Oplosbier in Thailand? (video)

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
22 oktober 2015

Stel, je maakt een jungletocht van een paar dagen ergens in het noorden van Thailand en je zou ’s avonds bij het eten, dat je vooral van instant producten hebt bereid, wel een biertje lusten in plaats van water of koffie. Kan natuurlijk best als je een aantal blikjes bier in je rugzak hebt gestopt en die bij je nachtelijk kamp een poosje in koud stromend water hebt gelegd. Probleem daarbij is dan wel dat je behoorlijk extra gewicht meesleept in het begin.

De oplossing is bier meenemen in poedervorm. Hè? Tja, ik had er ook nog nooit van gehoord maar het bestaat. Ik heb “ïnstant beer” gegoogled en daar kwamen een Amerikaans en een Noors merk uit te voorschijn met de omschrijving van het product en hoe een goed glas bier op tafel te zetten, gemaakt uit poeder. Het schijnt ook nog wel goed te smaken, niet een uitmuntend biertje maar vergelijkbaar met een gemiddeld smakend pilsje. De Belgen onder ons zouden zeggen, ongeveer als Heineken dus!

Dit oplosbier kwam even in het Thaise nieuws, omdat Samarn Footrakul, het hoofd van de Alcohol Control Board in Thailand een Chinese video (zie hieronder) heeft gezien, waar een voorbeeld in wordt vertoond hoe het bier gemaakt wordt. Hij waarschuwde, dat een dergelijk product, dat (nog) niet in Thailand te koop is, onderhevig is aan de Customs and Excise Tax als een bijzonder alcoholisch product.

Hij maakte zich bezorgd dat (Thaise) toeristen dit product in grote aantallen uit het buitenland (China?) zouden meenemen naar Thailand. Hij maakt geen probleem als er in de bagage van binnenkomende toeristen enkele zakjes van dit bierpoeder aanwezig zijn voor persoonlijk gebruik maar er mag zeker niet in gehandeld worden. Mr. Samarn besloot met te zeggen dat zijn Alcohol Control Board de ontwikkeling van dit product in Thailand scherp in de gaten zal houden.

Al dorst gekregen? Of wacht u liever tot u weer in Soi Cowboy of Walking Street bent?

Bron: Khaosod English

[youtube]https://youtu.be/5LgdIeZ4Olk[/youtube]

8 reacties op “Oplosbier in Thailand? (video)”

 1. ruud zegt op

  Bier is op iedere hoek van de straat te koop, dus waarom een zakje bierpoeder met een fles drinkwater kopen?

  • RuudH zegt op

   Beste andere Ruud,

   Handig wanneer je in een woestijn zou zitten en het water je gaat vervelen!

   Ik vind het een geweldige uitvinding, geen gesjouw met flessen.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Maar goed dat er van die maatschappijen zijn waar je heel veel bagage mee mag nemen.
  Kun je naast je koffer met 32 kilo kaas ook nog met een koffer vol met poeder gaan lopen zeulen.
  Ik heb nu al een vermoeden welk inventief volkje vervolgens in een bar alleen nog maar een flesje water bestelt om het vervolgens heimelijk aan te lengen tot gerstenat.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  “De Belgen onder ons zouden zeggen, ongeveer als Heineken dus!”
  U was me voor 😉

  • John zegt op

   Als je goed kijkt zal je zien dat het tweede zakje géén poeder is maar liquide,dus denkelijk is dit een zakje alcohol zoals Ronny reeds aangaf.

 4. RonnyLatPhrao zegt op

  En wat met alcoholvrij bier dan ?
  Of misschien geven ze er dan wel een buisje alcohol afzonderlijk bij 🙂

 5. Thallay zegt op

  poederbier bestaat echt. Eind jaren 70 van de vorige eeuw was ik in Noord Ierland en daar waren het lagerbier (pils) Harp en de brown ale (lichtbruin) Smithwicks verkrijgbaar in poedervorm verpakt in blikjes. Het was best te drinken, maar van de tap toch een stuk lekkerder. Ook in Afrika heb ik zo´n 7 jaar geleden poederbier gezien van een inheems merk. Het proces was eenvoudig, poeder in een glas, water erbij even roeren en klaar is de liefhebber. Ik heb heel veel rondgetrokken in diverse landen en ben een bierliefhebber, maar de smaak van het poederbier was voor mij niet zo aantrekkelijk dat het in mijn bagage zat. Alcohol is inderdaad bijna overal te krijgen, behalve in landen waar het verboden om religieuse redenen zoals Arabische landen ( de Egyptische stad van zo´n 7 miljoen inwoners Alexandria telt slechts twee cafés en één drankenwinkel, die je zonder een goede gids niet weet te vinden) en andere streng Moslim landen. Daar staan strevige straffen op het in bezit hebben of verhandelen van alcohol. Wat niet wil zeggen dat men er niet aan weet te komen. Mensen worden zeer creatief als ze iets graag willen.

 6. Peter zegt op

  “Probleem daarbij is dan wel dat je behoorlijk extra gewicht meesleept in het begin.
  De oplossing is bier meenemen in poedervorm.”

  Volgens mij moet je dan alsnog blikken/flessen water meenemen.
  Geen heel erg effectieve oplossing (woordgrap!?) dus.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website