De Thaise vestiging van Wall’s Ice Cream Company heeft zijn excuses aangeboden voor het verwijzen naar een denigrerende term voor anale seks in een Facebook-bericht, bedoeld om de historische uitspraak van de US Supreme Court te vieren die het homohuwelijk in alle staten legaliseert.

In het weekend plaatste Wall’s Thailand een foto van een ijsje met zwarte bonen (black beans) smaak op Facebook met de titel: “Wall ondersteunt alle vormen van liefde #lovewins.”

Er kwam veel commentaar op dit bericht op de Thaise sociale media vanwege de verwijzing naar de term “black beans” (tua dam in het Thais), dat voor homoseksuele mannen vernederende wijze wordt gebruikt voor anale seks. Volgens een artikel uit 2007 in de krant Naewna ontstond de term ongeveer 70 jaar geleden, toen een man genaamd Tua Dam werd gearresteerd in 1935 voor, naar verluidt, het hebben van anale seks met minderjarige jongens in Bangkok.

Enkele uren na de publicatie kwam een stroom van kritiek op gang en Wall’s haastte zich de foto te vervangen door een nieuwe post met een regenboog gekleurde ijslolly. Echter, de commentaren bleven aanhouden en er werd een officiële verontschuldiging geëist, waarna het bedrijf de volgende verklaring op Facebook plaatste: “Wall’s verontschuldigt zich en wij betuigen onze spijt als de eerder geplaatste foto tot een misverstand heeft geleid. Wij hadden niet de intentie iemand te kwetsen. Wij hebben de foto, die tot het misverstand aanleiding gaf, inmiddels verwijderd”.

In een lang bericht, gepubliceerd op Medium.com, betoogt een Thaise lezer dat de “grap” van het ijsbedrijf het stereotype zou bevestigen over homoseksuele mannen. Die zouden geobsedeerd zijn door seks en promiscue gedrag. “Het zal alleen maar leiden tot nog minder begrip voor homoseksuele mannen,” schreef hij. “Het is niet de eerste keer dat het bedrijf suggestief zwarte bonen heeft gebruikt in de reclame. Op Valentijnsdag dit jaar, heeft Wall’s Thailand ook een foto geplaatst van een zwarte bonen ijslolly met de tekst “Ik hou van je, maatje,” (I love you, Buddy), dat verwijst naar een Thaise film uit 2007 over homoseksuele mannen”.

Het homohuwelijk wordt niet erkend in Thailand ondanks een gezamenlijke campagne van LGBT-groepen in de afgelopen jaren. Hoewel de LGBT-gemeenschap veel zichtbaarder en in Thailand geaccepteerd is dan in de omringende landen als Maleisië of Myanmar – er zijn bijvoorbeeld geen “sodomiewetten” in Thailand – worden homoseksuele mannen en vrouwen nog steeds gediscrimineerd, zowel privé als op de werkvloer.

In het laatste verslag van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken over de status van de mensenrechten in Thailand werd opgemerkt: “Er bestaat in Thailand een aanhoudende commerciële discriminatie op grond van seksuele geaardheid en gender-identiteit. Bijvoorbeeld, sommige levensverzekeringsbedrijven weigeren om polissen te verkopen aan homo’s, hoewel er ook enkele bedrijven zijn die wel bereid zijn om LGBT burgers te verzekeren en daarbij partners van hetzelfde geslacht als begunstigde te accepteren. Ook is het een feit dat een aantal nachtclubs, bars, hotels de toegang weigeren aan LGBT personen, in het bijzonder transgender personen”. Het rapport merkte ook op dat de politie de neiging heeft om seksuele misdrijven die zijn gepleegd tegen homoseksuele mannen en vrouwen te bagatelliseren.

Bron: Khaosod English – http://goo.gl/nLfqFQ


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website