In eerste instantie een tegengesteld bericht. Op een aantal plekken heeft Bangkok te maken gehad met grote wateroverlast en nu een verzakking door afname grondwater.

Door de intensieve bebouwing kan het regenwater niet meer of onvoldoende opgenomen worden door het aardoppervlak en wordt op andere manieren afgevoerd en bereikt niet het grondwater. De oorzaak van de afname van het grondwater komt door de hoeveelheid massagesalons, die dagelijks een grote hoeveelheid water nodig hebben. In de hoofdstad pompen massagesalons, die deel uitmaken van de seksindustrie, illegaal grondwater op voor het baden en douchen. Dat is zoveel dat zij mede de oorzaak zijn dat Bangkok ieder jaar één centimeter verzakt.

Het probleem is volgens Aranya Fuengsawat beheerder van het watermanagement reeds langer bekend. Men heeft dit een tijd door boetes kunnen beperken, maar de praktijk is weerbarstiger. De hoeveelheid water die nodig is, drijft de waterprijs enorm op en zodoende wordt illegaal water tot op 100 meter diepte opgepompt.

Chuwit een voormalig eigenaar van massagesalons vertelde dat het verbruik vergeleken kon worden met een klein zwembad. Een bad verbruikte 1000 liter water en dat wordt per nacht driemaal ververst. In een groot etablissement met 100 kamers bedroeg dit al gauw 300.000 liter water per dag te vergelijken met 3 zwembaden van middelbare grootte.

Een politie woordvoerder liet weten niet overal te kunnen controleren waar illegaal water opgepompt werd.

18 reacties op “Seksindustrie laat Bangkok verzakken door illegaal oppompen van grondwater”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Toch weer even kunnen lachen…
  Je reinste kolder natuurlijk.
  Pattaya heeft relatief gezien veel meer massagesalons en bovendien maar liefst drie etablissementen met de naam “The Pump Station”, dus als er maar een kern van waarheid in zou zitten was dit voormalige vissersdorpje al lang door de zee verzwolgen.

 2. chris zegt op

  Officieel, dat wil zeggen geregisteerd, heeft Bangkok circa 9,8 miljoen inwoners. Officieuze cijfers noemen een getal van 15 miljoen inwoners. Naast illegalen (want die zijn er nog steeds) zijn er horden Thaise mensen die in Bangkok wonen maar nog steeds op hun oude woonadres buiten Bangkok staan ingeschreven.
  Als die 5 miljoen niet-geregistreerde inwoners nu eens zou worden verboden te douchen en niet meer dan 1 keer per dag het toilet zouden doorspoelen komt Bangkok voor altijd boven drijven.

  • Daniel VL zegt op

   Moeten die 5 miljoen mensen zich dan niet zoals ik zich elke 90 dagen gaan melden. Moet men van die mensen niet weten waar ze zich bevinden of ophouden?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Waarom zouden Thai moeten melden waar ze zich bevinden? Een Thai heeft toch niks met immigratie te maken.

    Meldingen zijn alleen verplicht voor Toeristen en Non-immigrants.
    Thai en Permanent Residents hebben geen meldingsplicht.

    En de illegalen.. als die zich zouden melden zouden het geen illegalen zijn.

 3. Koos zegt op

  Past in het verhaal dat de smog in Chiang Mai komt van de Korea vuurpot restaurants.
  Die sluiten en er is geen smog dus massage salon sluiten en Bangkok zakt niet verder.
  Thai logic

 4. ruud zegt op

  1 cm lijkt me wel erg veel.
  Als Bangkok zo snel zakt, staat de stad over een paar jaar het hele jaar onder water,omdat het peil van het rivierwater en het zeewater dan hoger komen te staan, dan de stad.
  1 cm per jaar zou ook snel te merken moeten zijn, want de hoge gebouwen staan op een diepe fundering, en zullen weinig, of niet zakken.(dat mag ik hopen tenminste, want als de fundering ook zo snel zakt, en dat zakken van de fundering niet overal even snel gaat gaat, komt het gebouw scheef te staan en ontstaan er scheuren)
  Als dan de straat een centimeter per jaar zakt, moet dat snel te zien zijn bij die gebouwen.

  • Fransamsterdam zegt op

   Maak je borst maar nat.
   .
   https://www.volkskrant.nl/archief/zeespiegelstijging-is-het-probleem-helemaal-niet~a3361934/

   • hendrik zegt op

    Volkomen duidelijk, hoogtijd dat overheden zich eens achter de oren krabben voor het echt te laat is.

  • brabantman zegt op

   Er is 3 jr geleden nog een leegstaand nieuw torenflat in elkaar gestort in BKK. Er was om de hoek wel een massagesalon. Zal toch niet……

 5. jan scheys zegt op

  waar of niet waar maar een oplossing zou kunnen zijn dat die massagesalons verplicht worden om hun vuil water te zuiveren en opnieuw te gebruiken.
  kan toch zo moeilijk niet zijn en moeten die geen vergunning hebben zodat dit gecontroleerd kan worden?

 6. jan scheys zegt op

  BKK kan niet vergeleken worden met Pattaya omdat de ondergrond er VEEL drassiger is.
  daarbij moet men weten dat bij het bouwen van een grote building er bijna net zoveel fundering ONDER de grond zit tot op vaste bodem als boven de grond.
  dit is niet mijn bewering maar van een vriend geoloog uit Leuven die aan de universiteit van BKK les heeft gegeven en dus een expert is.
  dus ik geloof dat zakken van 1 cm per jaar wel degelijk en niet de 1ste keer dat ik hoor dat BKK wegzakt

  • Fransamsterdam zegt op

   Volgens mij hebben u en uw vriend helemaal gelijk. Mijn vergelijking met Pattaya was licht ironisch bedoeld. Het blijft onzinnig om de massage parlors voor de problemen in Bangkok als zondebok aan te wijzen.

 7. De Inquisiteur zegt op

  Hahahaa.
  En de talloze golfbanen en -parken gebruiken geen water nee?

  • ruud zegt op

   De meeste golfbanen zullen waarschijnlijk niet midden in de stad liggen, daarvoor is de grond te duur, en waar vind je zo’n groot stuk onbebouwde grond in de stad?
   Bovendien wordt – een gedeelte van – het gebruikte grondwater in het regenseizoen weer aangevuld via die golfbanen, wat niet het geval is, met al het water, dat op het beton van de stad valt, en de rivier in wordt gepompt. (nee, ik speel geen golf)

   Het lijkt me trouwens onwaarschijnlijk, dat de massage salons zoveel water zouden kunnen oppompen.
   Vanaf de randen van Bangkok wordt immers nieuw grondwater aangevoerd.
   Ik denk dat er nog andere – zeer grote – verbruikers zijn van grondwater.
   Daarbij denk ik vooral aan de industrie.
   Voor zover die industrie niet vlak bij de rivier ligt, zal die waarschijnlijk grondwater oppompen.

 8. rori zegt op

  Dat het grondwaterpeil zakt komt hoofdzakelijk door de dichte bebouwing.
  Overal asfalt en gebouwen met afvoer naar de rivier of een klong. Dus het water krijgt geen tijd om in de grond weg te zakken.
  Ook het dempen van de vele klongs van zeg maar de jaren 50 speelt een erg grote rol.

  In Nederland en vooral in de Peel, de Achterhoek en de veenkolonien is het zelfde aan de gang.

 9. Rob Tha Mai zegt op

  Het lijkt allemaal een mooi verhaal. Het probleem met Bangkok is, dat er een laag “modder” onder de stad ligt van 18 tot 60 mtr. ( Don Muang Tollway staat op heipalen van 18 mtr en boorpalen van 60 mtr diep)
  Verder waren de meeste wegen klongs en gewoon gevuld. Verder zijn elke 2 Thaise huizen veranderd in Condominia. Kijk bij elke voetgangersbrug, elke paar jaar worden er opstappen voor gelegd de brug staat op palen, de stoep en weg niet, die zakken dus.
  Door alle nieuwbouw en verkeer wordt de moddermassa in gedrukt en het water er uit, als een spons.
  Om te vergelijken met Pattaya is niet juist. Pattaya is niet gebouwd op drijfzand.

 10. T zegt op

  Hahaha een lacher om de sexindustrie weer na te wijzen en zwart te maken. Hoeveel waterverspilling denk je dat er in de duizenden hotels/hostels in Bangkok is.
  Vooral veel hotels beschikken over een bad, vul in een warm land als Thailand deze 2x met water voor een bad of douche per persoon.
  En doe dat keer gemiddeld 120 kamers in een hotel en dat keer god mag weten hoeveel en..
  Oftewel dit is gewoon stemming makerij maar dat er op veel plaatsen illegaal grondwater word opgepompt geloof ik direct en echt niet alleen in bordelen.

 11. Bert zegt op

  Hoe het komt laat ik in het midden, daar heb ik geen verstand van.
  Maar dat BKK langzaam aan het zakken is merk ik goed bij ons huis.
  Het huis staat stevig verankerd op palen van 21 meter diep de grond in.
  De grond rondom het huis kunnen wij iedere paar jaar weer ophogen met een paar cm.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website