Waarschijnlijk als enige bank in de wereld heeft de Government Savings Bank twee varende filialen.

Elke ochtend om 9 uur vertrekken de Oom Sin 42 en Oom Sin 9 vanaf de pier voor het Pak Khlong Talat filiaal om tot 15.30 uur bankzaken te doen.

De Oom Sin 9 meert als eerste in de Chao Praya rivier af bij Wat Arun, waar toeristen en tourgidsen de boot gebruiken om geld te wisselen. Daarna gaat hij nog naar Wat Rakang en Klong San.

De Oom Sin 42 tuft over het 30 kilometer lange Bangkok Noi kanaal. Onderweg wordt stilgehouden bij bewoners die een roze vlaggetje met het GSB logo hebben gehesen als teken dat ze geld willen storten of opnemen. De kassier gebruikt een 2 meter lange stok met een netje om het geld en bankboekje in ontvangst te nemen.

Bij enkele tempels storten de verkopers van bloemenslingers en brood, waarmee tempelbezoekers de vissen voeren, zo’n twee keer per maand enkele honderden baht. Tal van mensen die aan het kanaal wonen, zijn al hun leven klant van de bank. ‘Veel van onze actieve klanten zijn in de negentig’, zegt GSB-president Lersuk Chuladesa.

De gepensioneerde Alongkorn Am-unroong blijft de varende bank gebruiken alhoewel hij gemakkelijk over de weg een filiaal op de vaste wal kan bereiken. ‘Today, I deposit money as savings for my grandchildren’, zegt hij. Volgens Lersuk beschouwen de klanten de varende dienst als een traditie die bij de rivier behoort. ‘Anything that becomes a traditional way of life, they will preserve it for the next generation. And the GSB’s boat banking is definitely part of it.’

Klanten bedienen uit alle lagen van de bevolking is al sinds de oprichting in 1913 door koning Rama VI het kenmerk van de bank dat haar onderscheidt van de op winst gerichte particuliere counterparts. Met 18 miljoen rekeningen heeft de GSB het grootst aantal klanten van het land. De bank beheert 1,37 triljoen baht, waarmee ze tot de drie top banken in Thailand behoort.

De in 1958 begonnen varende service wordt binnenkort uitgebreid naar zee. De bank heeft enkele boten overgenomen van de Royal Thai Navy, waarmee de bekende toeristeneilanden worden aangedaan, te beginnen met Koh Samui. Ze worden momenteel ingericht als bankkantoor en gaan elke dienst bieden die de filialen op het vasteland ook bieden.

(Bron: Bangkok Post, 12 september 2011)

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website