Thailand moet de zondvloedcrisis aangrijpen als een goede gelegenheid om een uitgebreid overstroming- en waterbeheerssysteem op te zetten, zegt de Nederlandse expert in waterbeheer, Adri Verwey.

“De wil is heel belangrijk”, zegt Verwey, die werd uitgezonden door de Nederlandse overheid en enkele weken assisteerde bij de hulpverlening door het Flood Relief Operations Centre (Froc).

Verwey, die dit weekend uit Thailand vertrekt, omdat het er op begint te lijken dat het centrum van Bangkok voor wateroverlast zal worden gespaard, zei dat het nog wel een jaar kan duren, voordat Bangkok een veilige en stabiele omgeving kan worden genoemd voor wat overstromingsrisico’s betreft. Verwey, die afgelopen donderdag op de Nederlandse ambassade sprak, voegde er aan toe, dat een uitgebreide overstroming- en waterbeheerssysteem ook een goede stimulans voor de Thaise economie kan betekenen.

Hij gelooft niet, dat Thailand de hoofdstad Bangkok hoeft te verplaatsen, zoals voorgesteld door sommige parlementsleden van de Pheu Thai Partij. Thailand kan veel leren van Nederland en andere landen die een soortgelijke dreiging hebben gekend. “Doe geen overhaaste dingen”, zei Verwey. “Bangkok kan nog heel lang de hoofdstad van Thailand blijven.”

“De Nederlandse ambassadeur, Joan Boer, zei dat hij hoopt, dat de overstroming een “tipping point” voor de Thaise samenleving zal zijn, waarbij de Thaise burgers zich verplichten om als eenheid te streven naar een veilig gevoel bij overstromingen. Boer vertelde, dat zijn huis in Nederland, daterend uit 1780, twee meter onder de zeespiegel staat, maar dat hij zich daar volkomen veilig voelt. De ambassadeur zei ook, dat zijn regering graag bereid is om Thailand te helpen bij het leren van successen en mislukkingen bij de aanpak van wateroverlast in de afgelopen decennia. De gezant voegde er echter aan toe, dat zijn land 50 jaar lang heeft geïnvesteerd om het waterbeheerssysteem te hebben zoals het nu in Nederland functioneert.

Verwey zei ook, dat industriegebieden, zoals Lat Krabang kunnen worden gespaard als sluizen en stormvloedkeringen goed worden onderhouden in de komende weken. Een nieuw soort Rijkswaterstaat, zoals door sommigen wordt gesuggereerd, vindt hij niet direct noodzakelijk. Wat wel essentieel is, is dat er duidelijke regels moeten komen over hoe verschillende instanties met elkaar praten en samenwerken. “In Nederland trachten wij van “het water” zoveel mogelijk geen politieke kwesties te maken.””

Gevraagd of het nu veilig is voor de bewoners van het centrum van Bangkok om hun bescherming tegen het water te verwijderen, zegt Verwey, dat iedereen dat voor zichzelf moet uitmaken. Hij voegde er echter nog wel aan toe, dat aangezien er zoveel zandzakken in Bangkok en de omliggende gebieden zijn op het moment, de verkoopprijs wel erg laag zou zijn. Dus houdt die zakken maar wat langer en dan brengen ze mogelijk nog wat meer op.

Vermeldenswaard is dan nog dat donderdagavond de Nederlandse Ambassade op Soi Tonson nog steeds door zandzakken buiten de poort wordt beschermd.

Een artikel van Pravit Rojanaphruk, The Nation 19 november 2011 – Vertaald door Gringo

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website