Er zijn nogal wat expats die een uitgesproken mening hebben over Pattaya, zelfs als ze er nog nooit geweest zijn. De rode draad daarbij is dan meestal dat Pattaya een soort Sodom en Gomorra is. Ik vraag mij dan altijd af, hoe men dan over Bangkok denkt? Want als ik deze twee plaatsen vergelijk dan gebeuren er in Bangkok veel meer dingen het daglicht niet kunnen verdragen. Vandaar de stelling dat Bangkok een ranziger stad is dan Pattaya.

Het is niet zo dat ik de behoefte voel om het op te nemen voor Pattaya. Ik kom er graag, maar mijn favoriete verblijfplaats in Thailand is en blijft Hua Hin. Desondanks begrijp ik de ophef niet over de voormalig vissersplaats. Want als Pattaya het stempel van Sin City krijgt, hoe denkt men dan over Bangkok?

Wanneer ik beide steden vergelijk dan steekt Bangkok toch met kop en schouders er boven uit. In Pattaya gebeurt het alleen wat opener en is de prostitutie gericht op (westerse) toeristen. Maar wie de weg in Bangkok kent, zal beamen dat Pattaya daarbij in het niet valt.

Ik heb het dan niet over Patpong, Nana Plaza en Soi Cowboy, maar over de wat achteraf gelegen Soi’s. Je zal schrikken van wat je er tegenkomt. Alleen is het zo dat veel (westerse) pottenkijkers geweerd worden. Berucht is bijvoorbeeld Chinatown waar de bordelen diep verscholen zijn achter dikke deuren en alleen Aziaten (Chinezen) worden toegelaten om zich daar te vermaken met veelal minderjarige dames van plezier. Die zijn dan ook vaak het slachtoffer van mensenhandel.

In Bangkok is tevens veel prostitutie gericht op Japanners. Soi Thanya, ook wel Thanya Plaza genoemd, is daarvan een voorbeeld. Dit nachtleven richt zich vooral op Japanse mannen. Westerse pottenkijkers worden niet toegelaten in de nachtclubs. Wie het boek ‘Miss Bangkok – Memoirs of a Thai Prostitute‘ heeft gelezen weet dat in dit soort gelegenheden het er erg heftig aan toe gaat. De Japanse heren lijken er nogal plezier in te hebben om de dames aldaar erg te vernederen en zijn daar bereid flink voor te betalen.

Zelf ben ik tijdens mijn wandelingen door Bangkok ook wel eens verzeild geraakt in een zijstraat waar blowjob bars tot het straatbeeld behoren. De dames die daar geduldig buiten zaten te wachten op klandizie leken mij nogal jong en misschien niet allemaal meerderjarig. In Pattaya ben ik dat nog niet tegengekomen, waarschijnlijk ook omdat ik er niet naar op zoek ben.

Maar wat ik duidelijk wil maken is dat wat je ziet of hoort over Pattaya niet direct beeldvormend hoeft te zijn. Dat soort waarnemingen zijn nogal subjectief. Ik denk juist dat alles wat je niet ziet en verborgen wordt gehouden voor nieuwsgierige blikken, veel erger is. Als men iets te verbergen hebt dan zal er wel een reden voor zijn en dat is wel iets wat opvalt aan Bangkok in vergelijking tot Pattaya.

Vandaar de stelling van de week dat Bangkok een meer ranzige stad is dan Pattaya. Ben je het er mee eens of totaal niet mee eens, reageer dan en geef ook vooral aan waarom je er zo over denkt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Stelling v/d week: Bangkok is een veel ranziger stad dan Pattaya”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Ik ben het er helemaal mee eens. In elke miljoenenstad gebeuren ranzige dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, daar zal Bangkok geen uitzondering op zijn.
  De uitzondering is juist Pattaya, waar weliswaar veel dingen gebeuren die door een deel van de mensheid als sociaal-maatschappelijk minder gewenst worden beschouwd, maar juist door de openheid minder snel tot ranzige en door iedereen (hoop ik) verwerpelijk geachte uitwassen leiden.
  Maar ja, Pattaya heeft de naam…
  Vergelijk het met Amsterdam, dat ‘wereldfaam’ geniet als drugsstad, terwijl het aantal verslaafden en heroïnedoden het nooit heeft gehaald bij keurige steden zoals Zürich of Berlijn.

 2. Philip zegt op

  Wanneer ik in Bangkok ben verblijf ik meestal in de k hao san buurt. Daar heb ik nog niet echt iets ranzig tegengekomen. Je moet al een flinke taxirit maken om is soit cowboy te geraken.
  Er zijn ook veel meer bezienswaardigheden daar, terwijl papaya meer zon zee en sex is.
  Alhoewel ik er nog nooit sex heb gehad (toch niet met een bargirl) en ook mooie uitstapjes het gemaakt.
  Grt Philip

  • TheoB zegt op

   Dan moet je (de volgende keer) eens ‘s avonds in de wijk aan de andere kant van ถนน ราชดำเนินกลาง (Ratchadamnoen Klang Rd) gaan rondwandelen. Je zult dan bijna struikelen over de zgn. freelancers.
   Of zich daar nóg “ranziger” toestanden voordoen weet ik niet.
   Er stonden in die wijk zo’n 3 jaar geleden trouwens ook nog een paar houten huizen. Zo langzamerhand wordt dat een zeldzaamheid in het centrum van Bangkok.

 3. Erik bkk zegt op

  Bangkok is een fantastische stad waar alles te vinden is wat de wereld te bieden heeft. Van het goede hebben ze ook het beste. Van het slechte hebben zo ook het slechtste wat er bestaat. Ik geniet van het goede, ik weet dat het slechte er ook is maar daar kom ik nooit en de plekken die genoemd worden ken ik niet. Ieder zijn meug denk ik altijd en dat geldt voor iedere grote stad in de wereld

 4. Christiaan H zegt op

  Ook ik ben het er mee eens. FransAmsterdam poneert een juiste stelling.
  Ooit ben ik met Thaise mannen op stap geweest in Bangkok en kwam op plaatsen, waar buitenlandse toeristen nooit komen. Ik was verbijsterd over wat ik zag en ben daarna nooit meer met de Thais meegegaan.
  Het was inderdaad ranziger dan in Pattya

 5. Petervz zegt op

  HEt grote Bangkok is niet te vergelijken met een klein stadje als Pattaya. Ik ben het er dan ook niet mee eens. In de begin tachtiger jaren was het nachtleven in Pattaya geconcentreerd in de huidige Walking Street. Helaas zijn de barretjes nu overal en kan je er in Pattaya haast niet omheen. Dat is in Bangkok absoluut niet.

  • Bert zegt op

   Dan volgende keer maar eens goed opletten in BKK.
   In iedere straat is wel iets te beleven wat God verboden heeft.

   • chris zegt op

    Iedere straat? Er wonen naar schatting 15 miljoen mensen in Bangkok. Ik woon in een uitermate rustige, om niet te zeggen saaie buurt aan de rand van Bangkok. Ik kom wel eens bij collega’s die in een nieuwe moo ban wonen. Zo mogelijk nog saaier. Ben blij dat er een paar dames in mijn condo zijn die een gig hebben anders had de buurt echt niks om over te praten.

 6. John Chiang rai zegt op

  Dat in Bangkok afgezien van de bekende plaatsen zoals o.a Patpong,Soi Cowboy,en Nana Plaza veel meer verborgen blijft,is eigenlijk in iedere wereldstad niet anders,en heeft ook te maken met de enorme grote in vergelijk tot Pattaya.
  Veel toeristen die Bangkok bezoeken,gaan in de eerste plaats,of hebben in ieder geval meer mogelijkheden, om uitsluitend voor de cultuur/ geschiedenis en belangrijke bezienswaardigheden te gaan.
  Terwijl veel Pattaya toeristen haast uitsluitend voor de fun gaan,en het beroemd/beruchtige nachtleven. Bovendien zal iemand in Bangkok die het beruchte nachtleven niet zien wil,meer mogelijkheden vinden dit te ontgaan,terwijl dit in Pattaya toch duidelijk anders ligt.
  Zelfs als je Pattaya vergelijken zou met een wereldstad als Londen,waar overigens prostitutie net zoals in Thailand officieel verboden is,zul je zien dat de omvang van deze seksindustrie in het verborgene misschien veel groter is. Terwijl de typische Londen toerist,net zoals de Bangkok toerist in de eerste plaats,ook niet te vergelijken zijn met de fun toeristen die uitsluitend Pattaya bezoeken. En dit laatste heeft zeker te doen met de mening,of Pattaya nu ranziger is als bijv. Bangkok,of een andere wereldstad.

 7. ozo zegt op

  Vermijd dat soort milieus beter . Het lijkt misschien wel spannend en normaal . Maar prostitutie van iemand uit de onderklasse is altijd ranzig . Stel je eens voor het was je eigen dochter of kleinkind .

 8. Alex zegt op

  Mensen willen altijd overal etiketten op plakken! Oordelen en veroordelen!
  Bangkok is zoveel meer dan soi cowboy of pat pong! Er zijn schitterende tempels, mooie parken (o.a. lumpini) heerlijke restaurants, prachtige winkels (een shopping walhalla) etc. En ja, er is sex!
  En wat is daar mis mee? Iedereen kan doen wat hij/zij wil, en niet doen wat hij/zij niet wil.
  Er is keuze voor iedereen. Als je je ergert aan het sex aanbod ga je toch gewoon niet naar Pat Pong?
  Dat zelfde geldt voor Pattaya.!
  Ik denk dat het juist de mensen zijn, de stiekemerds die de kat in donker knijpen, en beter de weg in Pat Pong weten, of in Pattaya dan u en ik. Maar staan wel met hun oordeel klaar!
  Laat Bangkok en Pattaya zijn wat het is, voor iedereen is er keuze en niemand wordt gedwongen om ergens heen te gaan waar hij/zij niet heen wil…
  En ranzig? Och, wat is ranzig? Ook dat ligt voor iedereen anders.
  Ieder heeft zijn eigen normen, en wat voor de een ranzig is, is voor de ander leuk.
  Laat het gewoon zo,…dan is het voor iedereen fijn om in Bangkok of Pattaya te zijn!

 9. fred zegt op

  Er zijn zoveel steden in de wereld waar ranzig heden bestaan. Onlangs was ik nog in Las Vegas waar de busjes met prostituees op ieder hoek van de straat staan.
  Persoonlijk vind ik de Filipijnen ook nog ranziger net als Cambodja om nog maar te zwijgen over India en Zuid-Amerika.
  Als een single zegt op vakantie te gaan naar Las Vegas of Cambodia kraait geen haantje ..ga je naar Thailand zie je direct mensen die wegkijken.
  Vooroordelen en éénmaal je reputatie bestaat is die niet meer te veranderen

 10. Pat zegt op

  Uiteraard is zonder enige twijfel Bangkok een stad waar meer ranzigheid aanwezig is dan in Pattaya!!!

  Ik spreek bewust niet over een ranzige stad, maar over een stad waar ranzigheid voorkomt, omdat het anders lijkt alsof die ranzigheid het enige is wat deze stad kenmerkt.

  Bangkok is een grootstad, een wereldstad, en gigantische metropool, een miljoenenstad, die dan ook nog eens enorm leeft (wat niet van alle grootsteden kan gezegd worden), waardoor ranzigheid automatisch aanwezig is.

  Pattaya is een middelgrote stad die in veel opzichten in het niets verdwijnt vergeleken met Bangkok.

  Omdat er een heus bar- en clubgebeuren bestaat, en alles sterk geconcentreerd is op enkele honderden vierkanten meters, lijkt het alsof er niet anders te zien of te beleven valt dan het consumeren van erotiek.

  Ik ben er ook zeker van dat er in Bangkok veel minder sociale controle is en er veel meer duistere en decadente zaken gebeuren dan in Pattaya, waar alles bij wijze van spreken op de stoep plaatsvindt.

  Er is veel zichtbare actie in Pattaya, en vergeleken met zowat alle andere middelgrote steden in de wereld, is Pattaya best decadent te noemen, maar vergeleken met Bangkok zou ik Pattaya hooguit een klein pervers dorpje noemen…

 11. Niek zegt op

  Bangkok en Pattaya zijn toyaal onvergelijkbaar en dan denk ik niet aan de ranzigheid als verschilpunt.
  Pattaya is een stad waar de buitenlanders en de prositutie domineren in het stadsbeeld,,ranzig of niet, terwijl Bangkok de Thaise hoofdstad en een megapool is met fantastische shoppingmalls, die makkelijk kunnen concurreren met New York, Parijs enz. , met een ongelofelijk aanbod van restaurants , en ook met een nachtleven , maar minder dominant aanwezig als in Pattaya; daar is Bangkok immers te groot voor.
  Pattaya is geen Thaise stad en Bangkok wel en daarom mijd ik Pattaya en of er meer of minder ranzige praktijken plaats vinden speelt bij mij geen enkele rol in de beoordeling, zoals dat het geval is bij 99.99% van de bezoekers.

 12. chris zegt op

  Ik woon in Bangkok en ben een paar keer in Pattaya geweest. Een keer zelfs voor 14 dagen toen ik op de vlucht was voor het aanstormende water in 2011 en de universiteit waar ik werk sloot. Ik verbleef in een appartement van een vriend. Toen ik op een goede dag naar buiten liep om bij de dichtstbijzijnde 7 Eleven mijn ontbijt te gaan kopen werd ik aangesproken door een wat gezette jongedame. Of ik zin had in sex met haar, ‘s morgens om 9 uur. Dat is me in Bangkok al die jaren dat ik hier woon nog nooit gebeurd. En ik passeer elke ochtend twee 7 Elevens op weg naar mijn werk.
  Mijn conclusie: in Bangkok is er veel meer dan alleen sex, in Pattaya is iedereen gericht op sex of al die zaken die daaraan gerelateerd zijn. Een Thaise vriend vertrouwde mij toe dat hij als hij in Pattaya is nooit naar de bars gaat maar gewoon een afspraak maakt met een leuk uitziende employee van de 7Eleven. Er had nog nooit een vrouw geweigerd. Veel simpeler en dichterbij.

  • fred zegt op

   Wat pochen en liegen slaat nog altijd aan. En blijkbaar zijn er nog altijd mensen die de verhaaltjes over de 7 eleven meisjes geloven. Ik geloof wel dat een afspraakje kan lukken maar om nu te geloven dat een Thaise vrouw nooit weigert moet je aan mij niet meer wijsmaken.

 13. KhunFlip zegt op

  Helemaal geen last van in het stadsdeel Minburi waar wij wonen. Maar achter gesloten deuren kan ik niet zien en je kan een stad met 15 miljoen mensen niet vergelijken met een toeristendorp als Pattaya. Verhoudingsgewijs zitten er veel mee in de sexindustrie in Pattaya dan in Bangkok, maar kan me best voorstellen dat het bloot in Pattaya veel onschuldiger is omdat alles veel opener is en op westerse toeristen is gericht. Maar ja.. als je er niet naar op zoek bent, zal je het in Bangkok ook nooit tegenkomen.

 14. Sjaak S zegt op

  Ik denk dat de stelling klopt. Bangkok is ranziger. Maar…. Bangkok is groter, Bangkok heeft meer cultuur, Bangkok is internationaler, Bangkok is ouderwetser en preutser, Bangkok heeft meer tradities, Bangkok is moderner, Bangkok is rijker, Bangkok is mooier, Bangkok is trotser, Bangkok is sterker.
  In Bangkok heb je alles wat je in Pattaya hebt, het dubbele, drievoudige en het tienvoudige. Alles wat je in Pattaya vindt kun je in Bangkok ergens terug vinden.
  Maar of je alles wat je in Bangkok tegen komt of beleven kan, ook in Pattaya meemaakt, valt te betwijfelen.
  Er is één ding dat Pattaya wel heeft en Bangkok niet: een strand!

 15. henry zegt op

  Pattaya is voor de op goedkope sexbeluste Cheap Charlies. Bangok heeft deze buurten ook. Maar Bangkok heeft naast boerenkool met worst, of frieten met stoofvlees ook Haute Cuisine maar hebben de Cheap Charlies geen weet van. En die Haute Cuisine is er ook voor de dames die hun eigen exclusieve Ladiesclub hebbe, waar nette in het pak zittende heren de dienende rol spelen Als ze geluk hebben zij ze een paar maanden onder de pannen, tot mevrouw hem beu is. In sommige golfclubs gaat men noet zozeer voor de golf maar voor andere activiteiten. Trouwens dit is zo in elke Thaise stad die een middenklasse heeft. Het eerste grote verschil dat opvalt, is dat men in deze oorden van vermaak geen donkerhuidige meisjes vind, want die beantwoorden helemaal niet aan het schoonheidideaal van de Aziaat.

  Dus jawel Bankok is vele malen ranziger als Pattaya, vooral buurten als Patpong, Nana en andere Soi Cowboy.Die op westerlingen, Arabieren en Indiers gericht zijn. Maar is ook een Thai/Aziatische scene, maar dat is een gesloten millieu waar maar heel weinig westerlingen toegang toe hebben.

 16. Frank zegt op

  denk dat er zeker ook in BKK alles gebeurd wat sommige als ranzig beschouwen. Dat het in Pattaya misschien iets beter in zicht is komt natuurlijk omdat BKK net zo groot is als de gehele provincie Utrecht. Natuurlijk heb je dan straten/wijken waar niet zo veel gebeurd, naar geef je ogen de kost als je naar uitgaans gelegen gaat in BKK, dan is het zeker net als Pattaya. Wat natuurlijk een “voordeel” is in BKK, is dat BKK ook veel bezienswaardigheden heeft, dat is in Pattaya duidelijk minder. Ik ben graag in Pattaya maar niet in de lady’s maar in de boys scene , dus ook daar kan natuurlijk wel verschil in zitten dat ik niet ken. Ik kom graag en ieder jaar in Pattaya. En geloof me, het is niet alleen sex wat de klok slaat in Pattaya. Voor strand en heerlijke gezellige terrassen vol met klandizie en super gezellige staff kun je er buitengewoon goed vertoeven.

 17. Jacques zegt op

  Natuurlijk is een stad als Bangkok vanwege zijn omvang een veelvoud van Pattaya. Dus ook wat ranzigheid betreft. Ik ga daar zondermeer van uit, want zoals sommige op dit blog al vermelden is het kennelijk van belang dat er vrijheid blijheid nodig is, dus ook de mogelijkheid om o.a, minderjarige dames op beestachtige wijze te gebruiken en misbruiken. Gewoon de andere kant opkijken en ieder in zijn waarde laten. Wat een kijk op het leven , onbegrijpelijk en zeer verwerpelijk dit soort medemens. Dat is mijn mening. Regels zijn nodig om de mens in het gareel te houden, want velen kunnen de verleiding niet aan. De handhaving daar schort het erg aan en zolang dit uitblijft heeft het zieke deel van de mensheid, zeker op dit gebied, de overhand en worden er nog velen van ons mishandelt en nog erger.

 18. Hans Struijlaart zegt op

  Ik vind zowel Bangkok als Pataya niet aantrekkelijk. Bangkok vanwege de vervuiling, de drukte en de afstanden (hoewel dat gelukkig met de sneltram een stuk makkelijker gaat nu. Pattaya ook vanwege de drukte en de vervuiling en het piepkleine strandje, wat bij vloed bijna weg is. Kijken we naar de seks en ranzigheid dan doen beide niet voor elkaar onder denk ik. Met dat verschil dat Bangkok 2 tot 3x zo duur is. Hoewel je in Pattaya je wel meer het idee krijgt dat daar vrijwel alles op seks is gebaseerd en de Thaise mensen steeds opdringeriger worden. Ik verblijf vaak een paar dagen in Tjomtjien voordat ik verder trek. Vlakbij Pattaya, een stuk relaxter, minder opdringerig en een groter strand. Ook daar heb je genoeg barretjes waar je nog relaxed een partijtje pool kan spelen, zonder al die opdringerige meiden zoals in Pattaya. En meestal doe ik dan 1 avond walkingstreet. Niet zozeer vanwege de dames, maar er spelen daar altijd fantastische bands en de restaurants daar zijn super. Maar om daar nou 3 weken op vakantie te gaan, nee. Geef mij maar Huahin. Heeft heel veel te bieden.

 19. Henk zegt op

  Philip zegt, Wanneer ik in Bangkok ben verblijf ik meestal in de khao san buurt. Daar heb ik nog niet echt iets ranzig tegengekomen, Nou Philip steek de drukke weg maar over en je loopt zo de hoerenbuurt in, of kijk eens langs die drukke weg na al die vrouwen die op de bus staan te wachten. maar nooit een bus instappen.

 20. Joseph zegt op

  De markt is daar waar de klanten zijn. En dat geldt voor ieder land en voor elke plaats in de gehele wereld.

 21. Jack Kuppens zegt op

  Ja zal best wel maar dat is hetzelfde in iedere world city en zelfs in je eigen achtertuin is er volop gelegenheid en ranzigheid. het is zeker niet de stad die daar schuldig aan is ik persoonlijk vind Bangkok een prachtige stad en verkies het over Pattaya alleen het strand en de zee ja daar moet je voor naar Pattaya.
  Ik denk het is waar mensen zijn vind je dit soort ranzigheid maar stoort me echt niet beide plaatsen hebben zoveel unieks te bieden, wat men ook zegt Thailand is toch m’n nummer 1 bestemming maar voor een mooie tijd blijf ik echt wel thuis in Phetchabun.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website