Hangover 2: een kater voor Thailand?

Door Gringo
Geplaatst in Cultuur, Steden
Tags: , , , ,
18 juni 2011

De film ‘The Hangover 2’ is over de gehele wereld een enorm kassucces. Dankzij een overweldigende reclamecampagne, die aan de première vooraf ging, heeft de opbrengst van de tweede versie, het eerste deel zelfs ver overtroffen.

In het eerste weekend was de film wereldwijd te zien in 2600 bioscopen en filmtheaters. Er kwamen 2,5 maal zoveel toeschouwers op af dan bij de première van ‘Hangover 1’. De productiekosten zijn inmiddels ruimschoots terugverdiend. Het is nu al de meest succesvolle Amerikaanse filmkomedie van het hele jaar.

De recensies over ‘Hangover 2’ zijn echter overwegend negatief: het is een doublure van ‘Hangover 1’. Voorspelbare grappen en grollen, weinig origineel en geen creativiteit. Anderzijds zijn er veel mensen, die na eerst de ‘Hangover 1’ gezien te hebben, nu wederom hebben genoten van de film.

In Thailand en dan met name in Bangkok is de film, die zich voornamelijk in Bangkok afspeelt, met gemengde gevoelens ontvangen. De film is – zoals gezegd – een gigantisch succes en Bangkok krijgt volop de aandacht. Echter de discussie gaat over het feit of deze film wel goed is voor het imago van de stad. De hele wereld krijgt door de film een eenzijdig beeld van Bangkok voorgespiegeld.

Net als de eerste film, die zich in Las Vegas afspeelt, gaat ook ‘Hangover 2’ over een uit de hand gelopen vrijgezellenfeest. Dit keer maken de hoofdrolspelers een dolle nacht in Bangkok mee. Drugshandel, straatrovers, dronken mensen die in bars met elkaar slaags raken en bordelen. Dat zijn nogal wat negatieve zaken die aan de orde komen. Dan is er ook nog een waanzinnige autoachtervolging door de drukke straten van Bangkok en een kettingrokende, drugs dealende aap.

Bangkok krijgt een etiket opgeplakt als ‘hoofdstad van lust en zonde’. Het gokwalhalla Las Vegas uit deel 1, is een kindercrèche bij Bangkok vergeleken.

Sommige Bangkokianen hebben op internet opgeroepen tot een verbod van de film. Ze refereren aan het verbod op een eerdere film ‘One night in Bangkok’ die zich aan de zelfkant van Bangkok afspeelt. Anderen, die de film gezien hebben, houden er vooral gemengde gevoelens aan over.

“Het was af en toe wel grappig, maar het zou toch beter zijn geweest als het zich niet in Thailand afspeelde. Men krijgt al snel de indruk, dat alle Thaise jonge vrouwen in bars werken” zei Pensri Boonkham, een 21-jarige student, na het zien van ‘Hangover 2.’ in een Amerikaanse krant.

“Het is niet de beste manier om ons zo aan de wereld te presenteren,” voegde een andere kijker, de 34-jarige Theerachai Suwan er aan toe.

Er wordt gewezen op de scènes met grote kakkerlakken, een soort dat in Thailand niet eens voorkomt. Meerdere bioscoopbezoekers vroegen zich af, waarom buitenlandse filmploegen altijd filmen in de meest drukke delen van Bangkok, waar olifanten en Tuk-Tuks elkaar verdringen en waar talloze straatverkopers elk plekje van de straat bezetten.

Een Thaise recensent, Kong Rithdee beschreef in de Bangkok Post, ‘Hangover II’ als “vulgair en dom, zowel in cinematografisch, geografisch en cultureel opzicht”.

Een deel van het probleem is dat ‘Hangover 2’ op gespannen voet staat met het beeld wat Thailand wil uitstralen. Thai zien hun eigen land bij voorkeur als een conservatieve verdediger van de Boeddhistische waarden. Dit ondanks de internationale reputatie van Bangkok, als een stad van plezier.

Thailand doet verwoede pogingen om toeristen binnen te halen uit het hogere segment. Deze toeristen hebben meer te besteden en zijn daarom goed voor de economie. Dure reclamecampagnes, met veel aandacht voor de idyllische zandstranden en schitterende tempels, worden ingezet om deze doelgroep naar Thailand te lokken.

Maar de verhaallijn van ‘Hangover 2’ is natuurlijk geen verrassing voor iedereen die ooit een bezoek aan de Thaise hoofdstad heeft gebracht. De omvangrijke commerciële seksindustrie, met hele wijken vol bars, a gogo’s, massagehuizen, enz. is moeilijk over het hoofd te zien.

Vanzelfsprekend trachten ook slimme zakenmensen geld te verdienen aan de populariteit van deze film. Op markten worden T-shirts verkocht met een opschrift van een bekende kreet uit de film “Holla! City of Squalor” (Stad van ellende), terwijl Singha Beer adverteert met de slogan: “The Wolfpack’s Favorite Six-Pack.”

Het Lebua hotel, die in verschillende scènes van de film voorkomt, biedt inmiddels een ‘Hangovertini’ cocktail aan voor 19 dollar. Voor 2.200 dollar heb je een ‘Hangover 2’ weekend-pakket in een luxe suite. De drie-slaapkamer ‘Hangover Suite’ is geschikt voor zes personen en biedt een volledig gevulde minibar en voldoende ruimte om te feesten. “Zoals de jongens uit The Hangover”, zo luidt de tekst in de brochure van het Lebua hotel.

N.B.: bij deze posting is gebruik gemaakt tekst uit een recent artikel in de Wall Street Journal.


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Hangover 2: een kater voor Thailand?”

 1. Zoals ik al eerder geschreven heb vond ik de Hangover 2 nogal tegenvallen. De grappen zijn van het niveau “lachen om een scheet”. Deel 1. was daarentegen wel leuk.
  Ik heb begrepen dat Bangkok (lees TAT) er zelfs flink voor in de buidel heeft moeten tasten om de filmploeg naar de Thaise hoofdstad te halen.
  Het resultaat is inderdaad het uitvergroten van de bekende clichés over Thailand. Met als hoogtepunt een nachtje seks met een Ladyboy (goh wat lachen zeg, origineel, hoe kom je er op?). De TAT mag zich inderdaad wel achter de oren krabben. Alle investeringen om de vooroordelen weg te nemen vallen in het niet bij de presentatie van Bangkok in de Hangover 2.
  Ach, het zal allemaal zo’n vaart niet lopen. Amsterdam heeft dezelfde naam en toeristen staan te dringen om de Wallen te bekijken en een coffeeshop te bezoeken (waar overigens geen koffie te krijgen is). Ironie zullen we maar zeggen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. cor verhoef zegt op

  Ik heb geen van beide films gezien, maar ik last destijds de recensie van Kong Rihdee en wist daardoor dat een bioscoopbezoek zou leiden tot 180 verloren minuten die ik nooit meer terug krijg. Kong Ridhee is een geweldige recensent.
  Wat de TAT bezielde? Als sla je me dood…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Friso zegt op

  Heb de film gezien en had ook deze gemengde gevoelens. Het is een film die wat mij betreft cinematografisch een knappe impressie geeft van Bangkok. De uitvergrote go-go bars en ladyboys zijn natuurlijk jammer en voor de hand liggend. Maar: This is Thailand, en hoe je het went of keert. Hier kan alles.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website