In Thailand wordt de farang direct voor vol aangezien

Door Gringo
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
7 januari 2013
In Thailand wordt de farang direct voor vol aangezien

Westerse expats mogen graag klagen over de dubbele prijsaanduidingen, geluidshinder en luchtverontreiniging, gevaarlijk rijgedrag, gewetenloze taxichauffeurs, corrupte politie, Thais commentaar bij het WK voetbal, straathonden, enzovoort, enzovoort, maar ze blijven desalniettemin in ons land hangen. Waarom eigenlijk?

In het algemeen respecteren de Thais de westerlingen, Thais zijn vriendelijk, beleefd en behulpzaam voor hen, zodat de farang zich belangrijk kan voelen. Maar waarom kijkt de Thais tegen de farang op?

Toen de Europeanen zo’n 500 jaar geleden in Ayutthaya arriveerden, brachten ze mooie schepen, kanonnen, telescopen, lucifers, kompassen, zakhorloges, persoonlijke vuurwapens. De Siamezen waren volledig in de ban van al dat moois. De Europeanen werden verwelkomd door de koning zelf. Zij stonden gewoon rechtop en spraken met de koning van aangezicht tot aangezicht, iets onvoorstelbaar voor de Siamees. Het enige voorrecht, dat de Siamees ooit kreeg was zich voor de koning ter aarde werpen met de neus op de grond. De Siamees voelde aan, dat de westerlingen en de koning op gelijke voet met elkaar stonden.

Die houding is bij de Siamezen van generatie tot generatie overgegaan en geldt nog steeds. Later, in de 20ste eeuw wordt er Hollywood, Elvis, de Beatles, Rolls-Royce, Mercedes Benz, Ferrari, het Apollo ruimteproject en Coca Cola aan toegevoegd, hetgeen nog meer prestige voor de westerlingen oplevert.

Expats leggen hun aanwezigheid wat rationeler uit. Zij zeggen, dat zij om de Thais geven. Zij zeggen, dat ze geld, werk, technologie brengen, en wij moeten ze daarvoor dankbaar zijn. Zij zullen niet toegeven, dat zij hier in hun land van herkomst maar een gewone burger zijn, maar hier in Thailand zijn ze een mijnheer, de goede echtgenoot van een Thaise vrouw, of leraar Engels, of de joviale oom, die van kinderen houdt. Ik heb nog niet eens over de lage kosten van levensonderhoud, de goedkope seks en drugs en de Thaise cultuur van “alles is mogelijk”

Daarom kiezen westerlingen graag voor een verblijf in Thailand.

Ingezonden brief van Meechai Burapa uit Chiang Mai in The Nation van 6 januari 2013


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “In Thailand wordt de farang direct voor vol aangezien”

 1. Rik zegt op

  Hij/zij (Meechai Burapa ) heeft hier wel een punt! Ik denk dat deze vlieger bij een heleboel farang opgaat…

 2. Cornelis zegt op

  Meechai Burapa zit er volgens mijn bescheiden mening niet ver naast……………..

 3. Jogchum zegt op

  Thais weten niet dat over het algemeen genomen, dat verweg de meeste westerlingen in hun
  eigen land niet zo rijk zijn. Toeristen die hier 3/4 weken verblijven spenderen veel geld.
  De Thai weet niet dat zij hier voor een heel jaar lang elke Euro cent opzij hebben gelegt
  Als een farang bv met een Thaise vriendin naar NL komt dan krijgt zijn vriendin al heel snel
  door dat haar vriend niet zo rijk is dan toen bij de ontmoeting in Thailand.
  En laten we maar eerlijk zijn, iedere farang heeft het hier zeer goed …AOW plus een klein
  pensioentje is genoeg om de schijn tewekken bij de Thais dat we zeer rjik zijn. Wat we hier
  ook zijn.

  • Cornelis zegt op

   Met andere woorden: ook jij vindt dat de schrijver het volledig bij het rechte eind heeft?

 4. Jogchum zegt op

  Cornelis
  Ja, ben het met de ingezonden brief van Meechai-Burapa in de Nation volledig eens.
  Zeuren, terwijl iedere farang het hier financieel zeer goed heeft…….Dat past niet!!!

 5. J.Jordaan zegt op

  Gringo, de schrijver heeft het volgens mij inderdaad bij het rechte eind gehad.
  Een zin heb ik toch wat moeite mee. Maar ze blijven “desalniettemin” in ons land hangen. Om een voorbeeld te noemen. Mijn land is Nederland. Jou land is Thailand?
  Wij zijn expats en hebben elk jaar een (als je maar genoeg inkomen hebt of een voldoende bankrekening) tijdelijk verblijfvergunning. Waarom wij hier blijven hangen is een vraag die door iedereen anders beantwoord word.
  J.Jordaan.

 6. william zegt op

  Nou ik denk dat de farang op de foto met zijn gele Singha t-shirt zeker voor vol word aangezien, en een kleine thai staat in de schaduw als hij tegenover deze farang staat !!

 7. herman lobbes zegt op

  Ik kan mij helemaal niet druk maken om dit soort dingen. Dubbel betalen als farang, begrijp ik wel, maar mijn vrouwtje die de financien doet, klaagt erover. Dus de thai kan ook klagen. Soms rij ik te snel, heb in 10 jaar drie bekeuringen gehad valt wel mee dus. Maar dan weet mijn lief altijd weer de prijs daarvan tot de helft terug te brengen. Nou zeg nou zelf, dat is toch prachtig. En terug op de weg zeurt zij, en stelt meteen vast dat daar wisky van gekocht wordt. Dit vindt ik nou juist zo prachtig hier. Het geeft je een gevoel van vrijheid en wederzijds respect. En als je daar niet mee leven kan heb je hier niets te zoeken. Lucht verontreiniging, alleen in de grote steden, heb ik in ons dorp geen last van. Maar vind een weekje bangkok fantastisch lekker shoppen en dan weer gauw naar huis, niet vanwege de lucht, maar we zitten liever met de hele family op het terras thuis.
  Dit soort dingen maakt thailand zo fijn om te leven, vooral beter dan al die regels hier.

 8. tino kuis zegt op

  Meneer Meechai schrijft een ironisch-sarcastisch stukje waarin hij de draak steekt met het farang-idee dat de Thai de farang respecteert en hoogacht alleen maar omdat hij/zij een farang is. Geloof maar niet dat de Siamesen dachten dat hun koningen op gelijke voet stonden met de westerling. De westerling wierp zich misschien niet op de grond, maar ze knielden met een hoge wai, zeiden alleen iets als hun iets gevraagd werd etc. De Siamesen vonden in die tijd dat de farangs arrogant waren, ongemanierd en lelijk. Ze stonken omdat ze niet, als de Thais, 2-3 maal daags een bad namen.
  Lees eens de laatste alinea: de farangs vinden dat de Thais de farangs dankbaar moeten zijn en de farangs voelen zich hier verheven boven het gewone volk. En waarom blijven ze hier: goedkoop levensonderhoud, seks en drugs! Meneer Meechai heeft geen hoge dunk van de farang.

 9. tino kuis zegt op

  Tjamuk,
  De schrijver snapt heel goed waarom ‘zo veel klagers’ hier blijven: alles is goedkoop.
  En ik ben verontwaardigd dat je weer zegt dat klagers dit mooie land maar moeten verlaten. Jij houdt niet echt van dit mooie land. Jij houdt van het makkelijke leventje hier en je wilt daar niet in gestoord worden door ‘klagers’, ook wel zeikerds en zeurpieten genoemd. Ik persoonlijk heb niets te klagen hier maar ik zie en hoor dat de gemiddelde Thai onder veel misstanden heeft te lijden en juist omdat ik echt houd van dit land zal ik niet stoppen daarop te wijzen. Stop alsjeblieft dat ‘klagen’ te noemen. Probeer je voor te stellen hoe de gemiddelde Thai leeft in dit land.

 10. Robert Kool zegt op

  Respect moet verdiend worden dat krijg je niet automatisch. Dit geldt ook in Thailand.
  De schrijver schijnt respect te verwarren met het vaak toneelachtig, onderdanig gedoe van sommige Thais in vooral toeristische business lokaties waar de farangs zich gewoonlijk bevinden. Dat neemt de aard van hun beroep met zich mee en zo worden ze ook opgeleid.
  Dat neemt niet weg dat de meeste Thais van huis uit, volgens hun traditie en kultuur, zeer beleefde mensen zijn die vooral de ouderen bijna eerbiedig bejegenen.

 11. Ruud Rotterdam zegt op

  Hier wordt ik niet vrolijk van een harige vette Farang, in Singha-T shirt en vooral korte broek.
  Wat een reclame voor westerlingen. en daar zou een Thai dan respect voor moeten hebben.
  Bij Tempelbezoeken zag ik ook meerdere malen aanstootgevende Kleding.
  Men vergeet dat men slechts gast is in dat prachtige land.
  Kan me helaas geen vakanties naar Thailand meer veroorloven.
  Leeftijd en financiéen,
  Maar geniet dagelijks van dit blog en ook van het onderling gehakketakt.
  Met groet aan alle boffers die daar wel kunnen zijn en gedraag je een beetje.

 12. BramSiam zegt op

  Meneer Meechai heeft overigens ook geen hoge dunk van de meeste Thais. Dat in dit land een cultuur heerst van”alles is mogelijk” is vooral aan de Thais zelf te danken. Dat laat zich nit ontkennen Zij laten het gebeuren en bieden hun diensten aan voor geld. De god van het geld is nu eenmaal belangrijker dan de Buddha in de praktijk.
  Als inwoner van een land met een jonge cultuur die zich nog volop aan het ontwikkelen is en dat vooral onder invloed van verguisde, maar niet te stuiten Westerse invloeden, leef je in een schizofrene wereld. Je maakt niet direct deel uit van de Westerse tradities, maar slechts van afgeleiden daarvan. Je ziet je eigen cultuur daarentegen in een rap tempo afgebroken worden. Jammer voor meneer Meechai, maar hij probeert er het beste van te maken door te suggereren dat hij het allemaal doorziet en begrijpt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website