SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Voor veel goederen die je in Thailand koopt, kan je als buitenlandse toerist de BTW van 7% terugvorderen. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.

Thailand is een paradijs voor iedereen die van winkelen houdt. In Bangkok en andere toeristische steden staan luxe shoppingmalls die zich kunnen meten met de meest luxe en grootste ter wereld. De prijzen zijn vaak lager dan in het westen, dus koopjesjagers kunnen zich in de handen wrijven. Voor ons zuinige Hollanders is het plezierig te weten dat je ook nog de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) terug kunt krijgen. En laten we wel wezen wie wil er nu belasting betalen?

Bij de meeste goederen die je koopt in Thailand, is 7% BTW in de prijs inbegrepen. Het goede nieuws voor toeristen is dat je de BTW kunt terugvorderen, vlak voordat je vertrekt uit Thailand. Om in aanmerking te komen voor een terugbetaling van BTW, moeten de goederen worden gekocht bij een winkel die deelneemt aan de BTW-teruggave regeling voor toeristen. De meeste grote warenhuizen zoals Central World en merkenshops zoals Apple, doen daar aan mee. Je herkent de winkel meestal aan een blauw bord bij de ingang met de tekst: ‘VAT refund for tourists’.

Hoe kan je de BTW terugvorderen?

Laat bij de aankoop van je goederen weten dat je de VAT wilt terugvorderen. Het personeel van de winkel zal dan een belastingteruggave formulier (bekend als een PP10) en een fiscale factuur aanmaken. Je bent verplicht om ook je paspoort en je toeristenvisum te tonen (de witte kaart die tijdens de aankomst op de luchthaven in je paspoort wordt geniet). De PP10 zal deels worden ingevuld door de winkel en deels door jou zelf.

De BTW kan alleen worden geclaimd als je vertrekt van een van de internationale luchthavens van Thailand (bijvoorbeeld Bangkok, Chiang Mai, Hat Yai, Ko Samui, Krabi, Phuket of U-Tapao).

Op de luchthaven ga je voor dat je incheckt naar een ‘VAT refund’ kantoor en toont daar jouw PP10 formulier en de fiscale factuur. Denk er aan dat de Thaise douanebeambte zal vragen om de gekochte goederen te tonen. Je kunt ze dus beter niet helemaal onder in je koffer stoppen. Ook moet je jouw paspoort tonen. De douanier zal vervolgens het formulier afstempelen. Je kunt daarna inchecken voor je vlucht en door de paspoortcontrole. Achter de paspoortcontrole is een tweede ‘Vat refund office’ waar de uiteindelijke terugbetaling zal worden gedaan. Let er wel op dat luxe goederen zoals juwelen, gouden sieraden, horloges, iPads enz. waarbij de waarde meer dan 10.000 Baht bedraagt, moeten worden uitgevoerd in je handbagage. Mogelijk moet je deze opnieuw tonen bij de terugbetaling op BTW kantoor. Dit kantoor is gevestigd achter de paspoortcontrole en de security-check.

Hoe ontvang ik het geld terug?

Voor belastingteruggaven van minder dan 30.000 Baht, kan de betaling worden gedaan in Thaise Baht. Dat kan door middel van een cheque of een storting op je creditcard account. Voor contante betalingen wordt 100 Baht administratiekosten in mindering gebracht van het terug te ontvangen bedrag. Indien het gaat om een teruggave van meer dan 30.000 Baht, kan de betaling alleen plaatsvinden door een bankoverschrijving of overschrijving naar je creditcard rekening. Bij een teruggave via een bankoverschrijving wordt er 100 Baht in rekening gebracht plus de bank transferkosten die de bank daarvoor rekent.

Belangrijke aandachtspunten voor de BTW teruggave:

 • Goederen moeten worden gekocht bij een winkel die deelneemt aan de regeling (te herkenen aan sticker of bord met de tekst ‘VAT refund for tourists).
 • Het minimale bedrag van je aankoop moet 2.000 Baht zijn.
 • Goederen moeten binnen 60 dagen na aankoop Thailand worden uitgevoerd.
 • Thaise staatsburgers of buitenlanders die permanent in Thailand wonen, komen niet in aanmerking voor BTW-teruggave.
 • Je moet de originele fiscale factuur tonen als je de BTW wilt terugvorderen. Maak en kopie voor je eigen administratie want de douaniers houden het origineel en maken geen fotokopie voor jou.

18 reacties op “Winkelen in Thailand: Hoe kan een toerist de BTW terugvorderen?”

 1. Henk zegt op

  De 7% terug voederen is eenvoudig. Wat in dit artikel niet vermeld wordt is dat je in Nederland dus eventueel 21 % BTW moet afdragen.
  Belasting voordeel terug vorderen is dus per definitie in een aantal gevallen niet aantrekkelijk.
  Gaatt het om gebruiksartikelen zoals laptop, telefoons of tablets. Dan is het zelfs aan te bevelen om dit gebruikt mee te nemen.
  De 7% is verwaarloosbaar.
  Heb je echt pech dat je controle krijgt bij aankomst en je hebt het niet gemeld is 21% BTW + boete het gevolg.
  Heb je dan ook nog wat andere spullen mee die niet voldoen aan de invoerrechten dan wordt het al met al onaangenaam.
  Check de site van de belastingdienst.

 2. Harrybr zegt op

  En natuurlijk op, Schiphol weer aangeven. Naast de invoerrechten, 21 % BTW betalen. Tel uit je winst.

 3. Wim Feeleus zegt op

  Het spreekt vanzelf dat – zeker Nederlandse – bezoekers van Thailand bij aankomst op Schiphol géén aangifte doen als zij artikelen in Thailand hebben gekocht waarover de 7 % Thaise BTW is teruggevorderd.
  De pakkans op Schiphol is niet echt groot dus die Nederlandse invoerrechten (voor zover van toepassing) en 21 % BTW wordt alleen door wel héél erg nette Nederlanders betaald. Tenzij je de pech hebt gecontroleerd te worden na onschuldig kijkend door de “groene zone” te wandelen, dan volgt alsnog betaling van rechten en een boete.

  • BA zegt op

   De pakkans is heel hoog.

   Niet zo erg uit Thailand denk ik, maar uit andere landen werken de douanes gewoon samen.

   Koop jij een horloge in Zwitserland bijvoorbeeld en vraag je vervolgens de belasting terug, dan word de douane in Nederland gewoon op de hoogte gesteld. Als je er dus door komt dan is het inderdaad meer geluk als wijsheid.

   Dit gaat al jaren zo, ook in de zeevaart. Als een schip ergens een partij flessen drank inkocht voor de bonded stores dan kreeg de douane in de volgende haven ook een kopie van de bestellijst. Als je er in 2 dagen 100 flessen drank doorheen gejaagd had dan had je wat uit te leggen.

 4. Gé Goedhart zegt op

  Paar jaar geleden in de Louis Vutton winkel in Bangkok 2 tassen en wat klein spul gekocht, in Thailand VAT retour gekregen, dus als nette en brave burger op Schiphol naar het rode poortje gegaan aldaar aangekomen keek een douane beambte mij raar aan en vroeg mij, waarom staat u daar, nou ik denk dat ik wat heb aan te geven.
  Ik pak de spullen en de factuur en nadat hij alles had bekeken, u bent veel te eerlijk dus deze keer laat ik u gaan. Wat een geluk want ik had een aardige bijdrage aan de staatskas moeten leveren als ik het niet zo gedaan had en gepakt was met deze spullen. Dus liever een brave burger in dit geval.

 5. Christina zegt op

  Zelden hebben we controle op Schiphol. Toch controle de laatste keer geen probleem heb niets wat niet mag. Twee uur gestaan waren aan het onderhandelen over mijn trimschoenen die overigens niet uit Azië kwamen maar uit Amerika bijna nieuw. Ik denk waar zijn ze nu mee bezig bon had ik thuis maar 99% van de tijd loop ik op slippers. Na twee uur shoebatten waren ze er uit ze waren echt. Had nog 2 pakjes sigaretten teveel daar werd niets over gezegd. Totale focus op mijn mooie trimschoenen van Ecco.
  Ook eens gehad met fotolenzen boete betaald ik was het zat protest ingediend en al het geld werd netjes terug betaald. Soms heb je pech.

 6. Nelly zegt op

  Wat velen niet weten , is dat het ook omgekeerd geld. Als je in Thailand woont, en je koopt een laptop in europa, kan je hier ook de BTW van terugvorderen. Uiteraard is dit meer dan de 7 % in Thailand. Echter mag je in Europa 3 maanden wachten om het uit te voeren. Ik heb bv liever een laptop uit europa. Dus ik koop hem hier en vorder de BTW terug. Mediamarkt levert gewoon de documenten.

 7. Harry Romijn zegt op

  En hoeveel duurder zijn die winkels, die deelnemen aan het ‘VAT refund for tourists” programma ?Mijn ervaring: meer dan die 7$%, dus veel extra werk voor 0 revenuen. Nog afgezien van sowieso de douane-risico’s op Schiphol, Zaventem of Düsseldorf.

 8. Frank zegt op

  Bij de laatste trip naar Thailand voor 6000 baht aan inkopen gedaan bij Big C. Daar bleek ook een tax return office te zijn – formulier laten invullen en op het vliegveld keurig met de andere bonnetjes laten zien voor de tax return. btw terugvragen kan dus ook over boodschappen.

  • PEER zegt op

   Nou beste Frank,
   Je zult wel méér bij die bigC aangeschaft hebben?
   Want voor € 11,= ga je toch niet die hele rompslomp op je hals halen.
   Je moet bij de bigC bij het Office de btw-rekening laten specificeren, en dan moet je op Suvarabhum wat trucs uithalen om die € 11,= terug te krijgen.
   En wat betreft boodschappen: die zou je moeten kunnen tonen!
   Heb je die boodschappen ook uitgevoerd en mee naar Nederland genomen?

 9. Wil zegt op

  Inderdaad ook op Suvarnabhumi achter de douane je geld daadwerkelijk terugkrijgen. Maar als je de pech hebt dat er net een paar vliegtuigen vol Chinezen gaan vertrekken dan kan je zomaar 30 ~ 40 minuten in de rij moetenstaan alvorens je aan de beurt bent. Reken dus op flink wat wachttijd extra.

 10. Yvonne zegt op

  Je kunt voor een bedrag belastingvrij invoeren.
  Zie info vd douana
  Kocht u goederen buiten de EU met een totale waarde van € 430 of minder? Dan mag u die belastingvrij meenemen. De waarde van drank en sigaretten hoeft u niet mee te rekenen. De belastingvrije hoeveelheden van deze producten vindt u ook in deze tabel.

  U mag de waarde niet splitsen.

  De vrijstelling geldt niet voor handelsgoederen.

  Voorbeelden

  U koopt een camera van € 500.
  U moet over het volledige bedrag belasting betalen.

  U koopt een horloge van € 400 en een vulpen van € 55. Het totaalbedrag is € 455.
  U betaalt alleen belasting voor de vulpen.

 11. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt
  Dat klopt Nelly.
  Heb zelf 3 jaar geleden bij mediamarkt een laptop gekocht van 700 euro.
  Moest mijn paspoort daar laten zien,en zij hebben de documenten ingevuld.
  Was toen een week er na naar schiphol geweest om mijn BTW terug te vragen.
  Kon niet,moest op de dag dat ik terug vliegt.
  Op die dag dat ik terug vlieg ben ik daar naar toe gegaan,heb de laptop nog eerst in de doos gelaten.
  Toen ze gestempeld hadden,moest ik met het formulier naar het bureau er naast gaan en kreeg mijn BTW ongeveer 21% cash terug.
  De zefde type laptop is in Nederland goedkoper als hier.
  Daarna heb ik ergens gezeten en de laptop uit de doos gedaan en in mijn laptoptas gedaan.
  Reden omdat ik in Thailand wat officieel is, het moet het op geven bij de douane.
  Dat doe ik dus niet,met de kans dat ik hier BTW moet betalen.
  Voordat er mensen zeggen dat ik fout ben ze hebben gelijk
  Dit jaar bij Mediamarkt een IPadt gekocht.zelfde procedure gedaan
  Hans

 12. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Hoeft geen 3 maanden wachten,omdat ze aan mijn paspoort kunnen zien,dat ik niet in Nederland woont.
  Anders ben ik verplicht dat ik 3 maanden in Nederland moet blijven.
  Hans

  • Nicky zegt op

   Heb ook niet gezegd dat je 3 maand moet wachten . Het mag niet langer dan 3 maanden.

 13. brabantman zegt op

  Waarschijnlijk heeft niemand ook opgelet hetgeen hij of zij werkelijk terugkrijgt. Op het gele ‘ VAT’ staat exact het bedrag van de btw die u terug ontvangt. Maar dat is altijd minder dan 7%, veelal maximaal 5% wat u terugkrijgt. Ook hier wordt u door de Thaise overheid een oor aangenaait.

  • PEER zegt op

   Beste Brabantman,
   Het is zo dat de btw geheven wordt over het nettobedrag!
   Dus je krijgt echt wel 7 % terug van het nettobedrag (het bedrag zónder btw)
   Daarom lijkt het minder te zijn.

 14. Koen zegt op

  Je hoeft blijkbaar niet uit te voeren. Ik had een laptop gekocht als kado voor mijn Thaise vriendin in Bangkok. De laptop blijft dus in BKK en ik kon hem dus ook niet tonen in Suvarnabhumi. Toch kreeg ik de VAT refund. Ik heb aan de official gezegd: “I bought the laptop as a present for my GF in BKK and I don’t have it here”. Bizar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website