Schattige diefjes in Chiang Mai

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , ,
27 september 2016

Een man en een vrouw bezoeken tijdens hun vakantie in Chiang Mai de tempel Wat Phra Dat Doi Suthep en maken daar ook een aantal foto’s. Later die dag merkt de vrouw ineens tot haar verbijstering, dat ze haar horloge kwijt is. Dat moet ze dan in die tempel verloren hebben, bedenkt ze. Er wordt verder niet veel aandacht meer aan besteed, jammer, maar het was geen duur horloge, dat ze ergens in Thailand voor ca. 500 Baht had gekocht.

Toen zij na hun vakantie nog eens alle gemaakte foto’s bekeken, werd hun aandacht getrokken door een bepaalde foto, waarmee het mysterie van het verloren horloge werd opgelost. Er is een foto gemaakt van de toerist, die samen met twee lieftallige meisjes in traditionele klederdracht poseert. Op de foto is te zien, hoe het meisje aan de linkerkant van de vrouw de arm van de toerist met beide handen vasthoudt, waarbij haar rechterhand heel gewiekst het horloge wegneemt.

De foto werd gedeeld op Reddit en leverde veel reacties op. De man, die de foto maakte commentarieerde: “Wij waren op vakantie bij vrienden en we hadden ook wel wat teveel gedronken, zodat we de diefstal niet opmerkten toen we de tempel bezochten. Het was echt opmerkelijk hoe professioneel die jongedames te werk gingen. We zijn niet boos, hoor, maar we wilden andere bezoekers aan die tempel wel waarschuwen”. Er waren meerdere reacties, die de meisjes ook al gespot hadden op een andere plek. Iemand reageerde als volgt: “Merk op hoe de dief bezig is met het aanraken van de hand van de toerist op verschillende plaatsen. Het is een zakkenrollerstechniek, zodat de arm gewend raakt aan dat betasten en alle details niet meer geregistreerd worden”.

Schattige diefjes dus, maar wel pech voor ze, dat de foto precies op het moment van stelen werd genomen. Vele mensen hebben de foto inmiddels gezien, dus de jonge dievegges zullen hun werkterrein moeten verleggen of een andere bron van inkomsten moeten zoeken.

Bron: Thaisvisa/Reddit

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Schattige diefjes in Chiang Mai”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Deze foto bewijst alleen dat een jong meisje in traditionele klederdracht zich heeft laten fotograferen samen met een toeriste, waarbij de rechterhand van het meisje zich in de onmiddellijke nabijheid van het – blijkens de toelichting waardeloze – polshorloge van de toeriste bevond.
  Niets meer en niets minder.
  Als het meisje – of meerdere meisjes – er een gewoonte van zou maken om op deze wijze toeristen van hun spullen te beroven, zou het op het Internet moeten wemelen van zulke foto’s, in alle mogelijke stadia van de diefstal.
  Het is uiterst onwaarschijnlijk dat iemand die de zakkenrollerstechniek zo goed beheerst, zo dom is om de diefstallen juist te plegen op een moment waarvan je weet dat er foto’s worden genomen, en er altijd mensen naar je kijken (in ieder geval de fotograaf).
  En mocht er een ‘opdrachtgever’ zijn, dan zal hij dit ook zeker niet wensen.
  Zonder officieel ook zelfs maar als verdachte te zijn aangemerkt gaat het meisje via reddit als professionele dievegge de wereld rond, met alle gevolgen van dien.
  Een flinke schadevergoeding lijkt mij zeker op z’n plaats.

  • KLAUS HARDER zegt op

   Frans, je had advocaat moeten worden ! Maar de (gekrulde) kleine fingertjes zitten precies op de sluiting van het horloge band. Even nog wachten tot de fotograaf weg is en dan ….. hoeft niet natuurlijk, maar zou kunnen. Maakt ook niets uit, overal ter wereld, altijd alert blijven !

   • Fransamsterdam zegt op

    Moderator: Niet chatten svp.

  • Hans Struijlaart zegt op

   Ook Frans Amsterdam denkt aan een flinke schade vergoeding omdat er niets bewezen is. Dag Frans, kijk nog eens goed naar de foto en de onnatuurlijke houding waarmee het meisje de arm vastpakt, Kijk nog maar eens goed op internet van diefstallen in soortgelijke situaties. Dan zie je dezelfde houdingen. Het wemelt van dat soort foto’s op internet. Mogelijk heb je ze zelf nog niet gezien, maar ze zijn er in overvloed. Dream on Frans. Kinderen worden vaak ingezet voor dit soort praktijken door toedoen van volwassenen. Kan het je de kinderen kwalijk nemen? Nee, natuurlijk niet, op die leeftijd zijn kinderen heel erg toegankelijk. Denk maar aan al die kindsoldaten die misbruikt worden in de wereld. Vinden de kinderen het fijn om op 10 jarige leeftijd iemand overhoop te schieten? Natuurlijk niet!! Ze zijn getraind door volwassenen die donders goed weten hoe je een kind moet manipuleren. Ik geloof in de onschuld van kinderen, maar niet als ze gemanipuleerd worden door volwassenen met verkeerde intenties. Hans

   • John Chiang rai zegt op

    Zelfs bij de onnatuurlijke houding van het kind,waarmee het meisje de arm vastpakt krijgt men inderdaad het vermoeden dat als het horloge gestolen is,het hier gebeurd kan zijn. De foto laat echter alleen maar het meisje zien,die opvallend in de buurt van het horloge aan het friemelen is,en dit is geen bewijs, en blijft hoogstens een sterk vermoeden. Om haar met dit vermoeden bij reddit voor de hele wereld bloot te stellen als dievegge,is in mijn ogen eigenlijk crimineler.

 2. freddie zegt op

  De foto, Mr. Amsterdam, zegt genoeg. Of dat horloge nu goedkoop zou zijn of niet, maakt niks uit. Jonge dievegges pakken alles mee wat ze kunnen pakken. Het meisje is duidelijk aan ‘t frunnikken aan het horloge. even na dit moment heeft ze het polsbandje losgemaakt. Waarom zou ze beide handen om de arm van de vrouw hebben geslagen, dacht U ? Omdat ze haar lief heeft ? Hahahaha. Dat de meisjes dom zouden zijn zich te laten fotograferen op ‘t moment van hun zakkenrollertruuk, maakt niks uit. Ze lijken allemaal als 2 druppels water op mekaar. De volgende dag hebben ze wel wat anders aan om toeristen te bestelen. Maar u bent blijkbaar zo naiëf dat dergelijke praktijken zich niet zouden voordoen. Hier in Thailaand zo goed als elders. Ik heb in juni jl. in Phuket, Patong Beach, jongetjes moeten wegstampen bijna, toen ze aan de handtas van mijn vrouw aan ‘t prutsen waren. Ik heb dat niet op Internet gezet, er was ook geen foto…

 3. Daniël M zegt op

  Het verhaal en de foto lijken mij heel gelovenswaardig.

  1. In het artikel is af te leiden dat het slachtoffer-paar meerdere foto’s gemaakt hebben, waarbij deze foto de laatste is waarop het uurwerk nog aanwezig was.

  2. Je ziet duidelijk de positie van de vingers van het kind aan het uurwerk en het lijkt er duidelijk op dat ze die op het gevoel aan het losmaken is. Normaal zou de fotograaf dat moeten opgemerkt hebben op het moment zelf, maar die kan dan afgeleid zijn door het schattige gezichtje van dat kind dat op dat moment naar de fotograaf keek.

  3. Als je daar maar 1 foto gemaakt hebt, en de volgende foto pas een tijd later, dan is het moeilijker om te achterhalen of het uurwerk gestolen of verloren is en waar dat precies gebeurd is.

  4. Deze schattige boefjes zullen misschien maar enkele keren ‘aan het werk’ geweest zijn.

  5. Punten 3 en 4 hierboven kunnen ook verklaren waarom het op het internet niet wemelt van dergelijke foto’s. Veel toeristen nemen ook niet de moeite om dergelijke diefstal – voor zover ze zeker zijn – aan te geven.

  6. Ook in Europa worden schattige kindjes van rondreizende families misbruikt om ‘op rooftocht’ te gaan: eentje trekt de aandacht en de ander ‘voert de opdracht uit’…

  • patrick zegt op

   Oliver Twist verpersoonlijkt in Thailand ?

   die kinderen staan daar ook altijd om zich te laten fotograferen aan die trap.

   toen ik er was was er niets abnormaals aan.

   ik geef ze alsnog het voordeel van de twijfel.

 4. John Chiang rai zegt op

  Bij de foto zou je hoogstens kunnen spreken van een vermoeden,maar geeft verder geen enkel bewijs van diefstal. Of het prutsen,friemelen,of frunniken aan de sluiting nu te maken heeft met een diefstal,is best mogelijk,maar blijft hoogstens een vermoeden, zonder werkelijk bewijs.Om met een dergelijk vermoeden,iets te plaatsen op Thailandblog/Facebook,of waar dan ook, begeeft men zich juridisch gezien,op erg dun ijs.

 5. Hendrik S. zegt op

  Dat ze dr hand op haar open tas houdt geeft al aan dat ze die kinderen niet geheel vertrouwde…

 6. Eric zegt op

  Als ze die praktijken toepassen ben ik toch verwonderd dat die kinderen daar al geruime tijd staan, ben er ook mee gefotografeerd, heb het nagekeken geen vingervluge vingerkes , ik miste ook niks bij men weten achteraf !

 7. Hans Struijlaart zegt op

  Het lijkt mij dat deze kinderen getraind zijn door een professional.
  De ene leidt ze af en de andere slaat haar slag. Hoe jong ze ook zijn.
  Je ziet ook erg duidelijk dat ze bezig is om het horloge te ontdoen van de sluiting. Het is ook een zeer onnatuurlijke vasthouding van de armen. Ze is aan frutselen met een hand aan het horloge. Ik kan dat natuurlijk niet 100% bevestigen, maar alles wijst erop. En als John Chiang Rai daar anders over denkt dan is dat zijn eigen mening die ik niet deel.
  ik kan me niet voorstellen dat kinderen op deze leeftijd zelf het initiatief hebben genomen om zoiets te doen. En als je plotseling beseft een paar uur later dat je je horloge kwijt bent, waar ben je nog meer geweest op bepaalde plaatsen en je contact hebt gehad met andere mensen? Zo’n horloge valt niet zomaar vanzelf van je pols hoor een paar uur later.
  Ook Frans Amsterdam denkt aan een flinke schade vergoeding omdat er niets bewezen is. Dag Frans, kijk nog eens goed naar de foto en de onnatuurlijke houding waarmee het meisje de arm vastpakt, Kijk nog maar eens goed op internet van diefstallen in soortgelijke situaties. Dan zie je dezelfde houdingen. Het wemelt van dat soort foto’s op internet. Dream on Frans. Kinderen worden vaak ingezet voor dit soort praktijken door toedoen van volwassenen. Kan het je de kinderen kwalijk nemen? Nee, natuurlijk niet, op die leeftijd zijn kinderen heel erg toegankelijk. Denk maar aan al die kindsoldaten die misbruikt worden in de wereld. Vinden de kinderen het fijn om op 10 jarige leeftijd iemand overhoop te schieten? Natuurlijk niet!! Ze zijn getraind door volwassenen die donders goed weten hoe je een kind moet manipuleren. Ik geloof in de onschuld van kinderen, maar niet als ze gemanipuleerd worden door volwassenen met verkeerde intenties. Hans

 8. Tony zegt op

  Dieven of niet, het Doi Pui pitoreske bergvolk dorpje 10 kilometer verderop is wel een tourist trap met alleen maat souvenier stalletjes en niets bergvolk achtig er aan

 9. rob zegt op

  Ik zeg altijd maar zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

  Deze foto vormt voor mij beslist geen absoluut bewijs. Ik kom nu toch al 38 jaar in Thailand ben met Jan en alleman gefotografeerd in allerlei situaties, met horloge, zonder horloge, geld knip in ondiepe steekzak van mijn broek, in het daglicht, in het donker, op straat in de kroeg, bij een tempel etc…..En nog nooit is er van mij iets gestolen, of was ik iets kwijt achteraf.

  En als je pas uren later bemerkt dat het horloge weg is? Eenmaal begaf mijn leren bandje van het horloge het, waarschijnlijk doorgerot door het zweten,( vandaar nooit meer een lederen bandje, hoe duur en goed dan ook….staal is veel beter ) tijdens het lopen en binnen 2 seconden bemerkte ik dat.

 10. eddy_rayong zegt op

  Aan iedereen dewelke de meisjes beschuldigde van diefstal:

  De man die de foto van zijn vriendin postte gaf later op zijn account toe dat ze het uurwerk hadden teruggevonden. “Ze was een beetje dronken moet ik bekennen”, schreef hij nog. Niet veel later verwijderde hij zijn account.

  Kijk eens diep naar jullie zelf. Ik zou in grond zakken van schaamte om zo snel kinderen van diefstal te beschuldigen. Maar de beschuldigingen geven wel een inzicht over jullie kijk op de wereld.

 11. Peter V. zegt op

  Volgens http://www.khaosodenglish.com/culture/net/2016/09/27/hmong-parents-protest-childrens-conviction-reddit/ was het geen diefstal:
  … the original poster, implied the watch was later found missing among a few other disclosures.

  “She was a bit drunk tbh,” he wrote. The account has since been deleted.

 12. ruud zegt op

  Ik vind het niet fatsoenlijk om een kind te beschuldigen op niets meer dan een aanname.
  En misschien staat het kind inderdaad aan het horlogebandje te frunniken, maar dat wil niet zeggen dat ze van plan is om dat horloge te stelen.
  Hoe vaak zitten we niet gedachteloos zelf met een potlood of iets anders in onze handen te spelen.
  Dat ze aan een horloge bandje peutert wil dus beslist niet zeggen, dat ze het horloge wil stelen.

  En ja, de bloemen-verkopende stelende kinderen in Patong Beach.
  Ik heb ze vaak bezig gezien.
  De meeste training werd overigens door de kinderen aan elkaar gegeven.
  Die kinderbendes opereerden autonoom en droegen de volgende dag hun geld af aan hun ouders.
  Die vroegen niet waar het geld vandaan kwam.

  De kinderen en andere verkopers, werden ‘s avonds met pickup trucks aangevoerd uit de sloppenwijken van Phuket town.
  Vaak gingen ze dan ‘s morgens met de eerste bus weer terug naar de stad.
  Want de veiligste klanten zijn uiteraard de stomdronken klanten en dat is meestal pas wat later op de avond.
  Soms werden ze opgepakt, maar een paar dagen later waren ze er weer.

 13. De Vogelaere Johan zegt op

  “Deze afbeelding lost het mysterie van het verloren horloge op”, met dit bijschrift ging deze foto vanop Reddit viraal. Iedereen wees op het meisje dat met de toeriste aan een Thaise tempel poseert. Ze zou het uurwerk van de vrouw aan het stelen zijn, maar die moet nu iets gênants opbiechten.
  De ouders van de twee meisjes – Phujarat Jiraphakorn and Lulu Laowa – stapten met hun dochters zelf naar de politie toen ze de vele berichten en beschuldigingen zagen op internet. Ook vergezeld door hun dorpshoofd beantwoorden de meisjes alle vragen. De Thaise krant Khaosod kon hen spreken.

  De meisjes gaan elk weekend naar Wat Phra That Doi Suthep om wat bij te verdienen door met toeristen te poseren. “Maar ze bedelen nooit om geld. De toeristen geven hen gewoon wat ze zelf willen. De moeder kon niet snappen hoe haar dochter nu een polshorloge zou kunnen stelen zonder dat iemand dat zou merken. “Als ze nog in het land waren geweest, hadden we die toeristen zelf aangeklaagd voor hun valselijke beschuldigingen.”

  Er werd geen klacht opgesteld tegen de meisjes. Ze zijn bekend in de stad, en kwamen nooit eerder in opspraak.

  De man die de foto van zijn vriendin postte gaf later op zijn account toe dat ze het uurwerk hadden teruggevonden. “Ze was een beetje dronken moet ik bekennen”, schreef hij nog. Niet veel later verwijderde hij zijn account.

 14. freddie zegt op

  Ik schaam me dood voor hetgeen ik hier hogerop schreef. De meisjes zijn onschuldig, dat blijkt uit wat vandaag in de krant verscheen, en net hier boven door Johan werd weergegeven. Ben wel niet de enige die van de schuld van die meisjes overtuigd was, maar hoe zeer hebben we ons niet vergist ? Mea culpa.

 15. erik zegt op

  Hebben deze mensen nu de ballen om naar hier te komen en hun excuus aan te bieden? Mevrouw kan sowieso nog lang plezier hebben van haar gezicht, dat loopt nog jaren op de media rond……

 16. Khun Sugar zegt op

  Maar al te vaak worden er overhaaste conclusies getrokken. Maar al te vaak weet men op blog’s en fora, vooral anoniem, te oordelen en te veroordelen.

  Denken, is zo buitengewoon vermoeiend dat velen de voorkeur geven aan oordelen. (Otto Weiss)

 17. rob zegt op

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/945301-doi-sutheps-adorable-thieves-story-is-a-load-of-rubbish-say-accused-hill-tribe-folk/

 18. bona zegt op

  Het is bewonderenswaardig vanwege de betrokkenen, hun vergissing openbaar te maken.
  Tevens is het hartverwarmend vast te stellen dat sommigen toegeven te vlug ge(ver)oordeeld te hebben.
  Bij een volgend bezoek aan deze prachtige plaats : een lekkere suikerspin of ander snoep meenemen voor deze kindjes.

  • erik zegt op

   Een klokkie, beter dan snoepgoed.

 19. RonnyLatPhrao zegt op

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2889982/2016/09/28/Vrouw-die-Thaise-meisjes-beschuldigde-van-diefstal-vindt-horloge-terug-Was-beetje-dronken.dhtml


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website