Oudste nog levende mens ter wereld is een Thaise man

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
6 februari 2020

Foto: Archief SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com

Op een Engelstalig forum vertelde een lezer ergens uit de Isaan, dat hij in het dorp van zijn vrouw een Thaise vrouw kenden, die in 1915 was geboren. Hij veronderstelde, dat die Thaise vrouw van 105 jaar wellicht de oudste nog levende inwoner van Thailand zou kunnen zijn.

De vraag was of er lezers waren, die nog oudere Thaise mensen kende.

Thai Examiner

Hij werd op zijn wenken bediend, want een reageerder verwees naar een artikel in augustus 2019 op de website van de Thai Examiner over een man uit Udon Thani, die 128 jaar oud zou zijn. Het gaat om Aon Phanchumhu, die in het district Chai Wan woont met zijn 70-jarige vrouw. Hij trouwde met haar in 1964, toen zij 15 jaar was en hijzelf 73. Het is altijd een gelukkig huwelijk geweest volgens het nog altijd vitale echtpaar, dat door journalisten werd geïnterviewd.

Geschiedenis

Volgens zijn officiële ID is Aon geboren op 9 april 1891 tijdens de regeerperiode van koning Chulalongkorn. Hij heeft veel meegemaakt van de Thaise geschiedenis zoals de afschaffing van slavernij in Thailand in 1905, de staatsgreep van 1932 waarbij Thailand veranderde in een constitutionele monarchie, de regering van Veldmaarschalk Phibun, die tot vele onlusten leidde, Thailand in de Tweede Wereldoorlog met de invasie en bezetting door de Japanners.

Als in 1946 koning Bhumibol Adulyadej de troon bestijgt wordt in feite het nieuwe Thailand geboren zoals wij dat tegenwoordig kennen. Maar Khun Aon heeft vele gebeurtenissen aan zich voorbij zien trekken in een soms turbulente geschiedenis van vele staatsgrepen en politieke strijd.

Tenslotte

Het verhaal van Thai Examiner is van augustus vorig, dus alweer ruim 6 maanden oud. Het zou best kunnen, dat Khun Aon inmiddels is overleden en dan zou de oorspronkelijke vraagsteller met zijn veronderstelling alsnog gelijk kunnen hebben. Wie zal het zeggen?

Lees het hele verhaal met foto’s op: www.thaiexaminer.com/

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Oudste nog levende mens ter wereld is een Thaise man”

 1. johank zegt op

  Als ik Google op deze naam “Aon Phanchumhu” krijg ik als enige hit, thailandblog.
  https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Aon+Phanchumhu
  Ten eerste denk ik dat de naam verkeerd geschreven is, ten tweede denk ik niet dat er geen betrouwbare info is van 128 jaar geleden bij de burgelijke stand in (zeker niet) Thailand.
  Ik denk dat dit een gevalletje fake nieuws is.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Oudste_mens
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oudste_mensen

  • Pete zegt op

   Ikzelf ben 71, mijn schoonmoeder is 1 jaar jonger dan ik ben. In de tijd dat zij werd geboren kon men niet even naar de burgelijke stand gaan om de geboorte aan te geven. Eens in de zoveel tijd kwam er een ambtenaar waar de aangiftes konden worden gedaan.
   Dit geeft wel aan dat de burgelijke stand net al te best was, zeker niet op het land en beslist niet in Udon Thani.

  • henny zegt op

   @Jo Hank
   Misschien bedoelen ze Mr. Orn Parnchompoo, kijk maar:
   https://www.novinite.com/articles/199745/128-Year-Old+Man+Was+Found+in+Thailand

 2. John Chiang rai zegt op

  Het komt in Thailand nog al eens voor dat men de werkelijke geboorte Datum niet goed genoteerd hebben.
  Hoewel deze vrouw er met alle respect niet jong uitziet,betwijfel ik de bovengenoemde leeftijd toch ten zeerste.
  Mijn zwager waarvan ik enige jaren geleden nog dacht dat hij 58 jaar oud was,is nu door een vermeend gemaakte fout bij de aangifte van zijn geboorte plotseling 1 jaar jonger dan aangenomen. Ra Ra in Thailand is veel mogelijk.555

  • ruud zegt op

   Vroeger werd er in Thailand bij de geboorte gezegd, dat je 1 jaar was.
   Daarmee zal waarschijnlijk ooit zijn bedoeld, dat het je eerste levensjaar was.
   Als je dus een jaar geleefd had, werd je 2.

   Tegenwoordig houden ze de westerse manier van leeftijd bepalen aan.
   Daardoor is uw zwager nu waarschijnlijk een jaar jonger.

 3. Willem zegt op

  Bij velen in Thailand komt de werkelijke geboortedatum niet overeen met de datum die op de “officiële” documenten staat (of met de leeftijd die men denk dat men heeft). Vooral bij de oudste generatie: men weet soms wel dat men geboren is in bijvoorbeeld het jaar van de tijger …. maar welk jaar was dat nu juist (eens om de 12 jaar is ‘t jaar van de tijger) … als er dan al geen officiële geboorteakte werd opgesteld dan is men er nadien dikwijls 12 jaar naast !! Zelf bij ons in het dorp (in de Isaan) was een vrouw 102 jaar …. en telkens ik terug kwam was die vrouw nog steeds 102 jaar (dat is zo enkele jaren geweest … tot ze uiteindelijk is gestorven op de leeftijd van 90 jaar) ! Als er één ding is waar men in Thailand niet echt mee bezig is dan is het wel de leeftijd …. vele ouders weten niet hoe oud hun kinderen echt zijn …. laat staan de kinderen zelf. Als je bijvoorbeeld aan een kind van 8 jaar vraagt hoe oud het is , dan kun je als antwoord krijgen … ik weet het niet want mijn mama heeft het nog niet verteld !!! De Thai maakt zich echt geen zorgen om zijn leeftijd !!!

  • Johnny BG zegt op

   Dan verklaart dit waarschijnlijk ook dat het voor een op papier 30 jarige vrouw geen probleem is om te hokken met een westerse 65+
   Liefde maakt blind of zou het anders liggen?

  • RonnyLatYa zegt op

   Officieel heeft mijn vrouw als geboortedatum 24/09/64

   Op haar geboorteakte staat buiten die datum, ook nog het volgende :

   Overeenkomende dag : Zondag
   Krimpende maan : 6de
   Maanmaand : 10de
   Jaar van : de slang

   • RonnyLatYa zegt op

    Tikfoutje van mij…. geboortedatum is 27/09/1964

 4. Stefaan zegt op

  Inderdaad twijfelachtig.

  Of dan toch waar dat je een lang leven beschoren bent als je met een piepjonge vrouw huwt ?

  • Mark zegt op

   Wij kennen een Thaise vrouw, officieel 55 jaar oud. Ze leeft en werkt al 35 jaar in Belgie. De Belgische man waarmee ze migreerde is ondertussen een 10 tal jaar geleden overleden. Ze waren niet gehuwd en hadden ook geen samenlevingscontract.

   Zij werkt voltijds in een productiebedrijf om in het levensonderhoud van haarzelf en haat gehandicapte zoon te voorzien. Met het ouder worden valt het productieritme haar steeds zwaarder.

   Blijkt dat ze geen 55 jaar is maar 65. Ze ziet er ook zo uit. Ze beweert destijds gelogen te hebben tegen haar Belgische partner om hem als 10 jaar jongere vrouw te charmeren. In het lokale Thaise ampur speelden ze dat spelletje mee voor een handvol teamoney. Gevolg is dat ze nu in België pensioengerechtigd zal zijn op haar 77 en niet op haar 67.

   Een Kafkaiaanse situatie, gevolg van een jeugdig leugentje uit ijdelheid …

   De kans dat zij officieel 105 jaar wordt is bijzonder klein.

 5. Jos zegt op

  Mijn vrouw is op papier geboren op 02-05-1957. In werkelijkheid echter ergens in 1956. Haar 2 broers en 4 zussen zijn ook ongeveer een jaar ouder dan op hun papieren staat. In haar dorp in Roiet en waarschijnlijk op veel andere plaatsen is het ook zo. Reden is dat de ouders een tijd wachten om een geboorte aan te geven omdat de kindersterfte vroeger hoog was. Was je kindje aangegeven dan moest je ook een officiele begrafenis (verassing) uitvoeren en dat koste geld. Voor iets dat op papier niet bestond was dat niet nodig en hoefde je dus die kosten niet te doen. Dit is mij 40 jaar geleden, toen ik trouwde, door wijlen mijn schoonvader zo verteld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website