Ik heb een tijd terug een column van Jeffrey Weinberg gelezen in de Telegraaf. Het gaat er over dat de man het zat is om als huissloof behandeld te worden. Hij wil zich weer man voelen en als man door zijn echtgenote gezien en gerespecteerd voelen.

Niet eens zo’n slecht stuk. Het deed mij denken aan mijn eigen huwelijken in Nederland. Ja, ik ben drie keer getrouwd geweest. Met de moeder van mijn kinderen voor zeventien jaar, daarna met iemand die achteraf gezien uiterst seksverslaafd bleek te zijn en ik er achter kwam dat ze er zelfs geld mee verdiende. Dat huwelijk heeft vier maanden geduurd. En tenslotte met een hele mooie Bulgaarse bij wie na ruim anderhalf jaar bleek dat ze mij slechts nodig had om een verblijfsvergunning te krijgen.

Tussen de huwelijken ben ik steeds een behoorlijk lange tijd alleen geweest om mijn zonden te overdenken. Tussen nummer twee en nummer drie ruim 5 jaar en in die jaren heb ik me afgevraagd wat ik verkeerd deed. Ik ben ambitieus, niet vies van enig huishoudelijk werk, dat is me met de paplepel ingegoten, en ik ben steeds de kok geweest. Niet alleen omdat mijn vrouwen, vond ik, niet konden koken behalve dan een spaghetti, maar vooral omdat ik het leuk vind en heel graag kook.

In die laatste tijd heb ik veel gelezen over mannen en vrouwen, de verschillende manieren van denken en wat er mis kan gaan tijdens een huwelijk. Bij de laatste deed ik dan ook alles volgens ‘het boekje’. Maar zoals een lieve vriendin al tegen me zei, je moet allebei het boek gelezen hebben. Een waarheid als een koe.

Dat was een van de redenen om Nederland te verlaten. Ik vond de vrouwen erg veeleisend en in mijn geval stonden ze pas achter mij zodra het grote geld binnenkwam. Meedenken met de toekomst hoefden ze niet, ze vonden het eng en vooral gevaarlijk om af en toe eens wat nieuws te beginnen.

Ik ben nu bijna tien jaar in Thailand en getrouwd met een hele mooie Thaise. Na, heet ze en ze is bijna vijftig jaar. Een prachtvrouw waarvan ik steeds denk, die had ik in mijn jonge jaren nodig. Na, is een echte boerendochter, het enige meisje tussen 5 broers. Ze heeft dus aardig goed voor haarzelf moeten zorgen. Nu is het een dame van de wereld. Ze is nieuwsgierig, wil alles weten en alles meemaken. Als ik een boterham wil maken of een biertje pakken komt steevast de opmerking, he, daar ben ik voor. Jij zorgt voor mij en ik zorg voor jou.

Vrouwen in Thailand kennen hun plaats nog. De man komt op de eerste plaats en de man is de baas in huis (denken ze). Maar een Thaise vrouw is absoluut niet slaafs of onderdanig. Ook als een Thaise vrouw zich gebruikt, of nog erger, misbruikt voelt, gaat ze scheiden van haar man. Een Thaise vrouw leeft liever alleen in armoe dan slaaf van de man te zijn.

Na weet ook precies wat ze wil. Voorbeeld, we hebben een garage gebouwd wat eerst een rieten dak had. Heel mooi en paste goed in de omgeving. Zij wilde er platen op hebben dus dat is gebeurd. Tevens de garage langer gemaakt zodat er een ruime buitenkeuken ingericht kon worden.

Dat dit jaar na de voorjaarsstormen bleek dat het dak veel te zwaar is, ik heb dat gezegd, maar ja, Na wilde wat ze wou, maar dan ben ik er voor om te bedenken hoe dat probleem op te lossen. Daar wordt niet over nagedacht, zo zijn de rollen verdeeld. Ik hoef ook niet alsjeblieft of dankjewel te zeggen als ze iets doet. Wat je in het westen behoorlijk kwalijk wordt genomen als je dat vergeet. Familie en vrienden die hier op bezoek komen denken vaak dat ik Na uitbuit. Niets is minder waar. Zij doet het heel erg graag en altijd, nou ja altijd, met een vriendelijk gezicht.

Wij vinden het allebei plezierig hoe wel met elkaar omgaan. Respect voor elkaar en ieder zijn plaats. En dan heb ik het nog niet over om te duiden dat een Thaise van vijftig er ietsje anders uitziet dan een westerse. Na, ziet er niet uit als vijftig, maar meer als midden dertig.

Ik denk dat ik wel weet wat Jeffrey bedoelde. Daarom woon ik in Thailand waar zorgen voor elkaar heel erg normaal is. Ik kan vele dingen opnoemen die zo verschrikkelijk anders zijn dan in een relatie met een westerse vrouw. Maar dat laat ik graag aan u over.

Ingezonden door Jan 

– Herplaatst bericht –

12 reacties op “‘Een relatie met een Thaise vrouw is zo anders dan met een westerse’ (lezersinzending)”

 1. Tino Kuis zegt op

  Beste Jan,

  Fijn dat je nu zo’n goed huwelijk hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen opschieten. Gefeliciteerd. Doe Na de hartelijke groeten.

  Het heeft alleen niets, maar dan ook helemaal niets, te maken met westers of Thais/oosters. Zoals je ongetwijfeld weet mislukken huwelijken tussen westerse mannen en oosterse vrouwen ook regelmatig en zijn er prachtige huwelijken tussen westerse mannen en westerse vrouwen. Je hebt gewoon een goeie vrouw getroffen en/of geleerd van je vorige mislukkingen.

  Het heeft te maken met persoonlijkheden en de manier waarop ze met elkaar omgaan. Ik verzeker je dat er heel veel verschillende soorten vrouwen zijn in Thailand, ik ken er zelfs die nauwelijks iets geven om goede zorg, echt waar. Het is onmogelijk te zeggen ‘een Thaise vrouw is zus en zo’. Je kunt wel zeggen ‘deze, of mijn, vrouw is zus en zo’.

  Geniet van je goed samenzijn, prijs je vrouw maar vergeet het bijvoeglijke naamwoord ‘Thais’ en ‘westers’ .

  • Rob V. zegt op

   Geheel met je eens Tino. prachtig dat Jan dol gelukkig is maar dat heeft niets met een Thaise/westerse relatie te maken. Menig relatie loopt op de klippen. /3 zeg ik uit het hoofd en dat ligt bij relaties tussen partners uit twee verschillende groepen veelal nog hoger. Je moet maar net de juiste bloem treffen in die mooie tuin vol natuurschoon.

   Er is niets mis met de meeste mannen en vrouwen van hier of daar. Het juiste potje op het juiste dekseltje vinden is echter gewoon lastig. Het belangrijkste is dat beide partners goed naar elkaar luisteren, een stukje geven en nemen. Balans, jij doet wat en je partner doet iets. Als een relatie van 1 kant komt gaat het vroeg of laat mis. Als jouw partner, Nederlands of Thai, niet voor jouw zorgt dan pak jij je koffers. Maar zorg jij niet voor je liefje dan is je schat er ook van tussen en volkomen terecht. Hoe je dat zorgen voor elkaar invult verschilt per koppel.

   Dat “de Thaise vrouw haar plek nog kent” verwerp ik dan ook. Wellicht dat je daar, door de boot genomen, iets vaker een vrouw treft die in het klassieke rollenpatroon van de werkende man en de huishoudende vrouw maar ook Thailand gaat gewoon mee in de internationale wereld waar mannen en vrouwen naar de (hogere) school gaan en met die kennis op zak echt niet thuis gaan zitten.

   Als ik op de bank zat met mijn lief en zij vroeg me of ik drankje kon pakken voor haar, dan grapte ik wel met een grijns op mijn gezicht ‘Neem ik speciaal een Thaise vrouw omdat die zo goed luisteren en je op je wenken bedienen, tref ik er eentje die mij laat lopen, ga jij voor mij maar een biertje pakken want anders ruil ik je in’. Dan volgde een schaterlach van haar kant, en zei ze me ‘ik ben niet gek’ . Zei ik dan ‘maar jij moet naar me luisteren, dat hoort zo’, dan vertelde ze me dat die mannen wel gek zijn.
   Vrees niet, uiteindelijk haalde een van ons twee wat lekkers en zaten we samen gelukkig op de bank. Een prachtige, krachtige, grappige en slimme vrouw die zich echt niet de kaas van haar brood liet eten.

   • Rob V. zegt op

    Met koken was ik ook de vaak klos, ik kreeg dan te horen “Rob, pokpok de pepers en knoflook’. Uiteraard liet ik dan een overdreven zucht horen en merkte ik op dat ik daar geen zin in had of dat het mijn taak niet was. Dan kreeg tikte ze me op het hoofd met de vijzel en zei dat ik naar haar moest luisteren. Als ik dan nog tegensputterde dan zei ze ‘reo reo (huphup, snel snel) Rob, of wil je ham pokpok?!’. En dan nog die glunderende pret oogjes er bij! Ik wist dan ook mijn plaats in de relatie. 🙁 5555

    • Tino Kuis zegt op

     Rob,
     Elkaar op een goedmoedige en grappige manier kunnen plagen is het toppunt van liefde, ook bij vrienden.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik, zegt.
  Het is niet alleen met een oudere Thaise vrouw.
  Ben zelf van Necerlands-Indische afkomst.
  Merkt het bij mijn vader en moeder,mijn broer en schoonzuster en andersom.
  Daarom zijn de mannen,alleen verdieners..
  De man zorgt voor het financiele gedeelte, de vrouw zorgt voor het huis de man en eventueel de kinderen.
  Het heeft niets met slaafs te maken,het is gewoon nog de cultuur van de oudere vrouwen.
  Heb nu al 17jaar een relatie met eenThaise vrouw en zie dat ook weer terug
  Zelf ben ik 75 jaar en zij 60 jaar.
  Mag in huis echt niets doen, nog niet eens afwassen.
  Hans

 3. LOUISE zegt op

  Alleen de opmerking van Jan dat “”de vrouwen in Thailand hun plaats nog kennen””

  Deze opmerking gaat dwars door zijn hele verhaaltje.

  LOUISE

 4. John Chiang rai zegt op

  Ook ik geloof niet dat je generaliserend zeggen kunt, dat een Thaise of Aziatische vrouw beter is als een Farang vrouw.
  Hoewel ik zo hier, en daar wel de indruk heb,dat de emancipatie in de westerse landen een stuk verder is als in veel Aziatische landen.
  Heb overigens niets tegen emancipatie zolang het niet overdreven wordt,en de vrouw niet alleen wetten maakt voor haar echtgenoot,terwijl ze voor haar zelf uitzonderingen bepaald.
  Jaren geleden kwam mijn 7 jarige zoon terug van de lagere school met een breiwerkje wat hij thuis verder moest afmaken.
  Omdat hij helemaal het nut niet begreep van deze opgave,en liever tijdens de handwerk lessen een figuurzaag hanteerde,hield ook ik deze actie, voor een van de typische uitwerkingen van het overdreven streven naar emancipatie.
  Verder,zonder dat ik generaliseren wil, ben ik van mening,dat veel westerse vrouwen in hun streven na meer emancipatie,veel van hun vrouwelijkheid verloren hebben.
  Velen nemen in hun streven na emancipatie,zonder het zelf misschien te merken,eigenschappen aan,die ze jarenlang aan hun mannen niet goed vonden.
  Terwijl ik bij vele Thaivrouwen,uitzonderingen daar gelaten,de indruk heb,dat ze juist met hun dienende vrouwelijkheid,precies het zelfde bereiken als veel westerse vrouwen.
  Deze o.a. dienende vrouwelijkheid,die vele mannen erg schatten,en respecteren aan de Thai/Aziatische vrouwen,zijn ook voor mij een bijzondere reden geweest,waarom ik met een thaivrouw getrouwd ben.
  Maar kan zijn dat deze indruk ontstaan is door vroegere persoonlijke ervaringen,in vergelijk met mijn huidige ervaring.

 5. chris zegt op

  meer hoef ik niet te zegen of schrijven:
  https://www.youtube.com/watch?v=ru7BofbYRAU

  • Tino Kuis zegt op

   Prachtig! Vroeger zaten we zondags om half zeven met de hele familie aan de beeldbuis gekluisterd. Niet iedereen was gek op ze. Ik had een rechtse vriend en die noemde ze altijd ‘van Kloten en Debiel’. Nou ja.

  • Rob V. zegt op

   Of gooi er jouw stelling van een paar jaar terug tegen aan:

   “een Thaise partner is niet beter of slechter dan een partner uit eigen land. Je moet gewoon de juiste treffen” Chris de B.

   https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/thai-partner-niet-beter-slechter/

   Of onze Khun Peter:

   “Ik denk dat Thaise vrouwen, afgezien van de cultuurverschillen die bepaald gedrag verklaren, niet wezenlijk verschillen van Nederlandse vrouwen. Veel westerse vrouwen zijn ook zorgzaam, tonen passie, genegenheid en willen goed voor de partner zorgen. (…)
   ‘ze (Thaise dames) accepteren je slechte adem, je stinkvoeten en je gesnurk’, doe ik daarom af als pertinente onzin. Zoiets heet namelijk liefde en heeft niets met je geboorteland of afkomst te maken. Westerse vrouwen accepteren ook al je onhebbelijkheden, jouw gesnurk en je stinkvoeten. In een relatie draait het nu eenmaal om geven en nemen, dat is overal ter wereld zo.”

   https://www.thailandblog.nl/relaties/thaise-vrouw-niet-anders-dan-westerse/

 6. Rens zegt op

  ” Vrouwen in Thailand kennen hun plaats nog” , na het lezen daarvan ben ik afgehaakt en is het me duidelijk geworden waarom Jan zo vaak gescheiden is.

 7. Sir Charles zegt op

  ‘Vrouwen in Thailand kennen hun plaats nog’ wordt dikwijls gebezigd door mannen die in eigen land nog niet eens een damesfiets kunnen versieren maar ach met jouw stelling geef je in feite ook toe dat je in vorige relaties zwaar onder de plak zat, hoe sullig kun je dan zijn dat je het zo ver hebt kunnen laten komen alhoewel ook wel sportief van je dat toe te willen geven in je betoog…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website