Wie kent hem in Thailand niet? Ten tijde van de overstromingen bovenstrooms van Bangkok was prof. dr. Seree Supratid niet van het tv-scherm af te branden, zeker nadat hij veel voorspellingen van andere deskundigen met zijn visie had gelogenstraft. Zou hij ook dit keer gelijk krijgen met zijn voorspelling dat het in Thailand dit jaar veel minder regent? Daardoor is volgens dr. Seree dit jaar veel minder sprake van overstromingen.

Ik sprak de hooggeleerde heer op het verjaardagsfeestje van Siriluck Jansen in de tuin van het fraaie restaurant Casa Blanca in Hua Hin.  Siriluck is de nu 50-jarige echtgenote van Rudi Jansen, via het Nederlandse bedrijf Aquaflow betrokken bij het terugdringen van de wateroverlast in Thailand. Dr. Seree is tevens directeur van het Sirindhorn International Environmental Park bij Cha Am en daar verzorgt Rudi Jansen rondleidingen.

Volgens dr. Seree is de watersnood komende zomer in Thailand ook minder nijpend omdat de overheid meer werk maakt van het schoonmaken en onderhouden van kanalen en dijken. Nu maar hopen dat dr. Seree het ook dit jaar bij het rechte eind heeft.

Links dr. Seree met Rudi en Siriluck Jansen

12 reacties op “Volgens dr. Seree valt dit jaar in Thailand minder regen”

 1. siamees zegt op

  Dedju te weinig regen dat is niet goed ,te veel regen ook niet natuurlijk,ik heb juist 2 rijen aangeplant met allerhande tropisch fruit dus ik heb tenminste een normaal regenseizoen nodig willen al onze fruitbomen deftig doorschieten.Te veel regenen moet het zeker niet in het belang van ons allen,maar te weinig neen dat ook niet het is altijd iets.

 2. nok zegt op

  En waarop baseert hij het gegeven dat er minder regen gaat vallen?? Is het natte vingerwerk of gedegen onderzoek? Ik ken deze man niet dus vandaar de vraag. Vreemd artikel.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dat jij dr. Seree niet kent, zegt niets over zijn deskundigheid. Hij pleegt altijd nauwkeurig onderzoek te doen voordat hij iets beweert.

   • nok zegt op

    Wanneer iemand iets beweert op deze site wordt er altijd om het (wetenschappelijk) onderzoek gevraagd. In Thailand beweren wel meer mensen dingen (toekomstvoorspellers, slechte wetenschappers, mensen met belangen, dorpsoudsten etc..) Vandaar de vraag hoe hij daar bij komt. Ik geloof best dat de man veel aanzien heeft in Thailand maar dat zegt mij niets.

    Ik vind dit geen artikel, meer een mededeling dat Hans Bos met hem heeft gesproken op een feestje in een tuin.

    Of er overstromingen komen of niet dat lijkt me erg lastig te voorspellen. Hangt af van de hoeveelheid en tijdstip van de regen, voortgang van bagger- en beschermingsmaatregelen etc.

    Is deze man dan een weer-deskundige of een werkzaamheden specialist? Ik krijg alleen maar meer vragen hoe langer ik er over nadenk.

    • Sir Charles zegt op

     Hij zal ongetwijfeld een lieve aardige man zijn en ook al pleegt hij het nauwkeurig te onderzoeken lijkt het me sterk dat hij kan beweren dat het minder regenen zal.
     Veel van die nauwkeurige onderzoekers waar dan ook ter wereld hebben het wel vaker bij het verkeerde eind gehad en al helemaal de voorspellingen voor op de lange termijn want men zit er zelfs hedentendage dikwijls nog naast voor op de korte termijn.

     Al met al zie ik die man geen uitzondering zijn op zijn collega’s ‘nauwkeurige onderzoekers’ en mocht zijn voorspelling dan toch uitkomen dat het dit jaar minder gaat regenen dan is dat zuiver toeval en dus niet meer dan een gok aangezien het toevalskarakter niet te beinvloeden valt.
     .
     Daarentegen zal hij ongetwijfeld gelijk hebben dat mocht de overheid meer werk maakt van het schoonmaken en onderhouden van kanalen en dijken vervolgens de wateroverlast ook minder nijpend zal zijn, dat kan een ieder ander zonder nauwkeurig onderzoek ook wel bedenken.

     Overigens hoop ik uiteraard wél dat hij gelijk krijgt of liever gezegd goed gegokt heeft dat er dit jaar minder regen gaat vallen al is het alleen al maar voor de bewoners c.q bedrijven die daar vorig jaar last van hebben gehad en die daar nog steeds de gevolgen van ondervinden.
     Bovendien zijn de infra-structurele waterprojecten nog lang niet op orde, laat staan dat men er al mee begonnen is zoals in een ander item op dit blog te lezen valt.

 3. Harold Rolloos zegt op

  “Ik sprak de hooggeleerde heer op het verjaardagsfeestje van Siriluck Jansen in de tuin van het fraaie restaurant Casa Blanca in Hua Hin.”

  En toen verheugde ik me op een vervolg met een batterij aan interessante vragen en antwoorden. Dat bleef echter uit 🙁

 4. teun zegt op

  Dan moet hij toch even overleggen met de heer Plodprasop (science and technology), want die zegt dat

  Thailand wordt dit jaar mogelijk getroffen door 27 tyfoons en 4 tropische stormen. Het land kan 20 miljard kubieke meter water verwachten, evenveel als vorig jaar, maar Bangkok overstroomt dit keer niet. De zeespiegel zal 15 cm hoger zijn dan vorig jaar.

  overigens denk ik dat Plodprasop wel – als hij gelijk heeft met z’n verwachting over de hoeveelheid regen – een beetje wereldvreemd is als hij denkt dat Bangkok in dat scenario van hem niet zal overstromen.

  de weddenschappen kunnen worden afgesloten lijkt me.

 5. conimex zegt op

  Ik zal maar niet op de “wijze” woorden van deze man vertrouwen, denk niet dat hij de eventuele schade door overstromingen gaat vergoeden. Ik denk dat ik maar een boot in mijn tuin laat bouwen.

 6. Snoerke zegt op

  Ik denk dat gezien de reacties, het tijd wordt voor een nadere onderbouwing. Hiervoor is visie en onderzoek nodig. Op de diverse (youtube) kanalen is te zien hoe de Thai vele buitenlandse specialisten hebben gevraagd om input. De vraag is of er ook iets mee gaat worden gedaan, of dat er eerst nog meer “leergeld” betaald gaat worden. Met leergeld bedoel ik niet per se geld – het kunnen ook overstromingsslachtoffers zijn!

  Om een paar denkrichtingen mee te geven:
  1) dijken
  2) inundatiegebieden
  3) natuurlijke oevers/ zeekust
  4) betere urbane planning

  Kijkend naar het verleden worden ook in de Thaise delta traditionele fouten gemaakt: veel bewoning op een klein oppervlak waarbij winsten worden geprivatiseerd (ontwikkelaars, corrupte overheidsdinaars) en lasten gesocialiseerd. En de absolute verliezer is: de oorspronkelijke natuurlijke bescherming.

  Het wordt tijd voor visie, kennis en kunde. Geen gepionier meer. Daadkracht, doelmatigheid en dan gelijk ook “duurzaam”, want dat willen we graag op deze planeet!

 7. Jaap H F van der Linden zegt op

  Het probleem in Thailand is dat de waterhuishouding gedecentraliseerd is.

  Ik ben het met uw visie eens en hoop dat Thailand iets doet met de enorme ervaring die we in NL op water management gebied hebben.

  Het is overigens schokkend te lezen* dat de Chao Phraya rivier 20 jaar geleden (!) zijn laatste “Major dredging” heeft ondergaan.

  Geen wonder dat de rivieren de overweldigende hoeveelheid water maar moeizaam kunnen verwerken want met het dreggen van de andere Thaise rivieren zal het niet veel beter gegaan zijn.

  * http://www.bangkokpost.com/news/local/283201/projects-worth-b25bn-get-nod

 8. Hans Swijnenburg zegt op

  Het vervuilen van het milieu met plastiek zakjes uit de 9 – 11 e.a. supermarkten en krampjes zullen menig afvoerkanaal kunnen vervuilen en verstoppen. Daarnaast kunnen er chemicalien vrijkomen in het water. Vooral zuidelijk Thailand en de verschillende commerciele eilanden zouden wat meer moeten doen voor een schoner milieu (minder plastiek, papier etc.). De Thaise jeugd een paar euro betalen (~100B per dag) om de boel op te ruimen zal zeker werken.

 9. teun zegt op

  Nou ben ik toch benieuwd naar de reactie van prof. dr. Seree Supratid! De boel is weer aardig ondergelopen a.g.v. behoorlijke regenval. En dat er volgens hem werk werd gemaakt van het schoonmaken en onderhouden van kanalen en dijken blijkt inmiddels ook de vraag.
  Dat schoonmaken is voornamelijk optisch en zeker niet structureel. Bovendien wordt maar al te vaak begonnen met schoonmaken als het al regent en dus te laat is. Kijk bijvoorbeeld naar riolering van Bangkok. En nu die kennelijk al jaren niet is gereinigd en dus volledig verstopt zit (vreemd, he?) weten ze (de Gelen) in Bangkok niet anders te doen dan roepen, dat de Roden dat vast op hun geweten hebben!!!??! Die hebben vast flessen en zandzakken in het riool gegooid. Geef de anderen de schuld dan blijf je zelf – hopelijk – buiten schot.
  En dan nog even over dijkonderhoud. Wat gebeurde er in Sukhothai? Daar werd vrolijk een betonnen wal geplaatst op de dijk kennelijk zonder eerst de dijk te controleren. En dus stroomde het water onder de betonnen wal door!

  En in Bangkok dreigde – net als vorig jaar – een industrieterrein onder te lopen. Oorzaak? Volgens officiele (!) lezing, omdat de dijk “oud” was. Nou had ik begrepen, dat men onderlopen van industrieterreinen – zoals vorig jaar gebeurde – tegen elke prijs wilde voorkomen. Dus waarom was deze dijk dan niet gecontroleerd/onderhouden?

  Kortom: het wordt hoog tijd om een Ministerie van Waterstaat te starten, die een integraal plan van aanpak maakt met deskundigen en ook verantwoordelijk is voor de uitvoering.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website