Kippenvoetjes villen met de tanden

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
1 februari 2020

Een fabriek in de noordoostelijke provincie Nong Khai had wat uitleg te doen nadat een video viraal ging met werknemers die hun mond gebruikten om de huid van kippenvoetjes te extraheren. De huid van kippenvoetjes (in het Thais ‘leb mue nang’ genoemd) is een delicatesse voor veel Thais. Het wordt vaak in pittige saladeschotels gebruikt.

Op de video is te zien hoe werknemers kippenvoetjes oppakten en hun tanden gebruikten om de huid van het bot te scheiden voordat ze het in een bad spuugden, allemaal heel snel gedaan.

Afgelopen week kreeg het bedrijf in Nong Kai bezoek van de provinciale gouverneur, autoriteiten van het provinciale volksgezondheidsbureau van Nong Khai en andere ambtenaren voor een inspectie. Ambtenaren testten het product op verontreiniging en gevaarlijke chemicaliën en de resultaten waren negatief. De productiemethode werd afgekeurd.

De 31-jarige fabriekseigenaar Nonglak vertelde de autoriteiten dat ze al 5 jaar kippenvoeten verwerkt. De kippenvoeten worden in bulk gekocht en 400-500 kilo van de huiden worden elke dag aan klanten verkocht.

Nong zegt dat de fabriek in eerste instantie een tang gebruikte, maar het kostte ongeveer 5 minuten om één kippenvoet te villen en klanten wilden het product niet omdat de huid verminkt en onaantrekkelijk was. Ze ontdekte dat het toestaan ​​van werknemers om hun mond te gebruiken om de voeten te villen 5 keer sneller werkte en een beter product opleverde.

Sinds de video viraal ging, heeft Nonglak beloofd haar werknemers om te scholen om de tang opnieuw te gebruiken. Andere fabrieken zijn ook gewaarschuwd en gaan ook over op een tang. Nonglak heeft haar fabriek tijdelijk gesloten totdat haar personeel het gebruik van de tang onder de knie heeft. Ze onthulde ook dat werknemers reguliere tandheelkundige zorg krijgen

Bron: Sanook/The Thaiger

6 reacties op “Kippenvoetjes villen met de tanden”

 1. Gringo zegt op

  De video kon niet gecopieerd worden, ga dus voor foto’s en de verbijsterende video naar:
  https://thethaiger.com/news/northern-thailand/chicken-feet-skin-extracted-by-mouth-factory-explains

 2. Bertje zegt op

  Maw… ze zijn dus al voorgekauwd… 555

 3. Rob V. zegt op

  “Ze ontdekte dat het toestaan van werknemers om”, goh, hebben die Thaise werknemers toch een goede baas zeg, die ze toestaat om gevaarlijke, potentieel dodelijke, methodes te gebruiken. Ik maar denken dat werkgevers streng kapitalistisch te werk gaan en de werknemers weinig te zeggen hebben. Maar deze werkgever valt niets te verwijten. Duidelijk.

  Dat verklaard ook deze toelichting van de politie:
  ‘Despite the fatal risk of the nibbling raw poultry parts, police say no one has filed a complaint, and therefore no legal action would be taken as of now. “It seems that they didn’t commit any crime yet. Even the provincial officials haven’t filed anything,” Police Col. Techarat ‘

  Bron: http://www.khaosodenglish.com/news/2020/01/29/factory-where-workers-used-mouths-to-strip-chicken-feet-wont-be-prosecuted/

  Had wat geweest voor het programma Gefileerd wat nu op elke donderdagavond op NPO 3 draait. Daarin gaat een groep Nederlanders kijken en meedraaien bij een Thaise kippenboer, garnalenkweker, visser enzovoort. De arbeidsomstandigheden voor de werknemer en het dierenwelzijn dat we daar zien zijn niet bepaald uitmuntend te noemen:

  https://www.npo3.nl/gefileerd/VPWON_1308512

  Kijk tip!

  • Caspar zegt op

   Ja heb die uitzendingen gezien (Gefileerd) wat een raar stel dat clubje is om je rot te lachen en trouwens heeft dat clubje alle werk vergunningen in Thailand vraag ik me af????

 4. Erik zegt op

  Tja, als dat alles is wat mis is…… Die dingen gaan de vriezer in en komen pas na koken of braden op je bord. Ik denk dat er in Thailand ook wel iets op te merken is over hormonen en chloorkippen en meer, en over wat wij in de westerse wereld eten, vol met al die supergezonde E-toevoegingen…..

  Enfin, het personeel mag op haar kosten naar de tandarts. Dat is dan toch verdiend.

 5. Henk zegt op

  Och ,zo heeft ieder nadeel ook zijn voordeel ,als de werknemers aan de slag gaan na het nuttigen van een flinke bord Som Tam met de benodigde Pla La hoeven ze niet meer gekruid te worden voordat je ze bakt .
  Overigens wat een waardeloos en sterk overdreven programma dat Gefileerd .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website