Deze week een ingezonden stelling van Chris de Boer. Hij stelt dat Thaise partners niet per definitie beter of slechter zijn dan Nederlandse/Belgische partners.

Veel Nederlandse en Belgische expats hebben in Thailand een Thai partner. Als je dat voor de eerste keer tegen je vrienden of kennissen vertelt, zijn de stereotypische opmerkingen niet van de lucht: ze (het gaat zeer vaak over Thai vrouwen; een minderheid heeft een Thai man of een ladyboy als partner) ziet er vast heel exotisch (bedoeld wordt: sexy) uit, ze heeft vast een slanke lijn, ze zorgt vast beter voor je dan vrouwen in het Westen, ze kan vast lekker koken, jij hoeft in het huishouden niks meer te doen, ze is ongetwijfeld een perfecte minnares.

Dit zijn allemaal stereotypen en derhalve ook sprookjes. Er zijn net zoveel Westerse vrouwen als Thai vrouwen die goed kunnen koken, goede minnaressen zijn. Ja, de huidskleur is wat verschillend, hoewel er in Nederland en België tegenwoordig ook exotische vrouwen genoeg rondlopen.

Elke expat heeft zo zijn voorkeuren. Ook zijn redenen om een Thai partner te hebben. Je voelde je je niet meer thuis bij je Westerse vrouw. Je bent weduwnaar. Je bent gewoon verliefd op de Thaise. Je kwam hier in je eentje maar – goed beschouwd – alleen is ook maar alleen. Je wilt je gewoon weer jong en gewild voelen. Je wilt in Thailand blijven wonen en getrouwd is dat emotioneel en juridisch wat gemakkelijker dan ongehuwd. Sommige expats hebben slechte ervaringen met een Thai vrouw, sommige goede ervaringen. Anderen hebben beide ervaringen.

Maar: een Thaise partner is niet beter of slechter dan een partner uit eigen land. Je moet gewoon de juiste treffen.

Ben jij het eens met de stelling of totaal oneens? Laat dan een reactie achter en discussieer mee.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

56 reacties op “Stelling v/d week: Een Thai partner is niet beter of slechter dan een partner uit eigen land”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste Chris, ben het eens met je stelling. Wel is het zo dat Thaise vrouwen meestal minder problemen hebben met de traditionele rolpatronen. Dat is overigens geen waardeoordeel of dat goed of slecht is, maar slechts een constatering.
  In mijn ogen verschilt een Thaise vrouw niet van de westerse. Je zou kunnen zeggen dat ze er over het algemeen wat vrouwelijker/verzorgder uit zien. Maar dat geldt zelfs voor de scholieren in hun onberispelijk schooluniformen. Kleding en uiterlijk is ook iets om de functie en status van af te lezen. Wellicht een verklaring?

  • Rob zegt op

   Hoi peter
   Ik denk dat je het echt verkeerd ziet ,als er weinig verschil is tussen de vrouwen thai/ nl.
   Heb twee keer een relatie gehad met een thaise dame
   En ook twee keer met twee Nederlandse alle twee +\-10 jaar een is overleden
   De andere is nog steeds mijn beste vriendin we werken samen
   Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat de nl vriendin om ipad auto huis vroegen
   De eerste thaise relatie stopte omdat papa een Toyota vigo wilde en ik die niet gaf
   Ze ging opzoek naar een andere manier om aan toyota te komen
   De tweede wilde een auto terwijl ze niet eens auto kon rijden ( ik heb ze wel de rijbewijs laten halen)
   ik vroeg waarom ze een auto ,wilde ze keek me raar aan en zei iedereen heeft toch een auto
   In nederland zien ze me niet als een wandelende atm
   Het voordeel van een thaise dame is wel ze kijken niet naar leeftijd
   Mijn ex schoonvader (67 jaar) kwam voor de eerste keer in thailand ,was net gescheiden.
   Ik zet het eerste beste barmeisje (26 jaar) bij hem op schoot een met ervaring
   Hij gelijk smoor verliefd ,zijn nu twee jaar samen
   Waar kan hij dat in nl voor elkaar krijgen ,als je maar betaald
   Wat me opvalt hier op thaiblog ,dat alles in thailand met roze bril gezien moet worden
   Iedereen is aardig lief , ze vergeten dat ze dat doen om je geld.
   Alles is goed aardig anders ben je een mopperkont negatieveling
   kan je beter terug gaan naar nl
   Maar als je met andere mensen praat, die al een langere tijd hier zijn
   dan zeggen ze bijna altijd de waarheid
   Dat vrouwen/mannen niet zo aardig zijn ,alleen als het om geld gaat dan zijn ze aardig
   Vriendschap en liefde heeft altijd een prijs
   Dat heb ik nog nooit met een nl vrouw gehad
   Maar ik moet wel zeggen een thaise vrouw is een stuk vrouwelijker dan een nl
   Ook al hebben ze kinderen gehad
   Een gemiddelde nl vrouw met kinderen van 30 jaar is stevig met kort haar .
   Niet echt vrouwelijk voor mij
   Dus als je het verschil niet ziet, dan wil je het niet zien.

   • Khun Peter zegt op

    Beste Rob, jouw reactie staat vol met generalisaties, algemeenheden en beledigingen. Normaal gesproken zou de moderator deze reactie niet doorlaten, maar ik heb hem gevraagd dat wel te doen zodat ik kan reageren.

    Het is redelijk simpel. In Thailand zijn er geen sociale voorzieningen. De enige mogelijkheid om op terug te vallen is de familie. Als jij een relatie aangaat met een Thaise wordt jij onderdeel van die familie. Dat betekent dat jij ook een financiële bijdrage moet leveren. Natuurlijk binnen de grenzen van het redelijke.
    Als een Thaise dame jou overvraagd: auto, huis iPad terwijl ze weet dat jij dit niet kan betalen, dan houdt ze niet van jou. Overigens, maakt dat in Thailand niet veel uit wanneer jij dit kan compenseren met geld. Liefde en houden van is mooi meegenomen maar niet het allerbelangrijkste voor sommige Thaise dames. ‘You can not eat love’.

    Als mijn vriendin vraagt of ik een huis of auto voor haar koop, dan zou ik daar enorm om moeten lachen en zijzelf waarschijnlijk ook. Ik help haar financieel, maar er zijn grenzen. Dat accepteert ze en zo niet dan moet ze vooral iemand anders zoeken die meer geld heeft dan ik. Daarnaast verlang ik van haar dat ze ook zelf werkt en geld spaart wat ze dus ook doet.

    Ik wil niet onvriendelijk zijn maar misschien moet je ook eens in de spiegel kijken en het bij jezelf zoeken. Vrijwel alle mannen die hier reageren wijzen naar anderen, in dit geval Thaise dames. Vergeet niet dat je zelf zeker voor 50% schuldig bent aan het feit dat het niet lukt met een Thaise dame. Weet je wel genoeg van de cultuur, ben je naïef, val je op foute dames, ben je überhaupt wel een interessante partner?

    En kijk eens wat je zelf schrijft: Mijn ex schoonvader (67 jaar) kwam voor de eerste keer in thailand ,was net gescheiden.Ik zet het eerste beste barmeisje (26 jaar) bij hem op schoot een met ervaring. Hij gelijk smoorverliefd ,zijn nu twee jaar samen.

    Ben je dan ook verbaasd als dat misloopt? Ligt het dan ook aan de dame in kwestie?

    Vergeet vooral niet, als je op Schiphol staat, ook je verstand in te checken wanneer je naar Thailand gaat.

    • Henk zegt op

     Moderator: Graag een inhoudelijke reactie en niet chatten aub.

    • Rob zegt op

     Hoi peter
     Sorry alles wat ik heb geschreven heb is waar
     En zeker als twee mensen uit elkaar zijn. Dan zijn er drie waarheden
     Maar een ding is zeker, geld en uiterlijk vertoon zijn heel belangrijk.
     En als mijn exschoonvader deze maand niet betaald, zit ze volgende maand terug in de bar
     Jij weet dat net zo goed als ik. En wat zijn de beledigingen?
     Als de waarheid een belediging is dan moet men maar gaan nadenken.
     En mijn verstand gebruik ik zeker.
     Alles wat redelijk is, kan in overleg maar hebberigheid daarvoor moet je niet bij mij zijn.
     Ik heb alles met hard werken verdiend en slapen doe ik ‘s nachts.
     De mentaliteit van een flink aantal dames in Thailand is beneden peil (vooral deze generatie)
     Maar ja dat mag zeker weer niet gezegd worden. Ik woon in Phuket en praat met verschillende nationaliteiten en ze zeggen vaak hetzelfde als ik.
     Ik weet dat dit allemaal jou niet zal bevallen want alles is mooi en goed in Thailand, kritiek hebben mag niet.

     • Khun Peter zegt op

      Beste Rob, we zijn niet allemaal hetzelfde. Ik kan mij dan ook moeilijk verplaatsen in jouw gedachtengang. Dat zal een omissie aan mijn kant zijn.
      Ik heb niet beweerd dat geld/status onbelangrijk is. Maar liefde en respect kan je nu eenmaal niet kopen, dat moet je verdienen. Dat een Thaise dame van 26 niet haar eeuwige trouw en onvoorwaardelijke liefde betuigd aan jouw ex-schoonvader van 67 klinkt mij niet zo heel vreemd in de oren. Eerlijk gezegd zou ik dat ook niet doen als ik haar was.
      Misschien toch een idee om voor jezelf en voor je ex-schoonvader op zoek te gaan naar een ietwat meer gelijkwaardige relatie (leeftijd, uiterlijk, intelligentie en levenservaring)? Of je die in een bar kan vinden? Wellicht, maar dan moet je wel het kaf van het koren kunnen scheiden en niet eerst je oerdriften de overhand laten krijgen.

      Suc6!

      Mijn verontschuldigingen aan de moderator voor het chatten. Ik stop er dan ook mee.

    • leon zegt op

     Khun peter je slaat de spijker op zijn kop,en hij zit er in een x helemaal in,prachtig verwoord en voor mij de waarheid.

    • Kees zegt op

     Beste Peter, je slaat de spijker op de spreekwoordelijke kop. Alles welbeschouwd, religie, cultuur, omstandigheden etc. maken dat jij degene bent die alleen maar teleurgesteld kan worden in je eigen verwachtingen.
     Vorig jaar is mijn vrouw in een ongeluk om het leven gekomen. Zij wist dat ik geen geld had om een huis te bouwen en wat nog meer van dergelijke zaken, toch bleef zij bij mij. Reden? Ik gaf haar waar zij zo naar verlangde, genegenheid, warmte, respect en begrip voor de omstandigheden waarin zij opgroeide.

     Nu heb ik sinds kort een vriendin aan wie ik meteen bij de eerste kennismaking vertelde dat ik geen geld had en ook nu weer, geen huis aan kon bieden etc. Haar antwoord was eenzelfde als mijn overleden vrouw. Zij had meer behoefte aan genegenheid, warmte etc… Iets waar menig Thiase vrouw naar hunkert.

     Zelf heeft ze haar eigen zaak en is financieel in het geheel niet van mij afhankelijk. Zij vraagt nergens om behalve datgene waar zij al zo lang naar verlangde; iemand met wie zij kan praten, die haar vertrouwt en haar het gevoel geeft dat zij ook gewaardeerd wordt om wie zij is en niet om wat zij doet in bed.

     Ik ben nu weer gelukkig en heb het getroffen met mijn nieuwe vriendin en we gaan samen een mooie toekomst tegemoet en omdat we goed met elkaar kunnen communiceren, er wederzijds begrip is voor de cultuurverschillen, kunnen we veel problemen voorkomen (uitdagingen aangaan).

     • Khun Peter zegt op

      Mooie reactie Kees. Als je met jouw instelling een partner in Thailand zoekt zal je minder snel teleurgesteld worden. Ben blij voor je dat je wederom het geluk gevonden hebt. Het is je van harte gegund.

   • KhunRudolf zegt op

    Ik moge toch hopen dat het op de schoot gedeponeerd krijgen een 41 jaar jongere Thaise schone niet model staat voor de wijze van relatievorming tussen farang en Thai. Als dit wel zo is, en daar lijkt het toch bij menigeen op, dan is de stelling niet houdbaar.

    • Ronald K zegt op

     Moderator: u bent aan het chatten.

 2. Monique zegt op

  Zonder een oordeel te willen vellen maar vrouwelijker of verzorgder uit zien?, nou kom dan maar eens in de dorpen of de nog niet zo’n toeristische plekken zoals bij ons in het zuiden.

  Vaak lopen de dames jong en oud in pyjama over straat om even naar de 7 Eleven te lopen, op de markt staan de dames er ook niet bepaald florissant bij en de normale kleding, bestaan veelal uit slobberbroeken, slobber T shirts en plastic slippers.

  Ja in Bangkok in het centrum zien de dames er verzorgd uit maar ga naar het centrum van een willekeurige stad in het westen daar zie ik toch over het algemeen mooie jonge en oudere verzorgde dames net als in Bangkok en in sommige steden vaak ook nog eens veel chiquer.

  • Khun Peter zegt op

   Monique, ik weet wat je bedoelt en het klopt wat je zegt. Heb het daar wel eens over gehad met mijn vriendin. Haar verklaring is dat het in het dorp niet op prijs wordt gesteld als je er te veel als een madam bijloopt. Daar zijn ook weer redenen voor.
   Het gemiddelde in Thailand zal niet veel afwijken van het gemiddelde in Nederland, denk ik nu. Misschien is het vooral verbeelding? In Nederland heb ik ook het idee dat, hoe zuidelijker je gaat hoe meer verzorgd de vrouwen er uit zien, maar dat zal dan ook wel niet kloppen. 😉

  • Walter zegt op

   Nou Monique je hebt maar ten dele gelijk de mensen met een laag inkomen hebben vrijwel geen geld om goede kleren te kopen!

   • Monique zegt op

    Walter dat realiseer ik mij ook maar de reactie was dat Thaise vrouwen er vrouwelijker en verzorgder uit zien dat dat niet altijd het geval is komt ook mede door geldgebrek of gewoon geen smaak, dat geldt voor Nederlandse vrouwen net zo.

    Ik weet zeker dat als al deze vrouwen iets meer te besteden hadden zij meer tijd en mogelijkheden zouden hebben om beter zorg te besteden aan hun uiterlijk.

 3. Koge zegt op

  Beste Chris,

  Ben het absoluut niet met je eens. Het zou kunnen zijn dat ik het met 2nederlandse vrouwen slecht getroffen heb, maar als ik naar mijn vrienden kijk zie ik dezelfde patronen. De Nederlandse vrouw is erg egoïstisch, ik moet me aanpassen aan haar ideaal beeld. Mijn Thaise vrouw geeft mij alle ruimte om mijn eigen dingen te doen, probeert mijn slechte dingen niet te veranderen, legt geen druk op mij. Als er tijd is help ik mee in het huishouden maar in zijn algemeenheid is de rolverdeling duidelijk en daar zijn wij allebei heel gelukkig mee. Ze heeft echt geen makkelijk leven gehad maar klaagt daar nooit over. Klagen en zeuren komen in haar woordenboek niet voor. Voor mij nooit meer een Nederlandse vrouw

  • Monique zegt op

   Beste Chris,

   Misschien heb jij het inderdaad slecht getroffen maar wat ik dan graag zou willen weten wat probeerde de dames dan precies aan jou te veranderen?

   Als het gaat om er onverzorgd bij lopen of iets in die geest kan ik mij dat eerlijk gezegd best voorstellen. En zoals ik hier op Thailandblog lees wordt het, ook door de heren, erg gewaardeerd als hun partner er verzorgd bij loopt.

   Als het om andere dingen gaat zou ik uit nieuwsgierigheid dat ook graag willen weten gewoon voor mijn beeldvorming.

 4. Rob Piers zegt op

  Qua uiterlijk en bepaald gedrag verschillen de Thaise dames in principe niet veel (door de bank genomen). Wel is er een groot verschil (open deur…) voor wat betreft de cultuur. Daaruit vloeien dagelijkse zaken voort die wel duidelijk een verschil maken tussen de westerse en de Thaise vrouw.
  Kijk b.v. alleen eens naar de hierarchische wijze waarop gewerkt wordt binnen bedrijven (zie eerder artikel daarover op Thailandblog).
  Ook emancipatorisch is er een groot verschil tussen de westerse en de Thaise vrouw, om maar niet te spreken over de wijze waarop met b.v. huiselijke problemen wordt omgegaan.
  Kortom: er is wel duidelijk een verschil tussen de westerse vrouw (mens eigenlijk, want het geldt ook voor de man) en de Thaise.
  Om met Khun Peter af te sluiten: geen waardeoordeel óf de westerse vrouw óf dat de Thaise vrouw beter of slechter is, daarover kun je een lange verhandeling schrijven.

  • Hans zegt op

   Het cultuurverschil heeft er zeer zekers mee te maken alsmede de afkomst van de vrouw.

   Met name in de armere regionen wordt de “bruidsschat” toch zeer gewaardeerd door de ouders van de dame.

   Met name de jongere en armere dochters kunnen danwel erg graag met iemand in het huwelijksbootje willen stappen, maar als de jongeman c.q. de ouders die de bruidsschat niet kunnen ophoesten. gaat letterlijk en figuurlijk het feest veelal niet door.

   De “verstandshuwelijken” bestaan nog steeds en me vriendin vertelde me eens dat als dan de man goed voor zijn vrouw en familie zorgt de liefde dan vanzelf wel komt, aldus kan er zo geredeneerd worden.

   Wat wij westerlingen vinden van die bruidschat is toch wel heel anders als in meerdere culturen, veel moslimlanden en ook de chinezen houden hier terdege rekening mee.

   Ook op latere leeftijd zal de (thaise) vrouw hier zekers rekening mee houden.

   Oud spreekwoord. Het draait allemaal om de duit en de fluit.

 5. LOUISE zegt op

  Kuhn Peter,

  Slaat nergens op.
  De thai vrouwelijker en verzorgder.
  Zoals Monigue al zei, je ziet ze af en toe lopen, alsof zo zo uit bed komen en met de daarbij behorende kledij.
  Natuurlijk, ook heel verzorgde, maar die heb je in Holland ook hoor.
  En de traditionele rolpatronen.
  Dat is een aantal blogs al eens aan de orde geweest en heb toen ook gezegd dat de aziatische vrouw minder snel zegt; “hallo, doe dat even lekker zelf”
  Meer service gericht.
  EN HEREN, DIT IS NIET NEGATIEF BEDOELD!!!!
  @Koge,

  Helaas heb jij dan 2 verkeerde vrouwen getroffen.
  In een huwelijk is het geven en nemen van 2 kanten

  “”Mijn thaise vrouw geeft mij de ruimte alle dingen te doen””””
  “””Mijn thaise vrouw probeert mijn “slechte” dingen niet te veranderen”””
  “””Mijn thaise vrouw legt geen druk op me”””

  UUUUHHHH, zie ik dit verkeerd of gaat dit alleen om jouw persoon????
  Misschien toch geen 2 verkeerde vrouwen???

  En ja, ik ben ook getrouwd.
  a.s. 9 december is dat 44 jaar.

  Ik blijf genieten van Thai blog.
  Groetjes,
  Louise

  • jim zegt op

   ‘ heb toen ook gezegd dat de aziatische vrouw minder snel zegt; “hallo, doe dat even lekker zelf” ‘

   Je hebt duidelijk mijn vrouw nooit ontmoet 😀 😉

   Ik ben het wel eens met de stelling.
   Niet beter en niet slechter, maar wel anders.

   Ik denk trouwens dat de grootste verschillen en problemen niet door de cultuur komen, maar door het leeftijdsverschil tussen menig thaise en haar farang.
   Bij sommige zit er 2 generaties tussen.

 6. Ronald K zegt op

  De Thaise vrouw is in vele opzichten per definitie anders dan de westerse (lees: Nederlandse vrouw) dus ik ben het oneens met je stelling. Laat ik proberen dit nader te duiden.

  In tegenstelling wat in het westen vaak gedacht word is de positie van een Thaise vrouw in Thailand allesbehalve zwak. Het beeld dat de westerse wereld heeft van dat iedere Thaise vrouw wel wat heeft met de seksindustrie klopt niet. Natuurlijk, veel Thaise vrouwen zijn gemakkelijk bereikbaar voor westerse mannen. Jongere Thaise vrouwen hebben geen enkele moeite met oudere westerse mannen (“leeftijd is alleen maar een getal” is een veel gehoorde stelling). Maar laten wij eerlijk zijn het is natuurlijk te doen om het geld omdat de Thaise vrouw graag de illusie heeft dat iedere farang rijk is en haar het leven kan geven wat ze graag wenst. Indien je de Thaise vrouw financieel niets te bieden hebt dan heb je in Thailand niets te zoeken. De Thaise vrouw gaat voor financiële zekerheid en als je die haar kunt bieden heb je er een prima vrouw aan die in alle opzichten anders is dan de westerse (lees: Nederlandse vrouw). Maar hier staat tegenover al die mannen die de GirlFriendExpirience hebben ervaren en soms tot op de bot toe zijn uitgeperst. Want de Thaise vrouw is slim veel slimmer dan de westerse. Vorig jaar schreef ik een kroniekje over de Thaise vrouw. Ik wil die hier graag herhalen.

  Thaise vrouwen zijn zelfverzekerd, doelgericht, dominant en hebben een prima zakelijk instinct. Wettelijk gezien is de positie van een vrouw in Thailand zwak. Bij een scheiding is een vrouw volledig op zichzelf aangewezen, van alimentatie is geen sprake. Ook liggen de lonen voor vrouwen lager dan bij mannen. De Thaise vrouw is de motor van de Thaise welvaart. 80% van de Thaise vrouwen werken fulltime. Dat behoort tot de hoogste arbeidsparticipatie ter wereld. 60% van de beschikbare arbeidskrachten in de industrie zijn vrouwen en voor Thailand zo belangrijke exportindustrieën, als textiel en elektronica, is dit zelfs 80%. Acceptatie en emancipatie van de Thaise vrouw in de Thaise zakenwereld is beter dan in het westen. Een vrouw die carrière wil maken en voldoende capaciteiten heeft wordt volledig geaccepteerd door de mannelijk collega’s. De Thaise zakenwereld is voor meer dan de helft in handen van vrouwen en hiermee is Thailand de koploper in de wereld. Er zijn tegenwoordig meer vrouwen dan mannen die het hoger onderwijs afronden. Dit zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat in de toekomst de positie en invloed van Thaise vrouwen nog belangrijker zal worden. De keerzijde van de medaille is dat de Thaise vrouw haar carrière boven alles stelt met de kenmerkende gevolgen voor de bevolkingsgroei. De politiek blijft vooralsnog een mannenwereld en staat bekend als een slangenkuil vol corruptie en andere gevaren. Maar de hedendaagse Thaise vrouw legt zich daar niet bij neer en wil ook op het politiek toneel carrière maken. Sinds juli 2011 heeft Thailand haar eerste vrouwelijke minister president.

  Kortom de Thaise vrouw is per definitie veel en veel beter/slimmer dan de westerse vrouw.

  • Khun Peter zegt op

   Om uit aangehaalde cijfers en feiten te concluderen dat Thaise vrouwen beter/slimmer zijn dan westerse raakt kant nog wal. Het gaat bij wat jij noemt slechts om arbeidsparticipatie en de positie op de arbeidsmarkt. Dat zijn maar een beperkt aantal indicatoren. Het zegt niets over scholing, sociaal maatschappelijke posities, relaties, etc.
   Verder lijkt jouw kroniek verdacht veel op een artikel wat eerder op Thailandblog is verschenen: https://www.thailandblog.nl/maatschappij/thaise-vrouwen/
   ???

   • Ronald K zegt op

    Je moet mijn hele verhaal lezen en niet alleen het kroniekje eruit halen. Het kroniekje waarnaar ik verwijs vond haar oorsprong in de prospectus “Doing Business in Thailand” die de Wereldbank in 2012 uitbracht. Jouw stukje Maatschappij/Thaise vrouwen lijkt op een letterlijke vertaling daarvan. Dus “de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet”. Verder verandert mijn mening geenzins. De Thaise vrouw is beter/slimmer dan de westerse (lees: Nederlandse vrouw).

    • Monique zegt op

     Ronald,

     Ik zou hier heel veel tegen in kunnen brengen maar ik heb respect voor andere mensen (waaronder vrouwen) en kan dingen zoals veel slimme mensen in een verschillend perspectief zien.

     • Ronald K zegt op

      @ Monique, Sorry ik begrijp van opmerking niets. Je doet net of ik geen respect toon. Maar de stelling is “Thai Partner is niet beter of slechter dan een partner uit eigen land”. Daar reageerde ik op. Heeft niets te maken met wel of geen respect. Ik respecteer iedereen. Maar je hebt nu eenmaal verschillen zoals man, vrouw, blank, zwart, slim, dom en ga zo maar verder. Het maakt mij niet uit. Op basis van mijn ervaring vind ik dat Thaise vrouwen slimmer zijn dan Nederlandse. Maar of jij het allemaal in het juiste perspectief ziet?

      • Monique zegt op

       Wat ik bedoel is het onderstaande waar ik mij volledig in kan vinden:

       Onder intelligentiemeting verstaat men het vaststellen (meten) van de eigenschap intelligentie van een persoon. Het “meten” van iemands intelligentie, wat voornamelijk gebeurt met psychodiagnostische tests, is geen eenvoudige zaak, voornamelijk doordat intelligentie vele facetten heeft en niet eenvoudig te definiëren is. Zoals mensen verschillen in lengte en gewicht, zo verschillen zij ook in hun intelligentie. Maar waar lengte en gewicht eenvoudig zijn te meten, is dat bij intelligentie niet direct mogelijk. Daarvoor is het begrip te veelomvattend. Geen enkele test kan alle verschillende facetten van de intelligentie omvatten en op een betrouwbare en valide wijze vaststellen. Er kan alleen bij benadering worden vastgesteld hoe goed bepaalde functies van de intelligentie bij een mens of dier zijn ontwikkeld. Met toenemende leeftijd groeien kinderen niet alleen in lengte en gewicht,maar ook in intelligentie. Bepaalde facetten van de intelligentie veranderen sterker met de leeftijd dan andere. Een tweede taal leren gaat op jonge leeftijd makkelijker dan op latere leeftijd. Geheugenfuncties nemen bij oudere mensen sneller af. In sommige culturen wordt op bepaalde facetten van de intelligentie meer geoefend (en geleerd) dan op andere. Met deze variaties in leeftijd en cultuur moet bij intelligentiemetingen rekening gehouden worden.

       Verdere informatie is hier te vinden:
       http://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligentiemeting

       Dus jouw algemene stelling de Thaise vrouw is slimmer dus intelligenter raakt inderdaad kant nog wal.

       • Ronald K zegt op

        @ Monique, Lees mijn reactie(s) nog eens door. Waar staat dat mijn mening over de slimheid van Thaise vrouwen een algemene stelling is. Nergens. Heb alleen verkondigd wat IK van de Thaise vrouw vindt ten opzichte van westerse (lees: Nederlandse) vrouwen. Zoals anderen hun mening geven wat zij ervan vinden. Wat jij nou probeert te bewijzen met je wetenschappelijke monoloog weet ik niet. Maar geloof mij dat ik weet wat onder intelligentie verstaan wordt. Nogmaals de stelling: “De Thaise Partner is niet beter of slechter dan een uit eigen land”. Alhoewel deze stelling net zo goed van toepassing zou kunnen zijn op de Thaise man (als partner) is in de verklarende tekst van Chris de Boer nadruk op de vrouw komen te liggen. Mijn oprechte mening is dat de Thaise vrouw in vele opzichten beter/slimmer is dan de Nederlandse vrouw. Nu kan er wat mankeren aan mijn IQ (lees: slimheid) maar “ieder vogeltje zingt nu eenmaal zoals ie gebekt is” zullen we maar zeggen.

    • Khun Peter zegt op

     Wel Ronald, misschien moeten wij voor het gemak dan ook meer vaststellen dat Thaise mannen slimmer zijn dan westerse mannen. Die stelling durf ik wel aan na het lezen van jouw verklarende commentaar. 😉

     • Ronald K zegt op

      @ Khun Peter, De onderhavige stelling zou evengoed op de Thaise man van toepassing kunnen zijn. Maar zoals ik in mijn (na) reactie aan @ Monique reeds vermelde is door de toelichtende tekst, van Chris de Boer, de nadruk op de vrouw komen te liggen. Maar als de stelling ook van toepassing zou zijn op de Thaise man dan zou mijn reactie zijn: “de Thaise man is niet dommer dan andere mannen uit westerse landen, maar hij gedraagt zich dommer”.

  • ruud zegt op

   Dat er geen alimentatie bestaat klopt niet helemaal.
   Of er alimentatie voor de vrouw bestaat, durf ik niet te zeggen, maar ik denk eerlijk gezegd van niet, omdat over het algemeen zowel mannen als vrouwen werken.
   Maar er is wel degelijk een zorgplicht voor de kinderen.
   Vaak wordt dat recht echter niet opgeist, omdat men geen contact meer wil met de echtgenoot.
   Vaak ook omdat er sprake is geweest van geweld door de echtgenoot.
   Over kinderen doen de Thai trouwens vaak niet moeilijk.
   Soms wonen ze bij pa en soms wonen ze bij ma, dan wel bij opa en oma.
   Soms worden ze ook gewoon verdeeld.
   Deze voor jou en deze twee voor mij.
   Kinderen hebben ook vaak de vrijheid om zelf te kiezen bij wie ze willen wonen.

   Wat ik ook opvalllend vind is dat moeders soms/ regelmatig niets meer van een kind willen weten als het een kind een ongelukje is geweest op tiener leeftijd.
   Dan wordt het kind bij pa of opa en oma gedumpt en is er geen contact meer met het kind.
   In 1 mij bekend geval was de vader bij een ongeluk om het leven gekomen en woont het kind, ondertussen 6 of 7 jaar oud, bij de ouders van de vader en laat de moeder niets meer van zich horen.
   Dit kind was overigens geen ongelukje.

 7. Erik zegt op

  Klopt, inderdaad, je moet gewoon de juiste treffen.
  Ben getrouwd geweest met een Nederlandse, een Afrikaanse en nu ruim 8 jaar met een Thaise.
  Een zeer gelukkig huwelijk al heb je natuurlijk de culturele verschillen tussen Nederland en Thailand, bepaalde zaken in Thailand snap ik niet maar dat geldt voor mijn partner wat betreft de westerse wereld ook.
  Mijn vrouw is een lieve, betrouwbare vrouw maar dat was mijn ex-Nederlandse vrouw ook, de Afrikaanse zeker minder.

 8. schaaij zegt op

  Persoonlijk vind ik dat je niet kunt stellen of een vrouw uit welk land ook beter of slechter is dan wie dan ook, op wie wordt je verliefd is de vraag en is er een gezamenlijke interesse, dat heeft niets met de aard van het land te maken wel is als je op een vrouw valt ,dan uit je eigen vertrouwde omgeving je een begin maakt van hoe het zou moeten zijn UNERVISELE denk patronen, en niet in landelijke
  willem

 9. Koge zegt op

  Dank je Louise,

  Ja natuurlijk gaat het om mij.

  Moderator: Laatste zin weggehaald.

 10. Rob V, zegt op

  Lijkt mij logisch dat geen enkele vrouw/man uit een regio beter of slechter is. Uiteindelijk wordt je verliefd of bouw je een vrienschap op met iemand om de persoonlijkheid (en veelal leuk uiterlijk) en met wie je samen wilt zijn (inclusief zorg voor elkaar). Er gaat misschien een cultuureel sausje overheen maar dat zegt vrij weinig, in een relatie komt het er toch op neer of de karakters klikken. Die partner kan overal vandaan komen want liefde kan je op het meest onwaarschijnlijke moment treffen. Stellingen als “de Thai” of “De Nederlander”. (m/v) zijn dan ook onzinnige stereotypen. Al helemaal als het op een relatie tussen 2 individuen aankomt. Ik sluit me dan ook aan bij oa Khun Peter.

 11. I-nomad zegt op

  Natuurlijk kun je niet zeggen wie beter is of slechter.
  Wel durf ik te stellen dat in Thailand het spectrum aan persoonlijkheden breder is; er wonen nou eenmaal meer mensen.
  Het hoeft been betoog dat er ook grotere verschillen zijn tussen arm en rijk. Dit verbreed de keuze; je hoeft je niet te schamen, ook in het Westen speelt financiele status en toekomstperspectief een grote rol bij partnerselectie. De lelijkste voetbalspelers hebben de mooiste vrouwen. In Thailand ‘koop’ je je alleen wat beter in.
  Hieronder een paar doelgroepen, die mijns inziens bij uitstek kunnen slagen.

  – Indien je alleenstaand en gepensioneerd bent en je hebt tevens wat niet-alcoholische hobbies die je hier ook kunt uitoefenen, erg belangrijk voor je geestelijke gezondheid, kom onmiddelijk deze kant op. Met enige mensenkennis en na wat goed zoeken vind je een lieftallige partner die je verzorgd tot in het graf. (Niet sarcastisch bedoeld)

  – Indien je vijf relaties of meer telkens uitliepen op tegenzin in seks en je bent in je diepste innerlijk niet zeker van je identiteit op dit gebied, probeer eens een ladyboy of voor de dames een tomboy, waarvan er hier minstens evenveel rondlopen.
  Misschien wil je, zoals ik, nooit weer naar huis.

 12. Eddy zegt op

  ik vind thailandblog heel informatief en deftig maar wat ik in de reacties over dit onderwerp lees vind ik triestig, het niveau zakt naar dat van vele slechte forums op internet.
  Ik ben 37 jaar getrouwd geweest in B? heb 9 jaar een Thaise en ook kinderen samen, zij is in geen enkel opzicht beter dan een westerse en ook ik dacht dat ze meer zorgzaam zou zijn, enkel Thai chauvenischme, ik, ik en ik de rest is onbelangrijk.

 13. Daniel zegt op

  Ik vind deze vraag eig enlijk veel te persoonlijk. Het raakt de ziel van de man. Mannen, ook ik, houden er nietvan zich bloot te geven. Als men jong is ziet men meer een dame met het hart, is men ouder dan meer met het verstand. Dat westerse mannen vallen op jonge thais heeft naar mijn mening meer te maken met de dame dan met de man. Het is hier boven reeds geschreven. Een thaise vrouw wenst in de eerste plaats zekerheid in het huidige leven en na de dood van de man een inkomen, achter gelaten door de man. Dus best een oudere man.
  Zelf heb ik 8 jaar een relatie gehad in Thailand, met een dame welke 10 jaar jonger was dan mij (nu 59 j de dame ik 69) tot ze zij “I want to be a free birth”. Ik leef nog steeds in Thailand maar wens mij (voorlopig?) niet meer te binden.
  Ik spreek mij niet uit beter of slechter. Ieder heeft zo zijn eigen ervaringen. Degenen welke tevreden zijn zullen zeggen ja, de andere zullen er een eigen mening over hebben.

 14. Farang tingtong zegt op

  Hallo Chris

  Het is in het algemeen niet goed om te generaliseren maar voor deze keer ene uitzondering, ik ben getrouwd met zo’n Thaise stereotype en weet je het klopt nog ook!
  Ze is exotisch,ze heeft een slanke lijn, ze zorgt heel goed voor me,een perfecte minnares. en ik hoef in het huishouden niks meer te doen.
  Nee joh Chris gekheid het zijn vaak clichématige vooroordelen. want er zijn genoeg mensen die afwijken van het bovengeschetste beeld, in elk land zijn de mensen verschillend en gelukkig maar, je hebt nu tenminste keus.
  En of een vrouw uit Thailand beter is dan een westerse vrouw is per persoon verschillend, en welke ervaringen je hierin hebt.
  Ik hou het in ieder geval lekker bij mijn Thaise kanjertje, o ja en ze kan wel heel lekker koken!

  mvg,
  Farang tingtong

 15. Jan Jansse zegt op

  Ben nieuw hier en begrijp een paar zaken niet. Er wordt gepraat over een moderator? en Hoe komt de waardering tot stand?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jan Janse De moderator beoordeelt of de reacties voldoen aan de huisregels. Als u op dat woord klikt rechtsboven op de homepagina, vindt u welke eisen Thailandblog aan reacties stelt. Reacties kunnen zonder opgaaf van redenen geweigerd worden. Er kunnen ook zinnen of passages worden verwijderd. Meestal meldt de moderator dat.
   Met waardering doelt u waarschijnlijk op de duimpjes. Iedereen kan 1x een duimpje onder een reactie aanklikken en zijn/haar waardering tonen. Duimpjes naar beneden hebben we niet. Ook Facebook kent die niet.
   U bent nieuw op de blog. Hartelijk welkom!

 16. Chris Hammer zegt op

  Ik ben het eens met de stelling van Chris de Boer, dat een Thaise partner niet beter of slechter is dan een partner uit eigen land.
  Partners uit eigen land zijn op een ander manier veel eisend dan een Thaise partner en vaak ook, zoals iemand al zei, egoistisch en verwend.

 17. Aart v. Klaveren zegt op

  Sommige nederlandse vrouwen zijn misschien egoistisch, maar ik ben hier alleen nog maar leugenaars tegen gekomen en als en als je jezelf in thailand als man opensteld op een eerlijke recht doorzee manier, dan ben je heel vlug alleen en zonder centen, want niemand interreseerd het immers…..
  Dat is misschien wel het belangrijkste meeste mensen hebben een T-shirt nodig met alleen IK erop…..

 18. l.lagemaat zegt op

  In Nederland is meer dan 50 jaar op de Nederlandse vrouw ingehamerd dat ze zelfstandig
  moest zijn.Het recht van de vrouw was niet het “aanrecht “,maar recht op studie en werk.
  Niet ik ben de vrouw van ….,maar wie is zij zelf?
  Denk aan alle emancipathorische bewegingen in Nederland “Opzij”,Alida de Jong,Baas in eigen buik,e.d.(vanaf 1970)
  Dat een vrouw daardoor verandert,laat zich raden.
  “Mannenpatronen” worden overgenomen:roken,drinken,etc.
  Door de my.ontwikkelingen en ontkerkelijking wordt o.a.scheiden gemakkelijker en later ook
  allerlei soorten “relaties”: key parties,one night stand tot LAT-relaties.
  Ik denk dat de Thaise maatschappij deze ontwikkeling c.q.verandering niet heeft meegemaakt
  zonder een waarde oordeel daar over uit te spreken.
  Dit kan een van de verschillen opleveren tussen Nederlandse en Thaise vrouwen.

  groet,

  Lodewijk

 19. pim zegt op

  Aart zou dat het zijn ?
  Sinds enkele weken draag ik een T-shirt met mijn eigen naam erop.
  Nu is die naam wel in Thailand een naam die enkel vrouwen hebben, sinds die tijd heb ik overal waar ik kom wel de aandacht van de dames .
  Volgens mij komt het dat zij zien dat ik een zaak heb .
  In ieder geval ben ik waar ik ook kom niet alleen op de wereld .
  Wat wel opvalt is dat deze dames altijd zielige verhalen hebben .
  Achteraf is dat meest ook waar .

 20. Jacques zegt op

  Een Thaise partner beter of slechter dan een Nederlandse? .
  Het is een gegeven dat Thaise vrouwen een andere verwachting hebben ten aanzien van hun Nederlandse partner dan Nederlandse vrouwen. De Nederlandse man opent een nieuwe wereld voor zijn Thaise. Een wereld die ze kent van verhalen en tv, maar die zonder westerse man onbereikbaar is. Dat is in veruit de meeste gevallen het bijzondere aspect aan de relatie.
  Maakt dat een Thaise partner beter of slechter? Denk het niet. Als je de juiste treft is dat de basis voor een levenslange gelukkige relatie. Daar ben ik het 100% mee eens.

 21. christiaens zegt op

  inderdaad het is niet slechter of beter maar de culturele kloof is heel diep en de tegenslagen kunnen leiden tot enorme en voor westerlingen onvoorstelbare toestanden zoals gokken prostitutie aangetrouwde familie die er uw geld doorjaagt of heeft de partner kinderen waar je zelf niet van weet of de ex ?die nog mee onderhouden word enz enz maar ja laat ons de moed niet verliezen en gebruik je goed humeur en lach naar het zonnetje 🙂

 22. Rick zegt op

  Is een Thaise vrouw per definitie beter als een Nederlandse nee maar, zijn ze makkelijker.
  Nou in een hoop gevallen wel, ik ga nu even van mijn eigen situatie uit.
  Dames in de categorie 18-35 zo ongeveer +/- mijn leeftijd dus als ik zie hoe lastig de Hollandse dames zijn.
  Ik zie het vnl in relaties om me heen dan geef ik het je als jonge man nog te doen in Nederland.
  Bij oudere generaties lagen bepaalde dingen toch anders maar als ik nu zie hoe de rol verdeling is in veel relaties.
  Is de man dus meestal thuis en qua inkomen etc. vaak de pineut.
  Dat heet als je nog zo een Hollandse verwende prinses aan de haak slaat want ga vaak op bv. dating sites maar eens kijken naar het lijstje eisen wat zo een prinses dan heeft.
  Dan gaat je vaak de zin om contact op te nemen al meteen weer over.
  Zijn Thaise vrouwen perfect nee per definitie niet maar veel Nederlandse dames zijn dat nog minder.
  Ik denk dat het in beide gevallen gewoon een kwestie is de ware tegen te komen die net op elkaars lijf geschreven zijn.

 23. egon wout zegt op

  Natuurlijk heeft Chris {en Peter} gelijk..Deze stelling is een tautologie! Immers zoals Chris zegt: “je moet de juiste treffen”! Verdere discussie is dan niet zinvol, alhoewel ik me zeer geamuseerd heb met het lezen van de diverse, onzinnige, commentaren.

 24. KhunRudolf zegt op

  Stelling v/d week: Een Thai partner is niet beter of slechter dan een partner uit eigen land
  De stelling: een Thai partner is niet beter of slechter dan een partner uit eigen land, is misleidend omdat eerst voldaan moet worden aan een uiterst belangrijke conditie, namelijk: gewoon de juiste treffen.
  Het grote aantal reacties is bedenkelijk want toont aan dat deze conditie kennelijk niet in het besef van menig partnerzoeker is nedergedaald.
  Je zou alsdan kunnen stellen dat aan het omgekeerde, namelijk: de verkeerde treffen, een voorkeur wordt gegeven.
  Deze verkeerde beheerst dan wel, volgens vele overigens ook andere reacties, een aantal gedragingen die idem graag worden gezien, zoals iemand bij de neus, in de maling en in het ootje nemen, en verder iemand voor het lapje houden.
  Die gedragingen hebben dan weer het voordeel te kunnen mopperen dat je bent bedrogen, bedot, gefopt, opgelicht, misleid en verschalkt.
  Kortom: jezelf als slachtoffer zien maakt dat je met de stelling prima uit de voeten kunt!

 25. Ronald K zegt op

  @ KhunRudolf, Ik lees thailandblog altijd met veel interesse, zeker wanneer er een stelling geponeerd wordt. Soms voel ik mij geroepen om te reageren. Waarom? omdat ik denk een nuttige bijdrage te kunnen leveren aan de discussie. Dan komt er een moment waarop ik denk het is genoeg geweest. Maar dan komt er weer zo’n reactie waarbij ik denk “is die nou helemaal van de pot gerukt”. Hoe kun je de stelling nou misleidend vinden. Daarop je waarde-oordeel vellen, reacties bedenkelijk te vinden in het besef dat niet iedereen zich heeft afgevraagd of hij wel “de juiste” heeft getroffen. De reacties geven dat juist weer. Een aantal hebben het niet getroffen (negatieve reacties) en een aantal juist wel (positieve reacties) en alles wat daar tussen in kan liggen. Is dat nou niet juist de bedoeling van Thailandblog? Lees eens de reactie van Rob (9 september 13:53). Daarin verteld hij op zijn eigen manier zijn ervaring. Zijn woordkeuze is niet de mijne maar hij geeft een aardig beeld hoe het hier in Thailand toegaat. Direct daarna wordt ie “afgezeken” door Khun Peter. Er lopen nu eenmaal veel mannen rond die het slachtoffer zijn geworden van GirlFriendExperience zoals ik al eerder hier neer schreef.

  Ronald K is 68 jaar, is bijna 3 jaar getrouwd met een Thaise die 30 jaar jonger is. Natuurlijk weet ik dat het huwelijk niet gebaseerd is op liefde. Maar zij heeft een leven die iedere Thaise vrouw graag wenst en ik krijg daar de verzorging, die ik prettig vindt, voor terug.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Ronald: maak je niet druk. Mijn reactie was wat sarcastisch bedoeld. Want wie gaat er nou niet vanuit niét de juiste te treffen, en wie geeft daar nou juist wél de voorkeur aan? Niemand toch? Precies. Net zo min als dat iemand niet nadenkt alvorens een Thaise partner te willen, zich evenmin een illusie waant, en gevolgen van zijn keuze bij zichzelf zoekt.
   Helaas, de ironie toont wel eens het tegendeel.

 26. Paul zegt op

  Die stelling kan individueel waar en niet waar zijn. En met al die individuele waarden krijg je een gemiddelde (dat dus eigenlijk niemand treft, maar waar figuren als Maurice de Hond hun brood mee verdienen).

  Met Thai heb ik geen ervaring en smaak is iets persoonlijks. Er zijn aantrekkelijke thai, maar ook minder aantrekkelijke en bij Thai heb ik wat meer moeite om te zien of het een dame of een heer is.

  Wel ervaring heb ik met de andere kant van de wereld, en daar zijn vast wat paralellen mee te trekken. Ik ben getrouwd met een Mexicaanse. We wonen dus in Nederland. Vanuit haar kennissenkring zie ik allerlei Spaanstalige nationaliteiten. En is er inderdaad een enkeling die er goed uitziet (mijn vrouw, natuurlijk, inclusief… maar dat spreekt in dit kader voor zich). Maar de meerderheid vind ik persoonlijk toch echt godsgruwelijk lelijk. Ik ben zelf redelijk ouderwets wat schoonheidsideaal betreft en mensen hoeven van mij helemaal niet dun te zijn of klein… Maar ik vind zelf een iets kleinere vrouw (kleiner dan de man in lengte) en iets slanker dan de man (of minder dik, zo je wilt) aantrekkelijker dan andersom. En ik zie bij die andere Spaanstaligen (veelal uit Venezuela, een land waar toch regelmatig een Miss World vandaan komt) vaak slanke Nederlandse (nerds) mannen en de dames zijn van de club van lelijke en dikke Venezolanen. (Alsof Chavez nog net heeft geregeld dat de fraaie exemplaren bij de grens worden tegengehouden en de lelijke een gratis enkele reis Nederland van hem hebben gekregen). Ach ja, ik wordt een beetje cynisch. En dan kun je het over de binnenkant van iemand hebben. Nou, het meest lelijke wezen van de binnenkant is een (gelukkig: voormalige) kennis van mijn vrouw. Lelijk van buiten en nog lelijker van binnen. Hopelijk is ze gelukkig met haar nerd man, die blijkbaar in het verleden nog ladingen geld heeft overgemaakt naar een zogenaamd ‘net’ thais meisje (wellicht dat hij haar ontmoette in Patpong en omgeving).

  Nu val ik zelf sneller op blond haar en grote… die mag je zelf invullen… maar dat wil niet zeggen dat ik niet schoonheid zie in iedere cultuur. Mijn vrouw voldoet dus (op de meeste punten) niet aan het schoonheidsideaal dat ik had voordat ik haar leerde kennen. In Nederland zijn de vrouwen vaak wat langer (ik vind vaak: te lang). Qua bazigheid denk ik dat er weinig verschil is tussen Nederlandse en Spaanstalige vrouwen (die meiden van de dikke en lelijke Venezolanen club zijn allemaal behoorlijk bazig t.o.v. hun mannen die in de IT werken). Die van mij wil ook graag thuis de baas zijn, maar die neiging heb ikzelf ook. En ondanks verschil van inzicht op velerlei vlak, merk je toch dat je op veel punten naar elkaar toe groeit en dat onenigheid niet het begin van het eind hoeft te zijn.

  Maar ik raak een beetje van het onderwerp af… Uit mijn dating verleden vond ik wel dat Nederlandse dames (uit mijn ‘steekproef’ dus) veeleisender zijn. Nu kan dat te maken hebben met de leeftijd en dat iets oudere Nederlandse dames minder veeleisend zijn en wat meer nuchter zijn geworden… Maar tussen de leeftijd 20-30 waren er velen toch inhoudsloos en leeg en vooral op uiterlijk vertoon gericht (en nee: ik heb niet Sylvie van der Vaart-Meis gedate… 2 minuten is toch echt te kort om iemand goed te leren kennen 😉

  Veel Nederlandse dames die ik toen ontmoet heb, hebben een nogal verkeerd zelfbeeld en denken dat daar iemand bij matched die echt wat ‘out of their league’ is. En dus vallen wel lieve mannen, op dat moment, voor ze af. Wellicht dat ze na een gebroken relatie als alleenstaande moeder daar anders in zitten, maar ikzelf wilde nooit iemand daten die al kinderen had (ik had ze zelf nog niet… dus daar was ik het veeleisende mannetje).

  Op een gegeven moment op de moderne manier (internet) met mijn vrouw in contact gekomen. En dan blijken er de afgelopen jaren weliswaar verschillen te zijn (die al snel op de cultuurkaart worden gezet… maar Nederlanders hebben ook vaak verschil van mening op basis van opgroeien in een ander gezin, andere provincie etc). Er waren ook overeenkomsten (achtergrond van de ouders en hoe die hun leven hadden ingedeeld). En dan heeft de religieuze achtergrond (en ik ben verre van religieus, maar kan bepaalde waarden en normen best waarderen) weer een voordeel in het niet zo snel opgeven als we wat tegenzit, maar juist de schouders eronder en de beloftes proberen waar te maken.

  Dat moet volgens mij zowel met een Nederlandse partner mogelijk zijn.

  Dus na dit veel te lange epistel: ik ben het met de stelling eens dat de ene partner niet beter of slechter hoeft te zijn dan de ander. Maar er zijn wel wat culturele verschillen, die, wanneer ze je aanspreken, positief kunnen werken. Nederlandse dames zijn over het algemeen iets meer ‘sloddervos’ en in andere culturen probeert men van de speciale momenten iets meer te maken. Tel bijvoorbeeld maar het aantal spijkerbroeken op een Nederlandse bruiloft en op een bruiloft met een Thaise of Mexicaanse. De wil om er op bepaalde momenten iets meer van te maken, spreekt mij wel aan. Aan de andere kant spreekt me de nuchterheid van de Nederlanders en het niet overal over willen stressen ook aan. Ik ben dus uiteindelijk blij met de balans.

  Of je nu een goede Nederlandse of Thaise vrouw hebt… het maakt niet zoveel uit: hou haar vast. Heb je een slechte getroffen (die van de dikke en lelijke Venezolanen club bijvoorbeeld)… dan maakt het niet uit of ze Thais of Nederlands is… wees verstandig en trek op tijd de juiste conclusies.

  Oh ja… ikzelf ben ook niet van de enorme leeftijdsverschillen. De ruim 4 jaar dat mijn vrouw jonger is, vind ik eigenlijk al te groot. Dus ik zie mezelf niet in een relatie met een dame van 30 jonger.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Paul, je hebt veel tijd en moeite genomen om in zeer algemene termen te verhalen over hoe jouw verhouding jegens vrouwen (Midden-Amerikaans cq Nederlands), en welke fysieke voorkeuren je hebt. Wat ik niet snap is dat jij, zelf gehuwd met een Mexicaanse vrouw, op Thailandblog jouw gedachtespinsels over hen plaatst. Temeer omdat de stelling niet gaat over of het gegeven of de ene partner niet beter of slechter is dan de ander: de stelling gaat over een Thai partner!
   Volgens mij past jouw tekst aldus meer op een Mexicoblog, ook omdat je kennelijk de behoefte hebt het te hebben over de bazigheid die jij aantreft bij jouw vrouwen. Welnu, bij ons in Thailand is dat natuurlijk veel minder dan wel helemaal niet het geval, en daarbij: onze vrouwen zijn veel lieflijker, mooier en attractiever. Ach, misschien is dat wel wat jou naar dit Thailand(blog) doet hunkeren.

 27. egon wout zegt op

  Waarschijnlijk raak ik wat dement , daar ik totaal niets begrijp van vrijwel alle, vaak hilarische, commentaren. De stelling , meen ik, was:”een thaise partner is niet beter of slechter dan een partner uit eigen land.Je moet gewoon de juiste treffen”. Nu mijn verbazing : is het niet zo dat wanneer je de juiste treft het per definitie niet meer uitmaakt uit welk land je partner komt? Het regent, derhalve regent het.

 28. Moderator zegt op

  Alles is wel gezegd, wij sluiten de discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website