Een aandoenlijk verhaal uit Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Relaties
Tags: , ,
24 april 2016

Ja hoor, ik loop lang genoeg mee hier in Pattaya om te weten hoe relaties tussen een Thaise dame en een farang worden opgebouwd en afgebroken. Het kan goed gaan, ik ken nogal wat mensen, die hun leven drastisch zagen veranderen in positieve zin, maar ook de schaduwzijde van mislukte relaties en alle gevolgen van dien zijn mij ruimschoots bekend.

Een A go go girl

Dit is het verhaal van een Thaise jongedame – laten we haar Fon noemen – die, na een periode in A go go tenten te hebben gewerkt, een mooie toekomst tegemoet leek te gaan. Helaas is zij weer terug op de scene en is weer als een bargirl aan het werk.

Fon is een mooie dame van begin 20 jaar, zeg maar gerust een spetter van een meid. Alles in haar verschijning is perfect, ze heeft een wat westers uiterlijk, een mooie bruine teint, kortom voor velen een droombeeld van de Thaise vrouw.

Ik ken haar al enkele jaren, wij hebben een goede verhouding, wat ik zou willen omschrijven als een vader-dochter verhouding, hoewel zij qua leeftijd zelfs mijn kleindochter zou kunnen zijn. We spelen beiden poolbiljart, komen elkaar tegen in toernooien (zij speelt vele malen beter dan ik) en praten over koetjes en kalfjes. Ik weet dat zij uit de provincie Loei komt, waar moeder en grootmoeder nog wonen. Haar vader heeft zij nooit gekend en of dat een farang was weet zij niet, maar dat zou wel haar wat westerse uiterlijk verklaren.

Als ik haar voor het eerst zie in de poolhal, werkt zij nog in een A go go bar, aan tijdelijke vriendjes geen gebrek. Zij leeft niet uitbundig, drinkt niet, gaat goed gekleed en met haar verdiensten ondersteunt zij het thuisfront in Loei. In de poolhal echter is zij de sportvrouw, die door haar talent voor het spel steeds beter wordt en zichtbaar plezier heeft. Het moet een verademing voor haar zijn om even niet te denken aan mannen met wie zij die nacht zal (moeten) doorbrengen.

De Amerikaan

En dan komt Justin, de Amerikaan, in beeld. Op een eerste ontmoeting in een bar volgt een tweede en er groeit iets. Samen komen zij naar de poolhal en zo leer ik hem ook kennen. Justin is een goeduitziende Amerikaan uit Californië, een paar jaar ouder dan Fon. In de poolhal zitten zij verliefd samen aan de bar, zij speelt af en toe een spelletje poolbiljart, terwijl Justin dan met anderen praat. Justin is een sympathieke jongen, die gemakkelijk vrienden maakt. Iedereen die regelmatig in de poolhal komt, vindt het dan ook een leuk stel.

Levensstijl

Over geld heeft Justin niet te klagen, dus ook Fon niet. Hij werkt namelijk als speciaal beveiligingsagent, eerst in Irak en daarna nog een lange tijd in Afghanistan. Hij doet dat al enkele jaren voor een particulier bedrijf, dat voor het Amerikaanse leger werkt. Omdat hij tijdens zijn werkperiodes nauwelijks geld kan uitgeven, heeft hij aardig gespaard en nu hij Fon kent, is de tijd rijp om volop van de geneugten des levens te genieten.

Fon en Justin gaan veel uit eten in de wat duurdere restaurants, zij koopt goud en mooie kleren. Hij laat zich een tattoo aanmeten en om de liefde nog extra kracht bij te zetten, laat zij haar borsten vergroten. Ze huren een dure villa met zwembad, kopen een auto en voor hun plezier en bewaking nemen zij een hond in huis. Als Justin dan weer enkele maanden aan het werk is, blijft Fon het keurige meisje, die wacht totdat haar geliefde weer thuis komt, zodat zij niet elke avond via Skype met elkaar hoeven te praten. Niets kan hun geluk verstoren en Fon rekent erop, dat Justin haar ten huwelijk zal vragen en zij naar Amerika kan verhuizen. Een ware droom voor elke Thaise dame, nietwaar?!

President Obama

Maar dan, begin dit jaar lijkt de droom als een lekke ballon leeg te lopen. President Obama kondigt bezuinigingen aan op het avontuur in Afghanistan en het contract van Justin wordt niet verlengd. Justin verblijft langere tijd in Pattaya in de hoop, dat er nog een andere aanbieding komt, maar dat gebeurt niet. Geen inkomsten dus en Fon en hij leven dan op zijn spaargeld, dat uiteraard zienderogen slinkt.

De auto wordt verkocht, zij verhuizen naar een goedkoper optrekje en de uitbundige avonden worden ook steeds minder. Hij probeert nog wel een baan in Thailand te krijgen als beveiligingsspecialist, maar het zal duidelijk zijn, dat in die sector voor een buitenlander absoluut geen plaats is. Uiteindelijk vertrekt Justin naar Californië om daar werk te zoeken. Naar verluidt werkt hij wel, maar slechts voor een minimaal salaris.

Stemming verandert

Het geld, dat hij aan Fon overmaakt, wordt ook steeds minder. Het is ook te merken aan haar stemming, die omslaat van aardig en vriendelijk naar kribbig en geïrriteerd. Als er een keer een verkeerd woord wordt gezegd – zoals Thaise dames onderling kunnen doen – slaat zij een medespeelster een tand uit haar mond. Zij werkt nog wel een poosje als kapster, maar dat levert niet genoeg op voor haar stijl van leven en van lieverlee keert zij terug naar Walking Street. Op die manier houdt zij zich liggende staande!

Syrië

Is de liefde tussen die twee nu voorgoed over? Dat weet ik uiteraard niet, want misschien krijgt Justin toch nog een kans. In het nieuws wordt Syrië als mogelijke nieuwe oorlogshaard genoemd en als de Amerikanen er zich serieus mee gaan bemoeien, krijgt Justin misschien weer een goed betaalde baan in de beveiliging aldaar. Met alle sympathie voor Fon en Justin hoop ik echter wel, dat hij die kans niet krijgt.

Tenslotte

Ach, ik zei het al in het begin, er gebeuren op het gebied van de liefde wel ergere dingen in Thailand. Maar toch, omdat zo’n drama met een toch wat opschepperige Amerikaan, die niet met zijn geld kan omgaan en zijn geliefde gouden bergen belooft en een goedgelovig Thais meisje, dat haar droom ziet uiteenspatten zich in je eigen omgeving voltrekt, kon ik het niet laten dit aandoenlijke verhaal te vertellen.

6 reacties op “Een aandoenlijk verhaal uit Pattaya”

 1. rob zegt op

  Herkenbaar.

  Heb pas zoiets vergelijkbaar meegemaakt.

  Had jarenlang, dacht ik, een [oprechte] relatie met een Thaise dame. Dit bleek naderhand niet zo te zijn. Ze bleek 4 mannen erop na te houden, elke man kwam in een andere tijd op vakantie. Gelukkig door de moderne tijd, smarphones, Facebook, kwam de “aap uit de mauw.” Mijn advies: Geef je partner een smarphone, er zijn redelijke voor 5000 -7000 thb te koop en je voorkom veel en onnodig verdriet. Als men dit niet wil dan “moet er een alarmbel afgaan.” Gr Rob

 2. Peter zegt op

  Weer mooi geschreven Gringo.

 3. Lodewijk lancel zegt op

  Een mooi verhaal waarvan er vele zijn. Na het lezen denk ik dat we over te jonge mensen praten, die boven hun stand leven. Fon onderhoud haar familie en daar er in Thailand men voor de familie zorgt, is de financiële kant heel belangrijk. Ik vraag me wel af of deze man geen betere job kan krijgen daar hij nog jong is. Ik denk dat het een verhaal voor dromers is.

  • BA zegt op

   Het geld wat die mannen normaal verdienen vind je niet snel in een andere business. Zeg maar 100.000-200.000 euro per jaar.

   Zelfde zie je nu in de offshore olie sector, zitten er ook een hoop zonder werk. Voor die mannen is het ook niet gemakkelijk om met iets anders zo veel geld te verdienen.

 4. colin de Jong zegt op

  Weer een realistisch verhaal van Gringo, en heb er ook nog honderd en een op de plank liggen voor mijn boek; Millionairts with empty pockets. Heb vele miljonairs zien komen die dachten dat het nooit meer op kon, en als ridder te voet naar huis zijn vertrokken Heb diverse mensen geholpen om een ticket en wat zakgeld voor te schieten, en er helaas nooit meer wat van gehoord. Het probleem is dat vele van die uitslovers hun vrouwen kopen, en ze gouden bergen beloven. Voor wat ? want ze staan in de rij.Doe lekker normaal en houdt je arm, dan zie je vanzelf op termijn of er van echte liefde sprake is. Ik heb mij altijd arm gehouden, en als ik de liefde proefde gooide ik de truc erin dat mijn ATM was geblokkeerd, en na navraag ik een grote belasting schuld had, en niet meer bij mijn geld kon komen. Niet waar natuurlijk en de meesten vielen door de mand, en waren al weer snel vertrokken. Op mijn huidige partner na die vertelde weer te gaan werken als receiptioniste in een Hotel voor 6000 bahtjes 13 jaar gekleden. Heb haar maar even apart gehangen, en een bonus gegeven om een huis voor haar ouders te bouwen,en verteld dat dit de grote test was,en dat ze cum laude geslaagd was voor mijn examen.Doe je nooit groter voor dan je bent, want er is geen weg meer terug als je iets doms heb beloofd.

 5. Mee Farang zegt op

  Dank je Gringo. We kennen dit soort verhalen allemaal en toch pakt het telkens om zo’n verhaal opnieuw te lezen.
  Moraliseren is hier – en zeker voor Thaise dames – uit den boze.
  Maar wij zien alle gebeurtenissen altijd door de bril van de falang. Zij is op geld, auto’s en juwelen uit.
  Beeld je eens omgekeerd in.
  In feite komt zo’n jongen zijn verlangens, wensen en dromen in het hoofd van een jong en onervaren Thais meisje stoppen. Hij brengt haar hoofd op hol, noemen wij dat.
  Zij neemt de dromen van de falang over en beiden maken ze grote plannen voor een toekomst tezamen in dat land van de falang. Erg onrealistisch.
  De falang is ervaren, het meisje niet.
  Dus geef ik de blaam aan de falang, in dit geval de Amerikaan. Die kent geld en de waarde ervan en weet hoe het in de wereld eraan toegaat…
  Hij moet beter weten.
  Maar het is gemakkelijk om een Thais meisje te droppen, als het misgaat!
  Er staat wel een ander klaar. Niet zo in de VS.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website