Thailand in de komende 50 jaar

Door Gringo
Geplaatst in Opinie
Tags: , ,
7 september 2015

Laten we voorop stellen dat het een belachelijk idee is om de gemiddelde Thai, de heer Somchai of mevrouw Somsri, te vertellen, dat ze eens moeten beginnen na te denken over hoe hun land er uit zal zien in het jaar 2065 – over 50 jaar dus!

Uit het dagelijks leven van heden weten we dat wij, de Thais zowel als individu of als natie in het geheel, niet in staat zijn om ver vooruit te denken, of het daarbij om de komende 50 dagen gaat of zelfs de komende 50 minuten.

Overleven of karma?

We weten allemaal ook – en soms genieten wij van dat gevoel – dat wij een natie zijn van overlevenden in de dagelijkse strijd om het bestaan. Het woord “Tai” betekent vrijheid. Sommige mensen zouden zeggen dat het woord een zienswijze aangeeft van ontberingen, terwijl anderen denken dat het “karma” is. Hoe dan ook, het lijkt er op dat het ons lot is om zo te leven. Wat er ook gebeurt en wie we ook zijn, wij zijn erg goed in het onmiddellijk aanpakken en oplossen van problemen, zij het beetje bij beetje en op een flexibele tijdlijn.

Met een snel veranderende wereld die gevuld is met onvoorspelbaarheid zal Thailand niet kunnen overleven met dezelfde wijze van gedachte en houding. In het bijzonder met het koppige denken van diegenen die nu het land besturen. Binnen Azië zijn wij niet een land van de lange-termijn visie – zoals China, Japan, Zuid-Korea en Singapore – als het gaat om een ​​brede visie en planning. Deze landen hebben een veel groter begrip van wat de toekomst brengt.

Singapore

Neem Singapore als voorbeeld, waarvan de leiders, ter gelegenheid van de met veel fanfare gepaard gaande herdenking van 50 jaar onafhankelijkheid, een discussie op gang hebben gebracht over hoe de ontwikkeling in de komende 50 jaar er zou moeten uitzien. De laatste paar maanden hebben vooraanstaande geleerden en intellectuelen van het eiland al ideeën en plannen besproken over hoe Singapore groot gemaakt moet worden, daarbij is dan niet de grootte van het eiland bedoeld. Het resultaat is dat er al een aantal goede en uitvoerige antwoorden naar voren zijn gekomen.

Singapore moet een open samenleving zijn met plaats voor multiculturalisme, de burgers moeten beter opgeleid worden, er moeten betere en betaalbare sociale woningen gebouwd worden en er moeten sociale vangnetten komen. Een punt dat mogelijk het belangrijkste is, is er voor te zorgen dat niet alle Singaporezen tegelijkertijd hun huis uitkomen, want daarvoor heeft Singapore met 5.340.000 mensen niet voldoende ruimte.

De manier waarop Singaporezen de discussie over de toekomst georganiseerd hebben is opmerkelijk. Er werd namelijk niet begonnen met het stellen van de vraag of de People’s Action Party, die de politiek van het eiland heeft bepaald sinds de onafhankelijkheid in 1965, nog steeds aan de macht zou zijn over 50 jaar. Dat zou een slechte manier geweest zijn om een debat te beginnen. Ze spraken over wat voor alle Singaporezen het belangrijkste is – huisvesting, sociale zekerheid, onderwijs, zorg voor kinderen, kosten van levensonderhoud, om maar een aantal zaken te noemen. Nu het eiland openstaat voor discussie worden zelfs maatschappelijke organisaties aangemoedigd met ideeën te komen.

Ontwikkeling in Thailand

Wij Thais kunnen een paar lessen uit de Singapore ervaring leren – debatteren over zaken die echt belangrijk zijn voor de Thais – en dan zonder door een bepaalde ideologie besmette intellectuelen, die zorgen voor de zware mix van demagogie en drogreden. We moeten natuurlijk bereid zijn om open-minded onze toekomst in de komende 50 jaar te bespreken. Maar het is maar al te vaak gebeurd dat toonaangevende Thaise intellectuelen snelle ontwikkelingen hebben gedwarsboomd. Hoe dan ook, om vooruit te komen moet een aantal deze ideeën weer op tafel komen.

Ten eerste, het belangrijkste is hoe onze mensen te leren om hun hoofd te gebruiken in plaats van hun emoties. We moeten nieuwe manieren van denken ontwikkelen, dat alleen kan komen met een beter onderwijssysteem. Het huidige systeem is niet geschikt is om ervoor te zorgen dat Thailand overleeft tot 2065. We hebben jongere mensen nodig, die plannen voor een beter onderwijssysteem ontwikkelen, dat mensen de kennis verschaft van wat werkelijk nodig is.

Op dit moment heeft het Ministerie van Onderwijs allerlei plannen van bijna gepensioneerde bureaucraten met weinig kennis van de mentaliteit van de jongeren. Het ergste van alles is, dat veel onderwijs plannen nooit worden voltooid. Met een nieuwe regering komen er weer nieuwe ideeën en ga zo maar door – er is geen continuïteit.

Thaise boeren

Ten tweede moeten we Thaise boeren verstandiger maken – meer dan 60 procent van de bevolking is boer. Zij zijn de mensen die Thailand hebben gemaakt tot wat het nu is en natuurlijk zal dat in de komende 50 jaar zo blijven. Het klinkt ambitieus te zeggen dat boeren beter moeten worden opgeleid, maar we moeten het doen als we willen overleven als natie.

Decentralisatie en op de samenleving gebaseerde besluitvorming zullen de sleutels zijn. Verstandige boeren kunnen verstandige beslissingen nemen voor zichzelf en voor de samenleving. Er moeten veel proefprojecten worden opgestart, dat kost wel tijd, maar is belangrijk voor de ontwikkeling van de landbouw in het algemeen.

Met digitale connectiviteit en sociale media moet de boeren worden geleerd om verstandig met nieuwe methoden om te gaan, waarbij het risico om slachtoffer te worden van geruchten en vals spel moet worden geminimaliseerd. Met nieuwe technologieën kunnen ze beter boeren en genieten van een betere opbrengst en inkomen. Het belangrijkste is wel, dat ze in staat moeten zijn om informatie van goed of slecht te onderscheiden. Meer dan ooit heeft Thailand behoefte aan verstandige boeren. Het idee dat we de landbouw kunnen verlaten en ons alleen concentreren op hi-tech industrieën is niet alleen slechte, maar ook onhaalbaar.

Overheid

Onze bureaucraten moet betere leef- en werkomstandigheden worden gegeven, zij zijn de drijvende kracht van het land. Maar hoe kunnen ze dynamisch en publieksvriendelijk zijn als hun dagelijkse zorgen zich ook toespitsen op hun eigen overleving? Leraren, politie en lokale ambtenaren – vaak met een zware schuldenlast – moeten gezond leven voordat ze de rest van de samenleving gezond kunnen maken. Thailand heeft toegewijde mensen nodig, die werken en het land dienen. Zij moeten ook in staat zijn om problemen te identificeren en oplossingen te bieden.

Toekomstbenadering

Er zijn nog steeds miljoenen ideeën op te pakken en te bespreken. We moeten uitstijgen boven de huidige sociale misbruiken, de malaise en het idee van de half lege fles. Het is beter om nu te beginnen om manieren te vinden, die uitgaan van een “halfvol” benadering, wat de toekomst voor Thailand zal zijn als in 2065.

Uiteindelijk zullen door dit soort van debat en overleg de beste ideeën en plannen ontstaan – misschien niet voor de komende 50 jaar, maar voor de komende 50 dagen – als we geluk hebben. Nou, als dat het geval is, kan het al een succes worden genoemd.

Bron: een opinie-artikel van Kavi Chongkittavorn in The Nation


» Laat een reactie achter


17 reacties op “Thailand in de komende 50 jaar”

  1. Harry zegt op

    Sorry, maar ik zie dit in TH voorlopig nog niet van de grond komen: de Thaise elite is totaal NIRET geïnteresseerd om de massa mondig te maken en daarmee dus hun eigen bestaan een stuk moeilijker ( lees: minder graai-mogelijkheden en uitbuiting van hun personeel, door die voor een habbekrats te laten werken )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  2. BramSiam zegt op

    Bureaucraten de drijvende kracht van het land? Dat lijken me toch eerder de boeren. Maar goed, het artikel is met nobele intenties geschreven, maar zoals geconstateerd is het vechten tegen de bierkaai. Thais en nadenken over de toekomst staat haaks op elkaar. De toekomst is nu en de fles is in Thailand doorgaans niet half leeg, maar helemaal leeg, zowel letterlijk als figuurlijk. Overigens zou ook de regio Z.O. Azië als geheel er goed aan doen over de toekomst na te denken en zich voor te bereiden op veranderingen als gevolg van bevolkingsgroei en voortschrijdende technologie en de belasting van het milieu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  3. Hugo Cosyns zegt op

    Zolang het geen ideeën zijn die uitkomen van lobbyisten die werken voor Monsanto en andere uitschot compagnieën ,met deze zijn de boeren echt niet gediend.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  4. Hans Pronk zegt op

    Zelfkritiek van Kavi/Gringo is prima natuurlijk, maar het moet niet overdreven worden. Wat toekomstgerichtheid betreft is de betrouwbaarste indicator de staatsschuld. En als we dan Nederland met dik 70% vergelijken met Thailand met zoiets van 40% dan valt dat duidelijk in het voordeel van Thailand uit en dat terwijl de groei van de economie in Thailand de komende jaren waarschijnlijk hoger is dan die in Nederland met 1-2% mits er geen recessie komt (die er binnenkort natuurlijk komt). En dan hoeven we niet eens te vergelijken met Italië (130%) en Japan (240%) terwijl in die twee landen de werkzame bevolking ook nog eens drastisch gaat inkrimpen.
    Een andere belangrijke indicator is de mate waarin het geleende geld besteed wordt. In Nederland bracht vroeger elke gulden staatsschuld twee gulden extra groei te weeg omdat het geld geïnvesteerd werd in infrastructuur en onderwijs. Nu brengt elke geleende euro slechts 40 eurocent op omdat de staat het grotendeels gebruikt voor consumptie. Of dat in Thailand beter is durf ik niet te zeggen, maar het zegt genoeg over het toekomstgerichtzijn van de Nederlandse overheid. Jammer voor onze pensioengelden die aan de Nederlandse overheid worden toevertrouwd.
    Een zwak punt van de Thaise economie is natuurlijk nog steeds de landbouwsector met z’n lage efficiency. Maar omdat de boerenzonen en boerendochters met vooruitziende blik liever studeren dan dat ze op het land gaan ploeteren zal daar vanzelf (noodgedwongen) wel verandering in komen. Kortom, ik ben positief over de toekomst van Thailand, In ieder geval positiever dan over die van Europa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  5. Jozef zegt op

    Moderator: Het artikel gaat over Thailand niet over Europa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. rene23 zegt op

    Het belangrijkste om op de toekomst voorbereid te zijn is m.i. een heel ander onderwijssysteem, waarbij de leerlingen niet nabrouwen wat de leraar zegt, maar waar eigen initiatief veel meer wordt aangemoedigd en een veel grotere rol is voor Engels als tweede taal.
    Ik moet het nog zien gebeuren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  7. Mark zegt op

    Dhr. Kavi Chongkittavorn zijn referentiekader is behoorlijk “Lekker Westers” … terwijl veel Westerlingen naar het Oosten blikken en spreuken van de Dalai Lama citeren … zoals :

    “Wat me het meest verbaast bij de westerse mens, is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen en vervolgens dat geld weer uitgeeft om zijn gezondheid terug te krijgen.

    Door altijd maar met de toekomst bezig te zijn, beleeft hij het heden niet. Hij leeft dus noch in het heden, noch in de toekomst. Hij leeft alsof hij nooit zal moeten sterven en sterft alsof hij nooit geleefd had.”

    Klopt het trouwens dat “bureaucraten”/ambtenaren” de drijvende kracht van het land zijn ?
    Klopt het dat hun leef en werkomstandigheden in vergelijking met die van de gemiddelde Thai dusdanig slecht zijn da het hun noodzaakt de dagelijkse zorgen toe te spitsen op hun eigen overleving?
    Klopt het dat de toekomst van de agrarische sector bepalend wordt voor de toekomst van het land? 60 % Werkt inderdaad in de landbouw, maar hoeveel BNP vertegenwoordigt dat nog?
    En wat er is mis met emotie? Gezond verstand en buikgevoel?
    En waarom zouden jongen mensen de educatieve wijsheid in pacht hebben en niet de oudere ervaren experten, ambtelijk, pedagogisch of academisch?

    Of is de enige onderliggende boodschap van Dhr. Kavi Chongkittavorn: stel vooral geen vragen bij het Thais staatsbestel, kijk naar Singapore …
    Dan had hij beter simpelweg art. 44 geciteerd. Zo bleef zijn prietpraat eenieder bespaard.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  8. San zegt op

    Ongeveer in het midden: ‘Maar het is maar al te vaak gebeurd dat toonaangevende Thaise intellectuelen snelle ontwikkelingen hebben gedwarsboomd’.

    Is dat een verkeerde vertaling uit de originele tekst van The Nation, of zoals ik denk, een grap?
    Immers, net de Thaise intellectuelen worden gedwarsboomd en gekortwiekt door het regime.
    Net om er voor te zorgen dat alles blijft zoals het is!

    Of, heb dat verkeerd begrepen?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  9. FredJanssen zegt op

    Hier wordt de spijker weer eens, notabene door een Thai, op zijn kop geslagen. De gewenste verandering zal niet bereikt worden door het artikel uit de Nation op Thailandblog te plaatsen.
    Persoonlijk ben ik weinig optimistisch dat er iets ten goede zal veranderen zolang er daartoe vanuit de bevolking geen aanzet wordt gegeven.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  10. Jef zegt op

    Samengevat: We moeten verstandig worden en wijze bestuurders krijgen.
    Zo ken ik nog een kleine 200 landen.

    “Het idee dat we de landbouw kunnen verlaten en ons alleen concentreren op hi-tech industrieën is niet alleen slecht[e], maar ook onhaalbaar.”
    Ik heb van landbouw weinig kaas gegeten, maar de schrijver blikt ernaar 50 jaar achteruit in plaats van 50 jaar vooruit: Internationaal is hedendaagse landbouw volop hoog-technologisch en de competitiviteit zal Thailand in de vernieling duwen indien het achter blijft.

    “…meer dan 60 procent van de bevolking is boer. Zij zijn de mensen die Thailand hebben gemaakt tot wat het nu is en natuurlijk zal dat in de komende 50 jaar zo blijven”
    …”natuurlijk”? Wijl in andere landen die landbouwproducten exporteren slechts een paar procent in de landbouw werkt, zou Thailand daartoe een meerderheid van de bevolking buiten het overige economisch gebeuren houden? Arm Thailand, erg arm.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  11. Cor van Kampen zegt op

    Gringo, zoals jij dit beschrijft is gewoon zoals het is, Ze denken niet vooruit. Wat er met hun kinderen en later kleinkinderen in de toekomst gebeurd. Neem als voorbeeld Bangkok. Het is algemeen bekent dat die stad binnen 25 jaar volledig in de zee verdwijnt. Er is nog geen enkele maatregel genomen om daar wat aan te doen. Ze blijven maar bouwen en vernielen alles wat groen is.
    Infrastructuur kwa wegen loopt zwaar achter. Wel een hoge snelheids lijn.
    Ik zou zeggen begin eerst aan de basis en maak er dan een toekomst voor vele generaties daarvan.
    Ik zal het niet meer meemaken. Ik denk de volgende generatie Thaien ook niet.
    Ze zullen het nooit winnen van de mentaliteit van de westerse landen.
    Het enige waar ze goed in zijn is alles namaken. Maar al die artikelen zijn ook gauw kapot.
    Cor van kampen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  12. Rick zegt op

    Een zeer goed artikel met een harde kern van waarheid erin maar of de Thai er de komende 5 jaar wat mee gaan doen betwijfel ik.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  13. Thaise Theo zegt op

    Kijk dit is nu eens een zinnige bijdrage, waar zo te zien, vele van ons, als Thailand Lovers, iets aan hebben en ook een goede kijk krijgen op wat werkelijk belangrijk is.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  14. John Chiang rai zegt op

    Wat de toekomst betreft steekt Thailand in een enorm dilemma,aan de ene kant een kleine elite die uit angst voor verder machtsverlies geen Interesse heeft aan het mondig maken van de landbevolking,en aan de andere kant,een snel veranderende wereld waar ook Thailand,alleen economisch overleven kan met een beter onderwijs. Het van de kleine elite proberen vast te houden aan een politiek systeem,en een landbevolking die o.a. door Internet informatie steeds mondiger wordt,zijn eigenlijk de hoofdschuld van de huidige politieke onrust,die door de huidige militair regering alleen kunstmatig onderdrukt wordt. Zolang deze dringende onderwijs reformen niet plaats vinden,en ook geen omdenken bij de kleine elite plaats vindt,kan ook een democratie nooit functioneren,zodat we ook de komende 50jaar iedere keer met een militaircoup rekenen kunnen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  15. Mr.Bojangles zegt op

    lang verhaal. veel te lang voor mij. Net als de meeste antwoorden. Als ik me beperk tot de kern: een Thai kan niet vooruit denken, dan klopt dat helemaal. Stuur je vriendin maar eens geld voor een maand en probeer eens duidelijk te maken dat ze daar de hele maand mee moet doen. Overmorgen is het op.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  16. Wim van Beveren zegt op

    De gemiddelde thaise boer waar ik tussen woon, is meer bezig met zijn eerste fles Hong Thong van de dag dan met zichzelf te ontwikkelen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  17. Johan zegt op

    Probeer mijn vriendin al jaren te laten nadenken over later morgen toekomst. Volgens mij onbegonnen werk.Heb dit artikel op vertalen gezet en laten lezen.Na 10 zinnen was ze klaar.Ik moet nog heel veel leren.Jo-han

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website