Een bijzondere documentaire van Fryslân Dok: Thai op ‘e klaai. Een verhaal over een Thaise vrouwen in het Friese Het Bildt.

Het Bildt is een kustgemeente en streek in de Nederlandse provincie Friesland met als hoofdplaats Sint Annaparochie. De gemeente telt 10.796 inwoners en ligt aan de Waddenzee met 15,4 km kust. Het Bildt maakte ooit deel uit van de Middelzee en is een oude Hollandse polder. De naam “het Bildt” komt van opgebild, watopgeslibd betekent.

Wat je waarschijnlijk niet verwacht in deze Friese gemeente, is een relatief grote Thaise gemeenschap. Twintig jaar geleden kwam de eerste Thaise vrouw naar Het Bildt: Nang Preemuangpak. In deze video vertelt Nang hoe het haar is vergaan en dat ze erg moest wennen aan de Friese cultuur.

Een mooie documentaire die nu ook eens de positieve kanten van Thaise vrouwen belicht: hardwerkend en sociaal. Een Friese werkgever die een vijftal Thaise vrouwen in dienst heeft is dan ook zeer tevreden over zijn exotische medewerkers.

[youtube]http://youtu.be/HGQ10EiZILM[/youtube]

16 reacties op “Thaise vrouwen in Friesland (video)”

 1. Lieven zegt op

  Prachtige en objectieve reportage. Ook leuk om het Fries eens weer te horen. Fantastische taal !!! 🙂

 2. cor verhoef zegt op

  Wat een prachtige documentaire. Is deze reactie te kort? Ik heb hier gewoon niets aan doe te voegen. De beelden spreken immers voor zich.

 3. benny zegt op

  Heel tof filmpje. De ganse tijd zitten glimlachen . Ook zelf relatie met thaise (nog niet hier wonend) zou haar zo meteen op de vlieger zetten nu ! hahaha

 4. Rob V zegt op

  Ik dacht even dat het een update betrof, helaas niet (onder aan dit artikel staat een link naar een eerder blogje met deze docu).

  “Een mooie documentaire die nu ook eens de positieve kanten van Thaise vrouwen belicht: hardwerkend en sociaal.” Generalisatie ;). Grapje, ik snap wat je bedoelt: als er al iets over (Oost) Aziatische dames gaat (over heren zal het nooit gaan…) dan betreft dat toch vooral de stereotype negatieve items die ik hier niet hoef op te noemen (steekwoorden: massage, onderdanig). Als tegenhanger van dat soort zielig ongenuanceerd vertoon -of beter gezegt journalistieke onkunde- is dit een prachtig mooie tegenhanger die eens een normaal beeld schetst. De meeste mensen op deze aardkloot zijn vrij normaal, zoeken vriendschap en een baan om brood.. uhm… rijst op de plank te krijgen. Of je nu praat over “de” Aziaten, Europeanen, Afrikanen of wie dan ook.

  • Ow, ik wist niet dat het filmpje al een keer geplaatst was. Heb ik gemist.

 5. Sir Charles zegt op

  Dacht aanvankelijk ook een deel 2 te gaan zien niettegenstaande het feit dat het een leuke documentaire blijft.

  Overigens even buiten de dorpskern van het plaatsje Bantega óók in Friesland is tevens een kleine gemeenschap van Thaise vrouwen gevestigd. Een der boeren aldaar begon er mee ergens in de eerste helft van de jaren negentig en al spoedig volgden nadien enkele andere boeren zijn voorbeeld een Thaise vrouw te doen overkomen.
  Heeft meen ik ook ergens ooit op een of ander forum gerelateerd aan Thailand gestaan.

  • Rob V zegt op

   Over “Thaise dorpen overzees” gesproken, ik kwam onlangs dit stukje tegen:
   http://manboel.nl/images/stories/Afhaalthai.jpg

   Staat helaas bol van de vooroordelen, de titel “afhaalthai” zegt al genoeg. Maar dat benadrukt maar weer eens dat de documentaire in Friesland een zeldzaam stukje goede journalistiek is (als het om buitenlandse relaties gaat e.d.).

   • Rob V zegt op

    Op uitzendinggemist staat hij niet (meer) maar ik kwam nog wel een andere site tegen om dit VPRO programma (VPRO’s import http://weblogs.hollanddoc.nl/import/2010/01/07/liefde-op-bestelling/ ), terug te zien:
    http://www.idfa.nl/nl/tags/project.aspx?ID=c75b3062-d3d6-40d3-a56f-2a65eb72377f

   • Rob V zegt op

    Na ruim een uur zoeken eindelijk de hele docu gevonden. Op YouTube valt hij (geknipt in meerdere delen) terug te zien onder de naam “Thai to Thy” . Er is ook een vervolg: “Ticket to Paradise”.
    Deel 1: http://www.youtube.com/watch?v=eqT-nOc3o5M

    Excuses voor de meerdere berichten, ik ga nu zelf kijken. 😀

    • Sir Charles zegt op

     Bedankt voor het zoeken Rob, heb er belangstellend naar gekeken.
     Weliswaar werd in de aankondiging http://manboel.nl/images/stories/Afhaalthai.jpg van de desbetreffende documentaire enigszins smalend geschreven echter de gefilmde situaties zijn toch wel zeer herkenbaar oftewel min of meer vooroordeelbevestigend en zoals de maker ook al zei ‘hij registreerde slechts’ niet meer en niet minder.
     Één ‘vooroordeel’ werd wél teniet gedaan. 😉 Kjeld en Kea huwden niet in traditionele kledij zoals veel farang-mannen zich wijs laten maken dat het zo moet en hoort of zou dat komen dat er wel heel erg snel getrouwd werd zodoende er geen tijd was dergelijke kledij aanteschaffen.

     Overigens er is wel een deel 2 beginnend met http://www.youtube.com/watch?v=iHTyRpLdV1E&feature=relmfu wat zich meer in Thailand afspeelt. Niet minder interessant en weliswaar is nadrukkelijk gezegd geen enkele relatie hetzelfde echter ook hier komen de welbekende situaties aan bod over het sociale leven aldaar en de verscheidene hobbels die genomen moeten worden die een relatie met een Thaise met zich mee kán brengen waar wij Thailandgangers zich zullen herkennen.

     • Rob V zegt op

      Daar sluit ik me helemaal bij aan, de link naar deel twee (kwam ik halverwege deel 1 tegen) had ik niet geplaatst omdat ik eerst wou kijken of er nog een reacties zouden komen. Gelukkig zijn beide delen een stuk objectiever gefilmpt dan het begeleidend schrijven…
      Al ontbrak het bij Kae toch aan een bepaalde klik met de man (Kjeld) uit de advertentie, mij bekrrop toch een beetje het gevoel dat deze man “goed genoeg is om mee samen te leven” maar er geen sprake was van liefde op het eerste gezegt. Dat bleek ook wel uit haar woorden zoals dat de liefde later nog wel komt en deze man ‘okay’ is. Achja, als ze beide maar gelukkig zijn/worden want dat gun ik hen wel.

      • Sir Charles zegt op

       Kea vatte het inderdaad allemaal nogal stoïcijns op ‘ach we zien het wel en voorlopig zit ik onder de pannen’ en ach Kjeld lijkt me toch al iemand die moeilijk contact kan maken met de Deense vrouwen en dan staat daar een Thaise schone voor de deur die het liefst zo snel mogelijk wil trouwen, daar zegt Kjeld dan geen nee tegen.
       Niets op tegen zo snijdt het mes aan twee kanten ben blij voor beiden en gun ze het allerbeste.

       Naverant in deel 2 zijn ook de lotgevallen van de mooie Saeng die aanvankelijk te verstaan kreeg dat ze nog een jaar te jong was om voor een Deens visum in aanmerking te komen waarop haar het advies werd gegeven om dan toch maar naar Pattaya te gaan om bijvoorbeeld te werken in een 7/11 want daar in Pattaya lopen zoveel farang rond dat ze er wellicht een op die wijze zal kunnen ontmoeten.
       Echter haar dorpsgenote Lom die al een tijdje aldaar werkzaam is als barlady brengt haar tot hele andere gedachten…

       Wil er niet zozeer een waardeoordeel over geven over de verschillende gebeurtenissen van de ‘hoofdrolspelers’ die daarin geregistreerd zijn doch het zijn zondermeer interessante documentaires zonder dat bombastisch opgeschroefd RTL/SBS-gehalte.

       Kortom Thaise vrouwen die allen op hun eigen wijze hebben doen besluiten hun leven elders te beproeven om vervolgens in die documentaires hun unieke verhaal en beweegredenen te vertellen.
       Hoop dat er een derde deel zal volgen hoe het verder met hen zal vergaan.

       Hoop dat er een derde deel zal volgen hoe het verder met hen zal vergaan.

       • Sir Charles zegt op

        Mijn excuus voor de dubbele laatste zin, was een knip- en plakfoutje. 🙂

 6. davey zegt op

  Moderator: een reactie zonder hoofdletter en leestekens is niet toegestaan.

 7. Jan Nagelhout zegt op

  Leuk om te zien dit.
  Voor mij al helemaal, want ik was jarenlang 1 van de postbodes in dat gebied met de auto, bijbaantje destijds.

 8. ludo jansen zegt op

  echt mooi filmpje,het leven zoals het is .
  nu nog een filmpje over thaise vrouwen in belgie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website