Er is geen land ter wereld waar zo veel “gelukbrengende” en “magische” amuletten worden verhandeld als in Thailand. Dat schreef Joseph Jongen al jaren geleden in een verhaal op dit blog, getiteld: “Amuletten, bijgeloof of bovennatuurlijke kracht”, zie www.thailandblog.nl/boeddhisme/amuletten-bijgeloof-bovennatuurlijke-kracht

Als iemand gelooft in de magische krachten van een amulet valt daar weinig op in te brengen, maar vaststaat, dat er bij de handel in amuletten nogal wat gesjoemeld wordt. De Phuket Gazette brengt het verhaal van twee Nederlandse toeristen, die de Kathu tempel bezochten en geïnteresseerd waren in Boeddhistische amuletten. Zij ontdekten met afschuw hoe ze werden bedrogen.

Chinese toeristen

Bij de Kathu tempel worden dagelijks vele busladingen – er staan soms wel 15 bussen geparkeerd – Chinezen afgeleverd, die eerst een verhaal te horen krijgen in het Chinees van een Chinese gids over “de geschiedenis en oorsprong” van de amuletten. Vervolgens worden de toeristen naar een groot gebouw op het tempelterrein geleid, dat in feite een grote showroom van amuletten en aanverwante artikelen kan worden genoemd.

Showroom

De twee Nederlandse toeristen, die niet met name genoemd wilden worden, observeerden de toestand en lieten zich in de showroom voorlichten over de amuletten, die er te koop zijn voor prijzen van 6.800 Baht tot wel 50.000 Baht. Bij aankoop wordt dan nog de mogelijkheid geboden om het amulet te laten zegenen door een lokale monnik, die dan discreet om een gift vraagt in ruil voor zijn zegen.

Het stel kocht een amulet voor 6.800 Baht, een koopje voor een volgens de verkoper echt gouden amulet. Dat het echt goud zou zijn vertrouwden ze echter niet en gingen met hun nieuwe aankoop, een klein goudkleurig medaillon van ongeveer 2 x 1 cm groot, naar de goudwinkel bij Tesco Lotus in Samkong om het te laten onderzoeken.

Echt plastic

Hun 6.800 Baht ‘gouden’ amulet was in feite heel echt, 100% plastic wel te verstaan. Het was niet alleen plastic, maar volgens de verkoopster in de goudwinkel afkomstig uit China. De dame verkocht hen een bijna identiek voorwerp (dat in China was gemaakt), in een plastic zakje voor 450 Baht.

Toen onze toeristen terugkeerden naar de Kathu-tempel met het oorspronkelijk gekochte amulet en de kopie, samen met de beoordeling van de goudwinkel, kregen ze prompt een volledige terugbetaling en werden daarna vriendelijk doch dringend verzocht het tempelcomplex te verlaten.

Toeristenpolitie

Het tweetal wilde daarna aangifte doen bij de Toeristenpolitie, maar daar werd hen beleefd geadviseerd het voorval te laten rusten, omdat het als beledigend kon worden beschouwd voor de Thaise religieuze gebruiken. Niettemin, als Chinese toeristen tussen 6.800 en 50.000 baht willen betalen voor “magische” amuletten, hebben ze daar natuurlijk het recht toe. Maar als de verkopers beweren dat sommige van deze items daadwerkelijk goud zijn, en dat in feite niet zijn, dan wordt eenvoudige oplichting en uitbuiting plotseling fraude.

Bron: Phuket Gazette

8 reacties op “Het amuletten bedrog in de Kathu tempel”

 1. Dre zegt op

  Moraal aan dit hele verhaal !!! Zakenlui in Thailand doen véél zaken met China. Een geluk dat er nog géén mensen bestaan met de label ” made in China “

 2. Hans Struijlaart zegt op

  Schandalig dat een boeddhistische tempel en de monniken van deze tempel zich zo laten gebruiken door de maffia die de touwtjes blijkbaar in handen heeft in deze tempel om op deze grootschalige manier door middel van zwendel, fraude, oplichting en bedrog, argeloze toeristen een oor aan te naaien. Een schande voor de werkelijke bedoeling van het boeddhisme, een schande voor de tempel, een schande voor de oorspronkelijke bedoeling van de amuletten en een schande voor de lokale Thaise politici die zeker ook een percentage van de winst gaan opstrijken en een schande voor Thailand zelf. En dan heb ik het niet eens over de toeristenpolitie die hier zeker ook van weet, nauw samen werkt met de tempel en net doet of ze er geen weet van hebben. Ook zij profiteren van deze grootschalige zwendel anders zouden ze niet zo reageren. Is er dan niets meer heilig en niemand meer betrouwbaar in Thailand? Ja, misschien de noodleverkopers in hun kleine stalletjes. Die vertrouw ik nog wel.
  In plaats van de prostitutie aan te pakken in Thailand (wat toch nooit gaat lukken), kan Pravut zijn energie beter richten om dit soort grote zwendel aan te pakken in Thailand. Dit soort zwendel richt meer schade aan voor Thailand dan een meisje van het platteland die haar lichaam verkoopt voor 3-6x maal een dagloon. (was prostitutie eigenlijk niet verboden in Thailand al heel lang?) Maar misschien pakt hij zelf ook zijn percentage van de winst. Thailand is meerdere malen in opspraak geweest in het prachtige programma “opgelicht in het buitenland” over meerdere onderwerpen. Dit zou zo maar weer eens een nieuwe aflevering kunnen worden. Shame on you Thailand and shame on you boeddhistische monniken. In een woord BAH

 3. Antonio zegt op

  Bekend gezegde hier in Thailand:
  Thailand heeft meer goden dan mensen……..
  Amazing Thailand….want elke zonde die je begaat kun je feitelijk ook afkopen en dat heeft bijna elke geloof.
  Big business in Land Of Scam. ….sorry Smile…..
  TonyM

 4. Freddy C. zegt op

  Als je een mooie anulet wil kopen aan een schappelijke prijs ga dan naar 2e hands avond markt ergens, dan betaal je 100 of 200 baht

 5. Freddy C. zegt op

  Indien hij van metaal is, kun je hem laten vergulden (Echt goud) in gelijk welke gold shop tegen zeer aannemelijke prijs

 6. Freddy C. zegt op

  Best is natuurlijk een Thaise laten prijs vragen en zeker niet mee binnengaan ! Als ze farang zien gaat er belletje rinkelen, doe verschillende shops !

 7. Christina zegt op

  Bij de swing in Bangkok je loopt in straatje door waar allemaal Boeddha’s en aanverwante artikelen verkocht worden. Aan het eind links af en na een klein stukje lopen ook een complex waar ze veel amuletten en meer verkopen. Het is verscholen en een toerist heb ik er nog nooit gezien. De goedkoopste amulet 10 baht.
  Een waar paradijs want de andere spullen zijn ook apart heb er al veel gekocht een aanrader.
  Voor de verkoop denk ik wordt het daar gemaakt want veel amuletten gaan in zakjes en in dozen.
  Leuke slingers voor het Boeddha beeld prachtige andere beelden en niet duur.

  • Hans Struijlaart zegt op

   ik denk dat ik weet wat je bedoeld of misschien niet. Er is een hele grote amulettenmarkt vlakbij de rivier. Het is vlakbij het Koninklijk Paleis in Bangkok en je kan daar voor zeer weinig mooie amuletten kopen voor inderdaad vanaf 10 bath tot 300 bath en soms een beetje meer als je echt authentieke bijzondere exemplaren wilt kopen. Ik koop daar altijd.Het is een overdekte markt met meer dan 100 stalletjes. Je ziet daar wel af en toe een farang, maar doorgaans Thai die met een vergrootglas in de hand de amuletten inspecteren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website