Vergadering om Isaners van hun domheid te genezen

Door Tino Kuis
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , ,
19 maart 2018

De plaatsvervangend gouverneur van de provincie Khon Kaen, Suchai Butsara, deed op 9 maart jl een brief uitgaan aan plaatselijke bestuurders waarin zij uitgenodigd werden een vergadering bij te wonen ter voorbereiding op een bezoek van premier Prayut aan die provincie.

Doel van die vergadering: : ‘Wat moeten we doen om de bevolking te genezen van hun domheid?’ (In het Thais : ทำอย่างไรให้ประชาชนหายโง่ tham jàang rai hâi pràchaachon hǎai ngôo.)

Deze brief deed veel stof opwaaien op de sociale media. Een commentaar wil ik u niet onthouden:

Waar is de bevolking dom over? Dom te geloven dat Thailand een leger nodig heeft. Dom te geloven dat het leger tegenwoordig meer nut heeft dan nadeel. Dom te geloven dat de defensie begroting van 250 miljard baht niet te veel is. Dom te geloven dat Thailand per jaar 200.000 dienstplichtigen nodig heeft. Dom te geloven dat de militairen een staatsgreep mogen plegen. Dom te geloven dat de militairen niet corrupt zijn.

Of is de bevolking misschien niet dom maar worden ze alleen maar onderdrukt?

Eens te meer een teken hoe de ‘goede mensen’, de elite, denkt over de bevolking, en dan vooral wat de Isaan betreft.

Dit schreef de Bangkok Post hierover: www.bangkokpost.com

20 reacties op “Vergadering om Isaners van hun domheid te genezen”

 1. Rob V. zegt op

  De gouverneur heeft inmiddels zijn excuses aangeboden… Hij was een beetje dom zo Maxima zeggen. Of een arrogante kwast die zich boven het plebs -dat de bek maar te houden heeft- verheven voelt.

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2018/03/18/deputy-governor-apologizes-for-letter-branding-locals-stupid/

 2. Koos zegt op

  Dit is helaas hoe bestuurders denken over het volk.
  Daarom is niemand verbaasd dat het geld voor de armen bij overheids mensen terecht komt.
  Zelfde geld voor kinderbijslag, mijn dochter is al verschillende keren geweest en krijgt niets.
  Ik weet zeker dat het geld blijft hangen bij deze bestuurders.

  • JohhnyBG zegt op

   Ik snap deze niet helemaal.

   Ten eerste is Thailand geen verzorgingsstaat en moet je al blij zijn dat er uberhaupt al geld wordt vrijgemaakt voor de armeren. Ik geef toe dat het niet veel is maar het kan niet zo zijn dat in een land waar kinderen geacht worden hun ouders en evt. familie te moeten steunen het maar vaak genoeg laten afweten ten gevolge van te grote kredietuitgaven.

   Voor onderhoud van je kinderen, echtgeno(o)t(e) kan jaarlijks een bedrag van je loon aftrekken zodat er minder loonheffing plaats vindt.

   Vanuit het koningshuis projecten zijn erThailand waar kinderen gratis hun lagere en middelbare school kunnen volgen met eveneens gratis kost en inwoning.
   De twee “nadelen” zijn dat er wel gevraagd wordt om een klein beetje je best te doen en dat je de weg naar zo’n school moet vinden.

   In een land als Thailand is zelfredzaamheid topprioriteit dus bewaak dat goed bij je kind opdat ze weet hoe hard te echte werkelijkheid is.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Er mag kennelijk toch vrij stevig en kritisch gereageerd en gedacht worden in de Isaan.

 4. chris zegt op

  Misschien heeft zo’n ‘dom lid’ van de bevolking de gouverneur een poets willen bakken omdat hij/zij wist dat hij zijn brieven die hij ondertekent nooit leest. Die medewerker is dan wel veel slimmer dan de gouverneur.

 5. petervz zegt op

  Triest, maar wel het gemiddelde gedachtenpatroon van de hogere klassen in Bangkok en andere steden in Thailand. Het Sivilai versus Bahn Nohk, ofwel het beter opgeleide en daardoor geciviliceerde stadsvolk versus het slecht opgeleide en daarom nog “domme” plattelandsvolk. En het is dat “domme” plattelandsvolk dat bij verkiezingen telkens de “slechte” politici kiezen.

 6. JohnnyBG zegt op

  In zekere zin zit er een kern van waarheid in de zin ” Wat moeten we doen om de bevolking te genezen van hun domheid?”
  De titel suggereert dat het de Isaners betreft maar de Thaise tekst heeft het in z’n algemeenheid.

  Het antwoord is dan ook het geven van effectief onderwijs waardoor tenminste het IQ van de gemiddelde scholieren omhoog gaat zodat ze ook op de wereldranglijst een beetje voor de dag kunnen komen i.p.v. het huidige benedengemiddelde.

  Voor de liefhebbers van ethnische IQ is er op de Prachatai website van enkele jaren geleden een onderzoek te vinden. Prachatai heeft het stuk geplaats met een disclaimer waarbij men er mogelijk al vanuit gaat dat het problemen kan gaan opleveren.

  100.0% of Khon Muang provinces are above the population mean (median = 101.4) = Noord Thailand
  80.0% of Central Thai provinces are above the population mean (median = 100.2) = Centraal Thailand met daarbij Bangkok
  50.0% of Northern Khmer provinces are above the population mean (median = 98.5) = Khmer sprekende Thai in Buriram en Surin
  45.5% of Southern Thai provinces are above the population mean (median = 98.0) = Zuid Thailand m.u.v. de Zuidelijke “probleemgebieden”
  11.8% of Thai Lao provinces are above the population mean (median = 96.3); (10.5% if Sakhon Nakhon and Nakhon Pathom included – median = 96.2) = Isaan
  0.0% of Thai Malay provinces are above the population mean (median = 91.1) = Zuidelijke “probleemgebieden”

  Nu ik zo de “uitslagen” zie kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er iets superieur uitstraalt van een gebied waar het roodhemd gedachtegoed van een bepaalde familie is ontstaan en dat de kiezers (lees Isaan) perfect in het plaatje paste als “dom” stemvolk.

  O ja, ik dwaal weer af.. even on topic. Ik was niet bij de vergadering maar mag denken dat ze dus de door mij eerder genoemde onderwijsverbeteringen hebben besproken en mocht Prayut langskomen dan komt er een zak geld beschikbaar zodat er weer een win/win situatie is gecreeerd.

  We gaan het beleven.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik heb even gekeken naar die Prachatai website die je noemde, JohnnyBG. Daar staat ook deze tekst:

   Unfortunately, linguistic deprivation results in stereotyping by the majority culture. One Siamese official in the 1900s noted, “The populace of [Isan] circle are uncivilised and stupid. They have not yet attained the ability to behave according to the established customs and practices of the inner towns.” A 1914 gendarmerie tour inspection came to a similar conclusion: “They could only give rough answers, because the people of this circle are stupid and do not speak [Thai] lucidly.” Similarly, a Ministry of the Interior’s deputy’s tour in 1926 noted, “In those [Lao] towns the populace live in impoverished conditions, and they appear to be blithering idiots as well. Their level of education is still lower than our own.”

   https://prachatai.com/english/node/6766
   https://prachatai.com/english/node/6684

   Die verschillen in IQ worden in deze teksten niet toegeschreven aan etniciteit op zich maar aan gebrekkige voeding (jodium!), armoede, frequente ziektes en taalachterstand (vooral de Isaan en het Diepe Zuiden).

 7. Leo Th. zegt op

  Ach Tino, de brief was van de plaatsvervangend gouverneur. Misschien is hij niet slim genoeg om van plaatsvervanger te promoveren naar een daadwerkelijke gouverneur?

 8. John Chiang rai zegt op

  Er zijn verschillende vormen van domheid,hoewel ze allemaal zonder uitzondering te maken hebben met het onvermogen goed te kunnen nadenken.
  Vindt overigens iemand dat deze gouveneur met zijn mening,die hij ook nog als openbare brief verzonden heeft,een vermogen heeft van goed te kunnen nadenken??
  Bij het vermogen te kunnen nadenken,had hij hoogstens kunnen schrijven over een bepaalde achterstand, die hoofdzakelijk veroorzaakt worden is door het jarenlange miserable onderwijs systeem.
  Een volgens mij van de elite gewenst systeem,om zelf het politieke roer in handen te kunnen houden.

 9. l.lagemaat zegt op

  Welke middelen zullen aangewend worden om te genezen? (van deze domheid)

  Is men genezen komen er dan verkiezingen?

  • Tino Kuis zegt op

   Middelen om te genezen? Verplicht luisteren naar de machthebbers en doen wat ze zeggen want anders…..

   Dan komen er verkiezingen….

 10. Frans Nico zegt op

  ‘Geen mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen’

  ‘Domheid is geen gebrek aan intelligentie.’ Het begrip domheid wordt te achteloos gebruikt. Domheid is het handelen tegen beter weten in. Domheid is kortom geen gebrek aan kennis of intelligentie. Sterker: domme mensen zijn vaak gevaarlijk omdat ze intelligent zijn. En hoe intelligenter ze zijn, hoe rampzaliger de gevolgen van hun domheid.

  Matthijs van Boxsel,
  auteur van De Encyclopedie van de Domheid.

  • Tino Kuis zegt op

   Grappig dat je dit zo zegt, Frans Nico. Het Thaise woordje ‘ngoo’ (dalende toon) wat in de brief werd gebruikt heeft inderdaad meestal (soms wel, dan zeggen ze vaker ‘ngoo ngao) weinig te maken met inherente intelligentie of kennis. Je kunt zelfs tegen je knappe, intelligente, beste vriend of tegen Stephen Hawking zeggen ‘ngoo’ als ze voorstellen te willen gaan zwemmen bij min 10 graden of vijf talen tegelijkertijd willen gaan leren etc. Wat ‘ngoo’ in deze brief bedoelt is meer: ‘jullie hebben de verkeerde meningen (of daden)’ bv ‘jullie willen liever democratie dan Prayut’, of ‘jullie willen demonstreren’, zoiets.

   • slagerijvankampen zegt op

    Als het woord Ngoo op verschillende wijzen interpreteerbaar is wordt het wel enigszins verwarrend natuurlijk. Wat is dan het Thaise woord voor dom indien er sprake zou zijn van een vrijwel collectief laag IQ in de Isaan? Dat men het hier op dit forum op zijn meest ongunstigst interpreteert, dus als collectieve onnozelheid, komt doordat men op de hoogte is van de vooroordelen tegen de bevolking van de Isaan of ze zelfs onderschrijft. Mogelijk door eigen ervaring.

 11. Erwin Fleur zegt op

  Beste Tino,

  Erg dom of ik denk stom( dom bestaat niet) van deze man.
  Het zal zeker zijn leuke baan gaan kosten. Deze man is geestelijk niet erg inventief
  om zo over mensen uit de Isaan te beredeneren.

  Zijn schooling zal dan wel afgekocht zijn. Erg.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 12. chris zegt op

  Enkele van mijn critici hier op het blog menen dat ik – levend in Bangkok en werkend op een universiteit – een verwrocht beeld heb van de werkelijkheid omdat ik teveel met de elite omga. Met een grote schoonfamilie in de Isan, in Udon, in hart van de rode beweging, lijkt me dit lichtelijk overdreven. Mijn vrouw en ik hebben contacten met Thais van alle rang en stand, van elke geloof en van noord tot zuid. Als ik al deze contacten moet karakteriseren:
  – 20 % is sterk nationalistisch, laat ons zeggen kritiekloze Suthep aanhangers
  – 20 % is sterk rood georienteerd, laat ons zeggen kritiekloze Thaksin-aanhangers
  – 60 % is sociaal democratisch liberaal, laat ons zeggen D66/PvdA aanhangers waarvan 20% neigt naar de Democraten (maar dan naar Abhisit; hebben een hekel aanSuthep), 20% naar rood (de gematigde leiders en niet Yingluck, Tida, Jatuporn en Nattawut) en 20% naar andere kleine partiijen in dit land.
  Het standpunt over de inwoners in de Isan in de brief is absoluut niet hun mening en dus zeker niet het gemiddelde standpunt van de elite in de grote steden van Thailand waarvan Chiang Mai en Udonthani er twee zijn.

  Deze loco-gouverneur is een topambtenaar en geen top-politicus, niet gekozen maar benoemd door de regering. Voorheen was hij loco-gouverneur in Udon en is geboren in Khon Kaen. Nu niet bepaald het profiel van een nationalistisch lid van de hogere social klasse in Bangkok. Nog afgezien van het feit dat iemand met een sterk geel-gekleurd gedachtengoed niet zoveel jaren als topmabtenaar gepruimd zou worden in de Isan. Dat de woorden in de brief zijn mening weergeven acht ik dan ook zeer onwaarschijnlijk.
  Meer waarschijnlijk acht ik, dat iemand uit het nationalistische kamp hem een poets heeft willen bakken. Net zoals iemand anders dat heeft gedaan met het meenemen van het bekende putdeksel in Bangkok een paar maanden geleden.

 13. chris zegt op

  Om de complottheorie volledig te maken: aandringen op het ontslag van Kuhn Suchai (omdat hij zijn handtekening heeft gezet onder een brief zonder deze eerst goed te lezen) geeft de huidige regering de mogelijkheid om nog voor de verkiezingen hem te ontslaan (dat wil iedereen toch zo graag) en een oud-generaal, een die-hard, naar de ‘opstandige’ provincie Khon Kaen te sturen. (naar het voorbeeld van de benoeming van de gouverneur van Bangkok).
  Ik heb ook nog geen enkele bekende red shirt leider in het openbaar zien of horen aandringen op het ontslag van Suchai. U wel?

  • petervz zegt op

   Slechts een gouverneur wordt vanuit het ministerie van binnelandss zaken (lees Bangkok) aangesteld. Een deputy is in het algemeen een lokale ambtenaar die.ter plaatse omhoog is geklomnen. Deze is derhalve lastig te vervanden door een “die-hard” uit Bangkok.

   • Tino Kuis zegt op

    Alle gouverneurs worden vanuit Bangkok aangesteld, BEHALVE de gouverneur van Bangkok. Deze wordt gekozen omdat de inwoners van Bangkok ‘ goede mensen’ zijn. De laatste, Aswin en nog wat werd dan weer met artikel 44 aangesteld. Wat kun je eigenlijk nog naar waarheid zeggen over Thailand?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website