Merkwaardig handelsgedrag van Nederland

Door Gringo
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
21 oktober 2018

Minister van Financiën, Wopke Hoekstra – Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Vanaf aanstaande dinsdag vindt het Future Investment Initiative plaats in Riyad, Saoedi-Arabië, een handelsconferentie waar de absolute top van het internationale bedrijfsleven bijeenkomt. Het is een ‘netwerkcircus’, zegt consultant Cyril Widdershoven, die contacten legt tussen Nederlandse bedrijven en de Saoedische overheid, in het Algemeen Dagblad.

Nederland zou ook aanwezig zijn met een handelsdelegatie onder leiding van de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra, maar dat gaat niet door vanwege het incident in Turkije waar een Saoedische journalist in het Saoedische consulaat werd vermoord.

Schatkamer

Cyril Widdershoven vindt, dat Nederland een enorme kans laat liggen. ,,Mensen hebben geen idee. Het is één grote schatkamer. Er lopen 3.500 ceo’s rond van de grootste investeringsfondsen, banken en oliemaatschappijen die je kunt bedenken. Maar bovenal: iedereen die iets voorstelt in het Midden-Oosten. Alle besluitnemers in Saoedi-Arabië, de Emiraten, Irak, Egypte, noem het maar.  Saoedi-Arabië is hard bezig de eigen economie, die lang volledig liep op de enorme olievoorraden, om te vormen. Het land investeert enorme bedragen in infrastructuur en energie. En daar liggen voor Nederland grote kansen. Ze gaan bijvoorbeeld zes compleet nieuwe havens aanleggen. Zes! Er is grote interesse daar in onze kennis, zeker op het gebied van havens en offshore. Maar we zijn er niet.”

Mensenrechten

,,Het is een vreselijke zaak wat er in Turkije is gebeurd, zegt Widdershoven. “Maar luister: als we geen zaken meer doen met landen waar de mensenrechtensituatie niet zo is als bij ons, kunnen we onze internationale handel zowat sluiten. Waarom gaan onze ministers wel naar Iran? Dat land onthoofdt mensen, steunt terroristen, geeft raketten aan Hezbollah. De Chinezen waren vorige week nog bij onze premier en we zijn weer vrienden met Erdogan, die vele honderden journalisten heeft opgesloten. Enige schijnheiligheid is ons niet vreemd.”

feelphoto / Shutterstock.com

Thailand

Ik ben het volkomen met Cyril Widdershoven eens. Aan het rijtje landen, die hij noemt, waar de mensenrechten op zijn minst gezegd verbeterd moeten worden, hoort ook Thailand thuis. Nederland zit op dat gebied niet stil. ik weet, dat het buitenlands beleid van Nederland de mensenrechtensituatie hoog in het vaandel heeft. Nederland steunt in Thailand organisaties, die zich daarmee bezighouden:

Maar de economische betrekkingen  blijven belangrijk. In dat verband is het bezoek van Premier Prayut aan Brussel te noemen. Hij zegt vandaag in de Bangkok Post, dat alle regeringsleiders, die hij heeft gesproken, begrip hebben voor de situatie in Thailand. Het is stabiel op dit moment en er liggen grote kansen voor het bedrijfsleven. Sprekend vond ik een foto van Khaosod op Twitter, waar de Thaise premier de hand schudt van onze premier Rutte. Zo te zien zijn het beste vrienden. Ik bedoel maar!

Conclusie

Nederland had in Riyad aanwezig moeten zijn. Wegblijven heeft geen zin, blijf praten en laat je mening horen. Ter verdediging van de Nederlandse minister moet ik wel vermelden, dat zijn afzegging komt nadat een vrij groot aantal prominente buitenlanders uit protest niet naar Saoedi Arabië reist. Ik blij het echter als een daad van selectieve verontwaardiging bestempelen.

Bron: deels tekst gebruikt van een artikel in het Algemeen Dagblad

9 reacties op “Merkwaardig handelsgedrag van Nederland”

 1. RON zegt op

  Beste Gringo,

  Ik ben het met je eens, politieke tegenstanders vermoorden mag natuurlijk niet, maar die Saoedische journalist was ook geen liefje, hij was persoonlijk de grootste vriend van Osam Bin Lade, waar we nu die idiote strenge veiligheid’s maatregelen op vliegvelden aan te danken hebben.

  En over een paar maanden is alles weer “normaal” alleen is dan die handelsconferentie ook voorbij, net al die kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

  Enne let op hé, Saoedi-Arabië is een enorm belangrijk land, het is de grootste olie producent en kan zomaar de oliekraan dicht draaien, dan stort binnen een maand de hele wereld economie in elkaar en moeten we lopen naar Nederland.

 2. Michael zegt op

  Dit is inderdaad corruptie ten top ! Saudi Arabië bombardeert heel yemen plat,maar dat is wss niet erg omdat het toch heel ver weg is en de VS ondersteunt de oorlogsmachine van de Saudische nazis van harte. Ze tanken zelfs de oorlogsvliegtuigen bij vanuit de lucht,zodat ze de arme bevolking nog effectiever kunnen bombarderen. Saudis hebben zelfs met 2 vliegtuigen een kunststukje uitgehaald door daarmee 3 wtc torens neer te halen,maar dat is wss ook niet erg want saudi Arabië is onze partner en heeft veel olie. In plaats van banden te verbreken met dit land vallen we gewoon Irak aan. En afganistan. En Libië. En Syrië. En liefst natuurlijk ook Iran nog een keer – de aartsvijand van saudi Arabië. Welkom in de handelswereld ….

 3. niek zegt op

  Gringo, ik zou willen dat wij meer van dat ‘merkwaardig handelsverdrag’ zouden vertonen en wij minder medewerking en steun zouden geven aan landen (VS en EU-landen) die de wapens leveren aan een misdadig regiem zoals Saoedie-Aranië en niet in de eerste plaats vanwege die vreselijke moord op Kashoggi, maar omdat ze al 3 jaar het straatarme Yemen bombarderen.
  En volgens de VN leidt dat tot de grootste humanitaire ramp na WOII met een dreigende hongersnood van zo’n 12 milioen mensen.
  Kennelijk laat je je ook leiden door de VS propaganda welke Iran de zondebok maakt van wat er in het MO aan de hand is, maar vergeet je kennelijk de vele oorlogen die de VS al gevoerd heeft in het MO en waarom? Olie en grondstoffen. De VS wil ook regiemsverandering in Iran zodat zij weer toegang krijgen tot hun olievoorraden, zoals weleer onder de Shah, die zij voor dat doel op de troon gezet hebben.

 4. Leo Th. zegt op

  Het wegblijven op de komende handelsconferentie is een in mijn ogen terecht politiek standpunt. Natuurlijk gaat achter de schermen de business verder als usual, dat weet die Cyril Widdershoven als geen ander. Dat Nederland nu grote kansen op opdrachten zou mislopen, zal wel reuze meevallen. De wereldwijde handel in oorlogstuig, het op zéér grove stijl schenden van de mensenrechten, het platbranden van regenwoud ten behoeve van palmolie plantages, etcetera, is allemaal ondergeschikt aan geldelijk belang. Afgelopen donderdag (18/10) zag ik op de Belgische zender Canvas de documentaire “Maid in hell”. Ging over de tewerkstelling als ‘huishoudelijke hulp’ van vrouwen uit o.a. de Filipijnen, Ghana en Kenia in Saoedi-Arabië, Jordanië en andere staten in het Midden-Oosten. Veel van de vrouwen werden als slaven behandeld, seksueel misbruikt en lichaamlijk mishandeld. Telefoon en paspoort werden in beslag genomen, vaak werd er zelfs het m.i. minimale salaris van $ 100 á 150,= p/m niet uitbetaald. Een relatief hoog aantal van deze vrouwen, gemiddeld 2 p/w in Saoedi-Arabië alleen al, zagen geen andere uitweg meer dan zelfmoord. Hoewel ik van de week in een reactie op Thailand Blog nog had vermeld dat ik in het verleden ook wel eens met Jordanian airlines naar Thailand had gevlogen, heb ik na het zien van deze reportage besloten om niet meer met maatschappijen uit het Midden-Oosten te vliegen. Nou maakt dat natuurlijk verder helemaal niets uit en ik realiseer dat het mijnerzijds wellicht ook hypocriet is want de kerosine voor het vliegtuig waar ik dan wel mee vlieg zal hoogstwaarschijnlijk ook uit Saoedi-Arabië afkomstig zijn. In feite dus een symbolische beslissing en zo zie ik het afzeggen door Nederland op de conferentie in Ryad ook.

 5. peter zegt op

  De wereld criminaliseert steeds meer. Mensenrechten doen er steeds minder toe. Immers de handel en de economie moeten ten koste van alles in bescherming worden genomen. Een cynische opvatting die steeds meer veld wint. De corruptie door de politici is gigantisch. Poetin een psychopaat die her en der wordt bewonderd. Trump een pathologische narcist die alleen zijn eigen zakken vult. Rutte die met zijn dividend gedoe ook alleen het grote kapitaal steunt terwijl de armoede in NL alleen maar toeneemt. Denk aan de banken die van de crisis niets hebben geleerd en blijven graaien zonder enige interventie van de politiek. Het wordt tijd dat de massa eindelijk in opstand komt.

 6. Tino Kuis zegt op

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook veel last heb van selectieve verontwaardiging. Als ze in Turkije weer eens onterecht een journalist opsluiten vind ik dat vervelend en ben ik een beetje boos. Doen ze dat in Thailand dan ben ik altijd heel erg verontwaardigd. Als de schooljuf mijn zoon vroeger een flinke tik gaf omdat hij niet wist waar Sukhotai lag dan was ik behoorlijk kwaad.
  Ik moet me verontschuldigen. Ik kan niet altijd en overal verontwaardigd over zijn. Ik moet dus kiezen: nooit ergens kwaad om worden (vooral als je er aan kunt verdienen) of selectief boos reageren. Ik doe het laatste. Heel erg fout natuurlijk.

 7. Pieter de Boer zegt op

  Hij komt er vast weer mee weg, omdat we het weer zullen accepteren.Het is onacceptabel, maar omdat het te ver van ons afstaat reageren we via onze portemonnee. Het zou je man maar zijn of je kind, dán pas reageren we met ons hart!

 8. jan scheys zegt op

  verschil met landen die de mensenrechten niet respecteren is dat hier een gewone burger voor een banaal feit op de ambassade moet zijn en er niet meer levend buiten komt!
  ik ga verder wel akkoord met je stelling hoor maar dit is toch wel een flagrante schending van vertrouwen en mensenrechten! bedenk daarbij eens dat het u ook zou overkomen.

 9. teun zegt op

  Als wij (Westen etc) gewoon ALLE handel met Saudi Arabie zouden stoppen dan stort het land binnen een maand in. Het land produceert olie maar verder helemaal niks! Ook het draaiend houden van de infrastructuur daar (water, electra, olie-productie) daar komt geen Saudi aan te pas. En als er geen onderdelen, voedsel etc. meer komt is er binnen een maand sprake van een grote zandbak, waar men weer op kamelen is aangewezen (auto’s en de onderdelen komen niet meer binnen immers).
  Kijken wie dat het langst volhoudt. Er zijn wel andere olieproducenten.

  Maar – helaas – gaat dit scenario niet plaatsvinden. Wij als NL willen graag haventjes bouwen voor aanvoer van onderdelen en voedsel……….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website