In 1994 plantte HKH prinses Sirindhorn hier de eerste mangrove. Broodnodig, omdat verontreinigd afvalwater in combinatie met slibvorming de kust bij de legerbasis Rama 6 in Cha Am ernstig had aangetast. En kom nu eens kijken: mangroves, de kraamkamers van de zee, groeien als nooit tevoren.

Dat is grotendeels te danken aan het Sirindhorn International Environmental Park (SIEP), dat op de legerbasis zijn wortels en zijn behuizing vindt. Wie iets meer wil weten van pogingen om de natuur duurzaam te beschermen, moet hier een bezoek brengen. Het park ligt tussen Hua Hin en Cha Am.

Allereerst brengen we een bezoek aan het ontvangst- en tentoonstellingsgebouw, waar u desgewenst in het Nederlands een rondleiding kunt krijgen van Rudi Jansen, woonachtig in Cha Am. Het complex  ontvangt jaarlijks ongeveer 80.000 bezoekers, waarvan 40.000 studenten, voornamelijk Thai.

De stichtingskosten van 5 miljoen euro zijn betaald door Toyota, Honda en het Thaise ministerie van milieu. Hier vinden we niet alleen grote vergader- en filmzalen, maar ook interessante en interactieve uitstallingen die onder meer verhalen over fossiele en wind- en zonne-energie. Veel demonstraties zijn geënt op de milieu-activiteiten van  Zijne Majesteit koning Bhumibol en zijn oudste dochter Sirindhorn. Alle uitleg is tevens in het Engels, dus goed te volgen. Ook worden hier planten en dieren gekweekt die vervolgens in het aanpalende natuurgebied worden uitgezet. Opmerkelijk is dat de overdekte parkeerplaatsen zijn uitgerust met zonnecollectoren.

Een bungalow aan de zee in het Rama-6 legerkamp

De opzet van het SIEP is om Thai te trainen in milieuzaken en door middel van publicaties de bewustwording te vergroten over duurzaam leven. Daarnaast wil het centrum met behulp van ecotoerisme bereiken dat de Thaise en buitenlandse bezoekers zich meer en beter bewust worden van de teloorgang van het milieu.

Een rondgang door het park toont aan wat voor Sisyfusarbeid hier is verzet. Overal allerlei soorten mangrovebossen, doorsneden door kanalen die in verbinding staan met de zee. U kunt desgewenst een kano huren om het brakke leven van nabij te aanschouwen. Via een smal weggetje komen we bij het strand en een landingsplaats voor helikopters. Er staat een rijtje fraaie en moderne bungalows, voor 1000 baht per nacht te huur bij de administratie van het park. De huurders zitten hier pal aan zee en hebben, onder de bomen van het ‘kust-bos’ een leven als een luis op een zeer hoofd (mits in het bezit van eigen vervoer)… Omgeven door duizende militairen is het er in ieder geval veilig!

Zoals gezegd bezoeken jaarlijks 80.000 dit leer- en trainingscentrum. Het zouden er in feite jaarlijks 800.000 moeten zijn om het Thaise besef van milieubehoud te vergroten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Sirindhorn International Environmental Park in Cha Am probeert het Thaise milieu te redden”

  1. Ruud zegt op

    Hans ik denk dat je een zinnetje niet hebt afgemaakt nl. Daarnaast wil het centrum met behulp van ecotoerisme bereiken dat ……………..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website