IKEA komt naar Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Shoppen
Tags: , ,
24 maart 2011

Het moest er een keer van komen. IKEA met reeds ruim 300 vestigingen in 37 landen komt naar Thailand.

In België zijn er 6 IKEA-vestigingen en in Nederland 12. Het van oorsprong Zweedse bedrijf staat bekend voor betaalbare meubelen en woonartikelen. De meubels moet men vaak zelf in elkaar zetten aan de hand van een uitvoerige handleiding.

In Thailand werkt men aan de bouw van een IKEA-vestiging, waar op een ruimte van 40.000 m² een assortiment van 4.000 artikelen zal worden aangeboden. Voor deze vestiging die uiterlijk aan het eind van dit jaar officiëel wordt geopend is gekozen voor een ideale locatie, nl. op de kruising van de buitenste ring met de Bang Na-Trat Road, op slechts iets meer dan 20 km van het centrum van Bangkok en 60 kilometer van de provinciehoofdstad Chonburi.

IKEA wordt onderdeel van het winkelcentrum Mega Bangna. De projectontwikkelaar Siam Future Development zal op een oppervlakte van 254 Rai nog eens 12,5 miljard baht in de verdere ontwikkeling investeren. Ter aanvulling op IKEA zal in het centrum nog een bioscoopcentrum, Big C Supercenter en HomePro komen. Ook zal er aandacht worden besteed aan winkels voor mode, lifestyle, IT, entertainment en restaurants. Er komt parkeerruimte voor 1.300 auto’s en in de restaurants kunnen 700 mensen tegelijkertijd een maaltijd nuttigen.

De meubels, die IKEA Thailand zal gaan verkopen, worden hoofdzakelijk in Thailand gefabriceerd. Wat wellicht nog niet zo bekend is, is dat IKEA al een aantal jaren meubelen in Thailand laat maken, waarvan de waarde op ruim miljard baht per jaar geschat wordt.

De geschiedenis van de wereldberoemde multinationale meubeldetaillist begon in 1943 in het kleine dorpje Agunnaryd in Zuid-Zweden, toen oprichter Ingvar Kamprad net 17 jaar oud. Als naam koos hij IKEA; een samenstelling van de initialen van de oprichter (I.K.) en de eerste letters van Elmtaryd en Agunnaryd, respectievelijk de boerderij en het dorp waar hij opgroeide Het assortiment wordt nog steeds in Zweden ontwikkeld en uitgebouwd; het is modern, maar volgt niet elke trend, functioneel, maar toch aantrekkelijk en van hoge kwaliteit, zeer geschikt voor kinderen. Het is een toonbeeld van de Zweedse manier van leven in de keuze van zijn frisse kleuren en materialen.

Vorig jaar bezochten 626 miljoen mensen de IKEA-vestigingen over de gehele wereld. De groep heeft 127.000 medewerkers, waarvan in Europa 103.500, in Noord-Amerika 15.500 en Azië / Australië 8.000 medewerkers. De omzet in het boekjaar 2010 bedroeg tussen 21,5 tot 23,1 miljard euro, die voor 79% in Europa werd gehaald. Noord-Amerika is goed voor 15% en Azië / Australië doet mee voor 6%.

De oprichter Ingvar Kamprad zei ooit: “Het publiek, dat IKEA bezoekt, rijdt niet in opzichtige autos en logeert niet in dure hotels”. Voor alle Thais en Farangs, waarop deze beschrijving van toepassing is, ligt er dus een gezellig dagje IKEA in het verschiet.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “IKEA komt naar Thailand”

 1. johanna zegt op

  Wat hebben mensen toch met Ikea?
  Persoonlijk vind ik het afgrijselijk.
  Ben er uiteraard wel een paar keer geweest, maar wat een toestand.
  Koop je zo’n bouwpakketje, en dan kom je er thuis achter dat er een schroefje ontbreekt, of dat de voorgeboorde gaatjes niet op de juiste plaats zitten…….. oké, om er later achter te komen dat ik de plank op zijn kop heb.
  Een hoop ergenis om iets in elkaar te zetten.
  Snap niet dat er mensen zijn die “gezellig”een dagje naar de Ikea gaan.
  Kan me niet meer herinneren waar het was, Doha of Dubai, geloof het laatste.
  Ow, wat waren de expatvrouwen blij dat er een Ikea was.
  Konden ze lekker gaan winkelen. Gadver.

  Maar afijn, dit is een persoonlijke mening, en ik wens diegene die heen gaan veel plezier.

  • Robert zegt op

   Je bent niet de enige. Wat een ramp. Van Nederland kan ik me herinneren dat je eerst ook nog in de file kon staan als je in het weekend ging, gezellig dagje voor de hele familie. Verschrikkelijk inderdaad.

 2. Henk van't Slot zegt op

  Ik geloof niet dat de Thaien hier nu op zitten te wachten”Ikea”
  Er zijn zat meubelzaken in Thailand,en hier in Pattaya waar ze de goedkopere meubels in groote getallen in voorraad hebben.
  Kasten in alle soorten en maten,en zeer laag geprijst.
  Ik heb ze zelf ook,kledingkasten,het voordeel is dat als je het bij zo’n zaak koopt dat het al gemonteerd is en dat het direct bezorgd wordt en neergezet waar je het wil hebben.
  In mijn geval paste de kast niet in de lift,werdt gedemoteerd en boven weer in elkaar gezet.
  Fooitje aan de mannen,en iedereen gelukkig.
  Heb in mijn Nederlandse tijd een paar keer een keuken van Ikea in elkaar gezet en geplaatst,alles moet je zelf doen,zelfs de laatjes zijn bouwpaketten.

 3. jansen ludo zegt op

  gewoon goedkope rommel,vezelplaat..
  zet de containers maar al klaar….

  • Dutch zegt op

   Dat wordt wat met die Thai.
   Gewoonlijk gooit men eerst de grbruiksaanwijzing aan de kant en begint zomaar ergens aan.(ha ha)
   Hetzelfde geldt voor gebruikaaanwijzigingen van aparatuur.

 4. Peter@ zegt op

  Nou nou wat een commentaar allemaal ik geloof dat veel mensen enkel uit een grijs verleden hun herinnering halen tegenwoordig gaat het er wat beter aan toe en zijn ze vooral bekend van hun goedkope ontbijtjes voor € 1,- maar dat heeft de Hema ook tegenwoordig althans als je maar voor 10 uur komt.

  Ze zijn vooral bekend van hun betaalbare meubelen ik heb er vorig jaar nog een prachtige staande schemerlamp gekocht voor € 8,- betaande uit 3 delen die je heel simpel in elkaar zet. Ja niet iedereen kan zich van alles veroorloven toch? Als je een gratis family-card aanschaft kun je er ook onbeperkt gratis koffie drinken en veel artikelen met korting kopen. Keukengerei is er ook voordelig.

  • Henk van't Slot zegt op

   Beste Peter je hebt het over Ikea in Nederland,de blog gaat over een Ikea in Thailand.
   De Thai gaat daar echt niet ontbijten of koffie drinken met de family -card.
   Sfeerlampjes gaan ze ook niet kopen voor 400 bath,ze hangen wel een TL balk op.

 5. Ger Horst zegt op

  Welkom IKEA. Prachtig toch op dit blog. 5 van de 6 reacties zijn negatief 626 miljoen mensen bezochten IKEA vorig jaar. Die hebbenn dus ongelijk! Het lijkt er op dat hier alleen maar mensen reageren die willen zeuren. Als je niet wil dan ga je toch niet! Zelf heb ik een Thaise meubelzaak samen met mijn vriendin en eerlijk gezegd dat is pas rommel die wij verkopen. Ook gewoon spaanplaat met een laagje papier. Reageer eens wat minder negatief. het leven wordt er aangenamer door.

  • jansen ludo zegt op

   ja,we zullen het langs de positieve kant bekijken,misschien kunnen we daar wel goed eten voor 50bat

  • Robert zegt op

   Ach, de een zeurt over IKEA, de ander over negatieve reakties. Zo hebben we allemaal wat. 😉

 6. robphitsanulok zegt op

  Bij ons in Phitsanulok al jaren idea meubels. Als ik er langs rij moet ik altijd lachen ,wat en slimme naamkeuze. Maar let op nu komt de echte. Ik geloof er wel in , hier ook veel [rijkere] studenten . die willen dat wel hebben let maar op. En dat de kwaliteit niet goed is ,is echt achterhaald.

 7. jay zegt op

  ik lees hier regel matig dat we de thai moeten respecteren maar dat dit ook voor ons nederlanders zelf geld lijkt niet te tellen zoveel negatieve reacties hier is het u ontgaan in het leven dat de 1 nu eenmaal meer te besteden heeft dan de ander door dat hij nu eenmaal mocht leren of beter kon leren of ervenis loterij kortom respecteer uw medelanders in de keuze die zij maken en probeer eens rekening te houden dat er genoeg mensen zijn die het met iets minder moeten doen
  jay

  • Robert zegt op

   Ik geloof niet dat de mensen die bij Ikea kopen uberhaupt ergens genoemd worden in de reakties hierboven, het gaat allemaal uitsluitend over Ikea producten, laat staan dat er sprake is van het niet respecteren van deze groep klanten. Integendeel, ik ben er zelf ook wel eens geweest en heb enorme bewondering voor diegenen die eerst in de file staan, dan moeten vechten om een parkeerplaats, dan zich een pad moeten banen over een commercieel slim uitgezet winkelparcours, dan het magazijn in moeten, dan in de rij moeten bij de kassa, vervolgens de auto moeten laden en dan thuis ook nog eens alles in elkaar moeten gaan zetten. Petje af! God verhoede dat er inderdaad een schroefje ontbreekt na deze exercitie. 😉

 8. joey6666 zegt op

  Het is ook uiterst dom om Ikea in NL in het weekend te bezoeken, alle Ikea’s hier zijn doordeweeks tot 21:00 uur open.
  Ikea is wereldwijd een succes door een uitgekristalliseerd goed uitgedachte filosofie.

  Men wil overigens nog een tweede en derde Ikea openen rond Bangkok in de nabije toekomst

 9. Ron zegt op

  In bijna elk huis in Nederland is wel iets te vinden van Ikea……………
  Wat de mensen ermee hebben ?? Ik denk genoeg met ruim twintig miljard omzet, je zou er de boekhouding voor mogen doen 😉
  Absoluut topbedrijf, opgericht door Ingvar Kamprad, een man waar ik diep respect voor heb. Gaat nog steeds z’n eigen winkels af in privéjet maar in het land zelf komt hij er met de NS of een variant. Service is geweldig en schroefjes ontbreken allang niet meer.
  Henk denkt niet dat Thailand hier op zit te wachten………… Ben toch bang dat er een onderzoekje aan vooraf is gegaan.
  Ingvar zei ooit dat de Ikea-klant geen opzichtige auto heeft, ook niet meer waar. Cayenne, X-5 en BMW’s tot in de zevenserie, ze zijn allemaal op de laadzone te vinden tegenwoordig.
  Het mooist zijn nog de enthousiastelingen die met een Mini voor drie huizen laminaat komen halen !!
  Vorig jaar zag ik een personeelsadvertentie van Ikea-Thailand. Afbeeldingen van stoelen in verschillende uitvoeringen. Een mooie lederen voor de managers en een eenvoudige voor de magazijnmedewerker. De tekst was zoiets als; in welke stoel komt u straks te zitten ? Helemaal aangepast op het land natuurlijk. Alleen met een stoel lok je de van huis uit luie Thai…………

 10. hans zegt op

  Hun brochure de meest gedrukt ter wereld, ooit eens ergens gelezen

 11. Johnny zegt op

  Verwacht nu niet dat een Thai met een schroevendraaier en een hamer aan de slag gaat. LOL!! En die Ikea handel is in Thai heel gauw naar de maan, al dan niet opgegeten door de insecten.

 12. Peter@ zegt op

  Ikea “loopt” in de hele wereld waarom zou dat dan niet in Thailand gaan “lopen”.
  Is Thailand dan zo apart, dat geloof je toch zeker zelf niet?
  Het is een heel goed concept en alle vooroordelen hier zijn heel gedateerd.

 13. dave zegt op

  Nou,kwaliteit is het zeker niet.Als je hier in thailand per se je woning mee wil inrichten,mijn zegen heb je dan.Het linnengoed voelt aan als schuurpapier,de lichtopbrengst van de energie lampen is abnormaal slecht etc.Maarja,thailand heeft genoeg ruimte om te bouwen,alleen voelt dit niet aan als thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website