De lijst van overstroomde gebieden en districten in Bangkok wordt steeds langer.

Vandaag was er ook een belangrijke toeristische bestemming aan de beurt: het Chatuchak district waar de wereldberoemde weekendmarkt word gehouden. Chatuchak of Jatujak (Weekend Market) is erg populair bij toeristen en buitenlanders maar ook bij de Thai zelf.

Don Muang

De gouverneur van Bangkok, Sukhumbhand Paribatra, verklaarde dat het vloedwater zich sneller dan verwacht verplaatste en het Don Muang district bereikte. In dit gebied is ook de tweede luchthaven van Bangkok gevestigd. De luchthaven wordt tevens gebruikt als hoofdkwartier voor het crisisteam. Op maandag overstroomde de wegen in de buurt van het vliegveld, maar een rijstrook was nog begaanbaar. De Thaise televisie toonde bewoners die hals over kop hun huizen verlieten met noodzakelijk bagage. Het luchtverkeer bij Don Muang en de internationale luchthaven van Bangkok aan de andere kant van de stad, functioneren normaal.

Politieke strijd

Het is inmiddels duidelijk dat de heer Sukhumbhand een eigen agenda heeft. Zo heeft hij al een aantal keren gehandeld is strijd met het advies van het crisiscentrum (Froc). Ook zou hij niet alle sluizen in Bangkok hebben opengezet, dit tegen het bevel van premier Yingluck. Dhr. Sukhumbhand is een prominent lid van de oppositie en daarmee een tegenstander van het huidige kabinet.

Hamsteren

Na de persconferentie van Yingluck Shinawatra, waarin ze duidelijk maakte dat de wateroverlast zeker nog zes weken kan aanhouden, zijn de bewoners van Bangkok weer aan het hamsteren geslagen. Met als resultaat lege schappen in de supermarkten. Drinkwater, batterijen en ingeblikt voedsel werden massaal ingeslagen. Een aantal supermarkten zijn door de voorraden heen.

Economische consequenties

De provincie Bangkok is goed voor ongeveer 40 procent van de economische output van Thailand, de regering probeert ten koste van alles het zakencentrum te beschermen. Moody’s, het ratingbureau, schatte op maandag dat de overstromingen, Thailand meer dan Bt200bn ($ 6,5 miljard), zou gaan kosten.

Het industriële hart van Thailand, ten noorden van Bangkok, is al overspoeld door het oprukkende water. Hierdoor moeten meer dan 1.000 fabrieken de deuren sluiten, met een verlies van ruim 600.000 banen. Hieronder bevinden zich Japanse autofabrikanten en producenten van harde schijven. Dit zal leiden tot een wereldwijde schaarste van dit belangrijke computeronderdeel.

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Wateroverlast en een politieke strijd in Bangkok”

 1. nok zegt op

  Ik ben toch wel benieuwd naar de situatie in het centrum. Is het skytrain-gebied nog steeds helemaal droog op straat?

  De paleizen moesten hoe dan ook droog blijven, lukt dat een beetje?

  • @ Het centrum is nog droog. Er zullen alleen problemen ontstaan als een dijk breekt.

   • erik zegt op

    ratchada pisek staat nu blank,het water komt dus steeds dichterbij

 2. Weijermans zegt op

  Waarom word er niet door de overheden een knoop door gehakt en een negatief reisadvies afgegeven. Moet het dan echt eerst helemaal fout gaan zodat vervolgens alle reisverzekeringen moeten gaan uitbetalen???
  Te triest voor woorden dat er op Bangkok gevlogen blijft worden met deze omstandigheden!!!!

  • Weijermans zegt op

   Dus moet je nu maar gewoon vliegen en hopen dat er een turug vlucht is als de airport onder loopt!!! Mensen moeten eens gaan nadenken…

   • Leon zegt op

    Volledig met je eens. Er heen vliegen is 1, vast komen te zitten en niet weg kunnen met alle problemen van dien is 2. Het is niet alleen water waar je last van krijgt. Maar ook ziektes, beesten, voedsel en drinkwater tekorten kan je tegenaan lopen.
    Onze vlucht zou 17 oktober vertrekken, deze hebben we gelukkig kunnen verschuiven (naar december), wij hadden namelijk geen vertrouwen in de berichtgeving. Ook minbuza lijkt te slapen en zegt doodleuk dat Thailand elk jaar te maken heeft met overstromingen en de regering dat prima oplost…

    • ruud zegt op

     Nou Leon en weiijermans, . Helemaal zelf weten hoor of je wel of niet gaat. Beesten en ziekten en niet meer terug kunnen, daar geloof ik helemaal niets van. Ik ga al 14 jaar naar Thailand en nu ook weer hoor. Heel erg voor de slachtoffers, maar de mensen die niet in het water zitten willen ook verder en als wij dan ook nog allemaal weg blijven, dan is er daar mniets meer. En daar ( ik heb dit al meer verwoord ) is geen sociale dienst hoor. Ze moeten voor ieder bathje werk verrichten. Dus geen toeriosten geen werk en geen bathjes. Blijf maar lekker bij de kerstboom met je kalkoen.

     • Leon zegt op

      Nogal vreemde reactie Ruud. Ik ga niet naar Thailand om de lokale bevolking financieel te ondersteunen. Het klinkt misschien heel hard maar ik ga daar heen om te ontspannen en genieten van een zorgeloze vakantie. Die vooruitzichten heb ik op dit moment niet. Jij stelt dan dat ik toch moet gaan omdat de lokale bevolking het zo arm/slecht heeft. Dan kan je het hele jaar door wel op vakantie blijven gaan, er is bijna overal op de wereld armoede. Als ik daar vast kom te zitten voor weken gaat mijn eigen bedrijf in Nederland ook gewoon op de fles, daarnaast ga ik geen risico’s nemen met mijn veiligheid of gezondheid. In een (natuur)ramp terecht komen is erg genoeg, waarom zou ik dat gaan opzoeken dan? Ik begrijp dat je begaan bent met het wel/wee van de lokale bevolking en dat is je goed recht. Vanuit diezelfde gedachte is het mij ook goed recht om begaan te zijn met de gezondheid en veiligheid van mijn naasten en die van mij zelf.

      • ruud zegt op

       Ok ieder heeft zijn eigen denkwijze. Zie maar weer hoe verschillend mensen denken. Ik hoop dat je dan later van een zorgeloze vakantie kan genieten.

  • glenda zegt op

   Je hebt idd gelijk. Wij vliegen morgen naar bangkok maar met een dubbel gevoel . Allemaal toch wel spannend het is voor ons ook nog eens de eerste keer backpacken en onze huwelijksreis . Had toch liever gehad dat de vluchten geannuleerd werden .

   • Kurt zegt op

    Gewoon gaan !
    Ginds hebben de centjes van de toeristen echt wel nodig !
    Ik vertrek volgende week ook!
    Voor de derde keer…. ook voor de derde keer problemen in thailand.
    Eerst was er de politieke situatie tussen de “red shirts” en de “yellow shirts”, toen geraakte ik niet ter plaatse omdat de luchthaven dicht was.
    Toch gelukt via een buurland.
    Tweede keer 9 dagen langer moeten blijven door de aswolk in europa, toen verbleeg ik op 200 meter van de rellen in bangkok !
    En toch ga ik nu terug…
    Ik mag er niet aan denken dat de vlucht geannuleerd wordt !

    Toerisme is nu eenmaal zeer belangrijk !

   • Maarten zegt op

    Maak je geen zorgen Glenda. Je kunt het centrum van Bangkok gewoon in. Om helemaal zeker te zijn, kun je meteen vanaf Suvarnabhumi een vlucht naar het zuiden nemen, waar je onbezorgt aan het strand kunt liggen. Fijne vakantie!

 3. Chang Noi zegt op

  Het klinkt vervelend voor de mensen die echt last van de overstromingen hebben of dreigen dat te gaan krijgen, maar daar waar nu de echte problemen zijn of dreigen te komen is maar een klein stukje van Thailand. Het gehele zuiden heeft geen problemen met water en Phuket Airport is een Internationaal vliegveld.

  Het noord-westen (Chiang Mai en omgeving) heeft geen noemenswaardige problemen meer en ook CNX is een internationaal vliegveld.

  Het noord-oosten (Isaan) heeft op enkele plekken wel problemen met water, maar die zijn zeker voor een toerist te overzien of te vermijden.

  Surivabhumi airport ligt dan wel in een lager gelegen moeras gebied, maar bij de aanleg 15 jaar geleden is daar aardig wat verhoogd en het ligt dicht bij de zee dus water is daar relatief snel weer weg.

  En ja BKK komt gewoon onder water te staan, maar dat kun je gewoon overslaan toch?

  Nee wat een groter probleem dreigt te gaan worden op de long-run is de bevoorrading van het hele land. Centraal Thailand is naamlijk het knoop-punt van distributie. En er staan velen voorraad centra van bvb grote supermarkten. Dat gaat nu even niet meer. Maar hoe lang is even?

  Chang Noi

  • eliza zegt op

   Hoi Chang,

   Je geeft aan dat er in Chiang Mai geen noemenswaardige problemen meer zijn. Maar daar heeft het toch ook flink onder water gestaan? Zijn de gevolgen daarvan dan al weg? Geen stinkende modder, miljoenen ratten, lege schappen en overal afval? Wij willen er graag heen, maar ik vind het zo moeilijk in te schatten hoe het er daar nu is.

   • rene zegt op

    Ik woon in Chiangmai en kan je verzekeren dat er in het geheel geen problemen meer zijn in de stad.

   • Jan zegt op

    In Chiangmai zijn geen problemen meer ,dus van harte welkom in onze mooie stad en omgeving.

   • guyido zegt op

    Eliza , er is in Chiang Mai echt helemaal niets aan de hand , geen ratten ,modder, lege schappen …ja die zullen er wel komen , de distributie centra zijn getroffen , mijn wijn uit Zuid Afrika is momenteel moeilijk te verkrijgen , maar daar kom jij toch niet voor naar Thailand ?
    en er wordt hier in noord Thailand genoeg verbouwd en geproduceerd , zelfs wijn….

    maar vlieg van BKK naar Chiang Mai , de wegen en spoorlijnen zijn overal een probleem vanuit Bangkok.

    .

   • E. Bos zegt op

    Gisteren vanuit Amsterdam via Bangkok gearriveerd in Chiang Mai. Het is weer genieten geblazen hier! Niets meer te merken van de wateroverlast. Die was overigens beperkt tot de ondergelopen nachtbazaar naast de rivier. Alles is weer spic en span na dat door vereende krachten alles is schoongemaakt. Het regenseizoen is sowieso voorbij hier,prachtig zonnig en warm weer.

    • eliza zegt op

     Wat een goede berichten! Gaan we maar snel een ticket naar chiang mai regelen!

 4. Weijermans zegt op

  Misschien een tip, je kunt je ticket voor 50€ omboeken naar een later tijdstip. Niet leuk, maar beter dan in de problemen komen. Wij hopen ook op een negatief reis advies anders zullen wij hem ook gaan inboeken naar januari.

 5. Nicole zegt op

  Hallo,

  Wij zijn vorige week dinsdag afgereist naar Thailand, ook met een beetje een knoop in onze maag. Vanuit Bangkok zijn we direct doorgevlogen naar Krabi, vanwege alle ellende aldaar. Op Bangkok vliegveld niets gemerkt en alles verliep soepel. Krabi en Ko Lanta is alles prima in orde en Chang Mai, waar we morgen naar toe vliegen, als het goed is ook.

  Dus, als het je een beter gevoel geeft, vertrek dan gewoon direct uit Bangkok na aankomst (Air Asia, tot 48h van te voren online, anders ad balie; duurder), want in de rest van Thailand (zuid en noord) merk je er weinig van, het is een groot land. Hopelijk stelt het gerust 🙂

  Groet!

  • Paul zegt op

   Inderdaad, vergeten wordt wel eens dat Thailand qua oppervlakte zo groot is als Frankrijk. Fijne huwelijksreis en vakantie gewenst!

   • Esther zegt op

    Wij vertrekken donderdag helaas weer naar Nederland. We hebben 3 weken in Thailand gezeten en geen enkel last gehad, behalve regenbuien, maar dat was zelfs niet erg.
    We hebben in BKK, Kanchanaburi, Chiang Mai en Hua Hin mogen verblijven. In Chiang Mai niets aan de hand. Nu in Hua Hin (200 km onder BKK) en wat is het hier warm! Het zou erg jammer zijn als toeristen uit Thailand wegbleven door de berichtgeving. En zoals Paul al aangeeft, Thailand is groot genoeg om geen last van de overstroming te hebben. Als er wat in Noord Frankrijk wat is betekend ook niet dat ze daar in het zuiden last van hebben! GEWOON GAAN ALLEMAAL!!!! Geen toeristen, geen inkomsten!

 6. richard zegt op

  ruud ,denk eens goed na wij zijn buiten;landers heel belangrijk wij zijn geen thai dus denk maar eens hoe vlug je en ziekte kan op lopen,de hitte het vochtige klimaat enz… en jij gaat schrijven geen probleem,,ben je soms inmum ik niet ik kijk wel uit in die zes jaar dat ik hier verblijf

 7. cor verhoef zegt op

  Wat mij het meest zorgen baart op dit moment is dat de Chao Praya binnenkort (over twee dagen) buiten haar oevers zal treden. Dan zijn de rapen werkelijk gaar. De lengte van de rivier bedraagt 38 km (het gedeelte dat door bangkok stroomt). Maal twee, dat betekent 76 km rivieroever waar in allerijl zandzakbarrieres moeten worden opgeworpen. Onmogelijke taak.

 8. ruud NK zegt op

  laatste nieuws: Don Muang dicht, Volgens een laatste update in de BangkokPost van 30 min. geleden heeft geheel Bangkok nu last van water van 10 cm tot 2 meter. Netjes aangegeven op een kaart bij het artikel.
  Een amerikaans vliegkampschip met 3 andere schepen is nu op weg naar Japan. Heeft ruim 1 week liggen wachten op antwoord van de thaise regering of zij moesten helpen. Bij het uitblijven van een ja of nee voor help nu dus op weg naar Japan.

 9. Cbd zegt op

  Wij vliegen vandaag naar phuket en zijn vorig jaar tijdens de overstromingen in Bankok geweest. De Thai doen er alles aan om het voor de toeristen op hun manier zo soepel mogelijk te laten verlopen.
  En ziektes oplopen??? Diaree misschien, maar dat krijgen de meesten toch wel. Denk maar niet dat je als toerist in dezelfde shit komt te staan als wat de Thai moeten doorstaan.

  Negatief reisadvies….laat me niet lachen. Je kan altijd omboeken naar Phuket ofzo. Ze gaan toch zeker geen negatief reisadvies afgeven omdat Bankok wateroverlast heeft. Klinkt mij meer als typisch Nederlands egoisme!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website