Nazi-prullaria in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Geschiedenis, Maatschappij
Tags: , ,
1 mei 2011

Ja, in de afgelopen jaren heb ik er wel enkele gezien: berijders van een motorbike met een valhelm, die doet denken aan een militaire helm uit de Tweede Wereldoorlog. Om wat preciezer te zijn, het is een helm van het Duitse leger, “versierd” met aan de ene kant de swastika (hakenkruis) en aan de andere kant de SS-runen.

Het heeft mij hogelijk verbaasd, dat een dergelijke versierde helm was toegestaan in Thailand. Even nog dacht ik bij de eerste keer, ik zal die Thai eens aanspreken bij het volgende stoplicht en hem wijzen op het feit, dat hij hiermee vele Europeanen gewoon beledigd.

Ik weet, dat de swastika ook een boedhistisch symbool (vanuit het hindoeïsme is. Men ziet het nog wel eens bij getatoeëerde Thais, maar zeker in combinatie met het SS-teken geeft het toch een luguber beeld.

Maar het kan nog gekker, want sinds niet al te lang is er laat op de avond in Walking Street allerlei nazi prullaria te koop. De helmen noemde ik al, maar ook vlaggen, speldjes, T-shirts e.d. alle van het hakenkruis en/of SS-teken voorzien.

Het engelstalig blad Pattaya One wijdde een hoofdartikel aan dit verschijnsel, dat zeer terecht concludeert, dat deze verkoop onmiddellijk zou moeten worden verboden.

Het artikel begint met de internationale rel uit october 2009 in herinnering te roepen, toen het wassenbeeldenmuseum van Louis Tussaud in Pattaya opende. Als aandachttrekker werd op Sukhumvit Road, vlak na de toegangspoort “Welcome in Pattaya”, een levensgroot billboard geplaatst met een afbeelding van Adolf Hitler met de (in Thai) woorden: “Hitler is niet dood”. Gelukkig suggereerde de tekst de tekst niet, dat deze idioot uit het verleden nog ergens in Naklua zou leven en inmiddels wel ruim 120 jaar zou moeten zijn. Na vele protesten, inclusief die van de Duitse en Israëlische ambassadeur werd dit billboard alsnog verwijderd. De Israëlische ambassadeur, Mr. Itzhak Shaham gaf toen als commentaar: “Het is absoluut onaanvaardbaar, dat een monster als Adolf Hitler gebruikt wordt voor een reclame-campagne. Hoe dit kon gebeuren, gaat echt mijn verstand te boven”.

Dat nu enkele Thaise verkopers dit nazi prullaria gewoon open verkoop in Walking Street heeft al tot grote verontwaardiging geleid bij vele toeristen. De reporter van Pattaya One noemt dan de vele  toeristen uit Rusland, waar miljoenen mensen tijdens de Tweede Oorlog door de Nazi’s zijn uitgemoord. De reporter had daarbij vele andere landen in Europa kunnen noemen, waaronder in België en Nederland. Ook bij ons zijn vele landgenoten tijdens die oorlog omgekomen  en gelukkig  wordt die gedachte daaraan nog altijd in ere gehouden. Het is inmiddels al 65 jaar geleden, maar nimmer vergeten.

Een Russische toerist (een politieman) commenteert: ”Ik ben erg boos, dat dit gebeurt. Ik vind, dat de verkopers moeten gearresteerd, beboet en de gevangenis in moeten. Verkoop van dit soort rommel is een aggressieve daad, niet alleen om historische redenen, maar zeker ook gezien de huidige activiteiten van neo-nazi’s in Rusland.

Ook een joodse inwonder van Pattaya werd om commentaar gevraagd: “Deze mensen (de verkopers) hebben geen enkel benul van de wereldgeschiedenis. Zij willen alleen snel geld verdienen en dat zij daarmee andere mensen verdriet doen, komt niet eens in hun hoofd op.”

De krant heeft het voorval ook voorgelegd aan Rabbi Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Centre in Californië en kreeg per E-mail het volgende antwoord: “Het is belangrijk, dat mensen van goede wil begrijpen, verkoop van nazi symbolen in allerlei vormen, pijn en boosheid veroorzaakt bij miljoenen Europeanen, het joodse volk en zigeuners. Het Derde Rijk van Adolf Hitler was verantwoordelijk voor de Tweede Wereldoorlog en al de doden en al het lijden, dat tientallen miljoenen mensen betrof. Bovendien was hun ideologie racistisch. De genocide van Joodse mensen kostte 6 miljoen Joden, waarvan 1,5 miljoen kinderen, hun leven. Door een  bondgenootschap met Duitsland werd ook de Japanse agressie in Azië versterkt.

Het lijdt geen twijfel, dat als het zogenoemde “Arische Ras” de oorlog zou hebben gewonnen, ook andere “minderwaardige rassen”, zoals de Aziaten, zouden worden aangepakt.

Nu, in 2011, worden de nazi symbolen in Rusland en andere Europese landen gebruikt door groeperingen, die haatdragend zijn tegenover elk gekleurd mens.

Wij hopen, dat de goede mensen uit Thailand dit ook inzien en maatregelen zullen nemen om deze rotte plekken van hun markten te verwijderen,”

Met velen hoop ik ook, dat dit soort rotzooi snel uit het straatbeeld verdwijnt. Je vraagt je trouwens af, wie deze nazi prullaria koopt, want kennelijk is er een markt voor. Desgevraagd zei een westerse toerist: “Je moet toch wel een hersendode, volslagen idioot zijn, om als Farang met zo’n nazihelm op je knar te willen worden gezien”.

Wat die toerist niet weet, is dat wij in Thailand nogal wat Farangs hebben, die aan zijn beschrijving voldoen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Nazi-prullaria in Pattaya”

 1. Robert zegt op

  Zag laatst, op het platteland ver ver weg van Pattaya, een scooter met nazi vlaggetje rondrijden (rood, witte cirkel met hakenkruis). Ze hebben geen idee waar het voor staat.

  Aaan de andere kant kan ik me herinneren dat Hennie Vrienten van Doe Maar in T-shirt met Japanse oorlogsvlag op het podium stond. Dat ligt in Azie dan weer gevoeliger.

  http://www.youtube.com/watch?v=mRcj7xwXBPE

 2. Chang Noi zegt op

  Een combinatie van hakenkruis, SS-teken en duits model helm kan echt alleen als nazi symbool worden opgevat. Ik denk dat de meeste Thai geen flauw benul hebben van waar die nazi symbolen voor staan. De gekke buitenlanders die deze rommel kopen zouden beter moeten weten. De meeste Thai wordt helemaal niks geleerd over de 2de WO en de joden vervolging.

  Nou zien wij westerlingen het nazi verleden als de meest verschrikelijke gebeurtenis van de afgelopen eeuw. Maar wat weet de gemiddele westerling van andere verschrikelijke gebeurtenissen in de afgelopen eeuw? Mischien beledigen ook wij per ongeluk wel eens grote bevolkings groepen?

  Ook kijken Thai volgens mij anders tegen zulke zaken aan. Op Thaise markten wordt vaak allerlei materiaal aangeboden in verband met gruwelijkheden gepleegd door de Thaise overheid. En mooie foto’s en video’s van allerlei gewelds zaken. Mischien snapt de gemiddelde Thai ons probleem helemaal niet?

  Kijk dat Adolf Hitler als reclame materiaal werd gebruikt was 1 ding, maar hij hing ook nog eens zo naast Ghandi. Mischien was die reclame bedacht door 1 van die hersenloze NAZI helm dragende motorrijders in Pattaya?

  Chang Noi

  • Robert zegt op

   Chang Noi, ik denk dat je e.e.a. inderdaad in een realistisch perspectief plaatst, zonder de verschrikkingen van de holocaust te willen bagatelliseren. Ga bv eens kijken hoeveel Mao rotzooi er in China verkocht wordt. Was ook geen fijne jongen.

 3. Johnny zegt op

  Het is heel simpel. Er is geen Thai die weet wat de Nazi’s hebben aangericht in de Tweede Wereld oorlog. De Thai gebruiken het als een modeverschijnsel, bovendien leeft de Thai niet in het verleden. Wat is geweest is geweest.

  Onlangs kwam ik nog een luxe touringcar tegen, dit keer vol met Thai uit BKK, met hakenkruizen aan de zijkanten gespoten. Ik vroeg mij af of ook farangs werden vervoerd. De buschauffeur was overigens een grote eikel, want hij blokkeerde de wasstraat en niemand kon er meer in of uit, bovendien weigerde hij om het gevaarte te verplaatsen.

  Ik kan mij goed voorstellen dat er mensen zijn die zich storen aan dat Nazi spul. Ondanks het feit dat ik mijn beide opa’s heb verloren, stoor ik mij er niet aan. Immers het gaat om de persoon en zijn intentie die het draagt.

  • Gringo zegt op

   Ik moet toegeven, dat je van een doorsnee-Thai niet mag verwachten, dat hij weet wat de Nazi’s hebben aangericht en ook bij het noemen van de naam Adolf Hitler gaat er vrijwel zeker geen lampje branden.
   Toch is er een misselijk brein geweest, die het spul ergens opgekocht heeft en nu via Thaise verkopers aanbiedt.

   Ik heb er niet echt fiducie in, maar je zou je kunnen voorstellen, dat mensen op diverse Ambassades het artikel in Pattaya One of misschien wel op dit blog lezen en een soortgelijk protest laten horen als bij dat billboard van het wassenbeeldenmuseum.

   In het stukje staat al, dat een swastika ook een Boeddhistische uiting is, dus dat het op bussen staat, is wel verklaarbaar. Ik persoonlijk zou trouwens weigeren om in zo’n bus te stappen. Er is overigens wel een verschil in afbeelding, de Nazi swastika heeft een punt naar beneden, terwijl de Boeddistische swastika met de “poten” horizontaal cq vertikaal wordt afgebeeld.

   Ja, Johnny, het gaat inderdaad om de persoon en zijn intentie, maar ik kan je vertellen, dat ik absoluut niet in de buurt wil worden gezien met een iemand die Nazi-prullaria zichtbaar draagt.

 4. Ron van Veen zegt op

  Vergeten we even niet dat we het hier over een land hebben waar werkelijk alles kan ?

  – Je als een idioot gedragenin het verkeer…………..
  – Sex met een minderjarige……………
  – Overvloed aan immitatie-artikelen……………

  Nu zijn er Thaise handelslui die markt zien in nazie-artikelen.
  Naast hen staat z’n Thaise collega bij wie je een meisje van onder de tien kunt bestellen…

  Het hele idee achter de hakenkruisen komt niet op deze manier meer terug.
  Als we ons toch druk maken over de dingen die niet kloppen in Thailand lijken me de drie
  voorbeelden hierboven een heel stuk actueler en daarom ook belangrijker !!!

 5. Ruud zegt op

  Helemaal eens met Gringo, is respectloos, en ik kan nog meer bedenken, maar dat heb ik al enige jaren gedacht. Ik heb er ook wel eens een verkoper over aangesproken, maar die weet niet wat je bedoelt als je het hem wil uitleggen.
  Ik ben gestopt met “protesteren”maar vind het nog steeds een groot vraagteken dat dit kan. Ik denk dat er toch wel protesten zijn binnen gekomen bij het gemeentebestuur of de politie. maar kennelijk trekken ze er zich niets van aan.
  En inderdaad zolang er mensen zijn die het kopen, blijft het in de handel.
  Ruud

 6. Dirk B zegt op

  In alle duidelijkheid: ook ik vind de gruwelen die de nazi’s pleegden verwerpelijk afschuwelijk en mensonterend.

  Maar ons niet realiseren dat de Joden pijn gedaan worden ?? Al eens goed bekeken dat zij in het midden-oosten eigenlijk hetzelfde aandoen aan de palestijnen ?

  En die arme Russen, och arme, die hebben inderdaad nog niks verkeerds gedaan.

  Het zou beter zijn als we ons met zijn allen wat minder hypocriet zouden gedragen.
  Als je A zegt moet je ook B kunnen zeggen.

 7. aad zegt op

  ik vind als het je stoort dan moet je niet naar het land gaan en gewoon thuis blijfen
  dan zie je er niks van,we zijn in thailand voor ons plezier en hun regels en gedraag
  in nederland zuren we al genoeg
  het is er nog steeds leuker en beter als hier

 8. Niek zegt op

  Ook op Vlaamse rommelmarkten zie je regelmatig nazi-prullaria te koop en van Vlamingen mag je toch eerder verwachten dat ze weten wat voor herinneringen dat moet oproepen bij de mensen als dat bij Thais het geval is.

 9. Hans van den Pitak zegt op

  Dat die helmen niet beschermen is dan weer mooi meegenomen.

 10. Theo zegt op

  de Thai krijgen geen geschiedenis les op school en weten niet wat zich afspeelt buiten Thailand mijn kinderen hebben ook de NL nationaliteit maar weten niet waar NL ligt hoewel ik een grote wereldkaart aan de muur heb hangen en het ze dikwijls aangewezen heb ,zet een Thai neer voor een landkaart en vraag waar dit of dat land ligt ,
  weten ze niet.Gisteren nog een staaltje van onwetendheid meegemaakt was op het Aljazeera nieuws dat bin Laden dood is nooit van gehoord werd er gezegd dus je kunt het die mensen niet kwalijk nemen en als er dingen zijn die je storen in Thailand ga dan op vakantie op de Veluwe of de Luneburger heide en blijf weg(heb zelf de oorlog en de hongerwinter in A’dam meegemaakt) ik zit er niet mee

  • aad zegt op

   dat heb je goed gezegt theo mensen zuren alleen maar
   groet aad

 11. erik zegt op

  een vriendin van mij kwam een paar weken geleden aanzetten met een tshirt van adolf hitler,en ik vroeg haar of ze niet goed in haar hoofd was ? kwam als antwoord,wind je niet op is alleen een Tshirt van charlie chaplin ! ik was diep geschokt over de kennis van de thais en heb de betr. vriendin maar meteen op een zijspoor gezet

  • Ferdinant zegt op

   Erik, dan zat de liefde niet erg diep. Die mensen weten net zoveel over 2e wereldoorlog dan wat de meeste farangs over de Thaise oorlogen/geschiedenis weten te vertellen en dat is doorgaans ook weinig tot niets.

 12. Ruud zegt op

  Ik vind sommige reacties wel een beetje kort door de bocht. o.a. we zijn in Thailand om pleziert te maken Ja zeker is dat zo . Dat geld voor iedereen van ons, maar daarom mogen we wel kritisch zijn op bepaalde zaken zonder te zeuren dat is waar.
  En houd de Thai niet voor dom, want dat zijn ze echt niet hoor. Er is toch iemand geweest die hier wel deglijk goed brood in gezien heeft om dit te maken. Dat is dom maar eigenlijk ook weer slim. Ik denk dat een groot aantal bestuurders ook verder is geweest dan de walkingstreet en dus wel weten wat er in de rest van de wereld gaande is. Lees de Bangkok post maar.
  Ik weet dat we niet roomser moeten zijn als de paus. Maar onder het genot van de Thaise zon met een Singha mogen we best blijven opletten wat er in de wereld gebeurt en wat er om ons heen gebeurt. Het is waar we zijn “”GAST”” dus een beetje op afstand mopperen.
  We willen toch dat Thailand gezellig blijft en dat we daar plezier kunnen blijven maken. Daarom, niet je ogen sluiten voor alles wanneer je in Thailand bent
  Veel plezier nog allemaal
  Ruud

 13. Robert zegt op

  Nazi verkleedpartij in Chiang Mai. Veelzeggende zin over educatie in Thailand: ‘Thai teachers ‘did not understand’ the controversy’.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2042097/Student-Nazi-dress-day-causes-outrage-Thailand.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website