“Nazisme” In Chiang Mai

Door Gringo
Geplaatst in Opinie
Tags: , , ,
30 september 2011

Na mijn eerdere posting “Nazi prullaria in Pattaya” wederom een voorval waarbij gespeeld wordt met kleding en andere attributen van Nazi Duitsland. Het nieuws hierover heeft terecht de wereldpers gehaald.

Interessant is een redactioneel commentaar van Sanitsuda Ekachai, redacteur van de Bangkok Post, dat hieronder in vertaling is weergegeven:

Nazisme in onze gehersenspoelde opvoeding

Wie is er niet geschokt om tienermeisjes vrolijk verkleed in volledig nazi-ornaat te zien, verkleed als Adolf Hitler en SS-bewakers om hun sportdag te vieren, zich totaal niet bewust, dat zij hiermee ook de grootste moordenaars ter wereld vereren, die zes miljoen Joden vermoordden in door de overheid gesteunde etnische zuiveringen tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Wat zouden de meisjes nu denken?

Wat zouden hun leraren nu denken?

De nieuwsberichten en foto’s van de parade met een Nazi-thema van de studenten van de Heilig Hart School in Chiang Mai hebben velen terecht geschokt en boos gemaakt.

Verschillende ambassades hebben protesten laten horen evenals het Simon Wiesenthal Centrum, een internationale joodse mensenrechtenorganisatie. De school, duidelijk geschokt door de internationale verontwaardiging, heeft terecht snel serieuze excuses aangeboden.

Volgens de school hadden de meisjes helemaal geen slechte bedoelingen. Ze waren zich gewoon totaal niet bewust van de gevoeligheid of juist het gebrek daaraan.

Ik geloof dat.

De school zei ook, dat de leraren van tevoren niet op de hoogte waren van de nazi-parade, omdat het een traditie voor de studenten is om het thema geheim te houden tot op de dag van de parade

Dat geloof ik helemaal niet.

Uit foto’s op het internet bleek dat de schoolgebouwen versierd waren met enorme swastika vlaggen en een drie verdiepingen hoog spandoek toonde een vuurrode beeltenis van Hitler en zijn look-a like karikaturen, die de “Sieg Heil” groet brengen, met nog een spetterende en vette afbeelding van het woord “nazisme”.

Om deze parafernalia op de plaats te krijgen is voorbereiding nodig. Hoe kon de schoolleiding en leraren niet weten wat er te gebeuren stond? Waarom dan de schuld bij de alleen de kinderen leggen?

Toen een groep expat ouders en leraren – volgens de nieuwsberichten – hun verbijstering en afkeuring aan de school duidelijk maakten, waren zij opnieuw verbijsterd om te vernemen dat de Thaise leraren niet inzagen, dat een dergelijk nazi-thema beledigend was.

Met rood als themakleur hebben sommigen een samenzweringstheorie gesuggereerd, politiek gemotiveerd om te waarschuwen tegen wat ging komen met de terugkeer van Thaksin Shinawatra.

Samenzwering of niet, de ongevoeligheid van het gekozen thema bij de Thaise leraren is buitengewoon.

Hoe is deze apathie tot stand gekomen?

Als het een kwestie van onwetendheid is, kan men dat herstellen door wat geschiedenis lessen over de holocaust. Of zit het probleem dieper dan dat?

Wat er gebeurde op de Heilig Hart School heeft niets te maken met de slechte kwaliteit van onze geschiedenislessen.

Om te beginnen, denk ik niet dat de volwassenen die op de hoogte waren van de nazi-thema parade, onwetend waren over de Holocaust. Zij beseffen echter niet het gevaar van militarisme en het fascisme. Evenmin kunnen de pijn van de vele slachtoffers voelen.

Het zijn geen slechte mensen. Maar burgers die zijn opgegroeid in een land waar peuters wordt geleerd als soldaten te marcheren, mannelijke middelbare scholieren worden gedwongen om hun haar te knippen, alsof het mariniers zijn en waar men niet opkijkt van een staatsgreep meer of minder, hebben velen militarisme geaccepteerd als deel van het leven.

De politieke indoctrinatie van het onderwijs om op basis van de suprematie van het Thaise ras, ultranationalisme te bevorderen is ook een slechte zaak. Het doet mensen geloven dat Thailand een raciaal homogeen land van etnische Thais is en dat is een verkeerd beeld. De militair wordt over-verheerlijkt als verdediger van de Thai en elke vorm van geweld tegen ‘de ander’ is dan gerechtvaardigd.

Dit is de reden waarom de overwegend boeddhistische Thaise samenleving zich niet kan inleven in het lijden van de Maleise moslims in het diepe Zuiden, ook al zijn er bijna 5.000 mensen door omgekomen.

Het is ook de reden waarom het systematisch misbruik van de bergvolken en de migrerende arbeiders nooit tot publieke verontwaardiging tegen etnische discriminatie heeft geleid, waardoor de misstanden in feite geaccordeerd worden.

Als we niet de pijn van de slachtoffers van etnisch geweld dicht bij huis voelen, wat moeten wij dan voelen voor slachtoffers elders in een ver verleden?

In plaats van de Heilig Hart studenten en docenten een schuldgevoel aan te praten, moeten we hen misschien zelfs wel bedanken, door ons een spiegel voor te houden van onze samenleving met militarisme en gebrek aan empathie.

Als we niet graag zien wat wij zien, dan moeten we iets doen om de systematische hersenspoeling die ons harteloos maakt een halt toe te roepen.

Vertaald uit de Bangkok Post van 29 september 2011 door Gringo


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op ““Nazisme” In Chiang Mai”

 1. Het optreden van de schooldirectie is werkelijk te gek voor woorden. Vooral het excuus dat ze niet wisten dat dit punt zo gevoelig ligt.
  Er zijn in Thailand al meerdere keren incidenten geweest met Nazi uitingen. Kortom dit is niet de eerste keer. Ik mag toch aannemen dat de leerkrachten op deze school het nieuws volgen? Zo niet dan mag je afvragen of ze wel in staat zijn om les te geven.

  Leerkrachten die niets weten over de Holocaust? Ik zou mijn kinderen nog dezelfde dag van die school afhalen.

  • erik zegt op

   ja geschiedenis kennen ze niet in Thailand,mijn vriendin kwam laatst aanlopen met een Tshirt van Adolf Hitler ,ik vroeg haar of ze gek georden was ?het antwoord was van haar,wat is er mis mee,dit is charlie chaplin,ik heb maar niks meer gezegd,was op dat moment sprakeloos

   • Lieven zegt op

    Misschien had ze de film “The great dictator” van Charlie Chaplin gezien?

  • marcos zegt op

   hier valt geen speld tussen te krijgen!

  • william zegt op

   lees ook het goede commentaar van columnist Voronai Vanijaka in de Bangkok post van vandaag 2 oktober. Misschien kan een goede vertaler hier ergens plaatsen

 2. andy zegt op

  De schrijver kan het ook dichterbij zoeken. Tijdens mijn vakanties in thailand is het mij opgevallen dat een groot gedeelte niet weet wie Pol Pot was en wat hij uitgevoerd heeft, in notabene het buurland.

  • john zegt op

   Ik vind dit werkelijk te triest voor woorden. Kun je zien hoe slecht het is gesteld met de scholing in Thailand. Dat ze zelfs niet eens weten wie Pol Pot is / was!

   Of draait daar nu werkelijk alles om Sanuk en Sabai en dat ze dat soort gebeurtenissen liever wegstoppen.

   • nok zegt op

    Thai die ik ken weten zowiezo amper iets over buur of andere landen. Vraag ze maar iets over Indonesie, Phillipines of Maleisie of Vietnam en waarschijnlijk weet je er zelf meer over te vertellen.

    Dat krijg je ervan als er alleen maar comedians en soaps op tv zijn.

    • hans zegt op

     Ik heb is een poging gedaan om mijn vriendin uit te leggen dat er mensen op de maan zijn geweest. Een week later zei ze nog steeds als de tv aanging, my teerack, you ting tong.

 3. Pujai zegt op

  @Khun Peter

  Hoe abject dit voorval ook is, ik maak mij meer zorgen om een groeiende trend in Europa, met name Engeland, waar bepaalde scholen het liever niet meer over de Holocaust hebben uit angst om Moslim leerlingen te kwetsen…

  Schools are dropping the Holocaust from history lessons to avoid offending Muslim pupils, a Governmentbacked study has revealed.
  It found some teachers are reluctant to cover the atrocity for fear of upsetting students whose beliefs include Holocaust denial

  Lees meer: http://www.dailymail.co.uk/news/article-445979/Teachers-drop-Holocaust-avoid-offending-Muslims.html

 4. Khun Dirk zegt op

  Op de zondagse rommel en elektronica markt in China Town BKK zit er een familie die zeer openlijk MET rode vlaggen het nazisme propagandeert, alsof er niets aan de hand is. Als je hun hier over interpelleert moet je opletten dat je niet de omgeving op je dak krijgt . Mijn vrouw hield mij daar ter plaatse tegen om de mensen te wijzen op het kwetsende karakter en het racistisch regime omdat ze niet wou dat ik in de problemen zou komen … Dus neen zo onschuldig is het niet en men weet zeer goed waar men mee bezig is . Trouwens , wat de kinderen doen is wat ze geleerd hebben bij hun thuis en elders., Gedurende de jaren dat ik in Thailand gewoond heb , ben ik meerdere malen geconfronteerd geweest met uitspraken als : Hé U farang , u can noth sit here , this onlye for Thai people…….

  • Jan zegt op

   @Khun Dirk: Ook ik ben al paar keer verbaal vernederd geweest door Thaïs. Zij voelen zich (niet allen) wel superieur boven een “falang”. Ik dacht wel dat het woord “farang” meer juist is. In een bepaald restaurant in Hua Hin hangt een vergeelde ingekaderde foto van de “fürher” en zijn volkswagen lekker in het zicht als je het restaurant verlaat. Bij navraag zei men dat dit hun voorbeeld was. Ik schrok me een aap. Was het nu om die volkswagen te doen of anders weet ik niet. Ben er ook nooit meer terug gegaan want men werkte daar met dubbele menukaarten, eentje voor de “falang” en eentje voor de Thaïs.

   • Khun Dirk zegt op

    Klopt idd. Een Farang moet de prijs gemiddeld X3 betalen. Vb Een ijsje kost 10 Bath . Farang moest 30 B betalen , alhoewel de verkoopprijs zeer duidelijk geafficieerd staat . Te nemen of te laten ……

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Ben benieuwd waar dat is. Heb zelfs van mijn Duitse vrienden in Hua Hin nooit iets daarover gehoord. Volgens mij had Adolf geen Volkswagen, maar een Mercedes.

    • hans zegt op

     Hitler liet zich inderdaad in een mercedes rondrijden, met kogelwerend staal en glas.

     De volkswagen kever (volksauto vandaar de naam) is reeds vooroorlogs ontwikkeld in opdracht van Hitler, moest goedkoop zijn in aanschaf en gebruik.

     Pas na de oorlog is de productie grootscheeps begonnen, min of meer is destijds de CV2 op vergelijkbare wijze zijn opmars begonnen. dus ik vermoed dat die poster propaganda materiaal is geweest, en misschien ook nog wel origineel.

    • Jan zegt op

     Hij liet zich wel duidelijk zien in een Volkswagen Cabrio dit naar aanleiding v/e promotostunt: “een wagen voor het volk”
     Tijdens de oorlogsjaren liet hij zich meestal zien idd. in een Mercedes.

     • Jan zegt op

      @Hans Bos: Even naar de oude vissershaven gaan. Rechts, richting tempel, eerste grote restaurant, naam ken ik niet, je ziet alleen de foto’s bij het buitengaan v/h resto.
      Hoop dat die foto’s er nog hangen.
      Ik ga zelf eens teruggaan of ze er nog aanwezig zijn.

   • Jan zegt op

    Beste Wallie,
    Idd. zijn er “farangs” die zich misdragen, maar niet alleen in Thaïland hoor. Omwille van het ontolereerbaar gedrag van enkele zuipschuiten, die je allicht bent tegengekomen in de hoerenbuurten, waar vele “farangs” zich overdreven laven aan drank en meisjes van plezier. Want waarom komen die gozers op vakantie naar Thaïland? Juist om eens lekker uit de bol te gaan en hier ook de lokale mensen te schofferen, dat doen ze in hun land van oorsprong ook.
    Maar als je als farang hier een leven opbouwt en een zeer goede verstandhouding hebt met je buren gedraag je je niet zoals jij ze in de oorden van verderf hebt meegemaakt.
    Geen enkele Thaï wenst me een ziekte toe, maar toch komt het probleem zoals ik al heb vermeld dat “sommige Thaï” je altijd proberen te rollen. Vandaar dat ik werkelijke situaties wel eens op het blog plaatst om de farangs met goede bedoelingen op de hoogte te brengen wat er kan gebeuren. Ik hoop dat je nu begrijpt dat de verstandhouding hier zeer goed is, op enkele slechte situaties na. Ik raad je aan, bij je volgende vakantie betere oorden op te zoeken, want Thaïland biedt meer. Veel succes ermee.

  • nok zegt op

   In Chinatown heb ik ook diverse produkten gezien met swastika’s erop. Ik ben maar gewoon doorgelopen daar het niet mijn taak is daar iets van te zeggen.

   Heb trouwens ook een internet-vriend uit Mexico city die dergelijke spullen verzamelt. Waarom is mij niet duidelijk maar hij vindt het mooi en is nooit in Duitsland of Europa geweest.

 5. Lenny zegt op

  Tsjonge daar schrik ik toch wel van. Een restaurant in Hua Hin die Adolf Hitler vereert !!
  Bovendien verschillende prijzen hanteert. Ik persoonlijk heb zoiets niet meegemaakt in heel Thailand. Het geeft wel te denken en je kan je maar beter op de vlakte houden dus.

 6. Hans Bos (redactie) zegt op

  Volgens mij staan in de originele versie de poten van de swastika andersom.

  • Joo zegt op

   IDD het de poten links rechts is een broodje aap verhaal. Op onderstaande site veel info over de Swastika, ik kom et nog regelamtig tegen mn India bij fabrieken en semi overheid.
   http://reclaimtheswastika.com/

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Nou, toch niet helemaal een broodje aap: “Left-facing” and “right-facing” are used mostly consistently referring to the upper arm of an upright swastika facing either to the viewer’s left (卍) or right (卐). The other two descriptions are ambiguous as it is unclear whether they refer to the arms as leading or being dragged or whether their bending is viewed outward or inward. However, “clockwise” usually refers to the “right-facing” swastika. The terms are used inconsistently (sometimes even by the same writer), which is confusing and may obfuscate an important point, that the rotation of the swastika may have symbolic relevance, although little is known about this symbolic relevance. Less ambiguous terms might be “clockwise-pointing” and “counterclockwise-pointing.”

    Nazi ensigns had a through and through image, so both versions were present, one on each side, but the Nazi flag on land was right-facing on both sides and at a 45° rotation.[6]

    The name “sauwastika” is sometimes given to the left-facing form of the swastika (卍).[7]

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Kijk op Wikipedia en lees dat de Hindu-poten van de swastika de andere kant op wijzen. Beter slecht gejat dan goed bedacht, moet Adolf hebben gedacht.

 7. dick van der lugt zegt op

  Weet iemand of het Dagboek van Anne Frank is vertaald in het Thais? Zou verplichte lectuur voor elke Thaise leerling moeten zijn. Beter dan een ‘saaie’ geschiedenisles.

  • andy zegt op

   ‘khan thyg khong Enn Frengk’ is de naam van het boek in het Thais. Het is vertaald, maar vraag me niet hoe dat er neer gezet word in het Thais alfabet.

 8. Chang Noi zegt op

  Hahahaha “Ze bedoelden het niet slechts, ze wisten niet beter”
  Dat is het slechtste excuus die de school kon geven …. hebben ze die kids dan niks geleerd van ergo die kids wisten niet beter?

  Ik zou mijn kind gelijk van die school halen, niet om het feit van die nazi-uniformen maar omdat het blijkbaar een school is die hersenloze kids maakt.

  Chang Noi

 9. michel zegt op

  misschien iets wat meer uren geschiedenis op school en de gevaren extremisme uitleggen zou misschien iets kunnen bijdragen

 10. @ De blogregels zijn duidelijk voor iedereen. Zo gauw men te persoonlijk of beledigend gaat worden, dan gaat de reactie de prullenbak in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website