Pattaya en Jomtien richting ‘klein Manhattan’

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Opinie
Tags: , , ,
27 maart 2014

Ondanks de sterke terugloop van het toerisme is de ongebreidelde ‘bouw-boom’ in Pattaya en Jomtien nog niet ten einde, met alle gevolgen van dien.

Het is niet alleen de gehele infrastructuur die al aan haar grenzen stoot. Zouden alle bouwplannen uitgevoerd zijn en ook nog bewoond worden dan ligt het bestaande verkeer plat. Dat was afgelopen weekend al te merken toen een groot 3-daags muziekfestival plaatsvond en aan de Suhkumvit Road een grote happening plaatsvond van de Roodhemden. Je was als voetganger echt gezegend want je had geen kans te verongelukken. Alles stond muurvast: stil.

Ook de watervoorziening en de afvoer van gebruikt water zal nog meer onder druk komen te staan. Daarbij komt nog een tweede probleem. In het attractiefste gedeelte van de kust wordt de kleinste plek met steeds hoger wordende wolkenkrabbers volgebouwd. Veel huizen die er achter staan hebben geen uitzicht meer. Ook hier is geen idee meer van een badplaats, meer van een ‘klein Manhattan’. Naast de waardedaling gaat ook de hele esthetische aanblik van de plaats verloren.

Aan de parallelweg van de Jomtien beachroad zal binnen 5 jaar naar ik vermoed en hoor een kompleet dorp in de vorm van appartementen bijgebouwd zijn. Dit betekent een enorme druk op het voorliggende gebied richting kust.

Hoe alle nutsvoorzieningen gaan functioneren laat zich raden. Na 20 jaar probeert men nu de wateroverlast in Banglamung aan te pakken. Tegen de tijd dat de investeerders door hebben wat er gebeurd is in Spanje en Brazilië op bepaalde plekken is het te laat en teveel moois vernield.


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Pattaya en Jomtien richting ‘klein Manhattan’”

 1. Eric Donkaew zegt op

  “Ondanks de sterke terugloop van het toerisme”… Is dat wel zo?
  Ik meen van niet. Wellicht komen er minder West-Europeanen naar Pattaya, maar het aantal toeristen uit de landen van de voormalige Sowjet-Unie, India, China et cetera is enorm toegenomen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. Frans zegt op

  20 jaar…… een gemiddelde Thai denkt aan morgen,
  ze hebben in ieder geval werk en verdienen wat

  het afvalwater is ook geen probleem, zee Jomtien toch,
  voel maar je voeten aan die betonnen afvoerpijp in zee,
  alles wat bruin in zee drijft is walvispoep
  en wat op het strand blijft liggen, bulldozertje er overheen,
  rijstzakje tegen het water, probleem opgelost

  ook de heerlijk ruikende riolen in Pattaya,
  wordt bijna geen aandacht aan geschonken,

  ook met een wolkenkrabber voor je deur wordt het probleem opgelost,
  een mooie sky train ervoor? net als Bangkok, no problem

  Toch heeft Manhatten wel wat….komt goed!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. rob zegt op

  Hier in Jomtien zijn enkele bouwplannen stop gezet omdat er te weing animo voor is .Er wordt wel nieuw gebouwd maar deze stonden al op het programma.Vooral ten zuiden van Soi Watbooon ,Tweede Jomtien beachroad wordt nog voop gebouwd,maar er staat ook weer een hoop nog tekoop of weer tekoop,met name b v Park Lane en er staat nog een heel blok leeg in Soi14.
  Maar inderdaad blijven bouwen ,goed voor de werk gelegenheid en verder niks!!!!

  Kijken of mijn condo tegen die tijd nog verkoopbaar is of juist gestegen in waarde?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Rob zegt op

  Leuk al die mooie, luxe gebouwen in Pattaya. Erg jammer dat er bar weinig geïnvesteerd wordt in de infrastructuur. Vooral de stoepen zijn echt levensgevaarlijk op sommige plekken. Vooral de Tappraya Road, daar zijn de stoepen rampzalig, soms gaten er in van meer als een meter diep, zonder afzetting! Maar er staan een ontelbaar aantal reclameborden van de meest fantastische bouwprojecten, tussen de rommel en de vuilnishopen… Vuilnis is ook een groot probleem in Pattaya. Ga er maar is een fatsoenlijke afvalbak zoeken, zijn bijna niet aanwezig. Er ligt bijna in iedere soi (straat) zwerfvuil. De vernieuwde Beachroad is ook een triest voorbeeld, wel prachtige kunstwerken en straatverlichting. Maar helaas vieze, van het vuil overlopende vuilcontainers, In het donker is er daar een ware rattenplaag. Ik hoop dat er nog wat aan het vuilnisprobleem gedaan wordt, een en ander is nog niet helemaal afgebouwd, dus misschien word er nog wat aan gedaan.
  Zonde van een gezellige, leuke badplaats.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. Leo Th zegt op

  Lodewijk legt op een mooie wijze de pleister op de wonde, Pattaya heeft nog steeds de infrastructuur van een vissersdorp maar, in plaats van ook de structuur te verbeteren, wordt er eigenlijk alleen maar meer en steeds hoger gebouwd, waardoor o.a de verkeersellende blijft toenemen. En ook Rob heeft gelijk met de overlast en de daarbij gepaard gaande stank van de overvolle vuilcontainers. Waarom geen ondergrondse containers, hygiënischer en aangenamer voor het uitzicht. Frans heeft het ook goed gezien, de zee, ook in Jomtien, ziet er met de jaren steeds viezer uit. Mij zie je er niet meer in. Eric constateert dat er veel toeristen uit China komen, op zich juist maar meestal verblijven de Chinezen maar korte tijd in Pattaya/Jomtien. Heb zeer regelmatig meegemaakt dat ik lekker relaxed op mijn stoeltje op het strand van Jomtien zat en dat er dan een invasie van Chinezen plaatsvond. Alles werd verbouwd, 1 á 2 uur een “pestherrie” en dan vertrok het gezelschap van vaak meer dan 20 personen weer. Hoop voor Rob dat zijn condo in de toekomst in waarde stijgt maar het zou ook zomaar kunnen dat er sprake is van één grote bouwbubble. Prijs mezelf gelukkig dat ik de intieme sfeer van Pattaya en zeker Jomtien van zo’n pakweg 20 jaar geleden heb meegemaakt. Toen ben ik “verliefd” op Pattaya geworden maar nu denk ik min of meer aan een scheiding. Maar ja, wie zal daarom malen, zeker niet de huidige bestuurders van dit (voormalige?) pareltje aan de Golf van Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website