Tja , als verveling toeslaat is zeer vervelend .
  1 week geleden bood ik aan lekker Limburgs zuurvlees te maken voor wie interesse heeft .
  Ik kom met echtgenote 3 mei a.s. naar HuaHin en kan , en ik val in herhaling , een paar ingrediënten ,zoals appelstroop en peperkoek meenemen om dit heerlijke gerecht te bereiden , scheelt toch weer een halve dag .
  Kost niks .
  Niemand interesse ? ook goed .

  Ger Hubbers

  • Khun Peter zegt op

   Ger, je hebt 7 reacties gehad. Misschien iets gemist? https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/limburgs-zoervleesch-hua-hin/

 39. janbeute zegt op

  Ik leef gewoon op het platteland ten zuiden van Chiangmai .
  Spreek weinig Thais , en heb ook weinig Farang vrienden .
  Maar heb vele hobbys , en geloof mij ik kom vaak dagelijks tijd te kort .
  Nee vervelen dat is een woord die ik niet ken .
  Wonen en leven in een Moo Baan , en zeker in plaatsen zoals Pattaya .
  Wat moet je doen ,elke dag leven op een oppervlakte van zeg maar minder dan 100 vierkante meters .
  Dan is het winkelcentrum het zwembad en uiteindelijk de drank en alcohol al snel te vinden .
  Lijkt mij een leven om hier te wonen zonder enige inhoud .
  Maar ja ieder kiest voor zijn eigen levensgeluk , allen veel succes toegewenst.

  Jan Beute .

 40. peter zegt op

  Iedereen zijn ding voor de een verveling voor de ander een genot, geniet gewoon van dingen en het leven en doe dingen die je zelf leuk vindt en de stelling dat je langer dood bent dan dat je leeft klopt echt

 41. Ferdinand zegt op

  In Thailand me vervelen ? Nee ! Niet anders dan in Nederland. Als gepensioneerde moet je voldoende interesses en hobbys hebben.
  Vooral hier in de Isaan kreeer je je eigen wereldje, onderhoud je je huis, evt. pool en je tuin. Hebt een aantal falang vrienden en een paar, meestal oppervlakkige, thai kennissen en buren.

  Ook na 10 jaar nog steeds genoeg te zien en te beleven, veel reizen, auto en motor rijden. Veel op je
  computer bezig zijn, veel lezen, als je gezondheid het toelaat veel klussen.
  Als je je al eenzaam voelt, zou je dat in Nederland ook voelen.

  Elke plek heeft voor en nadelen. In Nederland zullen je sociale kontakten op de lange duur mogelijk uitgebreider zijn.
  Hier kun je door het betere weer, meer vrijheid, als het je gelukt is een mooiere ruime woning met een stuk grond beter uitleven dan op een bovenwoning in Nederland. Maar ook dat is niet voor iedereen hetzelfde.

  Een absoluut nadeel van leven in Thailand, zeker hier in de Isaan, is de oppervlakkigheid en het eeuwige sanouk gevoel. Teveel Thais hier leven volgens het zelfde patroon, werken, drinken veel drinken, slapen. Weinig belangstelling voor andere dingen. Een goed gesprek met enige diepgang, genieten van verschillende opinies wordt al gauw als negatief uitgelegd. Liever oppervlakkige sanouk met een pilsje of een thaise whiskey. Als niet drinker heb je dan al gauw een alcohol probleem.

  De eeuwige “parties” met dezelfde muziek en dezelfde drank en hetzelfde Isaan eten komen je dan snel de neus uit. Maar das erg persoonlijk.
  Leuk en interessant moet je hetzelf maken, net zoals “thuis”.

  Intussen is Thailand mijn thuis. Ondanks alle nadelen voel ik me hier vrijer en meer op mijn gemak. Vooral vrijer. Iedereen laat me met rust en ik kan meestal doen en laten wat ik zelf wil.

  Als je problemen hebt met mensen zijn dat meestal Falangs, die zich inderdaad vervelen en steeds meer aan de drank zijn.

  Thailand is geen oplossing voor mensen die zowieso al problemen hebben. Iemand die evenwichtig is, hobby’s en interesses heeft (en ja … beetje geld is niet onbelangrijk) met genoeg sociale vaardigheden kan hier een prima tijd hebben. Je niet te veel opwinden over corruptie, ongelijkheid en op sommige gebieden soms zelfs onvrijheid (vrijheid van meningsuiting pakt hier anders uit) hoort er ook bij. Dus ja, je bent hier mogelijk iets meer op jezelf aangewezen als “thuis”.

  Ik heb het dan ook niet zo op met die altijd aanwezige groep Thailand aanbidders met die roze bril op, die alles aan Thailand “te gek” vinden. Beslist niet alles aan Thailand is zo positief. Het is een kwestie van afwegen. Voor mij slaat die balans uit naar mijn leven in Thailand. Persoonlijke vrijheid en ruimte zijn daarbij de sleutelwoorden.
  Als ik straks nog wat ouder en ongezonder ben zou dat weleens anders uit kunnen pakken.

  De taal niet voldoende beheersen is inderdaad een min punt. Dat blijft voor mij een crime, waar ik wat aan probeer te doen.

 42. jan zegt op

  ik vermaak mij prima in thailand,zou toch eens eindelijk na 14 maanden gehuwd te zijn in thailand,een erkenning willen krijgen hier in belgie van mijn huwelijk,dat volledig werd geregeld door de belgische ambassade en goedgekeurd door het ministerie van buitenlandse zaken.
  groeten

 43. Lung John zegt op

  Werken mag niet… inderdaad maar voor je thaise familie mag je wel werken veronderstel ik. En vervelen in het land van de glimlach daar begrijp ik niets van !! Er is zoveel te doen , je kan er groenten kweken, fruit helpen met de familie. Vanwaar die verveling, !!

  • Pim . zegt op

   Vergis je niet John .
   Zelfs 1 asbak legen je veel narigheid geven als je dat doet in een openbare gelegenheid .
   1 bekende van mij ging eens leuk met vrienden uit .
   40.000 heeft het dat hem gekost .Ze beschuldigden hem dat hij reisleider was .

 44. Davis zegt op

  Ben misschien een van de weinigen, maar toegegeven, verveling alom.
  Pas daar dan een mouw aan door een soort van regelmaat in de verveling te creëren.
  Althans in het begin van de dag, naar de avond toe wordt dat snel afgevlakt.
  – Het vervelendste is om op een bepaald (vroeg) uur op te staan. Verplicht mezelf dat, hou het op 9 uur, blijf anders gewoon liggen, en dan verplaats je het probleem; de verveling begint later en eindigt later.
  – Ontbijt: tegen 10 uur; eet graag en lekker dus dat is een moment zonder verveling. Je moet dan wel alleen zijn, met een partner zou de rijstkoker je eerder gewekt hebben dan een wekker. Mijn ochtendhumeur zou een met een rijstkoker die je wekt, een halve dag duren ipv een uur.
  – Dan de kranten! Online, met koffie. En ook Thailandblog, zoals in de eerste reactie hier zeer voorspellend beschreven.
  – Vervolgens persoonlijke hygiëne. Of een bad, of douchen, bijters polieren, scheren, crêmmekes smeren. De tenue samenstellen waar je dag mee moet doorkomen. Pfff.
  Dan slaat de verveling toe, het is al middag maar voor mij begint de dag dan pas waar je als door een vagevuur door moet. Heb dan 2 keuzes. Gaan winkelen (eten kopen voor de volgende dagen), of naar de lucht kijken vanuit een luie stoel op het terras of in de tuin (het weer voorspellen voor de komende dagen). Lukt geen een van de twee, dan ga ik een glas drinken. Dat stopt de verveling, stelt ze uit tot de volgende dag, en maakt me in gedachte geestrijk. Zo is de namiddag ook weer achter de rug.
  – Tegen – of vanaf – 18 uur begint de maag te knorren. Dat breekt de verveling en kondigt de overgang van namiddag naar avond aan. Buiten vaste stekken waar ik vooral aan houd, durft de verveling me wel eens iets nieuws laten uitzoeken. Indien niet te moe of vermoeid.
  – Eens voornoemd probleem opgelost, laat ons zeggen tegen 20 uur, begint het meest vervelende. Een leuke bar zoeken. Ben geen thuiszitter, geen beeldbuiskijker. Tenzij door een of andere ziekte geveld, wat wel meer gebeurd, ben kankerpatiënt in remissie.
  Tja zit dan graag in een bar, liefst zonder te luide muziek, zeker geen karaoke, want word daar gek van. Een Thai kan niet drinken, en daar zeker niet op zingen. Meestal zijn ze met een bende en daar is kattentijd -of gejank niets tegen. De verveling wordt dan na enkele glazen verder, een minder latent probleem; kijk de kat uit de boom. Soms zijn er interessante verrassingen, word je als gay versierd door een Thaise Snookerqueen in korte spannende jeansshort, soms doet een ladyboy een poging om dan teleurgesteld vast te moeten stellen dat er buiten drankjes hunnentwege en mijnentwege alleen interesse is voor echte mannen. Of wel passeren de uren zonder conversatie en kan dan in gedachte overpeinzen wat me de volgende dagen zou kan redden van de verveling en herhaling. Een nieuwe variatie op een bestaand thema zoeken *grin*.
  Dus ja, verveel me. Drink me dronken – maar niet lazarus! -, verveel me dan al wat minder want jezelf lichtjes dronken maken is leuk, ook al is het zielig. Maar heb daar hoegenaamd geen probleem mee. Zadel er anderen ook geen problemen mee op. Straffer, soms zijn er sterk intelligente Thai die me door hebben, althans my way of life, en die proberen me te veranderen. Op het goede pad te brengen. Dat is leuk te horen van een onbekende die je net ontmoet op café. Heb daar wel wat aan. Behoudens dat zulke gesprekken diepgaand kunnen zijn, gemeend, en gewaardeerd, zijn het achteraf bekeken leuke fait-divers tegen de verveling. Maar wel bedankt aan die gesprekspartners om de verveling te doorbreken… ! Was tijdens mijn studies voor een doctoraat gegaan, en succesvol in mijn job geweest. Nu 42 en uitgeblust door mijn aandoening eerder vermeld. Had dat niet zo geweest, nog minder gewenst, maar wel zou hetzelfde getuigd hebben. Verveling zit in de aard van het beestje, en dat bevalt mij wel. Dit alles eerlijk en oprecht geschreven, na 5 glazen wijn.
  Misschien speelt er ook wat melancholie, mijn vriendje overleed laatste september, net geen 40 geworden. Is nog moeilijk voor me. We warem ruim 15 jaar samen. Maar voordien dronk ik ook en deed krak het zelfde.
  En, .. iets vergeten te vermelden: koop regelmatig enkele zakken limoenen, als ze in aanbieding zijn. Pers er drie uit per whiskyglas en zet er dan enkele in de vriezer. Voor de day after. Dan heb je zowaar een limoenijsblok inde bottom van je glas. Daar een half flesje soda op en de miserie van de dag begint verfrissend opnieuw!

  • leen.egberts zegt op

   Beste Davis,Be dankt voor je lieve antwoord,ik weet wat het is om ziek te zijn,ik ben het laatste jaar
   weer opgeknapt door diverse medicijnen oa. piracetam merknaam men-cetam,fleuoxtine beter bekend
   in Nederland als Prozac,Chineshe ginseng in Bangkok verkrijgbaar en centrum plus voor ouderen
   Vitamine Sambee B1 B6 B12 in een tablet. 3maal daags 2 tabletten. Ik heb 5 jaar als een zombie geleefd
   na mijn hersenbloeding maar ben weer herboren.Geef de moed niet op er is altijd hoop.

   Groetjes Leen. Egberts.

   • Davis zegt op

    Tja Leen, heb ook levensnoodzakelijke medicatie en supplementen (malabsorptie wegens geen pancreas meer) te nemen, op medisch recept.
    De pijnstilling, morfine-achtige fentanylpleisters, zijn het vervelendste. Er geldt in Thailand een zeer strenge wetgeving op pijnstillers. Die pleisters zijn er ook niet te verkrijgen – bij mijn weten – dus wordt meegebracht, en ingeklaard bij de douane etc. Laat ze ook opsturen vanuit België, met begeleiden attest in het Engels en ga dat dan aangeven. Je moet als het ware een medisch paspoort hebben met de nodige medische visa; om in metafoor te spreken. Volg de correcte weg, dat is noodzakelijk; daar ben je wel even mee bezig en heel die administratieve rompslomp… helpt tegen de verveling, lol!
    Wil trouwens nog eens verduidelijken, mijn verveling is die van mij, verwijt niemand iets, en denk zonder de verveling niet happy te kunnen zijn. Contradictorisch, raar misschien, maar waar! Zal in de genen zitten.
    De smart daar moet ik zelf aan werken. De rouw is een kleine 5 maanden begonnen en dat zal nog even duren. Het gaat al beter met me op dat gebied.
    Jouw reactie is, misschien zonder dat je het beseft, een van de lichtpuntjes die me recht houden. Want je geeft hoop, en dat doet leven, bedankt Leen. Ben maar een gewoon mens, en hou van mensen.
    Nog eens bedankt Leen, je hebt me opgekikkerd.
    Het ga jou en je partner goed!

    • Lex K. zegt op

     Beste Davis,
     De Fentanyl pleisters zijn te koop in bangkok hospital in Phuket, wel met een limiet per aantal en behoorlijk aan de prijs, want ze mogen er zelf maar een beperkt aantal per maand ( of week) bestellen, ze zijn er dus er zuinig mee, plus, eigen ervaring, die dingen glijden op een gegeven moment zo van je huid af, door de warmte en transpiratie, vraag om Kapanol, vrij goed verkrijgbaar, alleen via ziekenhuis de pijnafdeling, langzame afgifte, werken bijna 24 uur, je wordt er niet “vervelend” van( een pijn patiënt weet wat ik daar mee bedoel)

     Voor de rest sterkte en Groet

     Lex K.

     • Davis zegt op

      Moderator: niet chatten svp.

 45. harry zegt op

  Beste bloggers.
  Hoop dat deze tip geplaatst word.
  Voor degene die van klaverjassen en nog veel meer spellen op de pc maar wel tegen echte tegenstanders, ook kunnen chatten tijdens spel.
  Of gewoon even lekker bijkletsen in de lobby met mensen uit vele landen.

  http://www.spelpunt.nl

  • diditje zegt op

   Hallo Harry.
   Jammer, heel jammer, bedroevend zelfs.
   Dat jij, net zoals ik, en waarschijnlijk vele anderen,
   onze verveling moeten verdrijven met on line spelletjes i.p.v. gezellig onder vrienden aan een tafeltje,
   met een praatje over dagdagelijkse gebeurenissen.
   Ik speel ook on-line kaarten en schaken, en verlang dikwijls naar mijn vrienden.
   Diditje.

 46. Jan Hoekstra zegt op

  Ja, ik ben het met de stelling eens. Gaan een paar van die oude “expats” koffie drinken bij de Mc Donalds, zij hebben niet dezelfde achtergrond maar zij spreken dezelfde taal, zij maken niets mee of misschien bespreken zij de problemen die zij hebben met hun te jonge vriendin die natuurlijk alleen voor het geld bij hen is. Een andere stelling is “als je vriendin 30 jaar jonger is, houd jezelf dan niet voor de gek, het gaat alleen om je portemonnee”.

  “Expats” in Thailand, de oudjes, meestal een verveeld zielig zooitje met de slechtste kledingkeuze en iets te vaak met een fles grote Leo of Chang voor zich (of goedkopere roesmiddelen). Volgens mij wordt iemand niet gelukkiger als hij op zijn oude dag naar Thailand komt. Negatief, ja, maar ik zie het vaak om mij heen dus blijkbaar is dat meestal de realiteit.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Hoekstra

  • piet zegt op

   Dus hetgeen jij DENKT te zien is de waarheid? nou knap hoor als je dat kunt zien in iemands hoofd.

   Zelf zie ik dit ook vaak ja ,maar zie het anders mischien is het ook je persoonlijke instelling,maar ik bekijk het positief.

   Hier in pattaya de ouwe mannetjes genieten met hun ogen en ja biertje dr bij prima toch?
   Net muziekfestival gehad nou ja hebben met paar man gewoon zitten te genieten onder het genot van kouwe klets alleen het kijken naar wat om je heen gebeurt is al een vermaak.

   Khun Jan omschrijft het ook ;gewoon zitten met paar farangs en kletsen over van alles en nog wat leotje dr bij nx mis mee.
   Genieten zit in je hoofd tenminste voor mensen die dit kunnen.
   Singha hepie aan nou ook al nx mis mee ;ALS HET MAAR SCHOON IS,

   Nee Jan word maar oud in Nederland lekker in de kou achter de bloemetjes in de vensterbank ja dat is pas genieten of zou dat echt ZIELIG zijn.

   Trek dr wel een net pak bij aan met stropdas heb je in iedergeval nog de mazzel dat het 1e uur al om is met de knoop in je das 🙂

   Prettige groet uit Pattaya

   • Jan Hoekstra zegt op

    Beste Piet,

    Dit is een observatie van een drukke jonge (43 jaar) expat ;). Misschien zit ik over dertig jaar ook in mijn Singha/ Chang spaghetti top, korte broek en sokken in mijn sandalen grote flessen Leo weg te klatsen, niks mis mee als je hemd maar schoon is ;).

    Met vriendelijke groet,

    Jan Hoekstra

  • Willem van Doorn zegt op

   Uw waarnemening (verveeld zooitje, slecht gekleed, aan de alcohol) is, dunkt mij, zacht gezegd niet geheel onjuist, maar uw conclusie dat niemand gelukkiger wordt als hij (of zij, zou toch ook kunnen?) op zijn oude dag naar Thailand komt, is gewoon minstens net iets te veel gegeneraliseerd.
   Bovendien definieert u het begrip “oude dag” niet. Iemand kan in dat opzicht met een geheel onjuist zelfbeeld rondlopen en veel mannen (laat ik het maar even op de mannen houden) hebben hun best gedaan om die “oude dag” goed snel naar zich toe te halen zonder dat te onderkennen. Dat door een ongezonde voedings- en levenswijze.
   Of je nou in jouw geboorteland blijft doorgaan met een ongezonde levenswijze of die levenswijze op een gegeven moment voortzet in Thailand dat maakt niet zoveel uit als je wel zou willen, helaas.
   Of je nu in je geboorteland je jezelf stuk zit te vervelen of je dat om een gegeven moment in Thailand gaat doen, idem.
   Of je nu daar of hier nu lui en als gevolg daarvan ook dom zit te worden of daar, idem.
   Ja lui (weinig lichaamsbeweging) en DUS dom (weinig intelecuele bezigheid) u leest het goed.
   Dat tussen fysiek en intellectueel actief zijn een verband bestaat heeft met je frontale hersenkwab te maken. Blijf niet almaar zitten maar ga vooral ook nogal eens lopen. Dat op redelijk sportief niveau.
   Interesseer je niet alleen maar voor het onnozel dagelijkse, maar vooral ook voor een (verdere) intellectuele wereldorientatie. Je “oude dag” is begonnen zodra je je op geen activiteiten meer toelegt, alleen nog maar naar wat roes verlangt.
   Of iemands “oude dag” al begonnen is als hij pak weg op zijn 65-ste (het huidige jaar van afgedankt worden) naar Thailand komt, dan wel zijn “oude dag” nog in het verschiet heeft, dat is een wereld van verschil, hoewel iedereen die 65 is geworden geen 25 meer is. Dus een verschil tussen je 25-ste en 65-ste is er hoe dan ook toch wel. Alleen hoe groot dat verschil is, en trouwens of je in die eerste 25 jaar een goede basis hebt gelegd, dat is van belang.
   Maar nu, wat mij betreft de hamvraag: komt dat typische uitgebluste gedrag (dat zich vervelen en wat dies meer zij) nu onder de in Thailand woonachtige farangs meer voor dan onder de thuisblijvers in hun land van herkomst? En zo ja, waardoor?
   Ik opper dat er toch altijd nog mensen van Nederland en Belgie definitief naar Thailand gaan omdat ze in de gaten hebben dat in Thailand je meer jezelf kunt zijn dan in dat Neder-Belgie, waar (naar mijn ervaring in Nederland althans) een horde bazige bemoeiallen je met normen en waarden en kritikasterijen op je huid zitten (en dat vooral als je laat zien dat je wat kunt) terwijl je hier door de Thais (en wel meer Aziaten dan de Thais alleen) veel meer in je waarde en bezigheden wordt gelaten; ze staan toch als je wat nodig hebt voor je klaar, dat is in Nederland laat ik zeggen wel een nuance anders.
   Daar tegenover staan Nederlanders en consorten die Thailand vooral waarderen doordat je hier gemakkelijk en goedkoop aan je trekken kunt komen. Maar ja als dat zo is -en inderdaad dat is zo- dan verveelt dat gauw. Of je moet al je bedoening en je belangstelling wel heel beperkt weten te houden.

 47. jan geluk zegt op

  Hoe kan iemand zich vervelen in Thailand als je dit schema ziet.
  opstaan om 0600 uur
  Douchen en daarna ontbijten met vrouw lief 0800 uur.
  Kranten lezen en mail controleren van 0800 tot 090 uur.
  Zwemmen in eigen zwembad met vrouwtje van 090 tot 10.00 uur.
  Daarna van 10.00 uur tot 11.00 uur puzzelen aan de legpuzzel.
  Van 11.00 uur tot 13.00 uur naar de ochtend markt samen met vrouwlief.
  In de middag van 13.00 uur tot 14.00 uur lekker samen thuis wat eten voorbereiden en middagmaal gebruiken.
  Van 14.00 uur tot 15.00 uur naar de stad plaza winkelen en koffie drinken bij mijn favoriete coffieshop
  Van 15.00 uur tot 16.00 uur middag dutje doen
  Van 16.00 uur tot 17.00 uur een wandelingetje in de buurt maken.
  Van 18.00 uur tot 19.00 uur samen met de vrouw Nederlands eten koken en samen eten.
  Van 19.00 uur tot 21.00 uur naar de avond markt in Udonthani om samen alle leuke dingen te bekijken.

  Van 21.00 uur tot 23.00 uur via internet youtube gratis spannende film kijken.
  Daarna om 23.00 uur even douchen en als een blok in slaap valen en om 0600 uur er weer uit.
  Soms varieerd mijn schema door een onverwachts bezoek ontvangst of een niet geplande uitstapje die we dan samen maken.
  Verveling wat is dat?
  Ik kom soms tijd te kort in dit heerlijke land.

 48. Sjaak S zegt op

  Blijkt toch weer een instelling te zijn of je je verveelt of niet. Wanneer ik het trieste verhaal van Davis lees, zakt me de moed al in de schoenen en dat terwijl ik me niet verveel… maar het is volgens mij bij hem ook door zijn ziekte en verlies niet bepaald gemakkelijk je dan nog lekker te voelen.
  Een kennis van mij – ik heb al eens over hem geschreven – was twee jaar geleden toen ik hem leerde kennen een man die tien dingen tegelijkertijd deed. Hij had een oude vissersboot opgeknapt, was een tweede huis aan het bouwen en heeft van een gat in de grond een klein stuwmeer gemaakt.
  Maar nu is zijn helemaal gek geworden, geeft bakken geld uit, leent hier en daar en verwijt hem dat hij gierig is. Iedere dag heeft hij ruzie of ze gaat gewoon voor een dag of tien naar Bangkok.
  De man is zichtbaar aan het aftakelen. Hij heeft te veel te verliezen om alles op te geven. Maar hij vertelt mij dat hij op het ogenblik nergens zin meer in heeft. Hij doet nog de hoognodige dingen en gaat nu vaker naar een bar iets drinken. Hij verveelt zich waarschijnlijk nog niet, maar hij heeft ook bijna nergens meer zin in.
  Wat ik wil zeggen: wanneer je een positieve instelling hebt, zul je je niet gauw vervelen, maar wanneer deze door omstandigheden of door jezelf een negatieve is, zal je al gauw veel vervelend vinden en weinig of niks als prettig ervaren.
  En dat kan natuurlijk ons allemaal overkomen…
  Vandaag schrijf je op dit blog dat je je nooit verveelt, maar het kan gebeuren, dat je over een maand zou schrijven dat je nergens meer zin in hebt en je je kapot verveelt….

  • Davis zegt op

   Bergaf gaat gemakkelijker dan bergop.
   Just keep the spirit ;~)
   Het komt allemaal goed, zolang je maar niet op een ander mekkert.

 49. L.Lagemaat zegt op

  Verveling?
  Er is een soort niets dat ik zoek.Wat je overhoudt als je uit de kom van je beide handen hebt willen drinken:je beide handen.Geuren lanterfanteren door de tuin.Ik heb een ligstoel onder me waarin ik zo laag als ik maar in mezelf kan liggen,op mijn rug,het onderste wat ik heb,lig.
  Hoe is dit liggen?Zoals je een cognac afmeet door het glashorizontaal te leggen,zo is dat liggen,ik heb niet veel van mezelf nodig om vol te zijn,wat ik nodig heb, is vooral:weinig.
  Er is te weinig weinig.

  (Op “doktersadvies” werk ik mij een slag in de rondte ,onbetaald,als remedie tegen mijn onbedwingbare luiheid of verveling)

 50. Ger zegt op

  Moet wel lachen over een inzender… Thais leren is een makkie… ja natuurlijk, totdat je het in de praktijk brengt dan word je keihard afgerekend! Want een Thai spreekt snel, vaak met hun eigen dialect. De inzender zal nog wel eens aan m’n woorden denken 🙂 ik zelf vind Thailand geen fijn land om te wonen. Ik heb nog nooit zo’n onverschillig en ongedisciplineerd volkje bij elkaar gezien en ik mag het weten. 5 jaar in Maleisië; 3 jaar in Cambodja; 3 jaar in Singapore en nu al weer meer dan 10 jaar in Thailand. Mijn persoonlijke liefde is Maleisië en mijn Thaise wederhelft denkt er gelukkig net zo over dus wij vliegen geregeld over naar ons huis in Kuching als we Thailand even erg zat zijn. Ik spreek een aardig woordje thais maar toch. Een Thai is een vrij afstandelijk volk en heb vaak geprobeerd contacten te leggen. Echter je blijft een ‘farang’ en wordt niet echt geaccepteerd door het overgrote deel. Dit in tegenstelling tot Maleisië. Ik spreek Maleis, maar zo gauw ze een blanke zien wordt overgeschakeld naar Engels. Zelfs de kleine kinderen doen dit. Toch wel fijn want je kunt jezelf toch beter uitdrukken. Het opgenomen worden door de omgeving is als normaal dus ik ben altijd druk met het organiseren van evenementen met m’n Maleise buren. Kijk er zijn karrevrachten mensen die emigreren naar Turkije, Australie, Amerika, Thailand en zo heeft ieder z’n reden. Zou zeggen doe wat je wilt. M’n vrouw stopt over 4 jaar met haar werk en u begrijpt het al waar wij naartoe gaan.

 51. cor verhoef zegt op

  Verveling? Voor mij? Nooit! Ik sta op en val meteen in een stressstuip. Ik moet dit nog, ik moet dat nog. En veel te weinig tijd uiteraard. Soms voel ik me net Obama, die van hot naar her vliegt om de wereldvrede te bewerksteliggen. Geintje..
  Ik verveel me, tijdens vakanties, soms behoorlijk. Maar dat is, voor mij althans, niet altijd een onaangenaam gevoel. Je kunt doen wat je wilt en hebt dan de vrijheid om het gewoon niet te doen. De rest van het jaar, buiten mijn vakanties, verveel ik me voornamelijk tijdens de vergaderingen op de school waar ik werk. Ik teken dan meestal cartoon figuren in mijn aantekeningenboekje, zodat iedereen denkt dat ik op let…

 52. Fred Repko zegt op

  Hallo,

  Deze pas 55 jarige expat verveelt zich niet. Dit komt door het feit dat ik eerder 27 in Spanje heb gewoond ( al waar de verveling net zo toeslaat als hier en het Bar bezoek niet minder is ) en het me eigen heb gemaakt steeds weer iets nieuws te verzinnen.

  Mijn dagen zijn eigenlijk te kort.

  Voorbeeld:

  Ik heb een motorfiets aangeschaft ipv. auto ( maken geregeld een toer het binnenland in ).
  Nieuwe hobby. Fotografie ( leuk te combineren met de motortoer )
  Voor mijn jongste dochter textielinkopen doen in BKK. Zij is net voor zich zelf begonnen in België.
  Net mijn eigen BV opgericht die je nodig hebt voor aankoop van een huis en je tevens een werkvergunning verschaft. ( Jurkjes en shirts moeten toch verstuurd worden. Is WERK. )
  Een drie maanden oude Pup op de markt gekocht. Vraagt meer aandacht dan mijn eigen kinderen ooit !
  Eén of twee keer in de maand gaan golfen met vrienden ( Engelsen ).

  En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Wat ik dus NIET moet doen, andere expats opzoeken in de kroeg. Het gespreksniveau is duidelijk onder de maat, kost ongemerkt VEEL geld en dan ben ik weer DAAR waarom ik juist uit Spanje ben weggegaan.

  Veel plezier,

  Fred.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website