Mysterieuze vuurbal licht op boven Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
8 september 2015

Wat was het? Een asteroïde, een verbrande ballon of ruimteafval? Mensen die maandagmorgen vroeg op weg naar hun werk waren, werden verrast door een mysterieuze vuurbal die heel kort de lucht verlichtte. Het object kwam uit de hemel vallen en verbrandde op ongeveer 100 kilometer boven de aarde.

Op de sociale media in Thailand werden foto’s en video’s – opgenomen met dashboardcams – geplaatst van het gebeuren, dat te zien was vanuit verschillende locaties ten noorden van Bangkok en ook in Kanchanaburi. Het werd wereldnieuws (komkommertijd?) want het verhaal met foto’s en video’s haalde vele nieuwsmedia van CNN tot De Volkskrant.

Wat het geweest is, is nog niet duidelijk. Volgens Saran Poshyachinda, adjunct-directeur van de National Astronomical Research Institute van Thailand denkt dat het een asteroïde was, die op weg naar de aarde in een vuurbal veranderde. Het is waarschijnlijk slechts een klein object van enkele kilo’s geweest. Tot nu toe lijkt het een geïsoleerd incident, voegde hij eraan toe, hoewel hij zei dat er onvoldoende bewijs was om definitief te zeggen wat het voorwerp was.

De Bangkok Post citeert een ambtenaar bij de Bangkok Planetarium, die suggereert dat het een brandende ballon zou zijn geweest.

Het incident wordt onderzocht, omdat het ook gewoon om ruimteafval kan gaan dat op aarde terugkeert. De website Satview constateert dat er rond die tijd een melding is geweest van een object dat brandend door de atmosfeer van de aarde is gekomen.

De provinciale plaatsvervangend gouverneur vertelde aan Bangkok Post, dat het onwaarschijnlijk was dat het om een neergehaald vliegtuig of helikopter ging.

Allerlei ideeën dus, maar niemand weet het zeker. Of eigenlijk ook weer wel. Een twitteraar plaatste de foto, die bij dit artikel staat. Waar of niet waar: U weet, mogelijk is er meer tussen hemel en aarde dan u denkt!

Hieronder een video met een mooie opname van de lichtflits:

[youtube]https://youtu.be/rOoKv2OMpOw[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Mysterieuze vuurbal licht op boven Thailand”

  1. Fransamsterdam zegt op

    Een brandende ballon is uitgesloten, gelet op de snelheid die het object heeft (op een afstand van vele (tientallen) kilometers minstens meerdere booggraden per seconde).
    Ruimtepuin is hoogst onwaarschijnlijk. Ruimtepuin bevindt zich in een baan om de aarde die heel langzaam steeds iets lager wordt. De weerstand neemt langzaam toe en de verbranding begint terwijl het object nog voornamelijk horizontaal beweegt. Wellicht herinnert u zich nog de beelden van de space shuttle die tijdens het terugkeren in de atmosfeer is verongelukt.
    Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was het dus een ‘gewone’ meteoride, mogelijk een kleine asteroïde, die met een snelheid van enkele tientallen kilometers per seconde de atmosfeer is binnengedrongen, pijlsnel is opgewarmd en afgeremd, als meteoor tijdens het verbranden zichtbaar was, en waarvan mogelijk een restje – een meteoriet – op aarde terecht gekomen is, hoewel ik als ik de beelden zie er eerder vanuit ga dat alles in de atmosfeer is verbrand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website