Als wij toestaan, dat onze gasten worden opgelicht en misbruikt, zijn wij slechte gastheren, die ook Thailand daarbij benadelen.

Voor Thailand – een aantrekkelijke bestemming voor buitenlanders uit de vroegste dagen van de Perzische en Chinese handelsmissies en Portugese ontdekkingsreizigers – is het toerisme sinds het laatste deel van de vorige eeuw een unieke grote geldverdiener geworden door de vooruitgang in de luchtvaart, die vliegreizen betaalbaar heeft gemaakt. Het aantal toeristen afkomstig uit de hele wereld is sindsdien blijven groeien, met de aantekening dat het toeristenaantal dit jaar waarschijnlijk boven de 30 miljoen zal uitkomen. Het Koninkrijk heeft inderdaad veel te bieden – het subtropisch klimaat, elegante tempels, lekker eten, prachtige stranden en majestueuze bergen met hun kleurrijke etnische stammen.

 
En toch, zoals met alle goede dingen, zit er een verontrustend nadeel aan het toerisme. Terwijl de Thaise cultuur solide genoeg is om de ergste van buitenlandse invloeden te weerstaan, hebben we de neiging de voorkeur te geven aan bezoekers, die geen interesse hebben in stranden of het Boeddhisme Afgezien van de opbrengsten uit hotelboekingen, rondleidingen, olifantentoers en entreegelden voor attracties, wordt er veel geld verdiend met smerige activiteiten, waarbij routinematig vrouwen en wilde dieren worden misbruikt, hetgeen de gezondheid en het leven in gevaar brengen. Uiteindelijk zien ze ook in het buitenland, dat de reputatie van het land achteruit gaat.

De schaduwzijde van de Thaise toerisme bestaat uit “overpricing”, schrille seksshows in bars, door bendes gecontroleerde prostitutie, gevaarlijke vervoermiddelen, diefstal en in toenemende mate gewelddadige aanvallen op toeristen.

Vanuit Bangkok’s Khao San Road, een centrum voor rugzaktoeristen uit de gehele wereld, kwamen onlangs nog klachten over jonge kinderen, die de toeristen belagen om hun bloemen te kopen. Die kinderen bleken te zijn “gekocht” van hun arme ouders in Myanmar en gedwongen om boeketten rozen te verkopen op straat tegen te hoge prijzen. Zo trots als Khao San Road kan zijn op een goedkoop verblijf, voegt het zich nu bij de lijst van de Thaise toeristische bestemmingen waarvan reputaties worden bezoedeld door schaduwrijke ondernemers die georganiseerde criminele ondernemingen leiden.

Exploitanten van eerlijke bedrijven moeten worden aangespoord zich uit te spreken over dit soort illegale activiteiten. Hoe meer lawaai dat ze maken, hoe groter de kans dat de autoriteiten serieus een begin zullen maken met de handhaving van de wet om criminelen te stoppen met het ondermijnen van Thailand’s aantrekkelijkheid. We hebben een solide Tourist Police organisatie, die meestal goed werk verricht om bezoekers te beschermen, maar duidelijk is, dat er meer moet worden gedaan om onze gasten van schade te vrijwaren terwijl zij in Thailand zijn.

Misschien wel het meest verontrustende recente geval van een toerist, die het slachtoffer werd van kwade bedoelingen was de Australische vrouw die werd verkracht na het verlaten van Khao San Road in een dronken toestand. Zij had alle vertrouwen in haar omgeving en haar Thaise gastheren en accepteerde een rit naar huis van een motorfiets-taxi chauffeur. Deze dienstverlener wordt nu beschuldigd van een gruwelijke aanranding.

 
Het zou prachtig zijn als Thais zich vereerd zouden kunnen voelen door het vertrouwen van buitenlanders, maar we weten maar al te goed, dat veel van onze landgenoten een dergelijk vertrouwen niet verdienen. Het is dus een morele verantwoordelijkheid voor iedere goede burger om bezoekers over mogelijke roofdieren op de loer te waarschuwen. Het is niet genoeg om te verwachten dat vakantiegangers altijd verstandig zijn. Ze zijn hier om te ontspannen, te genieten van hun fantasie en alle zorgen van thuis te vergeten. Als een gast bijvoorbeeld – vooral degene die in zijn eentje op stap is – drinkt en op het punt staat dronken te worden, zal een goede gastheer vooral waakzaam zijn voor zijn veiligheid.

Ondanks de horrorverhalen uit, die de hele wereld overgaan over onze badplaatsen, het nachtleven, de gevaarlijke wegen, blijft Thailand’s reputatie als een charmante en vriendelijke vakantiebestemming overeind. De mensen die de meeste kans maken om die reputatie te beschadigen zijn niet de sekstoeristen of ongeregelde groepen toeristen, maar het zijn de lokale ondernemers, die profiteren van nietsvermoedende reizigers.

Laten we hen een halt toeroepen, zodat we onze bezoekers een veilig gevoel kunnen geven, hetgeen ook onze internationale reputatie ten goede komt.

Bron: (soms vrij vertaald) Redactioneel artikel uit The Nation van 22 december 2016

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Als het toerisme naar Thailand een schaduwzijde heeft, is het onze eigen schuld”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Wat je biedt bepaalt wat voor soort gasten je krijgt. De sextoerist komt omdat er goedkoop en overvloedig vrouwen beschikbaar zijn. Crininaliteit en “hustlers” heb je overal. Op Bali wordt je ook constant lastig gevallen. Ook daar worden toeristen opgelicht. Dat Bali desondanks een betere reputatie heeft dan Thailand komt doordat de sextoerist er weinig van zijn gading vindt. Zuid Amerika? Crimineel en gevaarlijk! Iedereen weet dat. Maar het heeft niet het etiket “vunzig”. En dat heeft Thailand.

 2. Fransamsterdam zegt op

  The Nation doet het eigen land weer eens tekort, want het klimaat, daar is niks subtropisch aan.

 3. ruud zegt op

  Het etiket “Vunzig” wordt opgeplakt door een beperkte groep mensen.

  En prostitutie.
  Op zich is er geen bezwaar tegen prostitutie.
  Ook in Nederland is prostitutie.
  Iedereen moet voor zichzelf weten, wat hij met zijn eigen lichaam doet.

  Het enige punt, wat er tegen is, is dat het vaak gedwongen door armoe is.
  In ieder geval in het begin, want als je een beetje omzet draait als prostituee, zou je waarschijnlijk vrij snel kunnen stoppen, omdat je dan genoeg hebt verdiend, om een ander beroep te kiezen.

  Het uitgaansleven inclusief de sex-handel zal Thailand niet de nek omdraaien, zolang er geen massale protesten komen vanuit de landen waarvandaan de klanten voor sex komen.

  Overigens is er jaren geleden een groep vrouwen naar Thailand gekomen, om de prostitutie aan de kaak te stellen.
  Die is door de prostituees het land weer uitgejaagd.
  Tenminste, zo herinner ik het mij.

  Wat Thailand de kop gaat kosten voor wat betreft toerisme is de corruptie, zoals de Jet-ski’s.
  En niet te vergeten de moorden op Koh Tau, die al tijden in het nieuws zijn.
  Als die berichten een keer serieus de krant halen en het nieuwswaarde krijgt, gaat het toerisme enorme klappen krijgen.

 4. Eric zegt op

  Ik vindt het artikel op sommige punten overdreven, er zijn ook veel toeristen die de locals niet respecteren, ik woon hier 12j en heb een zaak hier en ken dus het reilen en zeilen beter dan een aantal mensen die 1x jaar komen. De jet skis, daar zijn de toeristen ook dilwijls eigen schuld dikke bult, als je dat tuig gaat besturen als in baywatch dan komen er problemen van. Ik heb een klant die een ongeluk gehad heeft, ik heb voor die klant gedeald met de verhuurder daar ze nu verzekerd zijn,vroeger niet, maar zijn personeel had het huur formulier niet ingevuld, hij heeft dat hier netjes gedaan en de klant heeft uiteraard getekend, daarop heeft hij 5000 baht gevraagd voor de dagen die het toestel in reparatie is en niet door de verzekering gedekt wordt. Het is afhankelijk hoe je de zaak aanpakt.

  Prostitutie nog zo een onderwerp, noem mij 1 land in de wereld waar je het niet vindt? En vergeet niet dat het makkelijk geld is, een bompa zat maken dat hij in slaapt valt zonder dat er sex geweest is, sorry dan is dat een dommerik, of geld opsturen voor welke excuus dan ook,soms zonder ze te hebben ontmoet.

  Er zijn in Phuket 3000 jobs open in de hotels aan het veel lager loon gemiddeld voor de betere hotels rond de 18000 baht/maand terwijl zo een griet 20 dagen werkt en dagelijks minstens 1 of 2 klanten heeft, reken dat eens uit!DSommige maken een weekprijs van 25000 baht,,dus dat verhaal van die arme meisjes moet je met een korrel zand nemen.

  Als er een moord is op een toerist dan heeft het in 99% te maken met vrouwen/prostitutie en of drugs maar niet om de geldbeugel van de persoon. Een paar jaar geleden een belg die drugs ging kopen en bovenop de vriendin van de verkoper aan het versieren was, niet een zogoed idee ook niet in nl of Belgie.

  Als je prositutie zoekt hoef je geen 12 uur te vliegen, sla de meest gelezen krant open in Vlaanderen en op de laatste bladzijden vindt je alles wat je wil in geuren en kleuren.

  Sla de wereld kaart eens open en kijk eens naar de groene gebieden waar het veilig en goed is dan blijft er niet veel over,eentje is Thailand.
  In Rome Brussel en Barcelona is het vergeven van zakkenrollers, ik voell mij veel veiliger in Bangkok om 2 u ‘s nachts op straat dan een zondag namiddag in Brussel.

 5. Franske zegt op

  Lees dit artikel een keer, en vraag jezelf dan af of ie gelijk heeft of niet.

  http://albertj.jackedupmedia.online/2016/08/30/jack-report-days-numbered-thai-tourist-industry/

  Ik vrees een beetje van wel…
  Desalniettemin ben ik hier nog steeds graag.
  Maar dingen kunnen veranderen, en soms vrij snel…

  • Eric zegt op

   Heb je link gelezen heb geen idee wanneer dit geschreven is, maar wij hebben de laatste 2 a 3 jaar nog nooit zoveel amerikanen en fransen gehad.

   En wat de chinezen betreft dat is een apparte markt kan je niet gaan mengen met europeanen.
   Dat er minder europeanen zijn,maar dan ook van bepaalde landen is heel simpel geen interest meer op het spaargeld waarmee ze de vakantie betaalden.

   In ieder land in de wereld moet je de kat niet bij de melk zetten en op je hoede zijn zo simpel is dat.

 6. ton zegt op

  Er komen steeds meer regeltjes van de regering Prayut die het de toeristen hier laten we zeggen niet onmogelijk maakt maar wel heel erg moeilijk
  vele vrienden van mij die vroeger en dat is nog niet zo lang geleden naar bv Pattaya gingen komen nu met verhalen dat er werkelijk niets meer te beleven valt
  De dames van plezier en laten we elkaar geen mietje noemen maar is toch voor velen de reden om naar hier te komen zitten verveeld voor zich uit te kijken het bloed dood
  Ik woon in de Isaan dus mij maakt het niks uit als er niemand meer komt maar dat het ten goede aan Thailand komt no way veel buitenlanders vertrekken naar Vietnam niet die moeilijke visaregels ze graven echt hun eigen graf HELAAS

  • stevenl zegt op

   Het is absoluut rustiger, maar ik denk dat er andere oorzaken zijn dan Prayut’. Wat zijn zoal de nieuwe regels die het nu moeilijker maken voor toeristen?

  • Eric zegt op

   Sorry Ton maar ik heb een vriend in Pattaya nu en die zegt dat het er even druk is. De regeltjes van Prajuth die zou ik graag kennen tov toeristen want wat er ingevoerd is, is er om misbruik te vermijden en de dommerikken die willen oplichten te pakken,

   Naar Vietnam ik ben er geweest het communisme valt op je hoofd in de luchthaven 35 dollar voor het visum, je geeft 40,no change en er wordt niet in lokale munt teruggegeven, zulke first impressions heb ik hier in Thailand nog niet gehad,infrastructuur is van een zeer zeer laag niveau 30 jaar achteruit op Thailand en ja ik werd er ook gerold met hemden,eentje gepast prima aangename stof,”I bring new ones packed for you”had toen al argwaan moeten hebben en thuisgekomen heel andere kwaliteit van stof,precies naalden als je ze droeg, heb ze aan de birmese arbeiders gegeven.Vietnam was voor mij een one time experience.Maar misschien het ideale onderduik adres voor velen die hier nu niet al te legaal zitten en een toevluchtsoord nodig hebben.

  • Ambiorix zegt op

   Ton, ik denk dat je gelijk hebt nog enkele jaren en Vietnam steekt Thailand voorbij. Een visum beschouw ik als ” support” voor een land waar je als rijke westerling komt ronddolen. Voor de rest geen gedoe in Vietnam met de papiermolen.
   Ik was de afgelopen 3 jaren 8 maanden in Vietnam van noord tot zuid en beleefde 1 akkefietje dat goed afliep in Hanoi. Vriendelijk niet opdringerige mensen die het leuk vinden contact te onderhouden met buitenlanders. Komt goed.

 7. EDDY zegt op

  Het grote probleem in Thailand is de oplichting van buitenlanders bv. een income ticket dat 5 maal duurder is .Zo komen de mensen niet terug .Nachtleven van A tot Z heeft weinig belang…sexshows heb je overal in het Westen dat is voor de liefhebber ook hier in Thailand

  • Eric zegt op

   In vele belgische gemeenten is de prijs voor de gemeente bewoner ook niet dezelfde als voor een buitenstaander, so what????

   Pat heeft een mooie samenvatting gemaakt, in Zuid Amerika of Afrika kan je niet zogoed vertoeven als hier in Thailand als buitenlander. vb In congo is er sprake weer de belgen te evacueren…..

   En dat het wat rustiger is op sommige plaatsen, de vliegtuigen zitten bomvol,ik ga regelmatig naar de luchthaven hier in Phuket en naar mijn mening is het business as usual

 8. Pat zegt op

  Thailand blijft ondanks alle individuele gevallen/incidenten/voorvallen/criminele feiten, een droom op aarde!!!

  Ik herhaalde het al vaak : je vindt nergens ter wereld een land met zoveel aangename aspecten in combinatie met bijzonder weinig gevaren, dan Thailand.

  Kan het beter (veiliger, eerlijker, vriendelijker)? Absoluut, maar wereldwijd blijft Thailand één van de meest aangename landen die er zijn.

  Het bewijs is de vele verschillende soorten toeristen (backpackers, gezinnen, alleenstaanden, jong, oud, rijk, arm, dom, intellectueel, noem maar op…

  Dit gamma vind je in geen enkel toeristisch land ter wereld.
  Het heeft niets te maken met een roze bril maar is gewoon een realiteit als je veel reist in de wereld!!

 9. rob joppe zegt op

  Ach het is zo een lief land wij komen hier nu 10 jaar alweer , wij zijn nog nooit in welk land dan ook zoveel opgelicht dan hier in Thailand. Dubbele prijzensysteem???? 5 dubbele komt ook veelvuldig voor. Politieagenten die je zonder enige reden een bekeuring geven. Herkenbaar? ik denk van wel en het gaat maar door pas 4 nieuwe banden gekocht 1250 Bath meer dan een inwoner schandelijk gewoon. Op de markt dubbele prijzen ook voor de echtgenotes van Europese mannen ook zij worden gediscrimineerd je bent toch getrouwd met een Europese man wat een dievenbende kan nog even doorgaan maar laat maar zo. Welkom in Thailand ???? wie gelooft dat nog.
  Inboedel verkocht gelukkig geen huizenbezitter , dag Thailand waar we de eerste jaren zo gelukkig waren en uiteraard is alles de schuld van de buitenlanders.

  Ook een hele leuke werd aangehouden door de politie , rijbewijs , ik doe netjes m’n helm af en toon mijn Thaise rijbewijs. Helmet klinkt het bars, ik zet hem net af !!!!!! no helmet om kort te gaan 400 Bath bekeuring wat is dit. Buitenlanders pesten ???? wij voelen ons niet meer welkom en dat begint in Den Haag het maakt het gelukkig wel makkelijk om afscheid te nemen, jammer jammer jammer.

 10. Eric zegt op

  Rob sorry maar als buitenlander moet je je niet op de tenen laten trappen,ik leef hier 12 j en laat niet op mijn kop zitten.Het eerste wat je moet leren hier zijn de cijfers en op zoek gaan naar prijzen die voor jouw in aanmerking komen, ik ben nog nooit op de markt in het zak gezet, ik ken de prijzen en hier staan ze zelf op de waren.Met de politie indien dat zo is naar het politiestation gaan en een overste aanspreken,het zal snel gedaan zijn.Ik ben akkoord dat we hier te gast zijn en ons moeten aanpassen en niet in het zak laten zetten,maar dat is overal ter wereld.Ik heb 2 tuinmannen buiten gegooid, ze zouden mijn tuin aanleggen voor 1 milj baht, ik heb hen gezegd je hebt 30 sec om te verdwijnen of ik gooi je persoonlijk op straat.
  We hebben de tuin aangelegd voor 180.000 baht, trouwens in dit vb als je een grote tuin hebt kan je beter in Rangsit kopen en laten brengen dan ben je nog voordeliger.En als de prijs mij teveel lijkt op een markt of niet correct is laat ik de boel staan zo simpel is het.Restaurants die met 2 kaarten werken zijn er niet zoveel en dit is snel geweten, als je hier leeft dan weet je wat ongeveer de rekening zal zijn als je uit eten gaat met z’n tweeen.Ivm met je banden in Nl of Belgie ga je ook eens horen bij 2 of 3 winkels,waar of niet waar? De meeste problemen die buitenlanders hebben is omdat ze niet klaar zijn om te immigreren,dat het nu Thailand is of Spanje, dan blijf je beter in je eigen land dat zal je ten goede komen.
  Je moet verdorie net als in eigenland voor je rechten opkomen, In Nl wordt de stem van het volk ook niet gevolgd, referendum zegt neen tegen oukraine en toch gaat Rutten het doorvoeren.
  Trouwens Prayuth heeft tot op heden al veel opgekuisd en verbeterd ook naar de expats toe,de visums zijn onlangs gratis geworden voor Thailand. Gratis bestaat nergens en dat vergeten velen die naar hier komen, in Thailand moet alles goedkoop zijn en liefst niets kosten en dat is verkeerd, als je aan de belgische of nl kust een namiddag vertoeft dan heb je uitgegeven zoveel als 1 week Thailand.

  • Ambiorix zegt op

   Rob volledig eens. Een dikke proficiat voor Prayuth.
   Deze week vroegen ze mijn Thaise vriendin 350 bath voor een usb laad kabel voor haar tablet. Ze vond dat te duur en kocht niet. Ik ben terug geweest, met de fiets, kost niks, voor 300 bath de kabel op dezelfde plek gekocht. Ik kreeg applaus van haar toen ik terug was. Is toch leuk, van het eerste wat mijn grootvader me in België leerde, pingelen.

 11. LOUISE zegt op

  Gringo,

  Naar mijn mening schiet je toch een eind naast het doel om dus de expat de schuld te geven van de negatieve curve wat betreft het toerisme naar Thailand.
  De jet ski’s boeven, wan een andere naam heb ik er niet voor, kunnen wij niet besturen.
  Je kan het zeggen tegen je gasten, maar de ellende wordt toch veroorzaakt door dat rappalje.

  Je gasten gaan alleen op stap of met elkaar en ervaren dan dat ze getild zijn.
  Wat moeten wij als gastheer/vrouw hier aan doen.
  Zij geven geen geplande route van disco’s etc. door, dus hoe kan je dan in hemelsnaam de schuld van die negatieve ervaringen bij de expat leggen.
  Wat in godsnaam kan de expat doen tegen de vele praktijken die gehanteerd worden door zo veel oplichters???

  Er is wel degelijk een verschild met pak em beet 25 jaar geleden.
  Zeer zeker wat de neerwaartse spiraal betreft in geval van toerisme.

  Wat te denken dat de zonaanbidders helemaal gratis en voor niets huidkanker kunnen krijgen, daar de bedden en parasols op 1 vierkantecentimeter moet blijven.

  Als expat kan je een waarschuwing geven aan je gasten, maar wat er verder gebeurt, kan men niemand anders op zijn bordje schuiven als de thai.
  Je verwacht toch niet dat als de expat met zijn vingertje gaat wjzen en als schoolmeester gaat vertellen wat zijn/haar gasten wel- of niet mogen doen????
  In de 25-30 jaar hebben wij drommels het verschil gezien tussen de behandeling van de thai naar de westerling.
  Geen 20% verschil, neen, 90 % verschil.

  Als afscheid.
  Gisteren hier op de markt.
  Kipgerecht, vroeg men 120 baht voor.
  Onze vaste fruitboerin deelde deze persoon mede dat wij gewoon 40 baht moesten betalen als zij zelf.

  Een laatse.
  Lekkage in het zwembad.
  zij gekeken onder de rooster van de overflow, wat volgens mij de eerste keer was.
  2- a 3 dagen werk sir. 10.000 baht.
  50% aanbetalen.
  In het kort.
  3.5 uur later was het klaar en werd de man wakker om naar huis te gaan
  2 dagen later terug om de roosters weer op zijn plek te leggen. 2 minuten werk.
  Had de brutale moed om de andere 5000 baht te vragen.
  wij vonden dus ruim 1250 baht per uur genoeg.
  Die komt dus echt niet meer binnen.
  als ik de stapels nota’s zie van deze firma, hebben wij een aantal jaren geslapen.

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website